Първо едно уточнение - месото, подлежащо на изследване за трихинелоза задължително се изследва от квалифицирани и упълномощени за това лица. Аз не съм такова лице и нищо от това, което казвам по-долу, не трябва да се приема насериозно. Просто пробвам една нова играчка и толкоз!
От някое време насам си мислех, че не е зле да има начин за полеви тест за трихинелоза. Все пак, бушкрафтът не е само събиране на растителна храна, но също и лов - било с лък, примки или по друг начин. От друга страна, ако сме в по-екстремна ситуация, очевидно няма да е възможно да занесем катерицата или язовеца за изследване в лаборатория.
За себе си реших тоя проблем с едно джобен микроскоп на Konus, 50x-80x, вградена насочваща се лампичка, за 18 кинта. По принцип за трихинелоза се изследва (доколкото знам) при 30x-40x увеличение, така че 50x трябваше да е достатъчно. Вярно, че микроскопчето няма осветление отдолу, но това не се оказа проблем, пък и винаги може да сложим фенерче под предметното стъкло.
Сори за качеството (по-скоро за тоталната липса на такова) на снимките. Снимах с камерата на джиесема върху окуляра. Пък и самия джиесем явно беше умрял от студ, щото даже и нормалната снимка не се фокусира като хората.
Препаратът е от вратна пържола от Кауфланд
Естествено трихинели няма, но лично аз съм доволен от теста. Смятам, че джаджата ще ми върши работа, ако се наложи (пу-пу, да не става
).
Микроскопчето:

Две снимки на 50x:

80x:

Ся да ударя едно червено винце, че и аз измръзнах навън