XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#76 01.02.2015 18:38:18

universum
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 01.07.2012
Мнения: 72

Отг: Едно малко проучване за ползата от използването на щеки в туризма.

По повод на щеките. С щеки е по-лесно, особено ако нямаш нужната физическа подготовка за качването или слизането.

Рядко ходя по стръмното, но когато съм го правил обикновено е било с приятел, който е планински водач и съм благодарен,  че винаги тръгва на поход с щеки, че да ми е лесно на мене. Сетете се кой ги ползва.

А на дон Хуан мисълта съм я чел отдавна, скоро ще станат двайсетина години. В Мексико по онова време не са носили щеки. И според мен не е ставало въпрос за това.
Практически съм съгласен с него. Да са ти свободни ръцете, го разбирам да не носиш някакви чанти или други предмети, ако може да си ги метнеш на гърба или през рамо.

Мисля, че не е необходимо да ставаме буквалисти. Добре би било да разглеждаме нещата в историческия и практическия им аспект, а както казва petergaitan в едно художествено произведение може да е разкрита истината многопластово на второ, трето и т.н. ниво да се има друго предвид.

Последно редактиран от universum (01.02.2015 18:40:50)

Офлайн

    0

#77 01.02.2015 18:58:30

Yavor
Редови
Репутация: 103

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,418
Уеб-сайт

Отг: Едно малко проучване за ползата от използването на щеки в туризма.

Абе физическата подготовка я имаме колкото за ходене по баирите, ама хрущялната подготовка в коленцата леко сме почнали да губим, та затова основно ни помагат wink


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

    0

#78 24.04.2016 16:35:59

zcezbpm
Редови
Репутация: 223

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 144

Отг: Едно малко проучване за ползата от използването на щеки в туризма.

Често щеките спасяват от изкълчване. Като поддаде глезена в края на деня, когато човек е уморен и невнимателен и ако е с 15-20 оки тегло на гърба,  единствено щеката спасява положението. И да не успее човек да предотврати изкълчването то поне пораженията са по-малко. Често ми се е случвало като ми поддаде крака да забия инстинктивно  с всичка сила щеката , буквално я удрям със сила в земята  като при падане в джудото удряш силно с ръката да омекотиш падането и  досега винаги е помагало. Щеки с клипс са по-добрия вариант, иначе бъдете готов да носите клещи в раницата за другия модел. smile
Единствено трябва да се внимава с това кога си слагате каишките и кога не. При пресечен терен, Едри камъни, корени и преплетени счупени клони, по разни ръбове където можете да се утрепете ....и въобще навсякъде където може  щеката да се закачи и заклещи в никакъв случай не си пъхайте ръката в каишката. Личен опит. Или ще и размажете физиономията като се заклещи щеката или ще я счупите от тежестта си. За съжаление хубавите щеки са прекалено скъпи особено в нашенските магазини. Все пак ако си вземате хубави щеки то  Бляк Даймънд са перфектните щеки. Карбидните им върхове са буквално вечни и не се изтриха нито на милиметър. Обикновени щеки съм ги чупил на деветия час,буквално се разпаднаха(Уоркер ),  а други(Ванго) съм им износвал върховете за 80 часа, защото търговците послъгват, че върховете им са карбидни. Тапи не слагам защото се хлъзгат за разлика от острия връх. Тапи ако ви се мъкне само по асфалта, но ако сте с хубави щеки няма нещо което да изтрие истинския карбид. С времето се износва пластмасата на върховете, която държи карбидните върхове и се налага смяната им, защото няма вече какво да ги държи и те се счупват. Става дума за  истинските върхове, защото другите отиват за броени часове. До стотина-двеста часа в зависимост от терена и са аут.

Последно редактиран от zcezbpm (24.04.2016 16:45:51)

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff