XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 08.01.2014 20:41:27

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Здравейте колеги!
Преди известно време разбрах за въпросния сайт. Беше ми похвален като място където има “от пиле мляко”, на много изгодни цени и най-важното - с безплатна доставката за България. Привлечен от тази информация, влязох да поразгледам и наистина установих, че има доста богат избор. Разбира се, има и много неща, които биха се сторили интересни на пишещите в този форум. Реших да поръчам за проба някои дреболии, така че вече мога да споделя впечатления от първа ръка. Най-вече ме интересуваше начинът на доставка и дали няма някакви допълнителни такси (като се има предвид, че Китай се явява трета страна за Европейския съюз). И разбира се, имайки предвид ниските цени и славата на китайските стоки, ми беше и интересно що за боклуци продават!
Та, да споделя с вас информацията, с която се сдобих за сайта, начина на пазаруване и лични впечатления от стоките, които получих.

В AliExpress се предлагат само чисто нови КИТАЙСКИ стоки от различни търговци или директно от производителите на дадения артикул. Всеки търговец си има магазин в сайта. Доставката наистина е безплатна, но не за всички продукти, затова човек трябва да си отваря очите - дали желаната от него стока се предлага с безплатна доставка до България. Но за това на помощ идва много добре работещата търсачка на сайта. Тя позволява сортиране на стоки по признак: Безплатна доставка, Top-Rated търговци, възможност за закупуване на само една бройка и разбира, се сортиране по цена. Пазаруването от търговци с голям рейтинг е силно препорачитено, за да се избегнат неприятни изненади. Рейтинговата система на сайта е изключително важна както за търговеца, така и за купувача, защото и двете страни подлежат на оценка. Търговците се стремят към висок рейтинг и дават мило и драго да не им се дава лоша оценка, понеже ако рейтингът им е кофти, от AliExpress прекратяват работата с дадения търговец, считайки го за неблагонадежден.
Плащането към сайта не се осъществява през PayPal, но е абсолютно сигурно. Парите на купувача не се превеждат директно на търговеца. Купувачът плаща на AliExpress, а те от своя страна не превеждат парите на търговеца, докато не отбележите в сайта, че сте получили стоката и дали имате някакви забележки относно качеството на продукта. Чак след това търговецът си получава парите. Разбираемо е, че той също има интерес стоката да престигне при Вас максимално бързо - за да си вземе парите. Сроковете на доставка по принцип са следните: 1- 5 дни за обработка на поръчката, 15 - 60 дни за доставка. След поръчка и получаване на плащането започва да тече времето (първо за обработка, след това и за доставка). Ако това време изтече, без да сте си получили пратката или съответно без да са ви я изпратили, парите Ви биват върнати автоматично, а поръчката се анулира. Има и възможност за пазарлък с търговците, като след поръчване на стоката без да правите плащане пишете на търговеца. Нещо от сорта, че много харесвате даден продукт, но Ви се струва скъп и питате дали би се съгласил да смъкне 10%, примерно. Много често търговците са склонни да направят отстъпка, но задължително ще изискат от Вас да им сложите максимален рейтинг и положителен коментар под продукта.
Относно допълнителните такси (МИТО и ДДС), нещата стоят по следния начин: За стоки до 30 лв. не се плаща нищо допълнително. Ако стоката е над тази сума, дължите ДДС, а за суми над 200$ се заплащат и мито и ДДС. Ако е възможно, пускайте отделни малки поръчки, а не една за голяма сума. За Вас това така или иначе е без значение, защото доставката Ви е безплатна.

Така, сега да кажа какво стана с моите нещица. Поръчах десетина предмета, но не всички ще представляват интерес за форума. Общо взето, стоките пристигнаха за 15 - 31 дни след поръчката. Пари за доставка не съм платил, нито съм плащал допълнитени такси. Но съм си поръчал само дреболии.

Феродовата запалка е тип ARMY и ми излезе 5 лв. За моя голяма изненада, търговецът ми беше изпратил и Survival whistle като подарък. Стойноста на свирката в сайта беше малко над 2 лв., което ще рече, че запалката ми излезе около 3 лв. В България същия продукт с доставка и всичко ми излиза около 30 до 40 лв., което си е 10 пъти разлика. За качеството не мога да кажа лоша дума, дори напротив - бях приятно изненадан. Пласмасовата дръжка не създава впечатление, че ще падне. Запалката хвърля яко искри, дори ми се срува, че работи малко по-добре от тези които имам. Свирчицата също е готина, вдига доста шум, сходен продукт в България струва 6-8 лв. и отделно доставка. Което прави 3-5 пъти разлика в цената.

Ето и снимки:    
DSC_2605_zpsd35fdb0c.jpg

DSC_2603_zpsb6074ff0.jpg

DSC_2607_zps0a00392b.jpg

DSC_2609_zps470c0c68.jpg

Другият феро-род се води 6 в 1. Освен запалка има: компас, отварачка за бутилки, линийка, стъргалка за запалката и форматна линийка за карта. Хареса ми, понеже подобен продукт в България не бях виждал, а и цената беше смешна, имайки предвид цените само на запалка при нас. Към качеството нямам никакви забележки, всичко е така както беше описано и снимано; стои стабилно и не създава вчечатление за евтин боклук. Единственото, което мога да отбележа като негатив е изтърканото на места покритие, което отдавам на факта, че стъргалото и верижката са се търкали в запалката по време на доставката. Това не ме претеснява, понеже не съм си правил илюзии, че покритието е супер устойчево и ще издържи с години. Предполагам, че с ежедневната употреба ще падне съвсем. Друго, което ме изненада (но тук търговецът няма вина), беше размерът на продукта. Представях си го доста по-малък и компактен, но за съжаление не е. Тук вината си е изцяло моя - човекът съвсем коректно си беше написал размерите и в инчове, и в сантиметри, ама кой да гледа.Цената е 8.80 лв. - не мога да направя сравнение с продукт в България, защото не се сещам за нещо подобно.

Ето и снимки:
DSC_2614_zps7d9be13f.jpg

DSC_2615_zps6e7d86ae.jpg

DSC_2616_zpsa9566b44.jpg

DSC_2618_zpse18be4d9.jpg

И опираме до ръкавиците - най-скъпото “буш” нещо, което си поръчах. Излязоха ми около 17 лв. Това е и продуктът, който дойде най-бавно - за 31дни. Всички останали стоки престигнаха в интервал от 14 до 23 дни. От ръкавичките не мога да се оплача, каквото си беше на картинката, това си и дойде. Като качество на шевове и разни подобни всичко си е ОК, единствено като че ли ми идват малко по-тактикъл, отколкото ми се искаше. Но каквото поръчал, това дошло. Друго, на което трябва да обърна внимание е малката разлика в номерацията. По принцип нося ръкавици размер М или 9; тези ги поръчах М, но като се зачетох, в последствие се оказа, че в Китай този размер не отговаря на същите сантиметри, каквито са стандартно приети. Като резулатат ръкавиците ми са малко по-плътни около ръката, но отново не мога да виня търговеца. Човекът си беше дал размери в сантиметри - само някой трябваше да прочете.

Ето снимки:
DSC_2624_zps205e2820.jpg

DSC_2622_zpse937873b.jpg

Направих и тест за вдигане на стотинка от твърда повърхност, никакъв проблем. wink
DSC_2629_zps9dbf2bb8.jpg

DSC_2628_zps4d7576f1.jpg

Тук ще се опитам да дам насока какво друго може да потърси човек на сайта (с подобна насоченост):
Часовници, брадви, ножове, триони, точила, лопатки, запалки, фенери, челници, дрехи, шапки, ръкавици, обувки, компаси, къмпинг оборудване, лъкове, стрели, шафтове, върхове, пера, ръкавици за стрелба, колчани, влагомери за дърво (12 лв), въжета, хамаци, карабинери, туристически въдици (сгъваеми колкото химикал), раници, комплекти за оцеляване, бутилки, хидратиращи системи, магнезиеви пръчки, сухи торби, соларни панели (туристически и нормални), зарядни станции, споркове разни, гривни от паракорд, паракорд ( 0,18лв/м), филтри за вода, канчета, аптечки и мн.др. 

Като цяло, моето мнение, е че ако човек чете внимателно, разглежда снимките и не бърза да си потвърждава поръчките преди да е убеден, че продуктът работи, всичко е ОК. Нямаше нито един продукт от поръчаните от мен, който да не изглеждаше до сущ като на снимките в сайта. Имах един продукт, който дойде неработещ, но за него ще пиша малко по-късно, че сега ми стана много писането. В сайта могат да се намерят някои много изгодни сделки, но човек трябва да си отваря очите. Като цяло мога да кажа, че съм доволен от покупките си. Издънката беше само една и определено ще ползвам сайта и за напред.


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

  1

#2 08.01.2014 21:02:54

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1840

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,984

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Много добре направено ревю!
Аз съм използвал Тайни и Екстрийм диил. Доволен съм и до сега не съм плащал нищо освен цената показана в сайта. Издънки не е имало.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#3 08.01.2014 21:08:19

erosennin
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 15.05.2012
Мнения: 53

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

и аз съм поръчвал 1 магнезиева от сайта, само че беше през приятел, а сега не искам да го занимавам, как точно става плащането, просто въвеждаш името на карто носителя и номера на картата ли ?

ръкавиците изглеждат страхотно  *OK*

Офлайн

  0

#4 08.01.2014 22:07:10

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

erosennin написа:

и аз съм поръчвал 1 магнезиева от сайта, само че беше през приятел, а сега не искам да го занимавам, как точно става плащането, просто въвеждаш името на карто носителя и номера на картата ли ?

ръкавиците изглеждат страхотно  *OK*

Просто избираш продукта после натискаш плати, тук те пита за вида на кредитната карта (Visa, MasterCard.....) избираш твоята карта. След това въвеждаш име,номер на картата, дата на валидност и кода който се намира на гърба на картата и натискаш плати.


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

  0

#5 08.01.2014 22:39:06

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

С дебитна става ли?


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#6 08.01.2014 23:16:58

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Разгледах подробно сайта ... Много интригуващи продукти от нашите желани и на - ббаси добрите цени, ако добавим и добрите впечатления на Ачо - ми дано си струва - аз съм приятно впечатлен от братският китайски народ. Дано не бъркам, но има впечатляващи продукти на още по-впечатляващи цени.Дано няма компромис в цената спрямо качеството ....  ;D


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#7 08.01.2014 23:20:26

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

И аз съм много впечатлен. За някои продукти ме праща направо в ибей, не разбрах каква е връзката, ама не ми и беше интересно.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#8 08.01.2014 23:36:37

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 862

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

От 3-4 години работя с китайци (китайки, ако трябва да съм точен) и неприятната за някои истина е, че получаваме качеството, което сме платили. Проблеми с тях съм нямал, нито с доставка, нито с рекламации, нито с друго - отношението към мен(като клиент) е превъзходно. Най-добре, ако ще купувате нещо, се свържете с продавача и питайте, поговорете си и уточнете каквото ви интересува - почти всички имат скайп и/или имейл и владеят повече от прилично английски и няколко други диалекта на бледите странни човеци smile

Офлайн

  0

#9 09.01.2014 06:29:45

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Галимунди написа:

С дебитна става ли?

Със сигурност става със дебитна карта "VISA Electron"  един приятел така пазари. Зарежда 40-50лв купи си някакви джаджи за тия пари  и  за следващата покупка пак зарежда и така.


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

  0

#10 09.01.2014 08:23:20

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Не на всички банки Виза Електрон картите стават обаче. Не знам дали се е променило нещо, но аз специално заради това си откривах сметка в ЦКБ. Имах Виза Електрон на ОББ, ама не ставаше за нищо, освен за банкомат. Доколкото си спомням, и много други банки по същото време бяха на същото дередже. На ЦКБ работят безпроблемно.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#11 09.01.2014 09:07:32

f(x)dx
Редови
Репутация: 147

Регистриран: 21.05.2011
Мнения: 467

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

xenos написа:

Не на всички банки Виза Електрон картите стават обаче. Не знам дали се е променило нещо, но аз специално заради това си откривах сметка в ЦКБ. Имах Виза Електрон на ОББ, ама не ставаше за нищо, освен за банкомат. Доколкото си спомням, и много други банки по същото време бяха на същото дередже. На ЦКБ работят безпроблемно.

Манете ги тези ЦКБ - банката на ТИМ. Мисля, че всички карти вече стават. Виза и Мастъркард се усетиха къде е големият бизнес. С кредитна карта съвсем няма да имате проблем.

И като пазарувате по интернет не забравяйте, че най-безрисково е да имате една карта специално за целта и в нея да превеждате съответната сума непосредствено преди плащането.

Офлайн

  0

#12 09.01.2014 09:11:12

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Аз съм с Виза Електрон на Райфайзен от 7 години и ПейПал винаги я е приемал. Не знам за директни плащания, ама и не искам да пробвам wink В случая е-магазинът играе ролята на пейпал, доколкото разбирам.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#13 09.01.2014 10:52:56

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Ludipipo написа:

получаваме качеството, което сме платили

С това изказване съм напълно съгласен градски, но в нашата си действителност има и един друг момент. В България много търговци си позволяват да ти искат маса пари за неща който очевидно не струват толкова. Или простичко казано са ги купили от едни такива сайтове за стотинки. После си ги излагат в техните магазини или сайтове съответно. И видиш ли оценяват това си усилие с повишение на цената не в проценти а в пъти. Това е трагичното при нас, защото уж сме най-бедните в  Европа а в същото време пазаруваме едни от най-скъпите продукти, който и не блестят с качество. Именно и затова си направих труда да публикувам тази тема. Човек да може да си купи тези същите стоки продавани при нас от източника и да си спести маса пари. Да, може и да си купи нещо дефектно или не работещо, но има варианти за компенсация. А дори и да не бъде компенсиран загубите му няма да бъдат особенно големи. Затова, да получаваш това за което плащаш. wink


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

  0

#14 09.01.2014 19:08:53

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

Да добавя още нещо по темта, отнасящо се до един от другите продукти, които поръчах. Става въпрос за KVM Swich. Ако някой не знае, това е едно устройство, което позволява работата на два колпютъра с един монитор и съответно с една мишка и една клавиатура, като позволява превключване на периферията на различните компютри. Има и варианти за повече от два компютъра, но това е друга тема. С две думи, въпросното нещо, струващо около 15 лв., дойде, но чисто и просто не работи. ДА, стават и такива работи, но няма кой знае каква драма.Пиша това, за да споделя моята грешка. Получавайки продукта, без да го изпробвам, взимайки предвид само качеството на изработката и външния вид на устройството, както и много бързата доставка (това е продукта който престигна най-бързо 14 дни), дадох положителна оценка на продавача и писах положителен коментар, като по този начин финализирах поръчката и се лиших от възможността да си искам парите. Не мога да виня за това нито търговеца, нито сайта; грешката си е изцяло моя и аз съм си направил изводите от нея. Затова пиша този пост: човек да не приключва поръчка, докато не е напълно убеден във функционалността на продукта, който е поръчал. Разглобявайки въпросното нещо, за да се пробвам да го оправя, установих, че наистина не може да се каже лоша дума за изработката. Всичко беше много добре изпълнено. Но се оказа проблем с неработещ коректно чип и - до там. Явно производителят не си тества продуктите, преди да ги пусне за продажба, което са камани в неговата градина. Но съдейки по коментарите за въпросния магазин, човекът щеше да ми върне парите, ако не си бях затворил сам портата. *WALL*
Но както и да е, надявам се този пост да е полезен за всеки, решил да си пазарува от там и да не допуска моята грешка. Защото аз със сигурност повече няма да я повторя. wink  8)


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

  0

#15 09.01.2014 20:21:33

Zagy
Редови
Репутация: 173

От: София
Регистриран: 12.03.2013
Мнения: 739

Отг: Набутка или далавера е пазаруването от AliExpress.com?

От алиекспрес не съм пазарувал, но мога да споделя впечатления от дийлекстрийм - сигурно съм хвърлил едно 200+ долара за всякакви техни стоки - само веднъж гризнах дървото. Поръчвал съм главно електроника и разни нашенски си  стоки - туристически и сървайвъл работи. Всичко работи на 100% и като цяло съм много доволен от техните стоки. И верно - получаваш това, за което си платил.


С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff