XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 19.11.2010 09:52:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Разпалки за огън

vanjo

Здравейте отново на всички.
За известно време бях offline. Предполагам на всеки се е случвало разпалването на огъня да се превърне от удоволствие в наказание. Имах възможността да направя някои проби през изминалият месец март (доста дъждовен). Изпробвах разпалване на огън със следните неща:

 • MayaDust - закупен от магазин за спортни стоки

 • Разпалки за барбекю (като сух спирт)- закупен от бензиностанция

 • Разпалки за барбекю (някава смес от талаш и смола)- закупен от бензиностанция

 • Парчета от вътрешна велосипедна гума

 • Парчета от вестник [:)]

 • Разпалка собствено производство тип 1 (картон пропит със стеарин и восък)

 • Разпалка собствено производство тип 2 (картон пропит със сапун за ръце)

 • Борови шишарки (сухи)

 • Чипс - закупен от магазин

Ето и условията на тест 1: всяка от разпалките е предварително намокрена и се ползва самостоятелно, съчките за огъня са също мокри, резултатите са доста интересни
Чипса, хартията, MayaDust,боровите шишарки, разпалките за барбекю от вторият тип не помогнаха за разпалването на огъня, парчетата от велосипедната гума, разпалките собствено производство свършиха работа. С разпалката за барбекю (като сух спирт) успях да запаля огън, но ми скъса нервите.

Тест #2
всяка от разпалките е суха и се ползва самостоятелно, съчките за огъня са мокри.
При този тест всяка разпалка си свърши работата задоволително с изключение на вестника. Изводи пазете разпалките сухи [:)]


Стоян Стоянов

Пропуснал си една класика - брезовата кора! [;)]

А това Maya Dust не е нищо повече от смолисти стърготини от иглолистна дървесина. Вместо това, в раницата ми често има стар чеп от бор, който настъргвам с ножа точно преди да паля разпалките. Според мен в този случай е много трудно да се навлажнят до степен, да не може да се разпали огън с тях.


vanjo

Нямах под ръка [:)]


vanjo

Прав си за Maya Dust-a, лично аз не съм очарован от този продукт (8 лв за кутия). За да се запали мокра дървесина е необходим източни на топлина за по-дълго време, в това отношение сухият чипс е много по-добър избор гори дълго и отделя достатъчно топлина, самоделките от картон и стеарин/ сапун са още по-добри. Също така самите разпалки трябва лесно да прихващат огъня (искрата).


Христо Дипчиков

На последната ми разходка пробвах няколко начина да запаля огън.Беше към 8 сутринта първият опит и беше доста мокро.Обикалях няколко минути да намеря подходяща разпалка, и накрая се спрях някакво паразитно изсъхнало растение.Направих от него гнездо, а в него сложих кора от дърво, която направих на разплака.Справи се доста добре, но бавно.После пробвах със суха трева (която се оказа глупав избор).От нея стана само гнездо, но не искаше да се разпали.В третия опит добавих и лияна (изсъхнала) и беше горе долу добре.По-късно намерих паднала бреза и взех малко от кората.Беше сравнително изсъхнала, но после като се опитах да я запаля нямаше голям резултат (може би беше много прясна).


Стоян Стоянов

Дипчиков, има няколко варианта, обясняващи лошото представяне на брезовата кора при теб. Казваш, че е била паднала брезата - може да е паднала отдавна, и кората да е вече в процес на гниене, въпреки че катраните в нея я предпазват доста. Ако е наистина отдавна паднала, то вероятно от слънцето и други фактори, катрана е останал в по-малки количества в нея. Всъщност ти трябват само подобните на хартия бежови пластове.


Shady

Съгласен съм с Стоян, и след като намериш кората за по-бърз резултат е добре да се разтърка в ръцете ( все едно се миете с сапун.. друго обяснение не намерих [:D] ) за да се развлакни и по лесно да хване искрата [;)]


Стоян Стоянов

Има друг трик при брезовата кора, който е много ценен. Разделяш пластовете брезова кора, навиваш всеки на рулце, и после го нарязваш на тънко, подобно на салам. Образуват се едни фини стружки, подобни на спирала, които хващат искрата направо като барут! [:P]


vanjo

Това с брезовата кора хубаво, ама като я има. На мен ми допадна идеята на Стоян за стария чеп от бор.


Shady

И да няма брезова кора , аз винаги си нося в раницата в найлоново пликче дето се запечатва [;)]


zdravkokomitov

Една от добре горящите когато е влажна(а и много лесно бършеща се разпалка) е бъркалка за кафе, която на вид наподобява ученическа линийка. Отделят се много сажди и понакога капят горящи капки, така че пазете се! Като междинка между тях (или друг вид разпалка) предпочитам парченца от нещо бодливо и изсъхнало - шипка габър къпина - почти винаги върши работа, а в краен случай вадя от багажа си една чамова дъсчица която е многофункционална по принцип - на нея често сядам като съм за риба, чистя самата риба или ползвам за мини масичка, особено улеснява случаите когато терена е неравен - подпираш от едната страна и имаш равна и здрава хоризонтална повърхтност


Христо Дипчиков

Ммм наистина беше като леко гнила кората, но дървото май беше младо.Иначе ще пробвам варианта с настъргването й...
Вместо да носите чеп от Бор, може да си направите PLank:
plank4.jpg

Така ще имате някой с когото да си говорите, а и допълнителни подпалки [;)]


Black Wolf


   

Изводи: пазете разпалките сухи.


Мисля, това е едно от Златните Правила на бушкрафтъра. [8)]
Иначе е странно за брезовата кора - обикновено тя се справя много добре и не случайно е класика в жанра. Ама все пак става въпрос за такава, която си носиш...


windwarrior

Другия месец на лодките мисля да пробвам това:
pic.php?id=99&d=5


Стоян Стоянов

Аз съм за нещата, дето растат в гората [:P]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 08.01.2011 19:21:58

iivetsa
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 707

Отг: Разпалки за огън

На последното походче из Лозенските дебри,бая зор видяхме да запалим огън с аверите от ножарският форум wink !Сухи дърва,вестници,сух спирт,ракия и всички други налични средства за палене на огън,не успяха да помогнат за наклаждането на сериозен огън!В този ред на мисли,понякога колкото и да си подготвен не се получават нещата!В нашият случай основните проблеми бяха мъглата и ниското атмосферно налягане,в комбинация със сравнително хладно и влажно време!Накрая изпекохме пържолите,но за сефте се сблъсквам с подобен проблем!Така че,изводите са винаги да се носят няколко вида проверени разпалки wink !Никой не спомена твърдата борова смола като разпалка, а тя наистина е много добра!Други полезни разпалки са дамските тампони,и бенгалският огън!


[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

  0

#3 01.02.2011 17:28:58

iSHOOTER
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 27.01.2011
Мнения: 161

Отг: Разпалки за огън

В някои магазини продават гел за разпалване на огън който никога не съм тествал и не съм купувал и аз незнам защо smile , малко по долу в клипа обаче ще видите как действа антибактериалният гел за ръце който се оказа че върши чудесна работа не само за почистване на ръце, но и за получаването на огън.Така спокойно може да си запалите огън с него и след това да се почистите smile .Продава се в почти  всеки голям супермаркет при козметиката.Ползвал съм го в гората когато е било по трудно намирането на нещо за разпалка и работи много добре.

Офлайн

  1

#4 01.02.2011 17:43:43

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Разпалки за огън

Като стана дума за гела: с Дуви запалихме огън, като за разпалки ползвахме парченца памук, добре намацан с най- обикновен вазелин(струва стотинки), гори пустия вазелин та се къса! big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#5 01.02.2011 18:25:30

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 673

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,517

Отг: Разпалки за огън

Така спокойно може да си запалите огън с него и след това да се почистите smile .Продава се в почти  всеки голям супермаркет при козметиката.Ползвал съм го в гората когато е било по трудно намирането на нещо за разпалка и работи много добре.

 

Ние ползваме С2Н5ОН 95 градуса, медицински. Сещам се в момента поне за три в едно като употреба. Ще е интересно гела да се пробва на спиртов котлон...


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  0

#6 01.02.2011 19:40:17

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Разпалки за огън

Гела за разпалване аз съм го тествал на няколко походчета и лодки, нещо на спиртна основа ми се струва. Прихваща огън (открит пламък) веднага, и гори много стабилно. По презумпция би трябвало да можеш да сготвиш нещо набързо и само със самия гел, без никакви допълнително гориво (т.е. времето на горене би трябвало да е достатъчно дълго), но този номер не съм го пробвал. Много полезна штука, и из раницата винаги се мотаят 1-2 пакетчета за по-хардкор случаите.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#7 13.09.2011 22:36:04

Gotti
Редови
Репутация: 7

От: Плевен
Регистриран: 13.09.2011
Мнения: 122

Отг: Разпалки за огън

Опитах да запаля огън с магнезиева запалка,като използвах изсъхнала трева за гнездо.Оказа се влажна и не се получи желаният ефект (т.е. огън).Поразрових се и открих прецъфтявл Магарешкият бодил (Silybum marianum, Asteraceae).Събраният цвят пламна от първата искра и поизсуши тревата,която от своя страна пламна и събуди усмивка на лицето ми (след като бях разочарован от 1-я опит).С този инструмент става лесно, ако имаш нещо наистина сухо и леснозапалимо.
П.П. Събрах си малко от цвета на бодила ... за "черни дни"  smile


Спасителят в ръжта.

Офлайн

  0

#8 13.09.2011 22:58:09

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Разпалки за огън

Колега, аз за себе си намерих перфектната разпалка за ферород. Дамски тампони.

Сами по себе си за waterproof - опаковани са в целофан. След като им се свали целулозния слой и се поразчепкат, хващат искра от половин драскане. Леки, не заемат място. В моята класация се нареждат веднага след зелените гелчета от стейалайва.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#9 13.09.2011 23:04:54

iivetsa
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 707

Отг: Разпалки за огън

И аз с това разпалвам успешно,даже съм ги споменавал по напред в темата wink


[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

  0

#10 13.09.2011 23:09:14

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Разпалки за огън

М/у другото, Вельо успяваше да събере някакъв сух лишей от дърветета (нали си е местен) - също хващаше искра зловещо добре.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#11 13.09.2011 23:12:37

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Разпалки за огън

Що не пробвате с "Чер пипер" докато си помислите и пламва. Но внимателно с дозата. roll

Офлайн

  0

#12 13.09.2011 23:14:23

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Разпалки за огън

Ти сериозно ли ? Ся ще ме караш да влача чер пипер по чукарите. Само да е бъзик - мисли му smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#13 13.09.2011 23:21:11

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Разпалки за огън

В "чер пипер" смени само "пипер" с друга дума и ще разбереш какво има предвид! wink  (Hint: saltpeter + ...+ ...)


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#14 13.09.2011 23:22:14

Ийон Тихи
Редови
Репутация: 119

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011
Мнения: 975

Отг: Разпалки за огън

Уинд, нали се сещаш за какъв черен пипер говори колегата-палавник Владо  lol


В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

  0

#15 13.09.2011 23:23:56

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Разпалки за огън

А, сега вдянах smile Ей заради такива серсеми като него снощи ми валяха останки от фойерверки по главата smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff