XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.01.2013 20:42:14

кочевой
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,003

Оцеляване в Сибир

Историята ми е разказвана от българи работили по сондажите в Тюменска област. На тях е разказана от прекия учасник . Няма как да се провери и не твърдя че е 100% автентична .
   Историята е за един поляк , подофицер избягал от военнопленически лагер . Той е от северо-източна Полша , баща му е бил горски и от малък го е взимал често с него . Самият той пък е бил член на полската комунистическа партия , но това не го е спасило от лагера . Бил е лагерист над година когато решава да избяга . При бягството успява да вземе със себеси одяло , джобно ножче , пирон голям размер , няколко кибрита , кесия махорка и малка библия на полски . Бягството му е в началото на лятото . Тръгва на северозапад и се старае да се отдалечи максимално от лагера .
  Според него при случаи на бягство охраната организирала минимално  преследване  , считали за невъзможно човек да оцелее в тайгата без припаси оръжие и инструменти .
  Още в началото най -голямата опасност били комарите . Милиарди кръвосмучещи покривали плътно откритите части , навира ли се в носа , учите и ушите , хапели и през дрехите . В лагера подържали постояно огньове от зелени клони и ги пропъждали с дим . И лагеристи и охрана се мажели с катран . Той нямал тази възможност , мажел се с кал , опитал да прибавя и сурова смола . Кожата му изсъхнала ,напукала се и се отворили рани . Хранил се с горски плодове и някои гъби които познавал . Сутрин избирал високо дърво ,качвал се и оглеждал околноста . Видел ли гарвани ,врани и ястреби накацали по дърветата насочвал се натам . Те се събирали над остатъците от плячката на хишниците . По същия начин с баща му търсели остатъци от жертвите на бракониери. В някои от случаите имало достатъчно месо , в други събирал само тръбестите кости от крайниците . Палел огън само нощем във някои дол или дере . За разпалки и за махорката почнал да ползва листове от библията . Пекал костите , после ги разбивал и вадил мозъка . Никога не нощувал там където се хранил , за нощувка избирал високо място .
   След около месец от страданията започнал да откача . Почнал да губи представа за време посока и разтояние . Губил съзнание и се свестявал . Започнал да смесва сънища и реалност. Бил отчаян . Ако бил сигурен за посоката и че ще издържи пътя , бил готов да се завърне в лагера .
  Продължението по късно , съжалявам колеги налага се .

Офлайн

  0

#2 11.01.2013 22:00:19

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1319

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,805

Отг: Оцеляване в Сибир

Тава за кай години става въпрос, за соца ли.
На скоро гледах едно сириалче " Златна треска" или Треска за злато. Соц сериал за лагерите в Сибир.

Офлайн

  0

#3 11.01.2013 23:20:30

RELAX
Модератор
Репутация: 1464

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,617

Отг: Оцеляване в Сибир

+++ @колега Кочевой, историята е много интересна, дори достойна за сценарий...
Дали няма нещо направено по този повод - разказ, книга, филм ???  *DONT_KNOW*


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#4 11.01.2013 23:32:20

кочевой
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,003

Отг: Оцеляване в Сибир

Пленен е при подялбата на Полша от Райха и СССР . Избягал е в разгара на ВСВ .  Иронията е че не много след бягството му поляците са събрани и през Иран са изпратени в английските владения , там са окомплектовани пак в армия и са ползвани срещу немците .
   На него обаче му оставало малко , бил пред пукясване . И в тайгата попаднал на една къща от трупи . Било ми все едно ще го трепат ли , в лагера ли ще го връщат и влязъл вътре . Първо се разтършувал за храна и набарал много заредена изба . Имало пушена риба ,месо ,сушени гъби , други неща и яка дамаджана водка /или някъкав самогон /. Хапнал пийнал и легнал да спи , като се събудил пак наново ,докато свършил алкохола . След като свършил алкохола и отрезнял решил да чака стопанина/те  . Чакал 32 дни ,бележил ги с резки на вратата . На 33тия излязъл пред къщето ,икопал един гроб , хвърлил вътре един дънер , заровил го , сложил му кръст и на кръста написал своето име. И той не знаел защо го направил ,така му дошло . После започнал да събира каквото му е необходимо . Къщата била солидно заредена и той за това чакал толкова дълго . Имало 4 пушки руска и японска винтовка , вероятно Мосин и Арисака . Гладкоцевна двуцевка и Бердан . Много муниции , барут , капси , оловни пръчки , набор за леене на съчми и овални куршуми . Железни стъпни капани . Риболовни мрежи тип грип и серкме , капани и кошчета ,въдици . Посуда ,инструменти, облекло, кожи ,храна и една лодка еднодръвка .
  Първо завлекъл лодката до реката , после започнал да пренася багаж . От пушките оставил само Берданата ,но взел всичките муниции , взел инструментите ,посуда храната , облекло ,одяла ,кожи и отплавал на север . Белязвал всеки ден на греблото . Плавал 8 дни и реката завила на североизток , след още ден плаване спрял на брега . Не изпитвал вече такъв страх от преследване ,но бил предпазлив и внимателен . Решил да остане там . Още когато е побягнал от лагера не е имал намерение да се добере до ПОлша , просто е искал да се махне .
  Зимата наближавала и нямал време за удобно жилище ,затова си направил землянка . Или защото не е умеел или защото наближавала есента с мрежите и серкмето улова му бил много слаб . На въдиците кълвяло добре . Дебнел дивеча и ловувал само в ниски места , долове,дерета . Така изтрелите не се чуват на далеч , това също го знаел от баща си . Изкарал първата зима , на следващото лято си построил къща от трупи без да ползва един пирон . Вкопал си и изба , нямал кирка  , само с права лопата . Почнал да живее от дивеч, риба ,горски плодове и гъби .
  След бягството за пръв път видял хора през 67 г , риболовци към ЛЕСПРОМ . Тогава разбрал за свършването на войната , за република Полша и тн . На следващата 68 г се спуснал срещу течението на юг докато не открил хора ,град и власти. Никога не се завърнал в Полша , оправил си някави документи и се върнал в тайгата , да добива риба , дивечово месо и кожи за ЛЕСПРОМ . В тайгата при един сондаж са го срешнали и нашите . Било е през 78 бил е на 57 години . А 26 год въобще не е виждал друг човек . Нашите имали доста алкохол и той ги посещавал често .

Офлайн

  0

#5 11.01.2013 23:51:24

кочевой
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,003

Отг: Оцеляване в Сибир

На кой му е пукало за някъв си "див поляк от сибирската тайга "та да пише книга за него . Той самия също не е написал мемоари . Интересното е друго , въобще не се е опитвал да си прави оръжия и инструменти . Нито копия, нито каменни ,брадви нито харпуни , нищо . Ако не е попаднал на къщата щялиса да му разнасят кокалите росомахите и вълците . Уменията които е усвоил като дете в полските гори са му помогнали ,но не се били достатъчни .

Офлайн

  0

#6 12.01.2013 00:17:31

RELAX
Модератор
Репутация: 1464

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,617

Отг: Оцеляване в Сибир

Много интересна история ...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#7 12.01.2013 00:38:37

xenos
Modern Abo
Репутация: 750

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,665
Уеб-сайт

Отг: Оцеляване в Сибир

кочевой написа:

Интересното е друго , въобще не се е опитвал да си прави оръжия и инструменти . Нито копия, нито каменни ,брадви нито харпуни , нищо .

Ми явно това не са от нещата, дето е научил някога в Полша. Ако ги умееше...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#8 12.01.2013 13:10:46

кочевой
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,003

Отг: Оцеляване в Сибир

Още малко подробности :
  Сондажа е бил проучване , а не експлоатация . Нашите са имали много алкохол , даже са и дестилирали . Освен поляка там е имало и друг "трапер " . Полу руснак , полу сибирски татарин , баща му е бил от Петербург . Заточен е в Сибир като анархист . Той самия като войник в Червената армия е стигнал до Берлин , с поляка са били почти връсници .
  Нашите когато са се запознали с поляка ,той е бил добре . Имал е пружинен грамофон , радио на батерии и бензинов двигател за лодката . Казвал се е Павел , нашите са го научили на песента "Павле ми пие " . Сондажниците и траперите станали "гъсти " , често си ходели на гости и си вършели услуги .

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff