XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 27.10.2010 09:55:09

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Питейна вода по метода SODIS

vanjo

Наличието на питейна вода се явява един от основните приоритети за отцеляване. Липсата на вода води до бързо изтощение на човешкият организъм.
Често се налага ползването на местни водоизточници. Липсата на средства за пречистване на вода (таблетки, филтри и тн), могат да доведат до сериозен риск за вашето здраве. Преваряването на водата е един от методите за пречистване на водата от паразити.
Дори студената, бистра вода може да изобилства от болестотворни микроорганизми.

КАК НАПРАВИМ ВОДАТА ПРИГОДНА ЗА ПИЕНЕ ?

Съществуват няколко известни метода за пречистване :
• Преваряване
• Химическа дезинфекция
• Филтрация

Портативни филтри. Спортисти и туристи често притежават такива филтри способни да пречистят десетки литри вода, особено подходящи за кратки излети. Може да се ползва във всяка точка на света. Неодостатък – обемни, сравнително скъпи, не винаги могат да се намерят резервни части.

Химическа дезинфекция – това е още един метод за получаване на питейна вода. Един от недостатъците наличието на потенциална опастност за здравето при неправилна употреба. Предимстава компактни. Недостатък - не са разпространени навсякъде.

Преваряване – използва се от стотици години. Недостатък изисква силен източник на топлинна енергия, най-често дърва.

И при трите метода се изисква или специално оборудване или енергия, как да постъпим ако филтъра не работи, свършили таблетките за дезинфекция или нямаме необходимото количество енерги за преваряване ?

КАКВО Е SODIS ?

Слънчева дезинфекция на водата (Solar Water Disinfection или SODIS) това е система за пречистване на вода използвайки 2 достъпни компонента:
• Слънчева топлина
• Пластмасова бутилка PET
Полиетентерафталат (PET - Polyethylene terephthalate) – пластмаса, широко използвана за производство на бутилки и материали за опаковане на хранителни продукти.
SODIS решава проблема с неутрализацията на болестотворните микроорганизми във водата. Поставяйки водата в бутилки от PET изложени на въздействието на слънцето прави този метод подходящ за всеки турист.

EAWAG (Швейцарския федерален институт за екологични науки и технологии) и SANDEC (Департамент на EAWAG по въпросите за водоснабдяване в развиващите се страни) са провели обширни лабораторни и полеви изследвания на метода (SODIS). Техните проучвания са доказали огромният потенциал на този прост и евтин метод.

КАК С ПОМОЩА НА СЛЪНЦЕТО ДА ПОЛУЧИМ ЧИСТА ВОДА?

1. Намерете чиста, прозрачна бутилка от PET с капачка до 3 литра обем.
2. Напълнете 3/4 от бутилката..
3. Енергично разклатете бутилката за 20-30 секунди.
4. Допълнете бутилката до горе и затворете с капачка.
5. Поставете бутилката на слънчево лъчение за 6-8 часа . Светъл камък, фолио от алуминий или друг материал с отразяващи свойства помага за ускоряване на процеса.
6. Ако времето е облачно, с кратко слънцестоене, или водата е мътна оставете бутилката за 2- дни
7. Водата е дезинфектирана (99.9% живите организми са унищожени) и пригодна за употреба.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ИМА В ПРЕДВИД ?

Ефективноста зависи от физическото състояние на пластмасовата бутилка. Ако бутилката е намачкана или надрана се намалява ефективноста на метода SODIS.

ОСОБЕНОСТИ

SODIS работи най-добре в областите между 35 градуса северна ширина и 35 градуса южна щирина. При ясно време водата трябва да изложена на слънчева радиация 6-9 часа. В облачно време 2 пълни дни.
Ако водата е мътна силно се намялава ефективността на метода , за това при възможност филтрирайте водата (кърпа, пясък и тн.).

СЪДОВЕ
Бутилките от стъкло или ПВХ (поливинилхлорид) са не подходящи.Друг важен фактор се явява дълбочината на използваният съд ако дълбочината е повече от 10 см и водата е мътна времето необходимо за пречистване е двойно по-голямо.

Достойнства на метода SODIS:
• Изплзване на достъпни материали
• Екологично безопасен
• Простота за реализация и объчение
Повече информация можете да намерите тук


Явор Аршинков

честно казано нямам доверие на този метод бих предпочел таблетките или преваряването.
На скоро си купих таблетки за пречистване на вода и сам доволен от тях една стига за 1 литър вода не заемат място и най-важното водата няма вкус на хлор след обработка


Стоян Стоянов

Не може да се отрече, че метода е интересен, особено от гледна точка на това, че единственото, което губиш е времето, за което трябва да се дезинфекцира водата, и единственото физическо усилие е напълването на бутилката и малко разклащане. Но...

Няколко прости сметки: Ако имаш една бутилка от 3 литра и добро слънчево греене от около 10-12 часа, то за 24 часа можеш да си осигуриш максимално 3 литра вода (през нощта няма слънце, а трябват поне 8 часа за третиране на водата). При дневна нужда от около 4 литра вода излиза, че си постоянно в недоимък. Извод - трябват ти поне 2 бутилки.

Ако времето е облачно, или водата е мътна, дори и 2 бутилки няма да ти стигнат (по описание). Ако дълго си бил без вода (3-4 дни) и намериш замърсена, която да третираш по този начин, трябва да изчакаш още цял ден, което пък едва ли ще ти се отдаде при такава степен на дехидратация. Е, винаги може да не чакаш, и да се напиеш, за да не умреш през тия часове, в които чакаш, но пък ако във водата има патогени, рискуваш тежка диария (в добрия случай), което ще увеличи нуждата ти от чиста (задължително!) вода поне двойно, и тогава бутилките и времето пак няма да ти стигнат! [;)]

Изводите лично за мен: Полезността на този метод от гледна точка на оцеляването (когато почти нищо нямаш със себе си), е съмнителна. Прекалено дългото време за третиране, както и ограничените обеми получена течност за един цикъл на третиране, не са за пренебрегване.
Но пък ако си имаш достатъчно бутилки и хубаво време - да практичен е. [;)]

П.П. Добър материал vanjo! Поздравления!

П.П.П Всъщност като се замисля, 3 литра вода на ден не са пък чак толкова малко, ако се е опряло до оцеляване, така че не е за изхвърляне. Но виж за комфортно изкарване сред природата - малко ще е. [;)]


mechkolis

Интересно защо бутилката се пълни първо на 3/4, разклаща се и се долива. Какво се цели с това?


ops

Стояне добави някъде, че става въпрос за облъчване от близкия ултравиолет, който дефакто мори гадините, защото има още материали, от които се правят бутилки, буркани, кутии и прочее, които също пропускат или не пропускат UV.


vanjo

Причината за разклащането е във водата да има максимално количество кислород, всъщност метода се базира на UV излъчването от слънцето и кислорода получават се свободни радикали, които всъщност убиват микроорганизмите. Ако времето е добро и под бутилката/те се постави светлоотразителен материал например фолио тогава времето за получаване намалява на половина. Друг удобен начин е да поставим бутилката под бутилката тъмна материя например парче плат, коеото да привлича и задържа слънчевата топлина. Що се отнася до метода той е просто една алтернатива, а не основно средство за отцеляване. Метода е значително по-ефективен от това да добиваш вода чрез кондензация или да събираш утринна роса с помоща на парче плат или гъбичка.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  1

#2 29.11.2010 12:02:27

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Питейна вода по метода SODIS

Този метод е много интересен, но практически може да се ползва при лагеруване - да не се хабят ресурси (дърва, време) за преваряване. Иначе, ако имаме такова количество е по-добре да се превари или да се стерилизира с таблетки, йод или калиев перманганат. Другия вариант е да се закачи бутилката на гърба и да си се стерилизира по време на движение  big_smile  . Ама пък тогава трябва да избираме слънчеви места, което пък през лятото ще доведе до обилно потене (дехидратация) или топлинен удар.


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#3 30.10.2012 17:49:34

mastodont
Редови
Репутация: 265

От: София
Регистриран: 09.05.2011
Мнения: 570

Отг: Питейна вода по метода SODIS

нестандартен начин за преваряване на вода и палене на огън. Материали: найлон поне 1.5х1.5 , тиксо, гора, поточе:
[video][/video]
enjoy ;-) важното е да разчупим коловозите на мисленето smile


Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

  0

#4 30.10.2012 20:34:54

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Питейна вода по метода SODIS

Знам, че съм за ушафа. Ама този симпатяга с техниката в задния двор може и совалка да испрати в космоса.
пп Голем презерватив, Жу категорично отрече тази техника.  :[

Офлайн

  0

#5 30.10.2012 22:05:51

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Питейна вода по метода SODIS

Много поучително. Правиш си навес на ранчото от найлон, завалява дъжд и на другия ден всичко изгоряло до основи. Направо да се замисли човек.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#6 24.11.2012 16:17:53

steff_s
Редови
Репутация: 5

Регистриран: 13.07.2012
Мнения: 121

Отг: Питейна вода по метода SODIS

Здравейте,

Бих искал да допълня статията на колегата със слънчевото пречистване.

Използването на ултравиолетова светлина за пречистване на чисти води, датира като метод от 60- те години на миналия век, в градските пречиствателни станции за питейни води често се използва като последна степен на пречистване( в станциите се използват УВ-лампи, а не слънчева светлина).

Недостатък на метода е, че е ефикасен само към биологически замърсители(микроорганизми, микроводорасли и др.) твърдите макрочастици от неорганичен произход, ако не бъдат филтрувани слънцето няма как да им въздейства.

Моят съвет е водата преди консумация да се филтрува през няколко различни вида филтърни материали(поне три), след това да се излага на слънце или да се преварява.

За бушкрафтърски нужди обаче според мен няма по добро от филтувана и сварена вода, като време е най-ефективно.А излагането на слънце, да се запази за случаите , когато водата се вози в кемълбак по време на велопреход, често това отнема цитираното време в статията и водата ще е пречистена и  с нужната температура за утоляване на жаждата.

Поздрави,

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff