XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 03.08.2011 16:36:18

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

velio написа:

http://befsa.com/?q=taxonomy/view/or/25

секция за времето на сайта на БАССЕС - седмична прогноза за по-големите планини в страната + връзки към различни уебкамери

Благодаря, много нужен линк. wink

Офлайн

  0

#32 18.01.2012 17:15:43

ahil
Редови
Репутация: 0

От: Stara Planina
Регистриран: 17.01.2012
Мнения: 12

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

zoso написа:

Тая тема ми навя спомени от студентските ми години и по-конкретно лабораториите по "Техниха на Високи Напрежения", където симулирахме мълнии. В професията на електро-енергетика, познаването на подобни природни явления и въздействието им върху електрическите разпределителни уредби е изключително важно.

Ще се опитам да го обясня като за съвсем начинаещи електротехници.
Да започна от начало. Що е то мълния, от къде се появява и накъде отива?
Мълнията е чисто и просто електрическа дъга (искра), но в доста големи мащаби.
Знаем, че атома се състои от положителни частици, наречени протони и отрицателни частици, наречени електрони. Представете си една батерия с два полюса. Върху положителния електрод на батерията има огромна липса на електрони. За сметка на това протоните са в повече и затова се дефинира че полюса е зареден положително или той има ПОЛОЖИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ. Обратното е при отрицателния полюс. Там електроните са в повече за сметка на протоните и затова се казва, че полюса е зареден отрицателно или той има ОТРИЦАТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ. Когато имаме два полюса с различен по знак потенциал, то между тях се поражда сила, която се стреми да обедини електроните и протоните. Поражда се силово поле, което се нарича електро-магнитно. Потенциалната разлика между двата полюса се нарича ЕЛЕКТРИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ. То се измерва във Волт. Много хора казват, че тока в контакта е 220 волта. Не - напрежението между двете дупки на контакта е 220 Волта, а тока се измерва в ампери и представлява количеството електрони, които се придвижват от едната дупка на контакта, през кабелите, през печката, та до другата дупка на контакта.

Да се върнем на теорията за мълниите. Има много хипотези за това, как възниква една мълния, но една от тях се е наложила над другите.
1. Защо възникват мълниите?
Отговор: Защото някъде във въздуха са се образували положителни полюси и някъде на друго място са се образували отрицателни полюси.

Въздуха е електрически изолатор. Това означава, че през въздуха нормално не тече ток. При много високи стойности на електрическото напрежение обаче, същият този въздух започва да се държи като електрически проводник. Дефинира се понятието ДИЕЛЕКТРИЧНА ЯКОСТ. Тя се измерва във волт/сантиметър. За въздуха стойността е около 1000 волта за 1 линеен сантиметър (1kV/cm). Преведено на прост език - ако имате 1000 волтова батерия и ако успеете да доближите единия полюс на батерията на по-малко от 1 сантиметър от другия - между двата полюса ще се образува електрическа дъга.

2. Как възникват мълниите?
Знаем, че облаците са изпарена вода под формата на капки. Капките обаче не са с еднаква големина. По-белите облаци са съставени от по-малки капки, а по-сивите - от по-тежки. Съответно по-тежките облаци са по-ниско до земята.
Когато облаците се трият в атмосферния въздух те придобиват електрически потенциал. Същото е когато триете пластмасов гребен от косата си. Гребена се наелектризира. Теорията твърди, че облаците с по-малки капки се наелектризират отрицателно - те стават отрицателен полюс, а облаците с по-тежки капки се наелектризират положително.
Когато напрежението между два облака стане много голямо, въздуха вече не може да играе ролята на изолатор и между двата облака се появява електрическа дъга. Това явление се нарича мълния.

Не всички мълнии са между облаците и земята. Голяма част от тях се пораждат между облаците. Когато обаче завали дъжд, положително заредените капки падат на земята и земята става положителен полюс. Малко по-високо все още се намират отрицателни полюси. Когато електрическото напрежение между тези облаци и земята стане много голямо, тогава се поражда мълния между облаците и земята.
Сигурно сте чували, че мълниите падат върху по-високите дървета и сгради. Спомнете си диелектричната якост. Понеже високите дървета са по-близо до облаците - вероятността там да падне мълния е по-голяма.

3. Какво въздействие имат мълниите?
При мълнията електроните от облака се придвижват към положително заредената земя. Това насочено движение на електрически заряди се нарича ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК. Безопасните стойности на електрическия ток, който преминава през човек без да му навреди е около 0,03 ампера. Тока на една мълния достига ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ампери!!! Директно попадение на мълния върху открита електрическа уредба, или върху живо същество е ужасяващо. Електрическите уредби се защитават от мълниите посредством редица спомагателни съоръжения и апаратури, но при човек е различно.

Толкоз за теорията за мълниите. А сега на въпроса на колегата velio. Как да познаем приближаваща гръмотевична буря?
Тук вече трябва да се намеси някой метеоролог. Аз в университета съм учил съвсем-съвсем отгоре как да предвидим гръмотевична буря. Ето някои основни правила:
1. Най-често гръмотевични бури има през пролетта и по-рядко през есента.
2. Най-често гръмотевични бури се развиват при температури на въздуха 20-25 градуса. При температури на въздухо под 5 градуса и влажност под 20% мълнии не се образуват.

Съгасете се, че тая информация е доста оскъдна, но пък аз съм електро-инженер, не съм "Минчо Спасов" smile

4. Как да се предпазим от мълнии?
Няколко основни правила:
1. Не носете метални предмети у себе си. Имам някаква пра-пра-баба, която е поразена от мълния в полето докато е носела мотика на рамото си. Това в особена степен важи за рибари и туристи, които използват щеки.
2. Стойте далеч от електрически жици, делекопроводи и ЖП прелези.
3. Ако сте в хълмиста местност, гледайте да сте възможно в по-ниската част на терена.
4. В никакъв случай не стойте под високи дървета.
5. Гледайте да се скриете в сгради, които имат мълниезащитна инсталация. Ще я познаете по металните колове, които стърчат от покрива на сградата.
6. Изключете всякакви GSM телефони, GPS приемници и въобще всякакви преносими уреди, които имат електрически антени в тях.

Браво zoso,
От скромния опит който имам-само 18 г. в планината мога да кажа,че само ти написа най-верните съвети как да се предпазим от гърмотевична буря.Да прощават другите колеги които писаха в по горните постове за разни каски и тям подобни,но явно никога не са преживявали гърмотевични бури sad ,но им пожелавам от все сърце /както и на всички съфорумци/ никога да не попадат в подобна ситоация,че с тия "познания".................. нали се сещата какво имам в предвид?
Моля да бъда извинен ако съм засегнал някого с настоящия си пост,нямам подобна цел.
P.S. Към 6 точки на zoso написани по горе ще допълня още няколко:
7. Не забавно се освободете от всички метални предмети,щеки,мобилни телефони,вълнени изделия /вълната е изключително електро проводима и в мн.случай е магнит за статичното напрежение/,като ги съберете на едно место и ги покриете с нещо не промокаемо на поне 15 м. растояние от вас.
8. Самите вие не търсете самостоятелни дървате  и по принцип избягвайте големи дървета /ако сте в гора/,а потърсете храст или туфа клек под които да намерите временно убежище до преминаване на бурята.
9.Стойте далеч и от стада животни /по горе споменах за вълната/.
  10. Никога не се подслонявайте на скалисти върхове,защото не знаете състава на скалата,много от скалите са силно орудени.
И 11. НАЙ-ВАЖНАТА !!!!! ДА ВИ ПАЗИ ГОСПОД ОТ ГЪРМОТЕВИЧНИ БУРИ ! Това Ви го пожелавам от все сърце.

Офлайн

  0

#33 18.01.2012 17:32:01

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

Това с "каските" беше за градушката big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#34 14.03.2012 21:58:51

кочевой
Редови
Репутация: 283

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 996

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

Преди няколко години в една градушка просто си подплатих шапката солидно с трева , ако имате кърпа или шамия още по добре . А гръмотевиците ,гадни са ,спазвате правилата описани от zoso и както казват мюсюльманите "инш Аллах " . Свиква се .

Офлайн

  0

#35 15.03.2012 08:19:23

PECAsarvivor
Редови
Репутация: 0

От: Стара Загора
Регистриран: 02.02.2012
Мнения: 217

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

ahil написа:
zoso написа:

Тая тема ми навя спомени от студентските ми години и по-конкретно лабораториите по "Техниха на Високи Напрежения", където симулирахме мълнии. В професията на електро-енергетика, познаването на подобни природни явления и въздействието им върху електрическите разпределителни уредби е изключително важно.

Ще се опитам да го обясня като за съвсем начинаещи електротехници.
Да започна от начало. Що е то мълния, от къде се появява и накъде отива?
Мълнията е чисто и просто електрическа дъга (искра), но в доста големи мащаби.
Знаем, че атома се състои от положителни частици, наречени протони и отрицателни частици, наречени електрони. Представете си една батерия с два полюса. Върху положителния електрод на батерията има огромна липса на електрони. За сметка на това протоните са в повече и затова се дефинира че полюса е зареден положително или той има ПОЛОЖИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ. Обратното е при отрицателния полюс. Там електроните са в повече за сметка на протоните и затова се казва, че полюса е зареден отрицателно или той има ОТРИЦАТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ. Когато имаме два полюса с различен по знак потенциал, то между тях се поражда сила, която се стреми да обедини електроните и протоните. Поражда се силово поле, което се нарича електро-магнитно. Потенциалната разлика между двата полюса се нарича ЕЛЕКТРИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ. То се измерва във Волт. Много хора казват, че тока в контакта е 220 волта. Не - напрежението между двете дупки на контакта е 220 Волта, а тока се измерва в ампери и представлява количеството електрони, които се придвижват от едната дупка на контакта, през кабелите, през печката, та до другата дупка на контакта.

Да се върнем на теорията за мълниите. Има много хипотези за това, как възниква една мълния, но една от тях се е наложила над другите.
1. Защо възникват мълниите?
Отговор: Защото някъде във въздуха са се образували положителни полюси и някъде на друго място са се образували отрицателни полюси.

Въздуха е електрически изолатор. Това означава, че през въздуха нормално не тече ток. При много високи стойности на електрическото напрежение обаче, същият този въздух започва да се държи като електрически проводник. Дефинира се понятието ДИЕЛЕКТРИЧНА ЯКОСТ. Тя се измерва във волт/сантиметър. За въздуха стойността е около 1000 волта за 1 линеен сантиметър (1kV/cm). Преведено на прост език - ако имате 1000 волтова батерия и ако успеете да доближите единия полюс на батерията на по-малко от 1 сантиметър от другия - между двата полюса ще се образува електрическа дъга.

2. Как възникват мълниите?
Знаем, че облаците са изпарена вода под формата на капки. Капките обаче не са с еднаква големина. По-белите облаци са съставени от по-малки капки, а по-сивите - от по-тежки. Съответно по-тежките облаци са по-ниско до земята.
Когато облаците се трият в атмосферния въздух те придобиват електрически потенциал. Същото е когато триете пластмасов гребен от косата си. Гребена се наелектризира. Теорията твърди, че облаците с по-малки капки се наелектризират отрицателно - те стават отрицателен полюс, а облаците с по-тежки капки се наелектризират положително.
Когато напрежението между два облака стане много голямо, въздуха вече не може да играе ролята на изолатор и между двата облака се появява електрическа дъга. Това явление се нарича мълния.

Не всички мълнии са между облаците и земята. Голяма част от тях се пораждат между облаците. Когато обаче завали дъжд, положително заредените капки падат на земята и земята става положителен полюс. Малко по-високо все още се намират отрицателни полюси. Когато електрическото напрежение между тези облаци и земята стане много голямо, тогава се поражда мълния между облаците и земята.
Сигурно сте чували, че мълниите падат върху по-високите дървета и сгради. Спомнете си диелектричната якост. Понеже високите дървета са по-близо до облаците - вероятността там да падне мълния е по-голяма.

3. Какво въздействие имат мълниите?
При мълнията електроните от облака се придвижват към положително заредената земя. Това насочено движение на електрически заряди се нарича ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК. Безопасните стойности на електрическия ток, който преминава през човек без да му навреди е около 0,03 ампера. Тока на една мълния достига ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ампери!!! Директно попадение на мълния върху открита електрическа уредба, или върху живо същество е ужасяващо. Електрическите уредби се защитават от мълниите посредством редица спомагателни съоръжения и апаратури, но при човек е различно.

Толкоз за теорията за мълниите. А сега на въпроса на колегата velio. Как да познаем приближаваща гръмотевична буря?
Тук вече трябва да се намеси някой метеоролог. Аз в университета съм учил съвсем-съвсем отгоре как да предвидим гръмотевична буря. Ето някои основни правила:
1. Най-често гръмотевични бури има през пролетта и по-рядко през есента.
2. Най-често гръмотевични бури се развиват при температури на въздуха 20-25 градуса. При температури на въздухо под 5 градуса и влажност под 20% мълнии не се образуват.

Съгасете се, че тая информация е доста оскъдна, но пък аз съм електро-инженер, не съм "Минчо Спасов" smile

4. Как да се предпазим от мълнии?
Няколко основни правила:
1. Не носете метални предмети у себе си. Имам някаква пра-пра-баба, която е поразена от мълния в полето докато е носела мотика на рамото си. Това в особена степен важи за рибари и туристи, които използват щеки.
2. Стойте далеч от електрически жици, делекопроводи и ЖП прелези.
3. Ако сте в хълмиста местност, гледайте да сте възможно в по-ниската част на терена.
4. В никакъв случай не стойте под високи дървета.
5. Гледайте да се скриете в сгради, които имат мълниезащитна инсталация. Ще я познаете по металните колове, които стърчат от покрива на сградата.
6. Изключете всякакви GSM телефони, GPS приемници и въобще всякакви преносими уреди, които имат електрически антени в тях.

Браво zoso,
От скромния опит който имам-само 18 г. в планината мога да кажа,че само ти написа най-верните съвети как да се предпазим от гърмотевична буря.Да прощават другите колеги които писаха в по горните постове за разни каски и тям подобни,но явно никога не са преживявали гърмотевични бури sad ,но им пожелавам от все сърце /както и на всички съфорумци/ никога да не попадат в подобна ситоация,че с тия "познания".................. нали се сещата какво имам в предвид?
Моля да бъда извинен ако съм засегнал някого с настоящия си пост,нямам подобна цел.
P.S. Към 6 точки на zoso написани по горе ще допълня още няколко:
7. Не забавно се освободете от всички метални предмети,щеки,мобилни телефони,вълнени изделия /вълната е изключително електро проводима и в мн.случай е магнит за статичното напрежение/,като ги съберете на едно место и ги покриете с нещо не промокаемо на поне 15 м. растояние от вас.
8. Самите вие не търсете самостоятелни дървате  и по принцип избягвайте големи дървета /ако сте в гора/,а потърсете храст или туфа клек под които да намерите временно убежище до преминаване на бурята.
9.Стойте далеч и от стада животни /по горе споменах за вълната/.
  10. Никога не се подслонявайте на скалисти върхове,защото не знаете състава на скалата,много от скалите са силно орудени.
И 11. НАЙ-ВАЖНАТА !!!!! ДА ВИ ПАЗИ ГОСПОД ОТ ГЪРМОТЕВИЧНИ БУРИ ! Това Ви го пожелавам от все сърце.


Пропуснали сте най-работещото: Трябва да излезеш някъде на открито например в някоя равнина и да клекнеш и да се свиеш максимално като си запушиш ушите.

Офлайн

  0

#36 15.03.2012 09:42:21

xenos
Modern Abo
Репутация: 749

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,662
Уеб-сайт

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

Пеца, моите съболезнования ти ги пращам приживе wink. Тва в равнината... дето си най-високото нещо... wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#37 13.07.2013 22:16:40

mchervenkov
Редови
Репутация: 50

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,337

Отг: Градушки и оцеляване при мълнии

Статия Укротяване на мълнията Статия за това какви са правилните мерки според проф. д.т.н. Стефан Илиев в зависимост от местоположението и околната среда .


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff