XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 17.10.2012 12:22:27

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Тест за скорост на съхнене функционално бельо

След като се рових малко в нета и гледах  функционално бельо (термо) реших да пробвам колко бързо съхне това което имам аз. Дрехите са: Барс блуза без цип termo-belyo-bars-bluza.jpgТермозащитно долно облекло-Блуза.
Съвременно"High-tech" долно облекло за максимум комфорт.
- Топлинно-защитен микро климат на тялото
- Отвежда влагата от тялото при изпотяване
- Хигиенични (антибактериални)
- Противоалергични
- Анатомичен дизайн
- Висока разтегливост
- Плоски шевове
Това с цип го водят зимно

Nike dri fit блуза  с дълъг ръкав и мрежеста материя под мишниците и от зад на кръста води се блуза за вратари.IMG_2972.JPG

Karrimor Xlite outdoor блуза бързо съхнеща с контрол на влагата.  44415092_l.jpg Тази ми е за пролет и есен идва малко топла в сравнение с найка но стой добре и съхне добре общо взето около 20 градуса ми  е добре с нея дори и да има вятър е не много силен де.

Клин Zajo от polartec power dry за зимата съм го купил и го нося при по-хладно време и спя с него в спалния чувал. Все още не съм го носил в зимни условия тъй като ги купих с блузата на Барс в края на зимата и не беше студено времето за да усетя някаква разлика.

Условията слаб вятър температура в началото 20,5С и в края 22,0С градуса. Блузите са намокрени обилно в леген и после изискани и окачени на простора.
- След половин час блузата на Барс на допир е по-топла може би че е черна.
- 45мин по-късно Nike dri fit изглежда че ще изсъхне по-бързо. Барс все така се усеща малко по-топло, Карримор блузата се усеща студена.
- 70мин.  Nike dri fit е суха и я прибрах
- 1,30ч. Барс се усеща сух в горния край и влажен в долния за разлика от Каримор Xlite които си  е мокър на допир в долния край от не огрятата страна, клина на Зайо е сух от слънчевата страна но доста влажен от сенчестата.
- 2часа температура на въздуха 22,5С Барс е суха остана широкия подгъв на ръкавите които е влажен, клина на Зайо също долу крачолите са влажни но е нормално все пак цялата вода се стича на две тесни места, Каримор блузата е влажна и то доста в долния край иначе на горе е суха но и ръкавите и блузата долу са влажни.
IMG_3048.JPG IMG_3047.JPG

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#2 17.10.2012 12:33:45

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Тест за скорост на съхнене функционално бельо

Е, трябваше на сянка да ги сложиш, за да не ти влияе различното нагряване от слънцето, в зависимост от цвета. wink Иначе поздравления за теста. wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 19.06.2013 01:56:20

mchervenkov
Редови

Две нови добавки към тази тема това са две тениски едната е http://www.zajo.net/bg/xeric-t-shirt-ss … 366-2.html1524.jpg а другата на Nike dri fit от серията за бягане 62125003_l.jpg Разликата между двете е че зайото е от кулмакс но пък е с по-стегната плетка и не е толкова проветрива/дишаща имам чувството и че не съхне толкова бързо докато Найка е страхотен в това отношение. Тениската на Найк освен че е проветрива и съхне страшно бързо буквално за няколко минути потта на гърба я нямаше е и по приятна на носене и по-лека 97 грама срещу 150 на Зайо. Това са две тениски който се ползват в различни ситуации,  Найка е за жега но пък вятъра ме пронизваше с нея когато бях висока в Балкана но изсъхна бързо а Зайото е по-добър в топло време но с вятър както е в билните части на планините. Казано с други думи тениската от Кулмакс на Зайо е за планини когато хем е жега хем вятъра иска да ми прецака кръста smile и  се нуждаеш от ветровка която само би запарила повече колкото и да е дишаща, естесвено не може да я замени и не и  е това работата.

Офлайн

0

#4 17.07.2013 12:06:52

mchervenkov
Редови

Допълнение малко към тениската, тъй като това е копиран текст от друг форум има известни съвпадения с горния пост.
Възползвайки се от намалението на дрехите на Зайо напазарувах някой работи за мен но повече за подарък и за жена ми та да споделя някой мой наблюдения в случая за тениска Зайо , Zajo Xeric T-shirt SS Canteen. 1,Дишаемост: ами тук мога да кажа че е доста зле особено в горещо време няма да ви е въобще комфортно с нея с две думи за спорт не става. Духайки вятър не усещам вятъра да минава през тениската и да ме охлажда и държи комфортно.
2, Регулиране на температурата: При температури около 20 градуса е идеална. Вчера тръгнах от дома към Балкана в двора термометъра показваше 21 градуса а на горе мисля че беше около 17-18 градуса е направо си беше идеална за носене хем като духнеше вятър не ме пронизваше хем ми беше комфортно. На високото се наложи да облеча и една ветровка под ръкавите с която ми беше студено но там където е тениската ми беше много добре. В случая тениската си показа своите добри страни и подходящи условия за носене там където все още е студено за тениска но пък и с блуза с дълъг ръкав ще е доста топло. Другата тениска която ползвам за балкана това е на Nike dri fit която за сега е моят фаворит при горещо време и е много проветрива и приятна на допир.
3. Скорост на съхнене: в сравнение с НИке дри фит е доста по на зад при току що изпрана и на простора да ги метна и двете има около половин час разлика във времето за съхнене в полза на Найк. Реално на гърба ми когато температурата на тялото се ползва за катализатор за съхнене разлика не усетих при съответните условия на носене. Тук искам да отбележа че в жегите найка съхне за секунди а Зайото плува в пот но при по-хладни условия не се и потя толкова много все пак не тичам а ходя и тогава се усеща че тениската съхне бързо но не ми е и студено (за зайото говоря).
4, Тегло 160 грама не е никак лека сравнена със всичко останало дето имам.
5, Износоустоичивост тук смятам че ще се справи доста добре не изглежда да е никак крехка все пак е с доста плътна.
Ами това е представянето на тениската от мене надявам се да свърши работа.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff