XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 24.02.2016 03:51:33

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

SOL Escape Bivvy след 3 години

Сигурен съм че на всички ви е познато и няма да се напъвам за ревю,навярно много от вас са се двоумили дори за покупка. Нека да ви споделя моя опит с продукта и наблюденията ми като ползвател. Предпочитам да направя нещо като разбор тъй-като ако е ревю несъзнателно ще хваля повече. Та нека да е-1во това е биви,демек допълнение към спален чувал,а не самостоятелна спална система. 2ро използвайки го дори самостоятелно за спален чувал ти гарантира конфорт(гол по гащи)около 13-14 градуса.Можеш да спиш в него до 4-5 с пухенка .3то-Копелето наистина диша(последното явно са го решили с някакви дупчици по алуминиевата рефлекторна изолация като са намалили и отразяващата повърхност разбира се).4то-Вода пропуска като го напънеш.5то-Кратък живот,за съжаление външната облицовка която прилича на нещо средно между плат и тапет,се протрива адски лесно.Не става за екстремно ползване,поне не дълго време.Голям плюс му е обаче че за грамажа си (около 240) няма на пазара равносилен продукт който да върши неговите комплексни качества.Като заключение мисля че това е един наистина невероятен продукт за ултралайт ориентираните и е може би едно наистина добро начало за изграждане на система за спане около него.Аз съм го решил така.В високата планина-Хижи smile.Под 2000 метра хамак плюс SOL плюс пухенка и пухени(синтетични)къси гащи-това ми е и вторият слой дрехи.Цялата ми система е само пример който обаче върши работа при положителни температури.

Последно редактиран от П.Петков (24.02.2016 03:52:30)

Офлайн

2

#2 29.05.2016 12:37:53

zcezbpm
Редови

Регистриран: 24.04.2016

Отг: SOL Escape Bivvy след 3 години

9AOKYoj_bYmWYmx0kb6Zpi4cn6qb-GI07nXwfJqqZ7EcH03ktJAf-uGSqKwob4hQH_viL1Tbkcte0mdhQBbUXzgpj70SaJDRcEyIB1CdNgG5bpN6t6vgZ9-zdmA-Afxi4Jgli25l0rof0ikpDi68a7EOEg2rOMLoLlcHkNEDvKQ03AN4a9tE0tLgdFZACPTMInLCV9DTHUlfw1MpCJ_PlUl7X6XuWtZkHJa4g229uzFJcE3Zwa1AyEZ_2C-x2ffnvupfeHLkmd4h4U3QPZTdHc_JWyOjEhBD80oQBkDVlB5g8v2zeERAOtwU5H2topil5vg9nMmGbxCma-BvYzlWF1_usLi_unWGl_BOsaGLwo2FxQeWXODFLB2eF58DTVNmHBmHFqeCXHhp1wDO5Mja8tNCaiPPFTCvgbgVzQgLMk2OERXcMcJIs9EEzDB-R4DHAGLAB_Zj5bnvKwGXupzuHO0-6SFaNARAfIJBmsHL-CNddQpfOll3nXsNWjKw5iyNwoMouiZoczfJsIHno508Mpkaf3T9r85NdFP_oRHMU1bxmYsIFwTSWngikV1ZYRFsE1x_bQDj9r-u3ujSApQBxpnOl98OXLiz=s350-no

Това е въпросният подслон при извънредни ситуации, диша, връща топлината и пази от дъжд и вятър.
Едва ли е направено за всекидневна употреба, а е за когато има нужда от него, но може да се ползва разбира се и нарочно smile , а не само когато е крайно наложително.

Реално това си е подобрено фолио от тези дето сте виждали по новините да загъват някой току що изваден от водата и изпаднал в хипотермия. Основното ми предназначение е да връща голяма част от топлината. Подобрението е че вече не е като лист или торба , ами си има и качулка, има и цип и е много лесно да се намъкнеш вътре, материята отвън е такава че трудно ще го скъсаш за разлика от обикновените фолиота. Вероятно наистина диша защото не ми направи конденз, но мисля че това дишане е за сметка на запазване на топлината.В сравнение с недишащото му по-малко братче към което съм дал линк по-долу това тук държи малко по-студено. Цената му от сто лева също е солена.

Ползвах го няколко дена лятото по Стара планина и съм доволен. Спах с полара, якето, шапката върху шалте. Взех го защото е само 250 грама в сравнение с летния ми чувал който е 1кг, а и нямаше място в раницата за чувала.Не мислех да спя в него в гората, но се наложи два за две вечери, защото не можах да стигна до хижа или град.

........................................................................................................................................................

xDu8f0TbQ2-dO0S5vFk5pBZIbeMTkDqu83nr-g7rDYRACkoNZm-DZ2ecsF3lljN2c2bjkfQOIphaDsovFdISvZ8DIS6Fn1OQa7TKBvwiEqxrXQhzhCfkdj6sI5PuhEsIKmk5j24OkwZa-W2E2A9vXdSJnq9p7PAZBm1i497FzUjtFnFGbfNPQeNzTVNHLfGSUW-6h-uj1CbiEA3gj01Z73c7dKT2I9fWBreoWGJxBAPkEs_e4V5QKkT3EL3GOFn4SNKwrNnK2p8zDmfFRjwAHrqmM_ptNWDR5RXzGy5YNfSB1GpzFpmgMinUysbQgNxFKiuFnKGdr9d-0ebwJcIKjr6VmEEe8TyMADEIml-QO7mZzByHwjFsXmqjV03O5irlrFmBYYMkVNP8gGlbwjO2tKbpuHPGFt9SsQ1pu45tv-d8uUhUoYMm6GULdlUHP1e-Dg05wSpBXNdDLvk3rve73zZixT97ovNY2YQ6nbeC3LjfgmVj3r4TpffRSNqwyT131DdTdh0TAgGJDFiJpgblnkh0Zerd26AhOehWMt_zD8tOih8LjjVtslIz1hSohCKKuqUQ7V0DeyeptKsbk0QraIxKWZgR5mB3=s350-no

За извънредни ситуации за мен това е по-доброто. Връща повече топлина от дишащото, пази от дъжд и вятър, а недишането и липсата на цип ще ги превъзмогнете. smile В крайна сметка може и цял живот да не ви се наложи да го ползвате, така че удобството не е от голямо значение.
Тежи 2.5 пъти по-малко-само 100 гр, като обем е три пъти по-малко и също е за многократна употреба. Като чувал е. Струва 40лв, тоест наполовина от по-обемното ми *братче*

Това е нещо което трябва да стои и лете и зиме в раницата. Особено зимата това нещо съчетано с хубава пухенка, а не от тези през които може да четеш вестник, а от хубавите пухенки, ще ви спасят кожата при един принудителен престой заради контузия или буря.

...........................................................................................................................................................

Третия вариант е обикновено фолио чиито плюс е че е почти без пари(5лв +-) което ще ви свърши същата работа, но има някои големи минуси.
Първо лесно се къса в сравнение с тези двете горе, а едва ли ще го ползвате в хубаво време, по-скоро ще е в някоя буря. Гледайте да е като чувал, че повечето са като чаршаф, а трудно ще се загънете в нещо с такава форма, не знаете въпросното фолио в коя гаражна дупка е правено и колко наистина връща топлото и най-важното ако си вземете такова-не разгъвайте тези обикновените фолиота за да видите какво представляват.

Не знам от въздуха ли е от влагата ли, но веднъж разгънато( 5 минути колкото да го пробвам), след време като ви се наложи да го ползвате ще останете неприятно изненадан като станете целия в сребристо, тоест покритието ще му е паднало и ще ви е боядисало чувала, дрехите, както ми се случи и на мен преди време . При минус 20 градуса пъхнах чувала в него , а на сутринта се събудих в прозрачна найлонова торба, а боята беше по чувала и мен.
Ако не ви се дават много пари и тези фолиота ще ви свършат работа, но не го отваряйте, или пък ако сте толкова любопитен вземете си две и пробвайте едното. smile Усещането ако се пробва вкъщи е все едно са включили няколко печки Елва около вас.

Офлайн

3

#3 09.09.2016 00:07:35

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

Заце рядко ми се случва обаче в този случай изобщо не съм съгласен с теб!Зае.и ги тези оцелявания и си кажи как си представяш сутрин на 2000 м. подгизнал до кокъл при вятър и слаб дъжд.Нямаш и с какво да се преоблечеш разбира се ,щото си спал с полара ! Тези 100 грама може да са 40(толкова тежи алуминиевото одялце)В случая на този продукт говорим за нещо което наистина работи(и тежи 250 гр.).С теб в планинския подробно обсъдихме плюсове и минуси,тогава стигнахме до извод че минус му е цената big_smile.Пробвах го във зимни условия с три сезонен чувал- 6-0 -(-12) на минус 8 радуса по термометър вътре в бунгало.Спах топло без да се будя по термо бельо и чорапи.Лятно време си го ползвам като спално чувалче без да се замисля,знаеш че не  е за еднократна ,ако си го пазиш може да се ползва години.Реалните му показатели са следните-До 12 градуса самостоятелен спален чувал,до 3 градуса (плюс 10 на спалният ви чувал)до - 10 градуса плюс 5 -7от там надолу спекулации.Много псевдо мембранни продукти са ми минали през ръцете и много глупости съм си копувал ,обаче точно този продукт глупост не е!Не е шелтър не те пази от земята,не те пази 100 процента от вятър и дъжд,обаче ти дава.....-сън!

Офлайн

1

#4 09.09.2016 18:24:43

zcezbpm
Редови

Регистриран: 24.04.2016

П.Петков написа:

Заце рядко ми се случва обаче в този случай изобщо не съм съгласен с теб!.........

Здрасти!
Не помня какво съм писал в планинарския, че освен четирите хиляди коментара(вече изтрити) и склерозата ме гони smile
Как ти е ника там?

С кое точно не си съгласен от казаното от мен?

Предполагам щом ме помниш от там знаеш, че гледам да съм максимално коректен и точен за всичко което описвам без значение дали са маршрути или в случая характеристики на дадена екипировка, а и гледам да го кажа така, че да съм максимално ясен и да не остава съмнение какво точно съм искал да кажа, тоест да няма двусмислие.  Пак си прочетох предния коментар и съм сигурен че всичко което съм написал е ако не на сто, то поне на 99% вярно. smile

Доволен съм от фолиото с ципа, но можех да си карам с другото, което вече имах и да не давам стотина лева. В крайна сметка аз не го взех за редовна употреба, а заради един единствен специфичен преход и дори се надявах да не ми се налага да спя в него, а да стигна до хижа, но в крайна сметка две вечери спах в гората с него и без чувал.
Колкото до връщането на топлина не е само мое усещането , а и в характеристиките е посочено, че това с ципа връща малко по-малко топло от *по-малкото му братче*, а причината вероятно е заради начина по който са го направили дишащо. Разбира се освен този минус има и плюсове и те са ясни, посочил съм ги по-горе.

Последно редактиран от zcezbpm (09.09.2016 18:26:35)

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff