Въпреки, че и на мен любимия цвят ми е зелено, аз гласувах за синьо заради няколко важни за окото неща.
- Очите са най-чувствителни към жълто – зелената област и най-малко са чувствителни към синия цвят. Това означава, че по-дълго време може да се взираш в екран със син основен цвят, без да те заболят очите, отколкото в зелен.
- Дължината на вълната в спектъра на видимата светлина за зеленото е с около 80 nm повече, отколкото за синия цвят, и това увеличаване е в посока на червения цвят, който, както знаем, е най-агресивен.
- Към зеления, черния и белия цвят окото има най-голяма разделитена способност. Заради това при тия цветове зеницата се отваря и пропуска максимално количество светлинен поток върху ретината, в т.ч. и вредните излъчвания от екрана на компютъра. Синия цвят не въздейства така върху зрителния орган. (Сигурно заради това морските за по-лежерни от гпрските
)
- Отделно, при син фон се създава впечатление за по-дълбока фокална равнина, отколкото при зелено, т.е. буквите са ти на фокус, останалото няма значение. При зелено и буквите са ти на фокус, и фона, което прави изображението по-плоско и се дзвериш двуизмерно.
- Заради това и приетия цвят за компютърни презентации е бели букви на син фон - най-добре се чете, а окото не се затормозява. Със сини букви на бял фон е подобно, а ако интензитета на бялото е твърде висок, си маркираш текста, фона става син, а буквите- бели. (Най-добра разделителна способност има при черни букви на бял фон, но и там зеницата пропуска много светлина към ретината. И по-добре наоколо да има сини еУементи, отколкото зеУени.)
Та заради това смятам синия фон за по-добър от зеления.