XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#91 17.02.2013 01:32:32

кочевой
Редови
Репутация: 322

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Идеята "Off-grid"

Няма нищо лошо в това да промениш бита си щом ни си доволен от него . Дори е похвално . Просто Борката подхожда с прекален романтизъм , вероятно породен от липса на опит и знания . Вероятно визията му е сходна с тази на много други хора . За момента той си е изградил една картина . Вместо да му пресекваме ентосиазма , да му помогнем да си изчисти концепцията . Ако пък не взима от дума , да си троши главата . Както казват :
- С кокалена глава не може да строшиш бетона стена , но винаги може да пробваш .
Но докато бистрим възможните варианти ,всеки спокойно ще предцени кое е удачно конкретно за него .
И много ви се моля спрете да се плашите от някъкви си евентоални банди дето ще ви опразнат хамбарите . Мъже ли сте или 78 годишни  баби ? С хляб и сол ли ще ги чакате ? Ами ако не са дошли за наличното в хамбара , а за жените и дъщерите ви ?
PS Някой може ли да качи Чл 12 от НК и Чл 13 от НК .
Другото е въпрос на финанси и печен адвокат .

Офлайн

  0

#92 17.02.2013 09:06:42

anasazi
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.05.2012
Мнения: 38

Отг: Идеята "Off-grid"

Темата е доста обширна и има пряка връзка с насочеността на този форум. За да бъдем полезни, нека да караме по същество и да допринесем кой с каквото може.
Първо, дали може да се живее така в България - да, категорично. Точно каква форма ще придобие зависи много от възможностите на съответния човек и неговото въображение.
Интересно, че процесът е доста по-напреднал в други страни, които които не са от най-подходящите, но не в България засега. Хората се плашат от неизвестното, пък и сме загубили доста знания и умения. Но пък нашият "цивилизован" живот е толкова мизерен в сравнение с други страни, че не виждам да загубим толкова много от смяна на обстановката. big_smile
По отношение на здравната система, разбира се, че когато има проблем, ще се ползва специализирана помощ, като се плаща на парче. Това все още е възможно и що годе достъпно. И е напълно в духа на идеята, никой не може да прави всичко, винаги има нужда от размяна на стоки и услуги.
Най-важният момент според мен е. че никой няма да оцелее за дълъг срок, ако е сам и изолиран. Абсолютно задължително е това начинание да се подеме от група съмишленици, което го виждам като най-трудното нещо.

Офлайн

  0

#93 17.02.2013 10:17:11

GOGO
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 18.07.2010
Мнения: 4

Отг: Идеята "Off-grid"

http://profit.bg/news/Te-zhiveyat-chude … 01390.html

Хайде Боре, ето ти начин. wink)))

Офлайн

  0

#94 17.02.2013 11:25:33

BPetrov
Хун
Репутация: 140

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Идеята "Off-grid"

Сигурно е добро решение за хора които искат да останат в града... Не е това което търся.

Офлайн

  0

#95 17.02.2013 12:15:24

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Идеята "Off-grid"

Положението със здравните осигуровки може да се обобщи с две думи - умиране има, отърване няма. Не съм експерт в тая област, просто ще споделя личен опит.
От години насам предпочитам да си плащам за прегледи, направления и прочие. Лично решение. Преди около 2 г. си казах, че след като така или иначе си плащам на място, мога да си спестя здравните осигуровки. След няколко месеца получих писмо от общината, в което ме уведомяваха, че съм изгубил здравните си права и да съм отидел да решим проблема, че ставало страшно и т.н. Отидох. Казах, че ми е ясно, че съм изгубил здравните си права, но нямам нищо против - аз спирам да им плащам, те спират да ме осигуряват и всичко е OK.
Да, ама не. Не можело да не съм здравно осигурен. Единственият начин бил, ако съм отсъствал повече от еди-колко си време от страната и прочие. Викам "Е как да не може... нали точно затова ме извикахте - щото не съм плащал и вече не съм здравно осигурен. Значи може. И занапред няма да плащам и няма да съм осигурен и работата спи." Казаха ми, че ще си плащам, щото иначе... Споменаха разни приятни неща, между които и съдия-изпълнител. Та така, ся си плащам здравните като поп и продължавам да си плащам на място за прегледи и пр.

Относно самозащитата и защитата на имоти от крадци. Доста съм се интересувал от тая тема и това, което съм успял да разбера, може да се обобщи тоя път с една дума - забравете! Утрепеш ли някого, докато ти краде имуществото - панделата. Ако само хубаво го пребиеш, може да отидеш в панделата, но може да се отървеш и по-леко.
Самозащита - ако някой ти скочи например с брадва, може да го трепеш с голи ръце, тояга, нож или най-много с брадва. Съответствие на оръжията/силата или както там се води. Дори и да ти скочи с брадва, а ти го утрепеш с нож, много вероятно е въпреки това да отидеш в панделата. Ако ти скочи с брадва, а ти го застреляш със законно притежавано ловно или късо оръжие - пандела на 100%. Ако нападателят първо те наръга с ножа и ти (след като си получил раната) успееш да му теглиш куршума, вероятността да отидеш в панделата е само 90%.
Ся, изключения винаги има. Но да разчита човек на изключенията е умряла работа.
Това е, което съм успял да събера като информация. Не съм компетентен по въпроса, така че идея си нямам дали тая информация отговаря на истината.

Офлайн

  0

#96 17.02.2013 19:09:26

кочевой
Редови
Репутация: 322

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Идеята "Off-grid"

Аз лично като чуя думите еко ,природосъобразно ,безодпадно , и ме побиват тръпки . Свързвам ги с екоекстремизма , много опасно явление . Енергийно независимо по приятно ми звучи . Изпадането в крайности винаги е опасно.

Офлайн

  0

#97 17.02.2013 22:41:32

кочевой
Редови
Репутация: 322

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Идеята "Off-grid"

Описвам ви история с мои познати от преди 9 год . Нямам никакво намерение да им се подигравам , и няма да им споменавам имената . Просто да си ги имаме като пример .
7  души тогава на по двайсет и няколко години решават да пробват някаква такава природосъобразна еко извън системата система . Повечето след студентска бригада ,донесли паунди и долари . двама си продават колите . имат някъкви средства и търсят "подходящо " място . Високо в родопите ,китна природа ,величествени смърчове , малини , бистра рекичка . Неземна картина ,красота ,неповторимо , ама през Август . Там снега пада началото на ноември и се вдига края на Април . Това им е било първата и най съществена грешка -избора на мясото . Следват грешки след грешки породени от липсата на опит и прекален романтизъм . Неможаха и годинясат там . Начинанието им пропадна пропаднаха им и парите . Без малко петима да останат за вечноста горе . Малко след нова година едното момче настива , почва да се самолекува с чай , Вдига температура , вместо да го намажат с оцет те го натриват със сняг . Влошава се и тръгват да го свалят други четерима ,но до най близкото село е над 5 км и няма пъртина . Над 8 часа го мъкнат ,влачат и носят малко е трябвало и носачите да приключат заедно носения . Опитали да купят животни ,но като нямат опит джамбазите им набутали отрепки на космически суми . Въобще всеки един ден горе допускали грешки които натрупани заедно  за малко да им костват живота .

Офлайн

  0

#98 17.02.2013 23:53:39

BPetrov
Хун
Репутация: 140

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Идеята "Off-grid"

Ооо smile в планината не бих се набутал... Аз съм тиква от полето smile Нямам против да ми е близо, ама не и да съм в нея. По-сурово е от идилията която си представям smile Нека ми е равничко... в най-лошия случай хълмисто... smile Предбалкана или под него ме устройва... Предпочитам пред южните склонове на Стара планина smile

Офлайн

  0

#99 18.02.2013 18:59:41

кочевой
Редови
Репутация: 322

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Идеята "Off-grid"

Пример за общност са емишите за които няколко пъти споменавам . Те са религиозна секта от щатите . Вярват че електричеството и петролните горива са дело на Сатаната и употребата им ще ги вкара в ада . Ползват механика основана на силата на вятъра ,водата ,животинска тяга и ръчна сила . Приемат обаче туристи намиращи екзотика в начина им на живот . Явно доларите не са дело на Сатаната. Като се абстрахираме от религиозните им щуротии те са пример за успешна и устойчива И/С общност .
Пример обаче са и множество одалечени ферми от Австралия , Нова Зенландия ,Аржентина ,Сащ и др . Поради местоположението си няма как да бъдат включени към  мрежите за доставка на ел. и питейна вода . Налага им се да разчитат на собствени източници и възможности . Те също са устойчиви и успешни ,без да са общност .
Има разбирасе още много други примери и варианти .

Офлайн

  0

#100 18.02.2013 19:54:55

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: Идеята "Off-grid"

малка корекция - казват се амиши , екзотична US секта

Офлайн

  0

#101 18.02.2013 23:58:27

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Идеята "Off-grid"

Амишите като се абстрахираме от техническото приложение на оф-дъ-грида,като общество са като цитираният от Случайна пример от селският живот...всъщност много по-зле са,мое лично мнение.В съседство на работното ми място има амишки магазин където си продават собствената екологична продукция. Цените им са надути,приемат само кеш пари(но имат банкомат в магазина от където може да си изтеглиш от дебитната карта),откъм ползване на съвременна технология са избирателни,ползват квото им отърва - например нашите амиши шофират коли (клиенти са ни на магазина и идват с коли). Иначе се обличат от модата отпреди 300 години.
Цялата сегашна популация на амишите в САЩ е произлязла от първоначалните около 200 емигранта,следователно кръвосмешението е било общо практикувано(а може би и още е),оттам и много генетични заболявания. В магазина им ми направи впечатление че повечето от тях имат ужасно акне по лицето например.

Офлайн

  0

#102 19.02.2013 01:14:35

кочевой
Редови
Репутация: 322

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Идеята "Off-grid"

Колеги тази вечер се замислих колко off the grid съм постигнал , не е малко ,но не е и достатъчно .
  Нямам никакъв кредит , кредита е като воденичен камък на шията .
  Имам само 3 мес и 16 дни стаж от 2002г . Преди и след това не съм се осигурявал нито здравно нито пенсионо . Пращаха ми някакви писма преди 5/6 години за това ,но аз ги хвърлях в печката и спряха . Да чукна на дърво от 2000 насам доктор не съм търсил .
  Едната ми кола е с генерално пълномошно ,другата не е прехвърляна и данъците им не излизат на мен . Даже и от камерите не ме е страх .
  Трактора въобще не е регистриран .
  Предимно пуша цигари без бандерол -не печелят акциз от мен .
  В едната къща бойлера е само на твърдо гориво ,в другата е комбиниран . намалено е потреблението на ел енергия .
  За паша на добитъка ползвам свободни от насаждения частни,общински и държавни земи. Не мога да претендирам за права над тях ,но не плащам наем . 
  Месото си е изцяло наше производство . Годишно изяждаме около 4/5 агнета , 3/4 шилета около 30 заека 2 кончета  теле и някая и друга кокшка . 
Зеленчуцете и плодовете са 40 на 60% собствено производсво /купени . Просто почвата е такава .
Вина и ракии само собствено производство .

Офлайн

  0

#103 19.02.2013 10:51:10

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Идеята "Off-grid"

Кочевой, ако имаш възможност, изкопай си кладенец. Даже и да не ти трябва сега, като резервен вариант е много ценен. Вярно, че вече май трябва да се вадят разрешения за кладенци и искат регистрация на вече съществуващите, но не съм чул да са тръгнали да проверяват.

Офлайн

  0

#104 19.02.2013 18:38:01

кочевой
Редови
Репутация: 322

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Идеята "Off-grid"

подпочвените води са на под 30 м , няма как да е ефективен .

Офлайн

  0

#105 19.02.2013 20:57:15

rossko
Редови
Репутация: 232

Регистриран: 06.12.2009
Мнения: 347

Отг: Идеята "Off-grid"

Като стана дума за вода и без електричество се сетих за една гравитационна помпа за вода.
Не знам до колко мястото и е в тази тема, но лично на мен ми бе много интересно да разбера,
че без външна енергия вода може да се изпомпва на по-високо от нивото на източника.

[video][/video]

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff