acero написа:не иска да живее без пари. Той иска да прави пари, живеейки без пари. И му се получава единствено защото предствавлява 0.000001% от обществото и реално няма конкуренция. Ако 99% от нас започнем да живеем така, животът му нямаше да е толкова розов в караванката. Кадърните ще си пласират продуктите, а некадърниците ще гладуват.
Първото не го разбрах наистина... Хем не иска джа живее без пари, хем живее без пари. Мъчен живот води тоя човек... дуалистичен... резко дуалистичен 
Но не мога да отговоря вместо него. Мога да кажа аз какво искам. Аз искам за себе си да не ми се налага да работя за пари, за да живея добре.
И в моята визия за моето бъдеще, ако печеля пари, то няма да е самоцелно за печеленето на самите пари, ами за да постигна целите си. Да си осигуря нещата от които имам нужда... И не защото аз имам нужда да печеля пари, а защото обществото има нужда аз да печеля пари. И да... виновен съм в собственият си конформизъм.
Не ми се спори честно казано. Хора всякакви... Може от самото начало да е бил далновиден, че това е печеливша стратегия. Аз лично не бих могъл да живея "като клошар", но пък ако за него това не е проблем няма причина да го съдя.
Не знам защо сте останали с впечатлението, че хората които се интересуват от земеделие непременно са някви мързеливци чакащи наготово... 
Тези хора които се занимават с пермакултура просто мислят в перспектива и планират как да създадат продуктивно поликултурно стопанство с минимум усилия. Това не означава, че са мързеливи - просто са рационални. Правят си сметката, че това с което се захващат е инвестиция в старините им. Тоест - аз ако на 70 години почна да скрибуцам по ставите няма да съм много доволен, ако не съм си измислил добре стопанството...
Що да бия път 1 километър за вода, ако може още със създаването на фермата да речем имам кладенец на 10-тина метра от къщата? Или от обора?
Има доста полезни идеи в пермакултура просто откраднати от конвенционалното селскостопанство. И не, не е маркетинг, защото цялостната концепция е холистична... тоест - интегриране на различни елементи от една голяма система която позволява частично затваряне... 
Колкото до просията. Едно време в българската култура преди комунизма е имало частна собственост. И хората са си помагали въпреки това и не за пари. Имало е размяна труд за труд. Днес на единия ще изорете нивата, утре на другия.