Ровейки се из старите играчки на дъщеря ми случайно попаднах на нещо което меко казано ме изуми, че съм го имал в къщи и може да е толкова полезно в оцеляването. След прочитането на много от статиите и постовете на Xenos, винаги съм се чудил от къде да намеря подходяща свирка, която да е съвместима по форма и размери с джобният комплект за оцеляване. Какви ли идеи не са ми идвали в главата, но нищо не беше достатъчно да задоволи изискванията за компактност и ефективност. И изведнъж в кашона с играчки намирам ето това произведение на "братската" китайска мисъл:

Компактна, плоска и с прилични размери свирка. Очудването ми се засили когато видях от едната плоска страна наличието на бутон и от обратният край на свирката - LED лампичка. Естествено лампичката не светеше, в предвид времето от което е стояла в кашона. Сравнително лесно смених батерийката и спасителният "уред" заработи. Лампичката светеше с ярка челвена светлина /явно този цвят не е случаен/.

Някак си в спомените ми изплуваха последните кадри от касовият филм "Титаник" и спасяването със свирката...
Много ми хареса допълнението на свирката с червен светлинен сигнал, който в дадена ситуация може да бъде допълнително насочващо средство + звуковият сигнал. Нали се сещате къде се намира сега устройството ....... естествено в комплекта за оцеляване.
За голямо съжаление немога да кажа как е поднала тази свирка м/у играчките на дъщеря ми. Може да е от шоколадово яйце или от друга играчка, но и жена ми неможа да си спомни. При всички положения такива или подобни ще има по китайските магазини, ромските сергии или в маг."всичко х - 1 лев". И едва ли различните от нас хора осъзнават тяхната ценност.
self-made-man ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...
"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."