Това е въпросният подслон при извънредни ситуации, диша, връща топлината и пази от дъжд и вятър.
Едва ли е направено за всекидневна употреба, а е за когато има нужда от него, но може да се ползва разбира се и нарочно , а не само когато е крайно наложително.
Реално това си е подобрено фолио от тези дето сте виждали по новините да загъват някой току що изваден от водата и изпаднал в хипотермия. Основното ми предназначение е да връща голяма част от топлината. Подобрението е че вече не е като лист или торба , ами си има и качулка, има и цип и е много лесно да се намъкнеш вътре, материята отвън е такава че трудно ще го скъсаш за разлика от обикновените фолиота. Вероятно наистина диша защото не ми направи конденз, но мисля че това дишане е за сметка на запазване на топлината.В сравнение с недишащото му по-малко братче към което съм дал линк по-долу това тук държи малко по-студено. Цената му от сто лева също е солена.
Ползвах го няколко дена лятото по Стара планина и съм доволен. Спах с полара, якето, шапката върху шалте. Взех го защото е само 250 грама в сравнение с летния ми чувал който е 1кг, а и нямаше място в раницата за чувала.Не мислех да спя в него в гората, но се наложи два за две вечери, защото не можах да стигна до хижа или град.
........................................................................................................................................................
За извънредни ситуации за мен това е по-доброто. Връща повече топлина от дишащото, пази от дъжд и вятър, а недишането и липсата на цип ще ги превъзмогнете. В крайна сметка може и цял живот да не ви се наложи да го ползвате, така че удобството не е от голямо значение.
Тежи 2.5 пъти по-малко-само 100 гр, като обем е три пъти по-малко и също е за многократна употреба. Като чувал е. Струва 40лв, тоест наполовина от по-обемното ми *братче*
Това е нещо което трябва да стои и лете и зиме в раницата. Особено зимата това нещо съчетано с хубава пухенка, а не от тези през които може да четеш вестник, а от хубавите пухенки, ще ви спасят кожата при един принудителен престой заради контузия или буря.
...........................................................................................................................................................
Третия вариант е обикновено фолио чиито плюс е че е почти без пари(5лв +-) което ще ви свърши същата работа, но има някои големи минуси.
Първо лесно се къса в сравнение с тези двете горе, а едва ли ще го ползвате в хубаво време, по-скоро ще е в някоя буря. Гледайте да е като чувал, че повечето са като чаршаф, а трудно ще се загънете в нещо с такава форма, не знаете въпросното фолио в коя гаражна дупка е правено и колко наистина връща топлото и най-важното ако си вземете такова-не разгъвайте тези обикновените фолиота за да видите какво представляват.
Не знам от въздуха ли е от влагата ли, но веднъж разгънато( 5 минути колкото да го пробвам), след време като ви се наложи да го ползвате ще останете неприятно изненадан като станете целия в сребристо, тоест покритието ще му е паднало и ще ви е боядисало чувала, дрехите, както ми се случи и на мен преди време . При минус 20 градуса пъхнах чувала в него , а на сутринта се събудих в прозрачна найлонова торба, а боята беше по чувала и мен.
Ако не ви се дават много пари и тези фолиота ще ви свършат работа, но не го отваряйте, или пък ако сте толкова любопитен вземете си две и пробвайте едното. Усещането ако се пробва вкъщи е все едно са включили няколко печки Елва около вас.