Смятам, че ще е полезно да направим някакъв разчет.. Кое колко струва. Аз не съм наясно... Но грубо...
Земя
Това е първият разход... Цените варират според статута на земята, качеството на почвата (категорията), ако е обработваема, качествата на земята като строителен материал...
- Цена на земята
- Данъци на земята
- Такси за прехвърляне на собствеността
- Заграждане (Земемери, биене на колчета, опъване на мрежи)
- Проект за къща
- Разрешително за строеж
- Акт 16
Кладенец или водоснабдяване
НЕИЗБЕЖНО! Без значение дали, ще решиш да строиш върху земята или ще я обработваш - водата е нужна и като строителен материал и за пиене и за поливане и за чистене...
- Услугата по намиране на водата в парцела
- Сондаж
- Зидане на кладенеца
- Плащат се кинти на държавата, ако си решил да си изряден
- Помпи разни
- Тръби
- Кранчета и мн други...
Инструменти
- Кирки, Лопати, Лостове, Чукове, Колички, Сита, Кофи
Труд
- Приемаме, че не ни струва нищо...
- Обаче трябва да се яде...
Но конкретно на въпроса... За мен къщата не може да е само от един материал.
Камък - Основи, облицовка и евентуално покрив (само ако се намират в близост до мястото където ще се строи и са в излишък. Ако почвата позволява - 2 м. висока изба вкопана в земята.
Каменните основи да са 1-2 м. дебели за да носят спокойно 2 етажа.
Каменните основи да излизат минимум 1 м. над земята, за да могат да пазят зида от влага. При дъжд, капките рикошират от земята и стигат до към 50 см. височина и така мокрят стената. За да не се мокри зида се правят хидрофобни замаски, но са по-трудни за поддържане отколкото голата каменна стена с хидрофобен хоросан. (Има запазени такива стени и кули от античността.)
Нагоре непечен пресован кирпич 60-70 см. Външната изолация от тръстикови панели.
Скрита носеща конструкция от дървени греди.
Вторият етаж 40-50 см. стена, пак кирпич.
Покрива неизбежно от дървена конструкция, като според наличността на камък - може каменни плочи вместо керемиди. Ако няма - керемидите ще трябва да се купуват.
Изолацията по покрива - пак тръстикови панели.
Избата: - Пасивно охлаждане, съхраняване на храна, вода, вино, ракия, кисело зеле, луканки, соджуци, сирена
Буркани, сушени и пресни плодове и зеленчуци... Ако е добре изчислена избата може да се поддържа постоянна температура през цялата година... около 10 градуса е екстра.
Първият етаж: Баня, Тоалетна, Кухня, Мокро помещение, Килер, Всекидневна и Хол и Веранда, Гараж от северната страна
Вторият етаж: Баня, Тоалетна, Тераса над гаража, Дрешник, две спални
Таванското помещение: Може при нужда да се направи обитаемо, но може и спокойно да се направи като склад за разни неща или работилничка.
Освен всичко допълнително ми се ще да имам една беседка с фурна и барбекю
Пак Кирпич и дърво.