XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 06.09.2012 20:18:27

xenos
Modern Abo
Репутация: 597

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,496
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

mchervenkov написа:

  но колко точно или поне ориентировъчно е наклона smile?

Ми чисто ориентировъчно, ако за 100 метра от карта имаш 100 метра денивелация - наклон 45 градуса. wink Иначе всичко останало (ако наистина нямаш диаграма за бързо пресмятане на наклоните, както имат нормалните топографски карти), ще трябва да си го смяташ грубо... надявам се си учил геометрия. wink А, и една табличка със синус/косинус и калкулаторчето на телефона, ще са ти от помощ wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#62 06.09.2012 21:02:33

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Работа с карта и компас

mchervenkov написа:

Знам за скупчените хоризонтали,  но колко точно или поне ориентировъчно е наклона smile?

Ами харесай си некой по-стръмен наклон на картата покрай теб и иди го виж на живо. По него ще се ориентираш какво да очакваш smile

Офлайн

    0

#63 27.07.2015 15:06:31

Urban
Новодошъл
Репутация: 5

Регистриран: 02.07.2015
Мнения: 6

Отг: Работа с карта и компас

Вдигам темата, търсейки описание на метода за работа със секстант, после видях и допълнителния разговор за компаси... и за тополиниите.
Лично от опит мога да кажа, че "военната карта" която Ведрин е обработил в няколко варианта за РС, смартфони и таблети ми върши най-много работа. За разлика от многото други карти, тази военна карта е много точна по отношение на релефа и "заключването и" към реалните координати, в смисъл отбелязване на позиция в тази карта и пренасянето и върху друга система, като ГугълМапс или Мапсорс, дава високоточно позициониране с минимална грешка само от няколко метра... което за наши и граждански цели е предостатъчно.


По отношение на работа със секстант, изчерпателна и ясна информация от български източник не намерих. В същност има публикувана една курсова работа от Варненския технически университет, но тя съдържа много грешки, непълна е и описва само един от методите за работа с този уред. Накратко, ако някой го интересува как се работи със сектант, трябва да ползва примерно подобни източници:

Intercept Metoth.

Все пак... уреда секстант се ползва поне в 4 различни метода, в които той ни предоставя географската ширина, но задължително, за да намерим мястото където се намираме, е необходимо точно определяне на географската дължина. Тук в същност много от "професионалистите" и любителите удрят на камък.. по три причини.

- Първата е че трудно се намира прецизен навигационен хронометър, а няма ли го него, няма смисъл да се използва метода със секстанта.

- Втората причина е, че всеки от 4-те метода и тяхните десетки разновидности, използват изчисления от тригонометрията, които са сложни за любителите (дори във варненската курсова работа се използват диференциали, което е наследена типичната глупост за българските университети).

- Третата причина е, че при пресмятанията се използват таблици с числа помагащи позиционирането, чрез използване на корекции за премахване грешката от местенето на полюсите, прецесията на оста на Земята и актуално положение на небесните обекти т.е. нямаш ли актуални таблици, обезсмисляш играта от измерването.

Обобщено казано, заниманието със секстант е интересно, но в днешно време практическата полза, сравнена със сателитната навигация е сведена до минимума.


Целта е само крайна точка на изминатия Път.

Офлайн

    1

#64 27.07.2015 16:01:15

Неандерталец
Редови
Репутация: 261

Регистриран: 14.11.2012
Мнения: 745

Отг: Работа с карта и компас

И аз навремето четох за навигация със секстант, но като прочетох, че точността му е някъде от порядъка на 2-3 километра и го зарязах.

За морска навигация, където човек има голяма видимост, но малко или никакви визуални ориентири става. За сухопътна навигация, обаче, където често случаят е точно обратния, ми се струва леко безсмислено упражнение понеже:
- за да ти е полезно това, да си знаеш позицията, трябва да имаш карта и компас.
- ако имаш карта, компас и виждаш ландшафта, в повечето случаи дори и без секстант, ще определиш позицията си с по-голяма точност от 2-3 километра.
- ако нямаш видимост, нямаш и възможност да ползваш секстанта.
- това със засичането на хоризонта става само, ако си на плоска повърхност, като например по море. Ясно, че има секстанти, които мерят спрямо вертикалата, а не хоризонта, ама...

... аз не съм мореплавател и за мен секстантът е безсмислено упражнение.

Лично мнение.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff