XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.11.2010 22:02:29

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Работа с карта и компас

Тъъъй, поради засиленият зрителски интерес, реших да споделя изключително скромните си знания за работа с карта и компас. Искам да подчертая думите - изключително скромни знания, затова моля не се смейте на незнанието ми, а ако можете поправяйте грешните неща, и допълвайте с нова информация.

Най общо казано при работата с карта и компас, могат да възникнат 2 основни въпроса:

- Абе аз всъщност къде съм ? (подвариант - Хм, май се загубих) - или т.нар. ориентиране на местноста и привързване към картата

- А, как да стигна от тук до хей това място на картата ? - ориентиране, намиране на азимут и ходене по него

И в двата случая (както е видно и от заглавието на темата) ще ви трябват карта, и компас. Лошото е че ще ви трябват 2 различни компаса - един за работа на местноста, който изглежда горе долу така:

Снимка 1
----------------------
P7060003.JPG

Снимка 2
---------------------
P7060004.JPG

.... и един за работа с картата, който изглежда горе-долу така:

Снимка 3
---------------------
expedition54.jpg


Освен това, ще са ви нужни някои основни познания в четенето на карти - най вече на топографски такива.

Ето един пример как изглежда топокарта (от старите руски военни топокарти):

Bania.jpg

За мен лично в топокартата са важни няколко неща:

- мащаб на картата - отбелязва се в средата на долния край на картата във вид 1:ХХХХХ. Да речем 1:10 000. Това показва една мерна единица от картата, на колко мерни единици от местноста отговаря. В случая (1:10 000) 1 см от картата отговаря на 100 метра от местноста. Или иначе казано - ако на картата се намираме на 5 см (по права линия) от мястото на което искаме да отидем, значи в реалноста то се намира на 500 метра от нас. Има едно лесно за запомняне правило - закриваме с пръст последните 2 нули от цифрата след двоеточието на мащаба, и така намираме на колко метра е равен един сантиметър от картата. Както в горният пример 1: 10 000, т.е. 1 см = 100 метра. По принцип хубаво е картата да е във възможно най-голям мащаб, защото така тя е по-подробна и на нея могат да се нанесат множество детайли, които биха ни помогнали да се ориентираме. От друга страна, колкото е по едромащабна, толкова по-малка част от местноста обхваща картата. Т.е. карта 20 х 20 см ако е в мащаб 1:10 000 обхваща 2х2 км от местноста, докато карта със същия размер, но в мащаб 1:50 000 обхваща 10х10 км от местноста. Тоест, ако планираме 20 км преход за деня, ще трябва да си носим 10 листа карти в мащаб 1:10 000, което не е много удобно smile За себе си, аз лично намирам най удобни картите в мащаб 1:25 000 - идеалният компромис между размер и детайлност

- хоризонтали - това са кривите кафяви линийки на картата от снимка 3. Всички хоризонтали са затворени линии, и свързват точки с еднаква надморска височина. Разстоянието между хоризонталите също е отбелязано на картата във вида "Н = ХХ", да речем Н=25, което означава че разликата във надморската височина на кои да е две точки от две съседни хоризонтали е точно 25 метра. Като практическо значение - колкото по-нарядко са хоризонталите на картата, толкова по-полегат е терена. Ако са съвсем нагъсто една до друга - значи терена е много стръмен.

- условни топографски знаци  - за тях доста подробно е обяснено ТУК, така че няма да го преповтарям. Важно е да се знаят 2 неща:

а) Макар че в голямата си част са идентични, условните знаци за един и същи обект на различните карти (особенно на военните) могат силно да се различават. Затова към военните карти си върви и легенда с условните знаци. Ето легендата към руските топокарти.

б) Добрата новина е че няма смисъл да се помнят в детайли чак пък всички условни знаци (освен ако не смятате да тръгнете към Москва с танк). Достатъчно е да помните и разпознавате по-основните знаци - извор, река, сипей, скала(и), отделно стоящо дърво, комин, далекопровод, черен път, асфалтиран път, гора, поляна и т.н.

Край на 1-ва част, to be continued....


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#2 11.11.2010 22:36:38

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Работа с карта и компас

2-ра част - азимут, намиране на азимут и следване на азимут

Азимут се нарича ъгълът заключен между магнитният север и направлението към даден обект, броено по часовниковата стрелка от 0 до 360 градуса.

Иначе казано - ако стоите с лице точно на север:

- обектите които се намират точно пред вас се намират на азимут 0 градуса
- обектите които се намират точно зад вас са на азимут 180 градуса
- обектите които се намират по права линия, продължение на дясното ви рамо се намират на азимут 90 градуса
- обектите които се намират по права линия, продължение на лявото ви рамо се намират на азимут 270 градуса.

Какво значение има азимута ? За да стигнете от точка А до точка Б (по права линия) трябва да знаете 2 неща - на какво разстояние е точка Б, и в каква посока се намира. Разстоянието вече казахме как се познава на картата. Сега остава да разберем как да намерим посоката към обекта и как да я спазваме.

Намиране на азимут към обект на картата
-------------------------------------------------------
Начертаваме на картата права линия от точката където се намираме (предполагаме че знаем това), към точката където искаме да отидем. Държим картата строго хоризонтално пред себе си и разполагаме компаса (прозрачният от снимка 3) върху картата, така че коя и да е от черните успоредни линийки (намиращи се под стрелката) да съвпадне с някой от меридианите на картата, а оста на магнитната стрелка да се пада точно върху точката където се намираме. Рингът на компаса (кръгчето с градусите) трябва да е завъртян така, че червената стрелка, нарисувана под магнитната стрелка, да сочи към цифрата 0 градуса. След като сме разположили правилно компаса върху картата, започваме бавно да се въртим около оста си, докато магнитната стрелка за север също посочи 0 градуса. Най-общо целия процес се нарича "осеверяване на картата". Когато се завъртим до положение северната стрелка да сочи 0 градуса, това означава че всички обекти около нас се намират точно в посоката в която са нарисувани на картата. Т.е. ако на картата в северна посока има комин - той трябва да са намира точно пред нас, ако на юг от нас трябва да има далекопровод, то той се намира точно зад нас, и така нататък.

Стоейки в това положение, поглеждаме към начертаната преди това линия, към обекта където искаме да отидеме и запомняме градуса под който тя пресича ринга на компаса. Да речем че чертата пресича ринга точно под цифрата 50. Това ще рече че търсеният от нас обект се намира на азимут 50 градуса спрямо географският север, от точката на която се намираме.

Сега трябва да "хванем" азимут 50 градуса и да вървим по него определеното разстояние, докато не стигнем до търсената от нас точка. Как става това ? Оставяме картата, и държим компаса хоризонтално пред себе си, на нивото на гърдите (става и с 2-та типа показани по-горе компаси). Въртим се около оста си, докато магнитната стрелка за север не съвпадне с делението 0 градуса на ринга на компаса. След това, без да местим компаса, завъртаме ринга, така че търсеният от нас азимут (50 градуса) да попадне точно пред стрелката за север. След това продължаваме да се въртим около оста си (отново без да местим компаса) докато стрелката за север не започне отново да показва 0 градуса - посоката в която гледаме е точно търсеният от нас азимут 50 градуса, следователно можем смело да тръгваме напред, като постоянно следим стрелката на компаса да сочи към 0 градуса за да сме сигурни че не се отклоняваме.

2 много важни неща:
---------------------------------
1. При всичките манипулации и картата и компаса трябва да се държат строго хоризонтално (водоравно) иначе дават грешни показания

2. Желателно е близо до компаса да няма метални предмети или електронни уреди, защото дава грешни показания. За пример давам загубването си на състезанието по ориентиране - установих че венчалната ми халка (нося я на дясната си ръка, с която държа и компаса и бях забравил да я сваля) дава отклонение на компаса от около 30 градуса !!!


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#3 11.11.2010 23:24:37

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Или венчалната ти халка е от желязо или си ползвал компаса от първите 2 снимки wink Не ми се вярва със Силва-та да е станало подобно нещо. Часовникът обаче може да го смути.
Малко допълнение от същия лаик в областта(демек от мен): Понеже няма как да се следва правата линия по картата и азимутната стрелка, ползват се мерните прибори на компаса за да се набележи някакъв ориентир в далечината и се върви към него. При достигане на ориентира се прави сверка на курса, набелязва се следващ добре видим ориентир(голямо дърво на върха на хълм, съвсем примерно). И така един вид пътя се разделя на етапи, за да се сведе до минимум отклонението, което се прави заради криволиченето и заобикалянето на препятствията по време на движението. Има нещо, което още не ми е много ясно: казват, че за всяка страна трябвало да се прави някаква корекция, която предварително се знаела, заради отклонението на магнитния север от този на картата, някакви такива неща, който знае повече нека сподели.
По сергиите продават компаси като на първата снимка, на вид го докарват, но не са точни- едно 5 градуса отклонение си дават, изобщо всичко що е куче марка компас от китайски сайт или сергия... не му се доверявайте, предупредиха ме опитни хора. Е са, колкото да покажат ориентировъчно накъде е север стават, въпреки че някъде пазех като сувенир един бутон-тип компас, който е с обърнат север  big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#4 11.11.2010 23:31:41

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Всъщност златото, както и още някои метали (и не само) имат свойството, макар и в слаба степен, да се привличат от магнити. Такива са например  никел, кобалт, манган, платина, сребро, алуминий.  Наистина обаче се чудя колко голямо отклонение може да направи една златна халка.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 12.11.2010 00:14:48

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Работа с карта и компас

3-та част - намиране на азимут към предмет от местноста

Това е полезно най вече при ситуации от типа "Мамка му, май се загубих", наличието на ясно видими ориентири (нанесени на картата), карта и компас от типа, показан на снимка 1 и 2. Или когато искаме да хванем точен азимут към някакъв предмет, който виждаме и искаме да стигнем до него, но няма да имаме пряка видимост към него през цялото време (да речем влизаме в гора, или вървим през пресечена местност)

Както казах за целта се използва компас със визирни прибори - капаче с прорез и телче (мушка) и малко капаче с цепнатина в горния край (мерник) и лупа.

Най-общо казано, правим следното. Набелязваме си ориентир, който е нанесен на картата и можем да го разпознаем - да речем планински върх, който виждаме от там където сме, и знаем че е точно еди кой си връх, или комин на предприятие... абе нещо подобно. Важно е да го има на картата и да можем да го разпознаем там.

От тука идва лесната част. Завъртаме ринга така, че голямата жълта линия на стъклото на компаса да сочи точно към телчето на големия капак. Вдигаме вертикално двете капачета (както е показано на снимките), хващаме компаса на нивото на очите (водоравно) и се "прицелваме" към обекта, така че процепа в капачето с лупата, телчето от големия капак и обекта да са на една линия. След това леко свеждаме поглед надолу и поглеждаме през лупичката. Цифрата която се вижда под жълтата линия на стъклото на компаса е търсеният азимут към обекта в който сме се "прицелили".

След като имаме точни азимути към поне 2 обекта, изчертаваме техните азимути на картата, и там където се пресичат двете линии, е точно точката където се намираме (елементарна триангулация). Алтернативен вариант е да имаме точен азимут само към една точка, и на преценим на око разстоянието до нея. Така пак можем да определим приблизително точката в която се намираме, макар и с доста по-малко приближение, защото няма как да определим точното разстояние до обекта, така че да го нанесем вярно на картата. Така че ще знаем линията на която се намираме, но не и съвсем точното ни място на тази линия.

А ако искаме да вървим по намереният азимут към въпросният обект - правим това което съм написал във втория пост.

Ами в общи линии това е от мен. Малко хаотично, но....

П.С. Сега като го чета звучи доста сложно, но съм сигурен че с малко обяснения на живо ще стане доста ясно. Затова - заповядайте на някоя от срещите, сигурен съм че всеки от нас ще може да ви ги обясни тези неща в рамките на 5 минути smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#6 12.11.2010 00:37:02

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Работа с карта и компас

@Yavor - благодаря за допълнението. За съжаление компаса който ползвах на състезанието далеч не беше Силвата от снимката, така че може да си е давал отклонение и по принцип. Но стрелката играеше доста сериозно, това е факт.  Даже сега като се замисля, даже проблема май не беше в отклонението, а във времето за успокояване. Поиграх си с 1-2 професионални състезателни компаси - стрелката се движеше доста по - "мазно", а не подскачаше като на моя. Ама като за 5 лева - толкоз smile

За това което питаш - казва се магнитна деклинация. Най общо казано, магнитният северен полюс е малко в страни от географският северен полюс:) Т.е. ако стрелката ти сочи магнитния север, то географският север е маааалко по в страни. Освен това магнитният север се и мести с течение на времето (гадината му мръсна). Абе в общи линии, за България, в наше време, деклинацията е от порядъка на 4.5 градуса изток (4.6 за София, 4.51 за Пловдив). Мисля си че за нашите цели (туризъм) това не е значително отклонение. Все пак няма да насочваме огъня на минометна батарея, я smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#7 12.11.2010 09:44:04

Linderman
Редови
Репутация: 1

От: Добрич
Регистриран: 24.10.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Имам въпрос свързан с част 3. След като сме намерили азимутите на поне два обекта как изчертаваме линиите , които трябва да се пресекат? Имам в предвид, ползваме ли ъгломери и тн. други инструменти или има "чалъм" да го направим с компаса?

Офлайн

  0

#8 12.11.2010 09:44:23

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

То зависи с каква течност е пълен, аз имам същия като от снимката за 7лв и наистина "подскача" като луда стрелката, а има и мехур въздух(всички имаха, не можах да си намеря без). Това лято един приятел водолаз го видя, изгледа ме съжалително, мота се 5 минути в караваната си и ми донесе един чисто нов Eschenbach LUMO TEC! Разлика от земята до небето: няма мехур, течността вътре явно е една идея по- гъста и стрелката се движи, както ти каза, мазно и спокойно. Както и ме беше предупредил един познат специалист, при сверката между двата, евтиния компас даде точно 6 градуса отклонение. Пак според въпросния специалист(доставчик е на МО), за туризъм най- приемливото решение е Силва, като качество и цена. 30-ина лв къде ли не сме ги дали, та за компас ли няма. Пък и не го купуваш всеки сезон все пак.
Сега се сещам, че отклонение може да даде и ако нещо в джобовете на гърдите се носи. При една от милсим игрите, съотборник се чудеше защо компаса при съвсем лекичко мърдане на ръката полудява, а то в джоба на гърдите си носеше цигари и едно Зипо, и нали за да държи правилно компаса, го вдигнал на нивото на гърдите... wink А пък един компас го прецакахме, точно защото стоеше в горния джоб и момчето като прикладваше и стреляше, мощния ел.мотор на еърсофт пушката го побърка и после започна да дава видимо отклонение в сравнение с другите компаси. Та и мястото и начина на пренасяне на компаса се оказаха важни, не само знанието как да го ползваш!
Мерси за обяснението за деклинацията, терминът не го бях запомнил. smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#9 12.11.2010 09:47:47

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Linderman, читавите компаси имат вграден транспортир, освен линийката. Този, дето го споменах по-горе е точно такъв- комбинация от двата модела в първия пост на Windwarrior, има прозрачно дъно с нанесени линии и щампован транспортир, отделно дето светят зверски всички скали и стрелки!  big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#10 12.11.2010 10:55:06

Linderman
Редови
Репутация: 1

От: Добрич
Регистриран: 24.10.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Да , но как точно да определим ъгъла в който ще начертаем с линийката? Примерно сме определили , че еди кой си комин има азимут 30 мерено от там , където се намираме , как да го изобразим правилно на картата?

Офлайн

  0

#11 12.11.2010 11:02:09

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Работа с карта и компас

@Yavor – всъщност аз компас с визирни прибори и възможност за намиране и lock-ване на азимут имам на часовника си (Suunto). Това което ми трябва е един наистина читав компас за работа с карта, и мисля да се ориентирам към някоя Силва. Както казваш – 30-40 лева къде не сме ги дали, пък и няма да се купува всеки сезон

@Linderman – макар и малко по-неточно, може и без транспортир. Например чрез тригонометрични функции (все пак азимутът е ъгъл ). Да речем намерил си комин, който е под азимут от  45 градуса спрямо теб. Котангенса (съотношението на прилежащ към срещулежащ катет) на ъгъл 45 градуса е равен на 1. Слагаш една точка на който и да е меридиан и мериш от нея да речем 2 см на север. От новата точка мериш 2 см надясно, свързваш точка 1 и точка 3 – et voila, имаш линия която е със азимут 45 градуса smile След това прекарваш една линия през знака на комина на картата, която да е успоредна на тази която току – що си начертал. По същия начин процедираш със втория обект – и готово.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#12 12.11.2010 11:22:40

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Работа с карта и компас

@Linderman – на въпроса ти за ъгъл 30 градуса – котагенса е 1,7. Взимаш произволна точка от меридиан, мериш да речем 5 см на север. След това решаваш уравнението 5/срещулежащ катет =1.7,  от където намираш че срещулежащия катет е някъде около 2.9 см – мериш 2.9 см в дясно. Съединяваш точка 1 и точка 3 – имаш линия с приблизителен азимут от 30 градуса smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#13 12.11.2010 11:43:40

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Сложно бе, windwarrior (това с котангенси, катети и т.н.)! wink Не е ли по-лесно просто да си ориентираме картата по местността, да я поставим стабилно на земята, да си измерим азимута, след което да поставим компаса (предполага се бусола), върху картата, като го ориентираме така, че една от дългите му страни да има даденият азимут, и смело си дърпаме чертата през дадения обект? wink Не знам дали го обясних правилно, но предполагам ме разбираш. smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#14 12.11.2010 12:08:45

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Работа с карта и компас

Да разбрах те. Картата остава неподвижна, а компаса се върти до необходимия азимут, и се тегли една черта с молива. Всъщност да, доста по лесно и елегантно решение smile Мен все към сложните сметки ме влече.... big_smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#15 13.11.2010 10:36:58

Linderman
Редови
Репутация: 1

От: Добрич
Регистриран: 24.10.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

@Linderman си плюе три пъти в пазвата ...  big_smile

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff