Hobo
""я виж това: http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item … 90&dflid=3
става ли от тоя материал ?""
Става. Точно това е плащ палатка или още му казват платнище. Материала е тънък брезент. Като на едновремешните анораци. Проблема при плащ палатката е, че не е от цяло парче брезент. Шита е от няколко парчета и на най-голямото има дупка във вид на прорез, през който да може да се пъхне ръката. Имам такова платнище и ако те интересува мога да сваля размера на най-голямато парче, което може да се извади за шев на анорак. Но не ти препоръчвам да купуваш преди да се консултираш с шивач. Защото може да ти излезе по-евтино да купиш войнишки мешки. И аз работя по въпроса и при някаква яснота ще споделя.
Иначе самата плащ палатка е с размер 180х180 сантиметра. Става за много неща. Също има възможност за бързо снаждане по определен начин на няколко такива и да се направи голяма палатка. В такава съшита от 8 плащ палатки съм карал две седмици зимен лагер в казармата при нощни температури до -25С.
Щях да пропусна. Аз не бих си купил от онлайн магазин плащ палатка, която ще използвам като материал за анорак защото няма гаранция, че платното е било съхранявано както трябва. Виждал съм уж нови, но вече тръгнали да гният платнища. Трябва да се види и пипне преди да се купи. Разбира се за пикник одеало или подложка за аварийно лягане под колата е все тая и онлайн магазина е добра възможност.
Това жълтото за яхтите със сигурност е найлонов клонинг.
Стоян Стоянов
Hobo, аз пак ще кажа, че изкуствените материи не са за подценяване! Спорът изкуствени-естествени се води отдавна и е трудно да се каже на кои точно е предимството. Даже мисля, че изкуствените водят в малко повечко показатели. И на мен ми се ще да използвам естественото, но естествени материи с качеството на често използваните изкуствени биха стрували майка си и баща си.
Ще изброя само няколко материи, които внасят сериозен скок в облеклото за студено време - Polartec, Tinsulate, Capilene и Polipropilene. Притежават естествена хидрофобност в пъти по-голяма от тази на естествените материали и топлят много повече при еднаква дебелина на плата. За тежест също няма нужда да споменавам. Износоустойчивостта май пак е за тях.
И не е само заради "Чайна" индустрията. Тия материи са специално разработвани за тези цели. Полартек-а примерно е разработван от НАСА за изолация на скафандрите.
Единственото нещо, заради което бих се застъпил за естествените материи е, че понякога е по-комфортно с тях и не се "страхуват" чак толкова от огъня. Но тъй като е само това, засега съм се екипирал за зимно време почти изцяло с изкуствени материи, и да ти кажа доста добре се чувствам!
Самият ти няма да отречеш необходимостта им. Как си представяш например спален чувал пълен с вълна? Топлела като е мокра, ама колко време ще ти трябва, за да я изсушиш, и колко би тежала дори да е суха? Непромокаем външен слой на дрехите - коя от естествените материи е по-добра от изкуствените? Брезентова палатка, или "найлонова шитня"?
От естествените материи, които са наистина подходящи препоръчвам няколко: Merino вълната, вълната, но с добавки на определени синтетични влакна в нея, и коприната, като основен слой при трипластовата система за обличане. Е... вероятно лена има някои качества, но ленена дреха отдавна не съм виждал и не съм носил, та да кажа.
Тия неща исках да спомена. Може и още, ама няма нужда сякаш. Просто изкуствените материи наистина не са за подценяване!
vanjo
Ето и какво продава самият Беър. Hobo без да се засягаш ама досега не съм видял вълнен неопрен за гмуркане, polartec от бамбук или goretex от памук, що се отнася до ветровката ако не ти върши работа я смени, просто има синтетики и "синтетики". За съжаление избора на правилната комбинация от дрехи се възпрепятства от 2 основни фактора:
1. Качествените "маркови" синтетики са сравнително скъпи (втората ръка не я коментирам)
2. Избора в България е сведен до няколко марки/модели.Липсва информация (коментари) и много рядко консултантите в магазинете действат в полза на куповача.
До сега не съм видял някой да предложи пълна коплектация (класация) за лятото в БГ - например:
1. Обувки марка/модел (ТТ данни)
2. Чорапи -//-
3. Риза(тениска)-//-
4. Шапка
и така нататък
и тн.
Hobo
//offtopic
[:)] ЧНГ, Стояне. Виждаш ми се доста освежен. [:)] За естествените и изкуствените материи тепърва ще спорим доста. Ето как аз виждам нещата: Да вземем естествения оборски тор. Върши перфектна работа и човечеството максимално се е възползвало от свойствата му. В един момент самото човечество има нужда от повече тор и науката успява да синтезира тези вещества, които ги има в естествения оборски тор и на човечеството му става по-добър живота. Дотук нищо лошо.
Пак това човечество използва предългия си опит и използва треви, кори, дървета и какво ли не за лекуване на болести. Науката пак перфектно си свършва работата и успява изкуствено да синтезира тези познати вече вещества и ги нарича лекарства. Хората ги ползват и даже им се радват, защото човеците стават все повече и трудно се събират толкова лекарства от природата. И тук нищо лошо.
Известно е, че до преди време корпорациите са харчили много пари докато проучат от какво има нужда пазара с цел веднага да го произведат и да го продадат. Сега някой се усети, че е много по-евтино да наложиш на пазара какво да се продава. И от тук започна извращението.
Защото противоречи на естественото развитие на нещата. На хората ни се налагат стоки и продукти, които ТРЯБВА да донесат печалба. Ако може повече и по-бързо. Леко по леко корпорациите станаха толкова силни, че човечеството съвсем скоро, или вече, няма да има сила да им се съпротивлява. Ще яде генно модифицирани храни, ще ходи вечно наелектризиран в синтетичните си дрехи и в резултат все по-често ще ходи до аптеката където с удоволствие едни други човеци ще му продадат синтетични лекарства.
Няма нищо по-полезно за здравето на хората от естествените храни и материи. Обаче, ползвайки новия пазарнен механизъм за налагане на какво да се търси, корпорациите използват цялата си пропагандна мощ, за да наложат изкуствените материи и съответно да ги продадат. Понеже те са много по-наясно от мен, че като цяло естественото е най-добро те рекламират на парче. Например тегло. То що плач е по рекламите колко полара е по-лек от вълната. Извод - полара е по-добър от вълната. Колко синтетиката съхне по-бързо от вълната. Извод синтетиката е по-добра от вълната. И все такива. Особено наблягат на теглото.
Вярно има все още хора, които искат естественото и съответно фирми, които им го дават. Тези фирми, обаче абсолютно злоупотребяват с цените. Например едно от най-лекото термо бельо се работи от вълна и е в пъти по-функционално и леко от изкуствените, но пък го продават на цена, с която със сигурност нормален човек може да си докара инфаркт ако си го купи.
Всички тези извращения ме карат да съм привърженик на естественото. Истинското е природното. Лошото е, че въпреки старанията ми не мога да си спазвам принципите. Например с храните. Няма гаранция колко генно е модифицирана наличната в магазина храна. За дрехите да не говорим. То е почти невъзможно да се облече човек в рамките на средния доход. Затова хората масово тръгнаха с изкуствени дрехи. Не, че са по-добри, а защото са по-евтини и в повечето случаи по-лесни за поддържане.
Обаче часовника на живота цъка. В края на дните си хората осъзнават нещата. Чуй разговорите на пенсионерите. Основно се говори за здравословен начин на живот. Това означава естествени храна, облекло и вода. Ние имахме късмет да пораснем във времето, когато доматите не бяха генно изменени, пръскаха се само със син камък и миришеха на домати. После 20 години никой не знае какви ги хапнахме. А как според теб ще пораснат децата ни? Те и миризма на домат не знаят какво е.
Не съм маняк, но ми каресва девиза: "Живей в хармония с Природата." Затова и се занимавам с бушкрафт. Запалих се от разказите и филмите за ловците в Сибир, хората оцелели в южно американските джюнгли и суровата природа на Аляска. Те всички не са носели найлони. След векове еволюция народите са установили какво е полезно и какво не.
Лошото е, че колкото повече и повече хора се заинтересуваха от бушкрафт, то веднага дойдоха и корпорациите и ни натрапват от екраните и сайтовете каквото им е изгодно да продадат. За целта си създадоха световно известни манекени, но за манекените не ми се говори, защото за тях има отворена отделна тема.
За мен бушкрафт означава обратно към Природата. Ние сме част от нея но се отдалечихме от корените си и ежедневно и нанасяме тежки рани. Чрез бушкрафта се връщам обратно към дедите си, които наистина са живяли в хармония с Природата. Някак си не ми е удобно да седна до огъня в дивата Природа облечен в найлон, който както е известно не е от любимите продукти на Природата. И докато си пазя скъпия найлон от огнените искри да се самовъзхищавам колко велико природно творение е човека! Ех, кога ли ще измислят френдли за найлона синтетичен огън...
//end offtopic че и на мен ми писна да го пиша този офтопик, а ти как ще го четеш, не знам [:)] .
Като се има в предвид офтопика, всеки има право да си избере материята за дрехите. Също и да поспорим помежду си. Аз мога само със съжаление да кажа, че е много, много трудно човек да се облече изцяло в дрехи от естествени материи с бюджета си от средна национална заплата. Затова за бушкрафт екипировката ми се обръщам към военните дрехи. Евтини, здрави и доказали се във времето са. Но взеха да изчезват и те и не ми е ясно с какво ще ги заменя след това. Другия "недостатък" на милитари дрехите е техния ретро вид. Но ако на човек не му пука, може и някой лев да изкара като позволява на туристите да се снимат с него. [:)] След това с изкараните пари може и някое поларче да си купи. [:)]
Стоян Стоянов
Написано така, всичко изглежда толкова логично и... романтично. [:-)] Уви, реалната ситуация не е точно такава [:(]
И аз искам изцяло да се облека в Мерино вълна и разни други там наистина качествени естествени материи, но уви, не ми е такъв стандарта. [:(] Някой ден може и да успея, но не ми се чака до този ден. Искам си екипировката сега, и искам тя да е с добри качества, па макар била и синтетична. Искам да разчитам на нея, а не да почивам само на успокоението, че е естествена, и че така съм по-близо до природата.
Ако тя е лека, топла, и лесна за подържане, а плюс това и по-евтина от естествената, защо беден любител-бушкрафтер като мен да не я ползва? Иначе за това да се доближим най-много до живота на прадедите ни - ми те са си убивали животните и са си правили дрехи. Между другото тия дрехи са били от най-добрите, и продължават да са такива. Например никоя изкуствена дреха не може да се мери с ескимоските дрехи от елени карибу и разни други животни. Просто има ключови качества, които трудно се имитират. Но предполагам ние никога няма да стигнем до там, че да носим такива дрехи.
Да си бушкрафтер, означава и да си опортюнист ( да използваш възможностите). Защо да не използваме възможностите и на изкуствените материи, ако си заслужава? Нищо, че така малко ще се "отдалечим" от природата. Всъщност важното за мен е да съм сред нея, а не това, с което съм облечен! На нея също не й пука! [:)]
GEGATA
Хобо виж какво Беър е казал: "Ако дрехите на вас са от памук - свалете ги ! Ще оцелеете по-дълго без тях!" Тогава беще си взел освежаваща баня в един студен воден басейн... в негов стил [:)] !
Hobo
Какво друго да каже като не си е намерил рекламодател продаващ памучни дрехи? Те памучните нямат нужда от реклама. Ех, за водолазни костюми наистина не стават, но може би ако се гмурне един, два пъти Беър с тях... [:)]
windwarrior
@GEGATA - с риск да се потретя - филтрирайте леко това, което чувате от по-комерсиализираните бушкрафт експерти. Все пак и те са хора, и те имат семейства да хранят, а доларчетата от рекламните договори с производителите на екипировка не миришат. Това че не ви го поднасят в натрапчива форма, не означава че в тези филмчета си няма скрита реклама. Довери ми се, занимавам се с маркетинг и търговия от 8 години вече, и то все за световни марки, познавам в детайли "кухнята" на нещата. Ето тук във форума един пич беше тръгнал да си купува нож, щото Беър го бил показал в 2-3 епизода. Ама тва че ножа е фолдър и то с полусеретирано острие, а пък той търси основен нож - няма значение, важното е че Беър го е ползвал, значи е супер...
П.С. Единствения по-известен бушкрафтър който е заслужил абсолютното ми уважение в това отношение е Лес Страуд. Абсолютно никаква реклама - нито явна, нито скрита, няма скъпа мърчъндайзинг линия... наш чиляк [:)]
П.П.С. Явно с Hobo сме писали заедно, извинявам се за частичното повторение на мненията..
Стоян Стоянов
windwarior, Лес Страуд доста сериозно носи марката Columbia. Загледай се в сериите на Survivorman. Освен това е рекламно лице на сателитния месинджър СПОТ.
Иначе наистина е уважаван и от мен експерт. Може би е добре да цитирам това, което е казал в една от книгите си, по повод изкуствените и естествените материи:
"В моите приключения чест въпрос е какви дрехи да нося - хай-тек или традиционни от естествена материя. Високо технологичните синтетични дрехи обикновено са леки и топли, ярко оцветени и лесни за опаковане и пренасяне. Обаче ако се случи най-лошото, и попаднете в ситуация на оцеляване, такова облекло обикновено се износва за няколко дни прекарани в импровизираното укритие или край огъня.
Вземете ГореТекс-а като типичен пример за конфликта между грубото традиционно, и високо технологичното. ГореТекс-а е фантастична материя. Тя ще ви пази изключително сухи във влажни условия, защото е щит за дъжда, като в същото време е дишаща. Но опитайте да спите с нея около огън: една искра, едно докосване от въглен, и тя се топи! Така че ГореТекс-а може да е идеален за приключения сред природата, но съвсем не е идеален за ситуации на оцеляване.
Не е така с вълната, памука и другите тъкани материи, които са здрави и могат да устоят на драскотините и бодливите храсти, с които ще се сблъскате при обикалянето из храсталаците. В тях въглените и искрите ще прогорят само малка дупка, преди да се усетите и да ги загасите. От друга страна памукът е ужасен, ако се намокри, защото съхне изключително бавно. Вълната е много тежка, особено ако е влажна, въпреки че запазва 80% от топлоизолационните си свойства, когато е мокра.
Като заключение, най-доброто решение е да използвате комбинация от леките хай-тек материи за по-вътрешните слоеве дрехи, и някоя по-груба естествена материя за външен слой. Но това се отнася само за случаите, в които смятате да участвате в курсове по оцеляване, ловни или риболовни излети, не за морски каякинг, изкачване на върхове, туризъм, или други подобни приключения. За всичко, в което се изисква висока физическа активност, леките хай-тек материи печелят битката!"
rapana
С риск малко да оспамя темата ще публикувам адреса на една руска фирма която шие и брезентови дрехи и комплекти .Цените няма да коментирам .За съжаление не намерих някой да ги внася у нас .
http://www.splav.ru/catalog.aspx?cat=20 … a10.000150
А в брезента ми харесва че няма нужда от много пазене .Не обичам да се чудя сега ако мина напряко няма ли да скъсам нещо дето съм дал сума ти пари за него .
Hobo
@rapana
Най-после намерих чертеж на плащ палатката. Всичко що е пунктир е шев съединяващ отделните парчета. Можеш да прецениш колко големи парчета ще излязат и дали ще свършат работа за анорак. Размера на самата плащ палатка е 180х180см. Тоа полукръглото в горния ляв ъгъл е пришит втори слой брезент върху основното парче. Целта му е да предпазва по-добре от дъжд, защото точно там са рамената на човек. На горното парче в дясно от полупарчето е прорез за ръката. Голяма дупка е и няма как да се зашие без кръпка.

Shady
Това е военно платнище от едно време. Аз имам такова, от платнище става и на дреха. Ако някой е по заинтересован от тях мога да му взема 6лв. струва.
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...
BPetrov
Привет,
дали не е по-удачно военните принадлежности като Платнища да идат в БНА темата... така ще я посъбудим и някой може да реши да сподели как точно се съединяват няколко платнища в една голяма палатка. Фото ревю или нещо подобно също би било интересно.
Аз като почнах темата наистина много неща не домисилих. Реално Ежедневно носените предмети изцяло НЕ зависят от различни неща. Като например - Защо ги носиш (харесва ти розовия гащеризон и не ти пука кво мислят другите, или очакваш съседа да ти скочи с брадва на врата), Къде се намираш (Географско положение и климат), Кога ги носиш (Сезон, Част от денонощието), Какво правиш (Почиваш ли, Работиш ли, Дали ти се налага да оцеляваш, дали си на бушкрафтърски излет, дали си на туристическа разходка, на лов или планинарстваш), какво ти е точно занятието (тежък физически труд, отдих на бахамите, багаш от закона, преследваш нарушител). За теб ЕНП или Ежедневно носените предмети са това без което никъде и никога не тръгваш... Без значение от ситуацията която те обгражда. ЕДП са си строго индивидуални неща. Може и да решите да не ги споделите, но ще обогатите много хора, ако го направите. Пример за мен и баба ми са - Килотите... Никъде не тръгвам без килоти. Обаче има хора даровити дето ходят без бельо [:)] Та на мен тука в тая тема ми е интересно кой какво носи. Смятам, че не е тука мястото да спорим кое е по-добро като материя. И няма нужда да цитираме какво ни е казал някой разбирач. Най-добре е да споделяме собствения си опит и грешки.
Ако говорим обаче за конкретизиране на ЕКИПИРОВКА в КОНКРЕТНА СРЕДА, КОНКРЕТНО ВРЕМЕ, КОНКРЕТНА СИТУАЦИЯ, тогава обсъждаме оборудване за извършване на дадена дейност. Тогава е важно да определим дейността. И тука нещата са в друга тема.
Бат Стояне, ако си тръгнал да си просто сред природата и не ти пука каква ти е екипировката - ти си турист. Ако отиваш в природата да изработиш за себе си навици с които да оцеляваш сред нея и да ползваш каквото ти падне - ти си сървайвълист. Ако отиваш в природата да оцеляваш с това което тя ти предоставя - тогава си вече в Бушкрафта. Ако оцеляваш в планински условия поради ежедневието ти да живееш в планината - ти си планинар. Хубаво е да се правят разлики между тея дейности и нужната екипировка за тях. Или ако мога така грубичко да се изразя - не ходиш в гората за мечки с въдица... Освен, ако не си рибаряТ...
Накратко - Тука споделете какво носите всеки ден [:)] Ако направите ревю на нещо ще е още по-яко [:)] Ама ай дъ ни си даваме примери с нещо дето не сме изпитали на гърба си.
Това което аз не знам, но ми се стори логично - Вълната не е подходяща само във военно положение, щото е много опасно да ти влезе парче вълнен плат в раната. Ако те прострелят и куршума вкарва тъкан в раната ти - тя предизвиква неприятни възпаления и треска. В този случай най-добре е естествен ПЛАТ, но не вълнен.
Против неестествените материи съм, защото наличието на синтетични дрехи по тебе в условията на пожар предизвикват не само физическо изгаряне от огъня, но и химическо изгаряне от горенето и разтапянето на неорганичните тъкани. Също така в много тясно пространство (да речем обежище) може да се самообгазиш ако ти се подпали спалния чувал от неестествени материали. Замислете се, че при изгарянето на памука се образува бързо пепел, но от изгарянето на синтетични материали - разтичаща се маса.
Вярно е, че естествените материали са скъпи и с една минимална до средна заплата нищо не можеш да купиш, но хората са казали - Трай бабо за хубост. Ако искаш качество можеш да го имаш - нищо не става като в рекламите - сега и веднага. И няма универсални продукти. Всеки предмет в екипировката си има предназначението, плюсовете и минусите - допълнителни възможности ще получите само за сметка на основното му предназначение. Който иска универсален продукт - да си купи ДЖИЕСЕМ Кафеварката от Солинген, дето пере и чисти едновременно и ви гледа децата, щото така казва Йохан Себастиян Бах по ВС Телешоп. Приемайте нещата по-критично!
Последно... Изберете българското! Докато наливаме на чуждите фирми пари, Българските фирми няма да имат достатъчно пари които да инвестират в научна дейност. Та и ние да си открием един Гортекс.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.
Hobo
Пиша за плащ палатката в тази тема защото тук rapana се интересуваше дали от нея може да се извади достатъчно плат за ушиване на самоделен анорак. Затова и тук му отговорих!
Стоян Стоянов
Много бе BPetrov! [;)]
Хубаво е всичко това, дето си написал. Само за едно нещо ще те апострофирам, както и други хора, които са го правили преди: не ви ли омръзна да категоризирате и поставяте в рамки. "Ако правиш еди какво си, си еди какво си, ако носиш еди-кво си си онам-какво си, ако искаш третото, значи си четвъртото...". За мен важното е човек да прави това, което му харесва, да носи това, което му харесва и да се възприема така, както му харесва. Защото едно нещо трябва да знаете за рамките - ТЕ ОГРАНИЧАВАТ!