Избързал си да я хвърляш. Можело е да е доодереш от мазнините, щом дерачите да претупали работата. То в интерес на истината и аз я претупвам. Лесно се познава къде е границата между сланината и кожата. Изрязваш сланината и после няколко месеца да се суши, както е опъната на рамката. И става. Някога дядо ми на село го правеше всяка година
Мисля, че както си я опънал и остъргал от сланините, останалата в нея мазнина би могла да се махе чрез осапуняване. Тоест да я наръсиш здраво със сода и сол. Или да я покиснеш във средно слаб разтвор на сода каустик.
"Никаква сойка - орехче ! Пазете се ! Аз хапя господа !"
заех се днес да обработвам кожа да видя какво ще стане(бях си купил някои препарати преди време) от едно семейно събиране ми попаднаха 3 телешки и 1 свинска кожа днес нямах много време....та само едната успях да я опъна на рамка и да я позачиста от сланини и пр. тва е една бавна и гадна работа,общо над 5 часа ми отне,но се оказа че метода ми не е много верен та се поправях в движение.ползвах една брадвичка(и галин май имаше такава) която в задната част има нещо като тесличка но леко извита(не с право острие)та с нея стъргах докато започне да се стърже една бяла гад подобна на гной(това си било вече от клетките на кожата)след тва стърганьие започна прането(не беше прана до тоя момент,и си е с все тръни и лайна по нея,за следващата мисля да и мина първо един маркуч с четка за кучета че е отврат ) накиснах я за 20 мин във гореща вода с прах за пране да се разтворят останалите масни...глупости и я разресох да си заприлича вече на кожа и на вид така два пъти, и я накиснах в киселината за няколко дена,след тва има още няколко дена в друг разтвор и тогава пак на рамката.ще пиша по време на процесите какво се случва с кожата.предупредиха ме че не е толкова лесно(демек,мое се усерем...ама опит се трупа с практика) другата телешка кожа я наръсих със сол и я навих на руло с идеята да остане за по нататък че нямам много време сега(а и да пробвам дали ще ме чака кога ще имам време) другите две кожи(телешка и свинска) мисля да ги оправям утре като свинската след рамката ще я слагам във гасена вар да и падне косъма и да се обезмасли по-лесно тва е за сега....
ОГРОМНИ БЛАБОДАРНОСТИ НА МИМОКА който ме учи как стават тея магии благодаря му също за гостоприемството и подаръците които ми даде
и една снимка от началото на процеса...тука още си е с все ципи и меса
Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40
Дъщерята се прояви "хирургичеки" над едно яренце тази есен и аз забелязах торбичката, където природата е определила на това място да се "съхраняват" репродуктивните му чарколаци... Т.н. "скротум".
Зная, че именно тази торбичка е класическият и изходен материал за изработване на пунгии за сухо съхранение на тютюн или сет за добиване на огън ( праханова гъба, кремък и чакмак) и затова реших и аз да си направя такава.
Това е изходният материал...
След като отделих торбичката, я осолих и надянах на бутилка от бира...
След това - отсраняване на мастните тъкани от кожата и химическата обработка - накисване за 14 дена в мравчена киселина и солев разтвор - (в момента се извършва)
Съвсем скоро срока изтича, и ще докладвам за резултата и последващите процедури ...
Следва ...
self-made-man ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...
"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."
Разби ме, знаеш ли от колко време търся този чарк за лични нужди. Успех с начинанието! И да не вземеш да му правиш декорация, само вързанките и толкус. *OK*
първата кожа е напълно готова...за съжаление не мога да снимам че...знаете ме :[ идеална стана за застилане на типи тва ми беше и целта де все пак след като седя 5 дена в стипцата я разпънах пак на рамката и така 3-4 дена докато изсъхне напълно,след това я шкурих с шкурка 80,от това паднаха всички ципи и стана идеално гладка от към гърба...към косъма си е чиста тък акто няколко пъри вече съм я прал.иска едно разресване и разтилане върху рогозката самата кожа стана твърда,подобно на картон.не е подходяща за дрехи,макар че има методи по които може да се омекоти. но за рогозка ме устройва тък като не ръби толкова от различната дебелина на пръчките до няколко дена и втората ще е готова и ще мога да ги зашия една за друга че едната покрива рогозката до половината
Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40
Първо киснат денонощие в тази смес... В последствие се изпира кожата и се дърпа и мачка докато умекне... Ако си спомням добре от скандинавските номадски филмчета - туй е основна задача на жената в самотните нощи когато мъжа разхожда елените... Тя от яд дъвче и мачка кожите и те стават по-меки и нежни от коприна... Ама имаше и дъбене с някаква кора потопена във водата в която мокри сухите кожи... Не помня кой беше филма.
Последно редактиран от BPetrov (04.01.2013 19:12:51)
Ето препоръките, които ми даде един майстор кожар (сарач) за обработка на животински кожи в домашни условия: Преди дъбенето с хромови препарати е необходимо кожата да се обработи предварително и процеса се казва пиклиране. Прави се със сярна или мравчена киселина, като има формула, според която в зависимост от теглото на кожата се прави и необходимата концентрация на разтвора. Дъбенето с хромова стипца се извършва с 3 валентна стипца, но сега може да се намери само 6 валентна. Но се правят "магии" да се намали валентността на тази стипца и след това с нея, ама е по-сложно...
Важно - не трябва кожите да бъдат осолявани или сушени предварително. След като животното бъде добито, трябва до се одере, най-важното условие е да се отстрани мастната ципа (ако има такава останала по кожата), защото именно тя оплесква нещата в последствие.
Ако кожите са били осолени и вече са сложени да съхнат са необходими следните стъпки:
І. Опресняване -кожата се поставя в хладка вода ~ 18-22 градуса за няколко часа (докато омекне)
ІІ. Отстраняване на мастната ципа -след като кожата се е накиснала достатъчно и е добила първоначалната си гъвкавост се проверява за наличието на мастна ципа; -при наличието на такава се отстранява внимателно, защото има голяма вероятност ципата да се отдели с част и кожата и да развали външната текстура.
ІІІ. Мокро дъбене -в 300 мл. вода се разтварят три пакетчета сода бикарбонат и шепа сол (~100гр.) -кожата се обръща с опъковата част и с този разтвор обилно се обмазва, чрез втриване.
ІV. Натаяване -според майстора-сарач, кожата трабва да се разреже през най-тънката (коремна) надлъжна ос. -вече обмазаните кожи се сгъват на "плик" по гръбната линия и се нареждат на прохладно място. -след 24 часа се разгъват последователно и отново се обмазват , чрез втриване с разтвора. -това се повтаря 3 дни.
V. Въздушно дъбене -след тридневният процес, следва въздушно дъбене, при което кожите вече се разгъват и се оставят да "засъхнат" на въздух. -този процес трае 48 часа. -въздушното дъбене трябва да е на прохладно място, но не на силно течение или вятър.
VІ. Чифосване -след изтичането на тези 48 часа, кожата се чифосва, което е вид разтъркване за отпускане, което се се прави примерно на облегалката на стол, ако кожата е по-малка, или върху хоризонтално поставена (на подходяща за работа височина) дървена греда. Кожата се хваща в двата й надлъжни края и се протрива вътрешната й страна в/у твърд ръб на стол, маса, точилка или нещо подобно. -чифосването се прави когато кожата е изгубила около 90% от влажността си.
Това е последният процес.
А това са два видео клипа, които също могат да бъдат полезни:
- ; -
self-made-man ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...
"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."