XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 02.12.2012 15:42:09

patria
Блокиран

Регистриран: 04.10.2012

Отг: Обработка на животински кожи

samotniq valk написа:

Избързал си да я хвърляш. Можело е да е доодереш от мазнините, щом дерачите да претупали работата. То в интерес на истината и аз я претупвам. Лесно се познава къде е границата между сланината и кожата. Изрязваш сланината и после няколко месеца да се суши, както е опъната на рамката. И става. Някога дядо ми на село го правеше всяка година

Мисля, че както си я опънал и остъргал от сланините, останалата в нея мазнина би могла да се махе чрез осапуняване.
Тоест да я наръсиш здраво със сода и сол.
Или да я покиснеш във средно слаб разтвор на сода каустик.

"Никаква сойка - орехче !
Пазете се ! Аз хапя господа !"

Офлайн

0

#47 25.12.2012 18:47:47

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

заех се днес да обработвам кожа да видя какво ще стане(бях си купил някои препарати преди време)
от едно семейно събиране ми попаднаха 3 телешки и 1 свинска кожа
днес нямах много време....та само едната успях да я опъна на рамка и да я позачиста от сланини и пр.
тва е една бавна и гадна работа,общо над 5 часа ми отне,но се оказа че метода ми не е много верен та се поправях в движение.ползвах една брадвичка(и галин май имаше такава) която в задната част има нещо като тесличка но леко извита(не с право острие)та с нея стъргах докато започне да се стърже една бяла гад подобна на гной(това си било вече от клетките на кожата)след тва стърганьие започна прането(не беше прана до тоя момент,и си е с все тръни и лайна по нея,за следващата мисля да и мина първо един маркуч с четка за кучета че е отврат smile )
накиснах я за 20 мин във гореща вода с прах за пране да се разтворят останалите масни...глупости
и я разресох да си заприлича вече на кожа и на вид  big_smile
така два пъти, и я накиснах в киселината за няколко дена,след тва има още няколко дена в друг разтвор и тогава пак на рамката.ще пиша по време на процесите какво се случва с кожата.предупредиха ме че не е толкова лесно(демек,мое се усерем...ама опит се трупа с практика)
другата телешка кожа я наръсих със сол и я навих на руло с идеята да остане за по нататък че нямам много време сега(а и да пробвам дали ще ме чака кога ще имам време)
другите две кожи(телешка и свинска) мисля да ги оправям утре
като свинската след рамката ще я слагам във гасена вар да и падне косъма и да се обезмасли по-лесно
тва е за сега....

ОГРОМНИ БЛАБОДАРНОСТИ НА МИМОКА който ме учи как стават тея магии
благодаря му също за гостоприемството и подаръците които ми даде  wink

и една снимка от началото на процеса...тука още си е с все ципи и меса
155801_512888968732221_599820775_n.jpg

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#48 27.12.2012 00:01:51

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Евалла ве хард-тигре !!! +++ от мен!

И аз да споделя...
18.JPG

Дъщерята се прояви "хирургичеки" над едно яренце тази есен и аз забелязах торбичката, където природата е определила на това място да се "съхраняват" репродуктивните му чарколаци...
Т.н. "скротум".

Зная, че именно тази торбичка  е класическият и изходен материал за изработване на пунгии за сухо съхранение на тютюн или сет за добиване на огън ( праханова гъба, кремък и чакмак) и  затова реших и аз да си направя такава.

Това е изходният материал...

%25D1%2581%25D0%25BA%25D1%2580%25D0%25BE%25D1%2582%25D1%2583%25D0%25BC%2520-%25201.JPG

След като отделих торбичката, я осолих и надянах на бутилка от бира...

IMG_8052.jpg

След това - отсраняване на мастните тъкани от кожата и химическата обработка - накисване за 14 дена в мравчена киселина и солев разтвор - (в момента се извършва)

Съвсем скоро срока изтича, и ще докладвам за резултата и последващите процедури ...  wink

Следва ...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#49 27.12.2012 12:25:58

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Разби ме, знаеш ли от колко време търся този чарк за лични нужди. Успех с начинанието!
И да не вземеш да му правиш декорация, само вързанките и толкус. *OK*

Офлайн

0

#50 27.12.2012 12:26:07

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Бобър, с обработки на кожи се занимава Мимока.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#51 27.12.2012 17:05:48

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Black Wolf, 'фанАхме те, че и ти понякога не четеш всичко! smile Бобъра е написал, че консултациите са от Мимока. wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#52 27.12.2012 21:34:34

Bones
Редови

Регистриран: 25.03.2012

По спомени, дядката обработваше кожи с дървесна пепел. Сега навързах нещата до получената в кашата калиева основа.

Офлайн

0

#53 04.01.2013 15:07:09

bobber
Редови

първата кожа е напълно готова...за съжаление не мога да снимам че...знаете ме  :[
идеална стана за застилане на типи  big_smile  тва ми беше и целта де все пак
след като седя 5 дена в стипцата я разпънах пак на рамката и така 3-4 дена докато изсъхне напълно,след това я шкурих с шкурка 80,от това паднаха всички ципи и стана идеално гладка от към гърба...към косъма си е чиста тък акто няколко пъри вече съм я прал.иска едно разресване и разтилане върху рогозката  big_smile
самата кожа стана твърда,подобно на картон.не е подходяща за дрехи,макар че има методи по които може да се омекоти.
но за рогозка ме устройва тък като не ръби толкова от различната дебелина на пръчките  wink
до няколко дена и втората ще е готова и ще мога да ги зашия една за друга че едната покрива рогозката до половината  big_smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#54 04.01.2013 18:30:09

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Гледах опити с майонеза, яйца и олио.... Омекотява, но не съм наясно какво точно се случва...
smile но иска яко киснене, търкане и разпъване след това smile

Офлайн

0

#55 04.01.2013 18:38:28

bobber
Редови

а ве борка,ми то майонезата е яйца и олио....
ама ми се чини че ше замиришат тея продукти....

Офлайн

0

#56 04.01.2013 19:11:59

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Първо киснат денонощие в тази смес... В последствие се изпира кожата и се дърпа и мачка докато умекне...
Ако си спомням добре от скандинавските номадски филмчета - туй е основна задача на жената в самотните нощи когато мъжа разхожда елените... smile Тя от яд дъвче и мачка кожите и те стават по-меки и нежни от коприна...
Ама имаше и дъбене с някаква кора потопена във водата в която мокри сухите кожи... Не помня кой беше филма.

Последно редактиран от BPetrov (04.01.2013 19:12:51)

Офлайн

0

#57 04.01.2013 19:48:08

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Ето препоръките, които ми даде един майстор кожар (сарач) за обработка на животински кожи в домашни условия:
Преди дъбенето с хромови препарати е необходимо кожата да се обработи предварително и процеса се казва  пиклиране.  Прави се със сярна или мравчена киселина, като има формула, според която в зависимост от теглото на кожата се прави и необходимата концентрация на разтвора.
Дъбенето с хромова стипца се извършва с 3 валентна стипца, но сега може да се намери само 6 валентна. Но се правят "магии" да се намали валентността на тази стипца и след това с нея, ама е по-сложно...

Важно - не трябва кожите да бъдат осолявани или сушени предварително.
След като животното бъде добито, трябва до се одере, най-важното условие е да се отстрани мастната ципа (ако има такава останала по кожата), защото именно тя оплесква нещата в последствие.

Ако кожите са били осолени и вече са сложени да съхнат са необходими следните стъпки:

І. Опресняване
-кожата се поставя в хладка вода ~ 18-22 градуса за няколко часа (докато омекне)

ІІ. Отстраняване на мастната ципа
-след като кожата се е накиснала достатъчно и е добила първоначалната си гъвкавост се проверява за наличието на мастна ципа;
-при наличието на такава се отстранява внимателно, защото има голяма вероятност ципата да се отдели с част и кожата и да развали външната текстура.

ІІІ. Мокро дъбене
  -в 300 мл. вода се разтварят три пакетчета сода бикарбонат и шепа сол (~100гр.)
  -кожата се обръща с опъковата част и с този разтвор обилно се обмазва, чрез втриване.

ІV. Натаяване
-според майстора-сарач, кожата трабва да се разреже през най-тънката (коремна) надлъжна ос.
-вече обмазаните кожи се сгъват на "плик" по гръбната линия и се нареждат на прохладно място.
-след 24 часа се разгъват последователно и отново се обмазват , чрез втриване с разтвора.
-това се повтаря 3 дни.

V. Въздушно дъбене
  -след тридневният процес, следва въздушно дъбене, при което кожите вече се разгъват и се оставят да "засъхнат" на въздух.
  -този процес трае 48 часа.
  -въздушното дъбене трябва да е на прохладно място, но не на силно течение или вятър.

VІ. Чифосване
  -след изтичането на тези 48 часа, кожата се чифосва, което е вид разтъркване за отпускане, което се се прави примерно на облегалката на стол, ако кожата е по-малка, или върху хоризонтално поставена (на подходяща за работа височина) дървена греда. Кожата се хваща в двата й надлъжни края и се протрива вътрешната й страна в/у твърд ръб на стол, маса, точилка или нещо подобно.
  -чифосването се прави когато кожата е изгубила около 90% от влажността си.

Това е последният процес. wink

А това са два видео клипа, които също могат да бъдат полезни:

- ;
-

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#58 04.01.2013 21:42:13

bobber
Редови

ето резултата от моя първи опит при обработката на кожи...
540892_10151214590947861_1989165877_n.jpg

Офлайн

0

#59 12.01.2013 09:45:44

bobber
Редови

ето я втората,вече с форма на кожа,че първата бая я бях орязал...
малки са,от телета на 3м.до няколко дни ще е готова и свинската
029450248-big.jpg?r=0

Офлайн

0

#60 29.01.2013 17:48:15

bobber
Редови

ето едно нещо което ще си направя при първите 50 обработени заешки кожи...
http://www.primitiveways.com/rabbit_skin_blanket.html

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff