XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 12.12.2012 20:18:19

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Консумация на мърша

Okdalf написа:

Така не се Заяждам. А сега ми изброй марки и модели на домашни фризери с температура под -20. И не искат за тях да си собственик на диамантена мина.
Не се Заяждам. Колко домакинства притежават или имат достъп до такава температура?

Без да се заяждам (ама верно не искам да се заяждам) ,  понеже ми стана интересно , току-що проверих температурата в нашия фризер (някво си скапано Зануси , около 10  годищно ) при положение на терморегулатора между 0 и 1 , като е по-близо до 1-цата (скалата е от 1 до 5) -23 С . Температурната скала е до -30 градуса  wink
На хладилника (crown , това лято купуван), който е с отделна камера , нещо като фризер най-вероятно . В камерата : -29 *С , като терморегулатора е на 4 , а скалата му е от 1 до 5 .
Рапорт даден !

ПП Иначе нямам диамантена мина , ама постоянно настъпвам разни диаманти (пластмасови) из къщи , на дъщерята  wink
И най-важното , което установих е ,че не мога да използвам "цветен шрифт" в постовете си , след като съм маркирал даден участък от текста и натискам горе "color" ми дава  ето това  :
" Внимание! Следните грешки трябва да се коригират преди да се публикува мнението:
[/color му липсва затварящ color]"
Не , че e много важно , ама щеше да е по прегледен поста , нещо бъркам вероятно :[


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    0

#32 12.12.2012 20:35:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Консумация на мърша

Много полезно инфо пишете, но малко се отдалечихме от "мършата". wink

Славчо, това ли искаш да направиш?


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#33 13.12.2012 17:47:36

Tzekov
Редови
Репутация: 110

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 413

Отг: Консумация на мърша

Месото може да стане негодно по 2 основни причини:бактериологична развала и автолитични процеси.
При първият случай се касае за негодно месо в резултат от активно развитие на различни видове микроорганизми/предимно бактерии/.проблемъте тук може да предизвикат както самите бактерии, много от които са и патогенни/например е.коли, шигела,стафилококи,стрептококи и др./,както и токсини които се отделят от тях.Характерен пример за това е ботулиновият токсин, продуциран от Клостридиум ботулинум.самият токсин има силно невротоксично действие.
Втората причина за развала на месото са автолитичните процеси.тоест, животното умира и клетките му започват да се разпадат, като този процес е съпроводен с натрупването на различни химични вещества в него.в началната си фаза този процес дори подобрява качеството на месото, но напреднал във времето води до силен риск за консуматора.Например при декарбоксилиране на аминокиселините се образуват биогенни амини-кадаверин и путресцин, които са доста токсични.Също така при напреднала развала на месо се образуват феноли, крезол сероводород.
Трети проблем при консумацията на неизследвано месо са различните видове паразите, като най-опасният от тях е споменатата от много колеги трихинелоза.Тя представлява паразитиращ в мускулатурата кръгъл червей, като ние му се явяваме междинен гостоприемник.От лекциите в университета си спомням че партида месо в месокомбината с дори една открита трихинела се бракува цялата.Евентуален вариант за консумация на подобно месо е нарязването му на дребни късове и продължително варене.Метода е несигурен.Аз поне със сигурност не бих консумирал подобно месо.осоляването и замразяването не оказват влияние над паразита.
Отскоро у нас е открита и рядка ,некапсулираща форма на трихинелозата, която определено се открива само след серологични тестове в лабораторни условия.Иначе обикновената трихинела се открива след преглед на късчета месо взети от масетерите/големите дъвкателни мускули/ и диафрагмата.

Офлайн

    0

#34 13.12.2012 23:43:48

Bones
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 123

Отг: Консумация на мърша

Tzekov написа:

и замразяването не оказват влияние над паразита.

Сигурен ли си в написаното за трихинелозата? Питам за да мога да коригирам предишния си пост.

Офлайн

    0

#35 14.12.2012 09:43:32

Tzekov
Редови
Репутация: 110

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 413

Отг: Консумация на мърша

Да,със сигурност замразяването не върши работа.Капсулата на трихинелата е изградена от силно термоустойчив протеин.
Колкото до това дали бих ял животно намерено умряло в гората...зависи.
1.Бих си задал въпроса от какво е умряло хайванчето.Защото доста от нещата заразни за едрите бозайници са заразни и за нас.Антракс например.
2.Температура на въздуха-при по-ниска температура месото ще се запази доста дълго време.Обаче ако температурата е по-висока?Има и още нещо което би развалило месото относително бързо, и това са вътрешностите му, пълни с стомашно и чревно съдържание.След смърта на животното бактериите, нормално намиращисе в дебелото черво бързо бързо преминават през стените му и.... сами се сещате.
Наистина има много племена, хранещи се със странни и сурови неща и пиещи вода от всякакви водоизточници, но по мое мнение те са в контакт с тези патогени от хиляди години и малко или много са изградили някакъв имунитет към тях.

Офлайн

    0

#36 14.12.2012 11:08:39

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Консумация на мърша

А има ли паразити или други гадове там , които да оцеляват при термична обработка като варене , печене,пържене и т.н. на месо от труп? Каква е минималната температура за целта ? Щото в различните статии различни данни се посочват .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#37 14.12.2012 13:31:26

Bones
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 123

Отг: Консумация на мърша

Tzekov написа:

Да,със сигурност замразяването не върши работа.Капсулата на трихинелата е изградена от силно термоустойчив протеин.
Колкото до това дали бих ял животно намерено умряло в гората...зависи.
1.Бих си задал въпроса от какво е умряло хайванчето.Защото доста от нещата заразни за едрите бозайници са заразни и за нас.Антракс например.
2.Температура на въздуха-при по-ниска температура месото ще се запази доста дълго време.Обаче ако температурата е по-висока?Има и още нещо което би развалило месото относително бързо, и това са вътрешностите му, пълни с стомашно и чревно съдържание.След смърта на животното бактериите, нормално намиращисе в дебелото черво бързо бързо преминават през стените му и.... сами се сещате.
Наистина има много племена, хранещи се със странни и сурови неща и пиещи вода от всякакви водоизточници, но по мое мнение те са в контакт с тези патогени от хиляди години и малко или много са изградили някакъв имунитет към тях.

Въпросът ми за замразяването беше по-скоро риторичен, тъй като последните дни прехвърлих доста научни статии и стандарти по отношение на месото и формите на обработка. Избрах най-добрата от статиите, тъй като информацията в нея е максимално подробна и обхваща почти всички възможни аспекти.

http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/c … .05121.pdf

Това, което искам да кажа е, че унищожаването на трихинелозата чрез дълбоко замразяване е добре документиран факт и се използва от години в промишлеността. Ако имаш някакви други източници ще е добре да ги споделиш, тъй като темата е доста важна за да правим прибързани заключения.

Колкото до мършата наблюденията ти са абсолютно правилни. Дори да попаднем на наскоро умряло животно, никога не може да сме сигурни дали причината за това не е някакво заболяване, което лесно може да се предаде и на човека, който ще си пекне от него. Същото важи и за убитите от хищници животни. Обикновено жертва стават или болни или стари животни.

Правилно отбеляза за просмукването на бактерии от вътрешностите към кръвта и тъканите. Това е и една от причините те да се вадят колкото се може по-скоро след заколването на добитъка или отстрела на дивеча. Същите могат да се "закачат" и при контакт с космената покривка на животното (при дране или особено, ако е глозгано от хищници) или дори от продължителен контакт със земната повърхност, която винаги изобилства от микроорганизми. Пример за това е бактерията на ботулизма, която макар и в редки случаи може да се развие до ботулинов токсин. Същото важи и за всички останали видове бактерии. Т.е. различните видове термична обработка може да се справят с някои видове токсини, но не с ВСИЧКИ.

За мен консумацията на мърша си е чиста руска рулетка, но в условия на оцеляване не може да се изключи напълно като вариант. Според мен по-скоро трябва да се наблегне на следните фактори.

- т.нар. мърша или остатъци от животно да се консумират само при ниски температури или в зимни условия, които значително забавят процесите на разложение.

- да се набляга предимно на оглозгани от хищници остатъци, тъй като те първо се насочват към вътрешностите, а от там се намалява и риска от просмукване на наличните бактерии.

- да се следи за самото състояние на месото. Прясно оглозган труп или такъв с все още свежи роговици на очите е идеалния вариант.

- продължителна термична обработка. Макар да не може да се справи с всички токсини, ако месото е вече заразено, все пак е за предпочитане то да се нареже колкото се може по на ситно, след което свари и по възможност запържи.

Офлайн

    0

#38 14.12.2012 17:25:22

Tzekov
Редови
Репутация: 110

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 413

Отг: Консумация на мърша

За трихинелозата ще отворя учебниците отново.Възможно е и аз да бъркам, но понякога се случва различните източници да се разминават малко. Колкото до паразитите, с които би могло да се сблъска човек най-опасен е трихинелозата наистина.Повечето от другите не представляват сериозна опасност след термична обработка, която винаги е над 100 градуса/най-просто варене мин. 30 минути../. При пастьоризация /65-70 градуса/ загиват само виталните форми на микроорганизмите,докато споровите форми си остават незасегнати.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff