XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 24.12.2012 15:01:22

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Джобен микроскоп Konus

Първо едно уточнение - месото, подлежащо на изследване за трихинелоза задължително се изследва от квалифицирани и упълномощени за това лица. Аз не съм такова лице и нищо от това, което казвам по-долу, не трябва да се приема насериозно. Просто пробвам една нова играчка и толкоз!

От някое време насам си мислех, че не е зле да има начин за полеви тест за трихинелоза. Все пак, бушкрафтът не е само събиране на растителна храна, но също и лов - било с лък, примки или по друг начин. От друга страна, ако сме в по-екстремна ситуация, очевидно няма да е възможно да занесем катерицата или язовеца за изследване в лаборатория.

За себе си реших тоя проблем с едно джобен микроскоп на Konus, 50x-80x, вградена насочваща се лампичка, за 18 кинта. По принцип за трихинелоза се изследва (доколкото знам) при 30x-40x увеличение, така че 50x трябваше да е достатъчно. Вярно, че микроскопчето няма осветление отдолу, но това не се оказа проблем, пък и винаги може да сложим фенерче под предметното стъкло.

Сори за качеството (по-скоро за тоталната липса на такова) на снимките. Снимах с камерата на джиесема върху окуляра. Пък и самия джиесем явно беше умрял от студ, щото даже и нормалната снимка не се фокусира като хората.
Препаратът е от вратна пържола от Кауфланд smile Естествено трихинели няма, но лично аз съм доволен от теста. Смятам, че джаджата ще ми върши работа, ако се наложи (пу-пу, да не става wink ).

Микроскопчето:
029310975.jpg

Две снимки на 50x:
029310972.jpg
029310973.jpg

80x:
029310974.jpg

Ся да ударя едно червено винце, че и аз измръзнах навън smile

Офлайн

    0

#2 24.12.2012 17:20:00

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Джобен микроскоп Konus

Трихинелозата се причинява от (Trichinella spiralis), който се отнася към така наречените хелминти или кръгли червеи. В месото се съдържат инкапсулираните цисти на паразита. Обичайно те се локализират в мускулатурата на гостоприемника, където се инкапсулират.

За откриването на паразита е необходимо да вземат за изследване проби от диафрагмата на животното, или сборна проба, която включва части от диафрагмата, части от междуребрените мускули, части от дъвкателната мускулатура, от езика, от коремните мускули и от мускулите на задният крайник. Пробите се съхраняват при температура не по-висока от + 4/8 градуса С. Това е в кратце, а останалите данни подробно са описани в заповед или инструкция на Националната ветеринарно-медицинска служба.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff