XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#91 17.08.2015 03:40:06

William Bligh
Редови
Репутация: 30

Регистриран: 13.06.2014
Мнения: 64

Отг: Намиране на посоката

Хм... Не знам защо не мога да си доредактирам коментара, та се налага нов...
Сега видях, че Неандерталеца е достигнал до същите изводи, като мен - грешката трябва да се изчисли. Ако не ме домързи, ще се пробвам некой път. Иначе:
4. За метода LURD може да се каже същото, като за клечката и сянката - точността му силно ще зависи от момента.
5. И аз гледах някъде тези теории, за различните лява и дясна крачка, заради което се въртим в кръг. Имаше такова решение: закачаш си на периферията на шапката една висулка и я фиксираш в някой ориентир и така спазваш правата линия - вариант на метода с въжето отзад. Но това според е мен е много неточно. По-добрият начин е следния - вземаш два ориентира - единият далечен, например някой връх, а другия на 40-50 м. напред, по посока на далечния ориентир. Те ти дават посока, която вземаш като створ и се движиш към близкия ориентир. Като го наближиш - вземаш друг близък ориентир, още 40-50 м. по-нататък, пак на линията към далечния и повтаряш. И така...
6. За метода с часовника и Слънцето - той е геометрично 100% верен, не приблизителен, обаче часовникът е много малък и затова като отчитаме посоките и търсим ъглополовящи, допускаме големи окомерни грешки. Аз го прилагам не като гледам часовника, така: ако е преди обед, опъвам си лявата ръка по посока на Слънцето, после я спускам надолу, да сочи хоризонта точно под Слънцето, след това си представям, че тази точка представлява текущия час в момента. Това значи, че някъде в ляво е посоката изток, на такъв ъгъл, който е такава част от 90º, каквато част е изминала от 06:00 до сега, спрямо 6те часа до 12:00. Опъвам си дясната ръка на 90º вдясно от лявата - там е юг. Ако е след обяд - аналогично, но започвам с дясната ръка към запад, а лявата намира юг.

И да спомена моето мнение по въпроса.
Работата е там, че ние всъщност искаме от едно място да стигнем до друго. На никого не му пука къде са географските посоки. Така че най-добрия вариант е някакво... диференциално или адиабатно ориентиране - както се ориентираме в града - не гледаш звездите, ами винаги знаеш къде се намираш. Та така - вземаш карта на местността и се ориентираш по локалните ориентири, които намираш на картата. Винаги е добре предварително да изучиш картата, така че да познаваш местността поне по карта. Така може да има само два проблема:
1. Или да няма никакви ориентири - това се случва само в морето и в пустинята.
2. Или да падне такава мъгла, че да не виждаш нищо - 10на метра видимост. Ама тогава важи друг филм - спираш и чакаш да се вдигне.

Последно редактиран от William Bligh (17.08.2015 03:52:46)

Офлайн

  0

#92 17.08.2015 04:08:32

William Bligh
Редови
Репутация: 30

Регистриран: 13.06.2014
Мнения: 64

Отг: Намиране на посоката

7. Имаше една викингска джаджа, която забравих как се казваше. Представлява малко дървено кръгче, с клечка по средата, подобно на слънчев часовник. Върху това нещо има начертани линии, показващи крайната точка сянката на клечката за различен час от деня за различните сезони. Например ако е с точност до месец, ще има 12 дъги. Днес това също би могло да се изчисли, едно време тези дъги са ги рисували като всеки ден са слагали по още една точица. Ориентирането става така: държиш нещото хоризонтално и го завърташ така, че края на сянката да попадне точно върху линията за съответния месец. Важно е да се разбере, че значение има не само посоката на сянката, но и нейната дължина, която ще е различна за различен час от деня. Важно е също нещото да е хоризонтално, иначе можеш да поставиш сянката където си поискаш. Използва се предположението, че в рамките на един сезон/месец траекторията на Слънцето по небето няма да се промени много.

8. Сега се сещам за още една легендарна викингска джаджа, която не е открита, но май има подобно нещо - някакъв особен кристал, през който по време на мъгла можеш да видиш Слънцето. Използва се факта, че преминавайки през мъглата, Слънчевите лъчи изглежда се поляризират и ако ги гледаш през поляризиран оптичен уред, то ще филтрираш всички пречупени и отразени от мъглата лъчи, защото те са поляризирани най-вероятно под неподходящ ъгъл. Ще видиш само тези, които идват до теб от Слънцето директно, защото те ще са кръгово поляризирани, т.е. - нямат конкретна поляризация и повечето от тях ще преминат през кристала. Погледнато през този кристал, Слънцето се вижда като мъглив кръг там, където с просто око се вижда проста разсеяна светлина без никаква посока. И на тая чудесия съм и забравил името - нещо мистично беше.

Последно редактиран от William Bligh (17.08.2015 04:11:33)

Офлайн

  1

#93 20.08.2015 22:00:01

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1384

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,868

Отг: Намиране на посоката

До тук добре, МА ако е мъгливо дУха злобно и ти е студено та да се оЗъбиш. Кво правим? АААААААААААААААААААААААААААААА. Лесно се пише. А на практика е МНОГООООООООООООО различно. big_smile

Офлайн

  0

#94 20.08.2015 22:04:37

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Намиране на посоката

Абе аз по точка едно си мисля че малко не ти е вярна логиката. Всъщност мъха не прави услуга на дървото като го топли, а се крие зад него от слънцето.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#95 21.08.2015 03:05:07

William Bligh
Редови
Репутация: 30

Регистриран: 13.06.2014
Мнения: 64

Отг: Намиране на посоката

Галимунди написа:

Абе аз по точка едно си мисля че малко не ти е вярна логиката. Всъщност мъха не прави услуга на дървото като го топли, а се крие зад него от слънцето.

Това и аз си го помислих, ама ми се видя малко съмнително. Според мен мъхът не търси топлина или студ, а светлина, защото и най-сянколюбивото растение е светлолюбиво smile

Между другото, ако мъхът наистина се крие, то това ще важи и за мъховете по камъните и скалите - северните им склонове би трябвало да са по-обрасли. Та някой с повече разходки по горите да пише има ли такива наблюдения!

Последно редактиран от William Bligh (21.08.2015 03:05:33)

Офлайн

  0

#96 22.08.2015 15:57:09

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Намиране на посоката

Мъхът търси влагата. Пряката слънчева светлина го изсушава... Дори в най-тъмната гора има дифузна светлина...

Офлайн

  0

#97 24.08.2015 14:23:43

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Намиране на посоката

По т.5 - в кръг се върти човек , защото единия крак е по-силен от другия и все завива в някоя посока ....


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#98 24.08.2015 18:23:42

Ludipipo
Редови
Репутация: 210

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 860

Отг: Намиране на посоката

Кръговата поляризация си има посока на въртене на светлината по часовникована стрелка или обратно - така се различават оптичните изомери, примерно витамин Ц, синтетичният, има 2 опто-изомера и само единият върши работа, но са с еднакъв химичен състав, физични свойства и структура.

Офлайн

  0

#99 25.08.2015 02:35:59

William Bligh
Редови
Репутация: 30

Регистриран: 13.06.2014
Мнения: 64

Отг: Намиране на посоката

Не съм се изразил правилно за поляризацията - директната слънчева светлина не е кръгово поляризирана, ами не е поляризирана хич - във всяка посока има равномерно разпределен брой трептящи фотони. Което значи, че като гледаш през поляризиран кристал директно в Слънцето, ще видиш затъмнен или замъглен негов образ, защото част от фотоните ще аъвпадат с поляризацията на кристала. Ако гледаш встрани, където има само пречупени и поляризирани фотони, ще ги видиш само ако поляризацията съвпада. В такъв случай леко завърташ кристала и преставаш да виждаш пречупените, остават само директните от Слънцето. Така ще видиш Слънцето през мъглата.
Обаче май всичко това не е вярно, защото, както и не бях сигурен в началото, мъглата комай не поляризира светлината никак. Като се поразтърсих, та намерих чудото - викат му, естествено, Sun stone, Слънчев камък, и използва малко по-сложни принципи, а именно свойството на кристала да пречупва различно поляризираната светлина под различен ъгъл. Тук това е добре обяснено:

Изглежда викингите подбирлаи парче, на което външната форма добре съвпадала с кристализационните оси. На едната му стена рисували тъмна точка. Не намерих добро обяснение на теорията, но изглежда насочват стената с точката към небето и гледат нагоре през противоложната стена. Кристалът разделя различно поляризираните лъчи, подобно на дифракцията, така че отдолу се виждат две точки. После въртят кристала, докато двете точки станат еднакво тъмни. Тогава горната стена показвала ъгъла към Слънцето.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunstone_%28medieval%29
http://phys.org/news/2011-11-viking-sunstone-myth.html

А ето я и другата бъзикня, която пък се наричала Viking Sun Compass:

http://home.comcast.net/~saville/VSCdemo.jpg

На снимката много добре се вижда, как сянката на гномончето трябва да лежи точно на съответната линия.

http://home.comcast.net/~saville/viking_sun_compass.htm
http://phys.org/news/2013-04-errors-vik … -hint.html

Последно редактиран от William Bligh (25.08.2015 02:46:16)

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff