Момчиле, мерси много за тия линкове, не го знаех тоя случай и ми беше много интересна историята на потърпевшия. Като махнем факта, че в момента съм в къща на топло, а не на мястото на действието и на човека с мен не му тече кръв от главата и че винаги е по-лесно да се коментира отстрани, ето какви изводи си вадя аз.
Първото и може би най-важното е, че са тръгнали зимата по главното било на Пирин с идеята да минават Кончето без нужната екипировка за терена и условията - пикели и котки. На няколко места спомненава, че увереността в качествената екипировка им е давала стимул да продължат, но качествен спален чувал, въпреки важността си, не може да те прекара през заледен скален ръб. Вярно, че накрая се отказват от минаване по кончето, но дори от суходолски превал до заслон кончето зимно по билото без котки и пикел е достатъчно необмислено.
Второто е непознаването на терена и прекалено доверие на gps-а. Отделно от това, не са си направили труда преди това да разучат терена от книжна карта, както и не са носили книжна карта. За това съдя по думите му, че gpsa не показвал да има нищо надолу в долината. На коя да е карта на Пирин е отбелязано, че в същата долина минава лятна туристическа пътека и макар и не много близо ги извежда до черен път, откъдето всъщност са дошли и спасителите.
Трето е, че не са ходили в района лятото. В долината под склона където са се свекли има няколко овчарски колиби. Макар и необитаеми зимата, щяха да са сухо и на завет. Може и дърва да е имало и пушека ще привлече вниманието на спасителите, дори да бяха дошли отгоре, както Жоро е предполагал.
Друго, което би ме накарало да се спуснем надолу е, че е по-лесно от качването и лошите атмосферни условия, за които Жоро споменава.
Така или иначе, като се обърне каруцата... Важното е, че са се отървали живи и здрави.
За мен изводите са винаги да се ходи адекватно екипиран за терена, който ще минаваш, възможно най- пълно запознаване с терена от карти, google earth и т.н., и ако ще имаш зимни мераци за по-сериозни и технични маршрути, първо да ги минеш както тях, така и да поскиташ в района лятото.