XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 30.11.2014 08:50:34

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Отг: Избор на основен облик/тема на форума

Въпреки, че и на мен любимия цвят ми е зелено, аз гласувах за синьо заради няколко важни за окото неща.

- Очите са най-чувствителни към жълто – зелената област и най-малко са чувствителни към синия цвят. Това означава, че по-дълго време може да се взираш в екран със син основен цвят, без да те заболят очите, отколкото в зелен.

- Дължината на вълната в спектъра на видимата светлина за зеленото е с около 80 nm повече, отколкото за синия цвят, и това увеличаване е в посока на червения цвят, който, както знаем, е най-агресивен.

- Към зеления, черния и белия цвят окото има най-голяма разделитена способност. Заради това при тия цветове зеницата се отваря и пропуска максимално количество светлинен поток върху ретината, в т.ч. и вредните излъчвания от екрана на компютъра. Синия цвят не въздейства така върху зрителния орган. (Сигурно заради това морските за по-лежерни от гпрските smile )

- Отделно, при син фон се създава впечатление за по-дълбока фокална равнина, отколкото при зелено, т.е. буквите са ти на фокус, останалото няма значение. При зелено и буквите са ти на фокус, и фона, което прави изображението по-плоско и се дзвериш двуизмерно.

- Заради това и приетия цвят за компютърни презентации е бели букви на син фон - най-добре се чете, а окото не се затормозява. Със сини букви на бял фон е подобно, а ако интензитета на бялото е твърде висок, си маркираш текста, фона става син, а буквите- бели. (Най-добра разделителна способност има при черни букви на бял фон, но и там зеницата пропуска много светлина към ретината. И по-добре наоколо да има сини еУементи, отколкото зеУени.)

Та заради това смятам синия фон за по-добър от зеления.

Офлайн

8

#17 30.11.2014 09:12:58

petergaitan
Редови

Горното се отнася само за предложените три варианта. Ако можем да избираме още, може да си направим форумен облик, близък до средата, която обичаме да обитаваме - фон с листа примерно, камък малахит, гранит, кафяво, зелено... Ако има възможност, бих се поровил за фон, за да имаме облик на сайта.
Поздрави.

Офлайн

0

#18 30.11.2014 18:36:24

mokriq
Редови

Регистриран: 17.05.2010

След преместването- голяма тишина. Да не би с премахването на карми и благодарности, да има обидени и огорчени а ....?

Последно редактиран от mokriq (30.11.2014 18:39:40)

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде...

Офлайн

0

#19 01.12.2014 07:18:23

kozet_76
Клетника

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014

Не ми се вярва,просто УЙкенда народа се е запилял нейде...

Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

0

#20 01.12.2014 08:47:02

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

petergaitan, направо ме разстреля с тия обяснения! С какво казваш се занимаваше?! smile Прав си за нещата, които казваш, просто никога не съм ги навързвал, че да се сетя. Само ми е останало в акъла, че зеленото успокоявало, но явно може и това да се е променило от тогава. smile
Аз пробвах за известно време да мина на Earth темата - май е точно така, както казваш. Всичко идва на фокус, и макар да е с приятно зелен цвят, някак си повече се взираш в написаното.
Но пък хората гледам харесват тази тема повечко. Разбира се, тя няма да стане задължителна! Просто основна, и всеки може да си избере за себе си коя най-му приляга.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

1

#21 01.12.2014 09:50:09

petergaitan
Редови

Занимавам се с организиране и снимане на разни неща, та цветовете имат някакво значение за работата ми, но тия писания ги синтезирахме заедно с Гугъл.

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff