XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 22.05.2014 12:33:17

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Умирай трудно в планината

Ето една статия по темата
http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/05/20 … planinata/


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#2 10.09.2014 10:12:15

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Умирай трудно в планината

Статията не е достъпна за всички, затова копирам текста.


Умирай трудно в планината

В началото на пролетта едно от най-прекрасните преживявания е да прибереш най-после уверено  зимното палто надълбоко в гардероба като извадиш оттам туристическите обувки и лекото планинско яке. По това време на годината планините започват да конкурират по оживление градските молове, а темата за безопасността сред природата отново става актуална.

И понеже дори и най-опитните планинари трябва да си припомнят правилата, преди да поемат на път, "Дневник" попита д-р Бенжамен Ментешев, лекар, планински спасител и главен експерт "Обучение и квалификация по долекарска помощ" в Планинската спасителна служба, за това какво трябва да съдържа аптечката на истинския планинар, как да се предпази от инциденти и най-вече как да реагира, ако все пак го застигне беда. За целта преговорихме някои от най-честите сценарии на инциденти в планината.

Гаранция, че всичко ще бъде наред по време на похода в планината, няма и не може да има, но рисковете от инциденти могат да се сведат до минимум с добро планиране

казва д-р Ментешев. То включва предварителното опознаване на маршрута и съобразяването  с подготовката на групата. Водачът, който носи отговорност за съдбата й, би следвало да е наясно с всичко това и да може да окаже долекарска помощ. Не е добра идея човек да тръгне на преход сам.

Ако прогнозата за времето предвижда се гръмотевични бури, по-разумно е излетът да се отложи.

На тръгване групата задължително трябва да информира в колко часа планира да стигне крайната точка на маршрута и да разполага със средства за комуникация, в случай че се забави -  заредени телефони и, при по-продължителен преход – зарядни устройства. Добре е походът да  започне и да завърши по светло, а  е задължително групата да е екипирана подходящо, включително и с аптечка.

Опасностите

През летния сезон най-честите усложнения са топлинните и слънчевите удари. Покрай тях "дремят"   вечните опасности за опорно-двигателни травми и при по-възрастните – остър коронарен синдром и инсулт. В топлите часове на деня и на открито, участниците в прехода трябва задължително да носят светли шапки или кърпи, а откритите части на тялото да са намазани със слънцезащитен крем.

Групата трябва да разполага с достатъчно питейна вода - 2-3 л на човек на ден.  Водата в планината не винаги е подходяща за пиене.
При съмнение, че водата е замърсена, тя може да се дезинфекцира със специални таблетки. Помощен вариант е комбинация от 15 капки йодна тинктура на 1 литър вода, като трябва да се изчака 15 минути преди пиене. "Вкусъте малко по-неприятен, но рискът от отравяне намалява ", коментира д-р Ментешев.  Позволено е да се пие от източници, за които се предполага, че не са замърсени, например изворчетата. Долните течения на реките са опасни заради битовите и отпадни води и пасищата. Най-честите хранителни отравяния са от този тип вода.

През летните месеци опасни са и мълниите. При буря в планината трябва да  се избягват високите части. Ако сме там - максимално бързо да се изнесем надолу. При липса на алтернатива правилото е да клекнем, обгръщайки с ръце коленете си, така че единствената контактна повърхност със земята да бъдат стъпалата ни. Трябва да се освободим от всички метални предмети и да ги оставим на голямо разстояние от нас и при възможност да се завием с изолиращ предмет -  шалте, дъждобран. Друг съвет е да не заставаме до високи обекти - дървета, стълбове на електропреносната и далекосъобщителната мрежа. Ако това все пак се случи, помнете - разстоянието до стълба да е поне неговата височина. Най-добро укритие са дупки, вдлъбнатини, където да заемем свита поза, в никакъв случай да се проснем по корем.

Една стъпка накриво...

или пък хлъзгав участък, хлабав корен или камък, могат да извадят всеки от равновесие. При падане и удар  първото нещо е оценка състоянието, обяснява д-р Ментешев. Проверява се дали пострадалият е в съзнание, дали диша, бие ли сърцето му. Ако отговорите са отрицателни, нужна е първа помощ, която за съжаление, няма как да се научи от публикациите, казва специалистът.

Спътниците на пострадалия трябва незабавно да позвънят на националния номер 112 и да предадат информацията. Оттам дежурният планински спасител може да даде инструкции какво да правят, докато дойде помощ.

По думите на д-р Ментешев националната система за спешни случаи работи отлично и планинарите не е нужно да помнят локалните номера на службата. Иначе централният денонощен номер на ПСС е 02/963 2000. Времето докато пристигне спасителният екип зависи изцяло от мястото на произшествието. Ако няма обхват там където се е случил инцидентът, един или няколко човека от групата трябва да тръгнат за помощ, но е задължително някой да остане при пострадалия.

Отворени рани

Дори нищо да не се счупи при падане, съществува опасността и от нараняване и кървене.  Първо трябва да се спре кръвта- чрез притискане на самата рана, с ръкавиците за еднократна употреба в аптечката. Друг начин е с пристягане над нараненото място.

След като спре кръвта се преминава към обработка на раната. Изчиства се последователно полето около нея, самата повърхност на раната и накрая се поставя превръзка. За почистването използваме марлите и йода-повидон. С марля, напоена с този разтвор, се почиства раната от центъра към периферията и накрая отгоре се поставяме марлен компрес, отново напоен с разтвора.

Ухапвания разни

Ухапванията от насекоми и змии могат да се окажат не по-малко екстремни, особено за хората с алергии. Двата сценария, разбира се, са доста различни.

Ухапванията от насекоми са опасни с това, че много хора биха могли да развият алергична реакция. С по-висока степен на риск са хората, които страдат от алергии по принцип, но нямат опит с ухапване Добре е превантивно да изпият две таблетки противоалергично лекарство.

Мястото на ухапване първоначално се охлажда, а после се нанасят специализирани кремове.

Ухапванията от змии са друга опасност. Българските отровни змии са малко, а тяхната отрова не предизвиква мигновена смърт. Пораженията са по-скоро върху тъканите – увреждания и некроза - ако не бъде приложен противозмийски серум навреме. Това трябва да се случи в рамките на 4 часа, обаче веществото е такова, че задължително трябва да се постави в болнични условия. В никакъв случай не трябва да се прилага на терена, защото серумът предизвиква тежки алергични реакции, които могат да доведат до смърт. "Т.е. от отровата на змията човек може да не умре, но от серума спокойно може да си отиде", разяснява специалистът.

Самата рана при ухапване от змия не представлява опасност - липсва кръвозагуба. Опасността идва от попадането на отрова в тъканта. Крайникът трябва да се обездвижи, а при местенето на пострадалия да не се допуска движение на собствен ход. Причината е, че всяка активност разнася отровата по тялото.

Забравете досегашната формула на стягане над мястото на ухапване, срязване на раната и изсмукване на отровата – това категорично вече не се прави, подчертава д-р Ментешев. Изсмукването е опасно за този, който го прави, срязването между двете точки от зъбите на змията само увеличава наранената повърхност и разпространението на отровата, а пристягането над раната нарушава допълнително кръвообращението. Правилният ход е обездвижване и максимално бързо придвижване към болница. По време на пътуването ухапаният крайник трябва да е по-ниско от тялото, т.е. носенето на гръб е ок, а ако е с носилка - кракът да виси отстрани.

--------------------------------------------------------------------------------
Съдържанието на аптечката не е голямо, нито обемно, но всеки от предметите  може да спаси живот. Базови са превързочни материали, дезинфектанти, противоалергични медикаменти, мазила против изгаряния и ухапвания. 

Флакон йод-повидон е достатъчен като дезинфектант. Необходими са и таблетки против алергии,  активен въглен срещу отравяне, обезболяващи и температуропонижаващи лекарства.

Необходими са поне два бинта 10 м на 10 см - марлени, или плетени, а ластичните не са препоръчителни в рамките на долекарската помощ. Трябват и 5-6 стерилни марли 5 на 5 см, които могат да се използват за обработка на рана вместо памук. Памук изобщо не взимайте, вече не се прилага при обработка на рани. Поне една триъгълна кърпа ще послужи при кръвоспиране или за превръзка.

Има и специални сгъваеми шини, които са леки и не отнемат място. В компактна форма се продава и термоизолиращо фолио, което с еднакъв успех се прилага и за загряване през зимата и за сянка през лятото. В допълнение са необходими поне два чифта ръкавици за еднократна употреба - за  случаи на обилно кървене, а също ножичка и ролка лейкопласт.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#3 10.09.2014 14:20:58

Bradley
cheechako
Репутация: 359

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 1,711
Уеб-сайт

Отг: Умирай трудно в планината

Задължително - покрай разнасянето на ножове, брадви, мачетета, пък и не само...

http://camouflage.bg/tourniquet


Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

  0

#4 10.09.2014 15:50:12

Репичка
Редови
Репутация: -4

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Отг: Умирай трудно в планината

Лично аз ползвам в аптечките си за "Есмарх",  по дебели гумени уретрални катетри.
Това го научих навремето в една реанимация където работех.
Евтино, бързо и надеждно.

Bradley написа:

Задължително - покрай разнасянето на ножове, брадви, мачетета, пък и не само...

http://camouflage.bg/tourniquet

А това за 32лв...
Направо нямам думи.

Последно редактиран от Репичка (10.09.2014 15:52:08)


"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

  0

#5 10.09.2014 20:44:09

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1840

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,983

Отг: Умирай трудно в планината

Чувал съм от сведущи, че използването на турникет трябва да става много внимателно. В смисъл от хора, които са подготвени и с практика.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#6 10.09.2014 21:05:15

steff_s
Редови
Репутация: 5

Регистриран: 13.07.2012
Мнения: 121

Отг: Умирай трудно в планината

бай Кольо написа:

Чувал съм от сведущи, че използването на турникет трябва да става много внимателно. В смисъл от хора, които са подготвени и с практика.

Има едни хемостатични гранули, сипват се в раната и стават на гел. За разлика от турникета може да се носят 24 часа и след това се отстраняват с пинсети. Не си спомням името но доктора във форума, не може да не го знае.

Офлайн

  0

#7 10.09.2014 21:33:14

kozet_76
Клетника
Репутация: 29

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014
Мнения: 706

Отг: Умирай трудно в планината

steff_s написа:
бай Кольо написа:

Чувал съм от сведущи, че използването на турникет трябва да става много внимателно. В смисъл от хора, които са подготвени и с практика.

Има едни хемостатични гранули, сипват се в раната и стават на гел. За разлика от турникета може да се носят 24 часа и след това се отстраняват с пинсети. Не си спомням името но доктора във форума, не може да не го знае.

Въпросните гранули не стават за разкъсвания на големи съдове,а за турникета-да така е,трябва да се напише на челото на ранения(ако е в безсъзнание)часа на поставяне,ако не дойде квалифицирано медицинско лице до един час турникета се отпуска за около 2-3мин и отново се пристяга,освен това турникет се поставя само на единична кост!!! Т.е. ако е откъсната китка се пристяга над лакътя,над китката в/у лъчевите кости не върши никаква работа... Абе Кент може да го разясни много по-добре и аргументирано...


Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

  0

#8 10.09.2014 22:02:02

Bradley
cheechako
Репутация: 359

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 1,711
Уеб-сайт

Отг: Умирай трудно в планината

Това е удобно и добро решение, но в бгто го няма

buddy%20app%20to%20arm.JPG

снимки неподходящи за лица под 18 годишна възраст и хора със слаби нерви/проблеми със сърцето
http://swattourniquet.com/photos.html


Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff