XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.06.2014 19:18:32

Spartan
Редови

Регистриран: 21.01.2012

Споделете опит от камуфлаж

Като самотен любител и наблюдател в дивата природа се нуждая от летен камуфлажен костюм,желателно с маска.За съжаление такъв на ниска цена практически на се намира - нито в евтините магазини и сергии за български нито за китайски камуфлажи.Единственото което за сега удовлетворява моите изисквания и надежди за скрито пролетно-лятно-есенно присъствие в природата се предлага от guns.bg и в магазините на VIP Trading.Това е комплекта за носене върху друго облекло Deerhunter Scandinavia 2004 Innovation Camo.Цената му обаче е доста солена за тънко еднослойно облекло - 107 лева/а съм пенсионер.../Не съм и сигурен в неговите качества от гледна точка на:
-здравина при лазене и търкаляне по горска повърхност;
-подходящ десен на камуфлажа за незабележимост в български условия на горска и ливадна обстановка;
-проветривост при условие че трябва да се носи и при по-плътно и при по-тънко облекло под него,а в най-горещото време и по бельо;
-възможност за пране и почистване;
-степен на импрегнация /ако изобщо има такава/;
-няма размери - да не стои като чувал за посмещище.
Моля ако някой притежава или е ползвал този комплект да сподели впечатления.Приемам и препоръки за друг модел и произход костюм с подобна функционалност и упътване за покупка.Благодаря!

Офлайн

0

#2 10.06.2014 19:34:08

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Отг: Споделете опит от камуфлаж

Т.е искаш: адекватен за нашите условия, "работещ" камуфлаж от здрав, дишащ или поне проветрив плат за под 100 лв.
Не съм сигурен, че ще намериш.
Вариант е да търсиш по магазини втора употреба.
Друг е въпросът и до колко камуфлаж с маска на лицето е нужен на самотен природолюбител, както се изрази. За повечето дейности свързани с наблюдение на диви животни е достатъчно неярко облекло и търпение. Такъв  камуфлаж, обикновено като наметало, ползват анималистите когато снимат птици и бозайници от много близко разстояние - буквално от няколко метра.
Ако ти се играе си направи сам гили от мрежа и подръчни материали. В ю-туб е пълно с такива клипчета.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#3 10.06.2014 19:40:06

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Spartan написа:

Като самотен любител и наблюдател в дивата природа ...
...

Ахааа, те животните няма да ти се смеят бе

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#4 10.06.2014 19:43:54

Spartan
Редови

Регистриран: 21.01.2012

Не зная като какъв да се оценявам просто обичам да се тая из гъсталаци и по клонаци и изрядко ми се отдава да наблюдавам животни /и хора/ в дива обстановка.Не бързайте да ме тълкувате като бройкаджия /воайьор/ защото нося малък фотоапарат и съвсем лек лък,които също така рядко употребявам.Просто ми е удоволствие да се сливам с околната обстановка и да констатирам,че съм незабележим.Това също навярно има нещо общо с бушкрафта.Дълго време използвах за тези цели бракуван руски снайперистки костюм тип "висящи парцали",но ми дотегна да се потя в него като прасе и да събирам всички комари,кърлежи и бубулечки на околността...

Офлайн

0

#5 10.06.2014 20:21:36

Maledictus
Див Балкански Субект

От: София
Регистриран: 18.08.2013

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

0

#6 10.06.2014 20:52:45

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Spartan написа:

Не зная като какъв да се оценявам просто обичам да се тая из гъсталаци и по клонаци и изрядко ми се отдава да наблюдавам животни /и хора/ в дива обстановка.Не бързайте да ме тълкувате като бройкаджия /воайьор/ ...

Майтапче бе. Няма да се сърдиш. Преди известно време си взех някаква тъпотия за 30 кинта, дето може да ти свърши работа, обаче качеството е ужасно. Напомня на камуфлаж за еднократна употреба. Изпращат го във вакуумирана опаковка. Пази от влага и комари, но само за 3 дена. Не е нещо което бих препоръчал на другарче.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#7 10.06.2014 22:01:32

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Костюмът тип "висящи парцали" се казва гили. И за съжаление ако искаш да работи добре и да не се съдира лесно, ще трябва да се потиш като прасе и да събираш по него бодили, буболечки и прочие smile Отделно то затова е торбесто, за да размива силуета. Значи хем да е така, хем да е онака, хем да е камуфлаж, хем да е импрегниран, хем да е евтин...
А колкото до камуфлаж, адекватен за нашата природа, ще ти трябват поне два, да не кажа и три разцветки. В началото на лятото всичко се скъсва да зеленее- ползват се шарки с преобладаващи зелени цветове, в края на Август всичко е изгоряло от слънцето- тогава аз ползвам успешно пустинната 3 цветна шарка, особено пък на есен като пожълтеят и падат листата. Маската на лицето пък изобщо няма смисъл ако не си с гили. Сложи си шапка тип боне с лента за прикрепяне на треволяци и си омацай лицето с нещо, за да не лъщи. Ама чак пък толкова за едното природолюбителство ми се вижда прекалено. Импрегнирани униформи има, ама само панталоните им са от 120лв нагоре... Имам предвид нормални, а не промазани с нещо си китайски найлонови платове, които дори блестят на слънцето.
Изобщо първо изясни какво точно искаш, за къде точно го искаш и дали ще ти свърши работа на други места или ще "светиш" или чернееш там. Дали да е униформа или да е гили, ако е униформа- дали да е импрегнирана за дъжд или да е проветрива. За мен добър вариант примерно е наметало с качулка, намираш здрав мрежест плат и му пришиваш редове с примки за клончета и треви от локалната растителност. Така ще си ходиш с каквито дрехи искаш отдолу според времето. Ако те мързи да си правиш- http://scoutbs.com/index.php?page=shop. … Itemid=152 или като цяло този раздел от 2 страници: http://scoutbs.com/index.php?option=com … =0&lang=bg кеф ти мрежи, шалове, наметала, материали за правене на гили, готови гили горнища...  *DONT_KNOW*

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#8 11.06.2014 08:11:10

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Колега, линка дето Явор ти го е дал към наметалото на MFH е едно от най-добрите решения. Ако и тези пари са ти много не мисля, че имаш решение, защото и сам да си го правиш - горе долу толкова ще дадеш само за материали.
Ако имаш шевна машина и се оправяш с нея - купи от секъндхенда едно мрежесто перде в подходящ цвят и си направи   една риза тип Далматика, едни гащи в същия стил, прикрепяш им лентички и си ги труфиш с клонки и треволяци колко ти душа сака. После се хвалиш във форума и си готов. Погледни в ю-туб. Има много идеи. Напиши handmade ghillie.  Успех!

Ето ти снимка на Далматика да не се чудиш какво да търсиш.
ejN1C2vRxXo.jpg

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#9 11.06.2014 09:34:47

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Можеш да направиш следната комбинация - военен камуфлажен костюм + маскировъчна мрежа.  wink

Офлайн

0

#10 06.07.2014 13:51:35

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

Аз на принципа че петната най-трудно се махат си овъртях раницата :d

4180437043E043104400002_zps480182f7.jpg

4180437043E043104400001_zps83151511.jpg

А това са някакви джунджурии дето не излизат от раницата :

4180437043E043104400004_zps0141e641.jpg

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#11 15.08.2014 12:12:51

Репичка
Редови

Регистриран: 18.03.2014
Уеб-сайт

Spartan написа:

Като самотен любител и наблюдател в дивата природа се нуждая от летен камуфлажен костюм,желателно с маска.За съжаление такъв на ниска цена практически на се намира - нито в евтините магазини и сергии за български нито за китайски камуфлажи.Единственото което за сега удовлетворява моите изисквания и надежди за скрито пролетно-лятно-есенно присъствие в природата се предлага от guns.bg и в магазините на VIP Trading.Това е комплекта за носене върху друго облекло Deerhunter Scandinavia 2004 Innovation Camo.Цената му обаче е доста солена за тънко еднослойно облекло - 107 лева/а съм пенсионер.../Не съм и сигурен в неговите качества от гледна точка на:
-здравина при лазене и търкаляне по горска повърхност;
-подходящ десен на камуфлажа за незабележимост в български условия на горска и ливадна обстановка;
-проветривост при условие че трябва да се носи и при по-плътно и при по-тънко облекло под него,а в най-горещото време и по бельо;
-възможност за пране и почистване;
-степен на импрегнация /ако изобщо има такава/;
Моля ако някой притежава или е ползвал този комплект да сподели впечатления.Приемам и препоръки за друг модел и произход костюм с подобна функционалност и упътване за покупка.Благодаря!

На "Илиенци", е пълно с евтини камуфлажи.
Платовете са добри, но шевовете понякога не са качествени.
Но малко работа с иглата и всичко ще е наред.

"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff