XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 12.05.2014 11:55:14

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Митнически формалности при пратки от страни извън ЕС

Неандерталец написа:

За сравнение, в немската митница, съм получавал пакети на такава стойност, а и по-висока. Никога не ми се е налагало да пиша нищо, освен да сложа подпис, че си получавам пратката. Показвам разпечатката от PayPal, отивам да си платя на касата (отсрещната врата през коридора) и докато се върна, след минута, всичко е готово. Слагам един подпис, взимам си пакета и си заминавам. Дали попълват информацията, докато съм на касата, или още с пристигането на пратката, някой въвежда данните - не знам. А и не ме интересува, понеже системата работи с минимално губене на време за клиента.  *THUMBSUP*

Това ми е опитът с митниците.

Дано от 2010 нещата драстично са се променили в българските митници! Дето се вика "А дано, ама... "  *SCRATCH*

Вече е така и на българската митница. Пратката пристига на разменна пощенска станция (в сградата на митницата), от там ти пращат съобшение да идеш да си я получиш. Отиваш на гишето, показваш си квитанцията за получаване, насочват те към митничар (съседната стая), показваш си документа за плащане, той ти съставя декларацията и ти определя митото/ДДС-то, връщаш се на касата - плащаш си каквото дължиш и отиваш да си вземеш пратката от склада на пощенската станция - през един коридор. Със сигурност е така поне от 2011, аз тогава започнах да си пазарувам активно по нет-а.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#17 13.05.2014 10:00:40

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Ако е за изработване на системата, Photoshop прави чудеса. Човек може да си направи "разпечатка" за каквато сума иска.

Офлайн

0

#18 30.05.2014 20:22:25

нерегистриран
Новодошъл

Регистриран: 25.05.2014

Здравейте колеги , супер полезна информация за което благодаря предварително , но имам няколко въпроса относно поръчаната стока от алиекспрес.За безплатна доставка до каде е точно безплатна -имам предвид намирам се в град Ямбол, до адрес който въвеждам или до пощата ,и другият ми въпрос е относно цената на стоката -ако е над 30 лв се плаща ДДС каде се плаща това ДДС.Съжелявам ако въпросите ми са   "тъпи " но по добре да питам от колкото да не знам какво да правя .Благодаря предварително smile

Офлайн

0

#19 30.05.2014 20:37:23

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Не са тъпи въпросите. Питай, да не стане като мойта работа. Предполагам , че ако е под облагаемия с ДДС минимум пристига в пощата и чака да си я вземеш. ДДС мисля се плаща в митницата пак. Ама не съм сигурен.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#20 30.05.2014 20:41:31

windwarrior
Зла Гад

нерегистриран написа:

Здравейте колеги , супер полезна информация за което благодаря предварително , но имам няколко въпроса относно поръчаната стока от алиекспрес.За безплатна доставка до каде е точно безплатна -имам предвид намирам се в град Ямбол, до адрес който въвеждам или до пощата ,и другият ми въпрос е относно цената на стоката -ако е над 30 лв се плаща ДДС каде се плаща това ДДС.Съжелявам ако въпросите ми са   "тъпи " но по добре да питам от колкото да не знам какво да правя .Благодаря предварително smile

Ако пише безплатна доставка до България, по подразбиране е до твоя адрес за доставка, на територията на България, който си посочил при поръчката - независимо дали е центъра на София или с. Чепърлене.

ДДС/мито и прочие хубавини се плащат в най-близката митница. Ако нямате такава в Ямбол - евентуално Бургас ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#21 30.05.2014 21:11:21

rob
Редови

Регистриран: 12.02.2013

За ДДС и Мито най-често задържат банални стоки като телефони, таблети и други подобни масови стоки.
Получавал съм няколко пъти нестандартни и тежки по 1 и повече кила за над 100$ директно в пощата. Всичко зависи от митническият служител, но е по-вероятно да пуснат стоката, отколкото да я задържат,стига да не е от гореизброените неща.За всички тях си има продавалник. Аз лично предпочитам плащане с paypal, там грешка няма и ако си следиш 45 дневния срок всичко е точно.

Последно редактиран от rob (30.05.2014 21:13:25)

Офлайн

0

#22 30.05.2014 21:45:12

freako
Редови

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013

А ако не намерят никой на адреса ти къде си търсиш пратката след това?

Офлайн

0

#23 30.05.2014 21:50:25

windwarrior
Зла Гад

Ако не намерят никой на адреса или звънят на телефона за контакт, посочен в товарителницата, или лепят лепенка на вратата с примерен текст "На дата ХХХ, час УУУ, бяхте посетен от куриер на фирма ЗЗЗ, на адреса нямаше никой, за указания как да си получите пратката моля позвънете на тел. 0888 777 888".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#24 31.05.2014 05:35:33

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

При мен нещата протичат по следния начин. Поръчката идва до вратата напълно безплатно. Ако те няма се връща в пощенският клон по местоживеене и стои там 20 дни, ако не бъде потърсена се връща на изпращача. Понеже в къщи трудно може да се намери човек, отидох в пощата и попитах дали може пратките ми да идват до поискване. Отговорът беше да напиша една молба със свободен текст, че желая стоките за xxxxx адрес и за yyyyyyyy получател да не се разнасят а да остават в пощата до поискване. Това ми обясниха, че е нужно за да не ги юркат шефовете защо има не разнесени пратки. След тази операция, при пристигане на пратка за моят адрес, женичката ми звъни на телефона и ми казва, че имам пратка да заповядам да си я получа. Да кажа само, че звънкат и затварят ако не ги набереш се обаждат пак и чакат да вдигнеш. Но аз съм си записал номера и като получа стреличка си ги набирам. Понеже няма да се учудя ако се звани от някой не дотам служебен телефон. При мен е така положението със доставките, поздрави. wink

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#25 31.05.2014 08:06:02

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

При мен пратките не пристигат на адреса, като имаше и едно изключение, но при него поръчката се побираше в малък пощенски плик. На адреса получавам известие за пратка, която си вземам от пощата.  smile

Офлайн

0

#26 31.05.2014 09:17:42

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Aloo написа:

Понеже няма да се учудя ако се звани от някой не дотам служебен телефон. При мен е така положението със доставките, поздрави. wink

Не бих се учудил и аз. Респект!

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#27 31.05.2014 12:50:51

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

На мен пощенски служител ги носи до адрес.
До сега съм плащам ДДС само на две пратки /китайците са коректни и изписват занижени цени/, като сумата бе искана от пощенския служител, че и документ ми дадоха.
Това с ходене до митниците бе преди 2 3 години.

Офлайн

0

#28 31.05.2014 13:40:26

Галимунди

rossko написа:

На мен пощенски служител ги носи до адрес.
До сега съм плащам ДДС само на две пратки /китайците са коректни и изписват занижени цени/, като сумата бе искана от пощенския служител, че и документ ми дадоха.
Това с ходене до митниците бе преди 2 3 години.

Ей зарадва ме бе човек. Начи има вероятност да ми се размине ходенето до митницата, щом ДДС-то може да се плати в пощата.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#29 02.06.2014 18:44:12

Галимунди

МУХАХАХА, пристигнаха джаджите, без допълнителни финансови тежести, ако правилно използвам терминологията. Всичко е ток и жица.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff