XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 31.01.2016 13:09:31

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Отг: Човекът, който заряза парите и...

Цялата работа с този човечец е голям популизъм и маркетинг.
Три години живял в караванка без пари - дрън дрън. Бил си е най-обикновен клошар през това време, като е преравял отпадъците от супермаркетите. Голямо постижение - занимавал се е с просия и събиране на боклуци. До тук нищо ново не е измислил. Новото е, че е написал книга и тя взела да се харчи и да му носи доходи.
После направил пермаферма. Поредната дивотия за лов на балъци. Пермакултуристите са едни типове, дето чакат наготово. Само че пичът и тук е намерил пазарна ниша и си пробутва теорииките. Доколкото схванах от статията - фермата му е за прасета. Ама той коси и събира сено. И за какво му е? В тази връзка, докато си пишел статийката, някакъв съсед окосил и събрал сеното. Бравос! Искам да го видя това сено след три дни. Ще става само за тор, така, както е събрано.
Защо се спирам на този дребен детайл ли? Ами защото показва, че или той лъже, или, че изобщо не знае какво прави /като повечето пермакултуристи, всъщност/.
Но пък за сметка на това умее да проповядва живот без пари, срещу пари. Евала, за което, щом има наивници, дето му се връзват и са готови да си дадат стотинките, за да му четат писанията.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

4

#17 31.01.2016 19:55:18

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

acero написа:

не иска да живее без пари. Той иска да прави пари, живеейки без пари. И му се получава единствено защото предствавлява 0.000001% от обществото и реално няма конкуренция. Ако 99% от нас започнем да живеем така, животът му нямаше да е толкова розов в караванката. Кадърните ще си пласират продуктите, а некадърниците ще гладуват.

Първото не го разбрах наистина... Хем не иска джа живее без пари, хем живее без пари. Мъчен живот води тоя човек... дуалистичен... резко дуалистичен smile
Но не мога да отговоря вместо него. Мога да кажа аз какво искам. Аз искам за себе си да не ми се налага да работя за пари, за да живея добре. smile И в моята визия за моето бъдеще, ако печеля пари, то няма да е самоцелно за печеленето на самите пари, ами за да постигна целите си. Да си осигуря нещата от които имам нужда... И не защото аз имам нужда да печеля пари, а защото обществото има нужда аз да печеля пари. И да... виновен съм в собственият си конформизъм.

smile Не ми се спори честно казано. Хора всякакви... Може от самото начало да е бил далновиден, че това е печеливша стратегия. Аз лично не бих могъл да живея "като клошар", но пък ако за него това не е проблем няма причина да го съдя.

Не знам защо сте останали с впечатлението, че хората които се интересуват от земеделие непременно са някви мързеливци чакащи наготово... smile
Тези хора които се занимават с пермакултура просто мислят в перспектива и планират как да създадат продуктивно поликултурно стопанство с минимум усилия. Това не означава, че са мързеливи - просто са рационални. Правят си сметката, че това с което се захващат е инвестиция в старините им. Тоест - аз ако на 70 години почна да скрибуцам по ставите няма да съм много доволен, ако не съм си измислил добре стопанството... smile Що да бия път 1 километър за вода, ако може още със създаването на фермата да речем имам кладенец на 10-тина метра от къщата? Или от обора?

Има доста полезни идеи в пермакултура просто откраднати от конвенционалното селскостопанство. И не, не е маркетинг, защото цялостната концепция е холистична... тоест - интегриране на различни елементи от една голяма система която позволява частично затваряне... smile

Колкото до просията. Едно време в българската култура преди комунизма е имало частна собственост. И хората са си помагали въпреки това и не за пари. Имало е размяна труд за труд. Днес на единия ще изорете нивата, утре на другия. smile

Офлайн

1

#18 31.01.2016 20:54:02

samotniq valk
Дразнител

Борка, вместо да теоретизираш, би ли отговорил на два въпроса?
За какво му е на този пермакулторист сено, щом гледа свине?
За какъв дявол му е да събира току-що окосена трева?

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

1

#19 31.01.2016 21:38:23

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

За мулчиране, торене, постеля на прасетата.

Офлайн

0

#20 31.01.2016 22:07:48

samotniq valk
Дразнител

с една дума съсипия smile
ама това за пермакултуристите е тема на друг раздел. някой път като имам време ще пиша там

Офлайн

0

#21 31.01.2016 22:13:47

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

В този форум , в друга тема , много "ласкаво " се бях изказал за пермакултуристите , ама напрово с "любоФФ" . И явно поста ми е отишъл в кошчето , защото неможах да си го намеря. Та пермакултуристите са два вида : 1% ловци на балъци и 99% откровени балъци.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff