XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 18.10.2012 22:59:23

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Мерки срещу претриване на вътрешната част на бедрата

Препоръчвам БЕБЕ ТАН  невероятен крем на смешна цена smile

Офлайн

    0

#17 19.10.2012 00:07:13

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Мерки срещу претриване на вътрешната част на бедрата

Да допълня че пробвах Under Armour и не съм доволен,номерацията не отговаря,трябва да се взема един номер нагоре.

Офлайн

    0

#18 18.09.2016 14:17:51

zcezbpm
Редови
Репутация: 223

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 144

Отг: Мерки срещу претриване на вътрешната част на бедрата

За появата на така нареченото протриване, което не е само протриване, а има в последствие и намесата на  гъби  и бактерии от които кожата може сериозно да се възпали имат значение няколко фактора.
Зависи колко дълго ще ходим през деня в планината, колко дни, при какви температури ще ходим, какви дрехи сме облекли, дали имаме възможност за поддържане на поне минимална хигиена.

Общо взето зимата това едва ли ще ви се случи, лятото също ако ходите по-малко часове и за няколко дни, но лятото в жегата и при  многодневен преход в който се ходи по цял ден и има много триене и пот и хигиената не е на ниво е много вероятно. Едно е и да се върви по равното, където едвам едвам си вдигаме краката, а друго да се катери някой връх, когато ръба на гащите буквално се впива в кожата.

Супер дупер долни гащи от пластмаса с разните сребърни антибактериални нишки за по 35лв бройката станаха преди време причина за първото ми протриване и оттогава ходя без гащи лятото ако ще правя тежки преходи. Изкуственякът е с такава структура, че е идеален за бързо развъждане на бактерии, а и колкото и да са меки като материя тези маркови долни гащи които купих все пак триене си има и задържат потта, а и при катерене като се наберът нагоре и този ръб на гащите трие жестоко.

Ходенето без гащи(долни разбира се ) е най-добрия начин да се предпазите, защото няма толкова потене и украшенията ви се ветрят. Разбира се горните гащи трябва да са по-широки и свободни.
Ако и профилактично смажете кожата с някакъв мазен и анти-бактериален крем вероятността да тръгнете като кавалерист който е яздил цял ден, става равна на нула.

Добри мазила са например Павлодерм(за подсичане при бебета с билки, които имат антиб. свойства, има го в аптеките), Спасатель(на билкова основа без никакви добавки на химически гадости и с няколко вида билки които също са със силно изразени антибактериални свойства и няма равен по отношение възстановяването на кожата, има го в аптеките, но е няколко вида и трябва да знаете кой да вземете, става и за рани и за изгаряния).
Можете и обикновен вазелин да ползвате ако имате волска кожа и имунна система.

Важно: В никакъв случай не ползвайте крем Здраве от този който е с цинков оксид, а такъв слагат в доста мазила затова четете внимателно дали го има.
Цинковият оксид е в състояние да ви докара изгаряне първа степен ако ходите с долни гащи и за около 15 часа в жегата както се случи и с мен при второто ми протриване или по-скоро в случая изгаряне.
Заради многодневния тежък  преход който предстоеше(ком-емине)  се чудех какво да ползвам за профилактика, защото се очертаваха преходи в жегата по 17-18 часа и си правех разни експерименти с различни части на екипировката. За малко с този експеримент  да си прецакам важния преход защото после го започнах невъзстановен от изгарянето и до края(до морето) ходех разкрачен.
Тук там прочетох хвалби и реших да го пробвам и ...греда. Цинковият оксид изгаря особено ако е съчетано с много пот,  жега и повече от половин денонощие триене. Нямах протриване, а само химическо изгаряне, буквално ми се смъкна кожата на места.
Кремът с цинков оксид  става за ходилата където кожата не е толкова нежна и чувствителна(ползвал съм го често по този начин), но за слабините твърдо не.

Последно редактиран от zcezbpm (18.09.2016 14:26:32)

Офлайн

    3

#19 19.09.2016 06:18:46

viktor_bozhikov
Редови
Репутация: 11

Регистриран: 26.09.2015
Мнения: 39

Отг: Мерки срещу претриване на вътрешната част на бедрата

Яденето на сладко също спомага за това "претриване"

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff