Поздравления за манатарчетата Росско! Повечето като ги гледам са чудесни букови манатарчета и то първо качество с изключение на най-дясните. Те са по-старички!
Призовавам всички начинаещи колеги в това хоби да го наречем, да научат първо Идеално всички Отровни гъби! Да научат да разпознават съвършено : Зелена мухоморка, Бяла мухоморка, Червена мухоморка, Пантерка, Дяволска гъба (дяволска манатарка), Вълчи зъб (патуярдова гъба), гъбата-"Galerina Marginata".
Последно споменатата гъба с латинското име я няма в нито една книжка от българската литература на пазара понеже е открита в близките години и на нея се преписват много от загадъчните случаи на опитни гъбари ,но ще пише за нея допълнително.
Това са най-смъртоносно отровните гъби и трябва всеки да е наясно с техните белези и да може да ги разпознава базпогрешно!!!
Има и още много други отровни гъби , които също не са безобидни ,като : Карболова печурка, няколко разновидности отровни от рода на сърнелите , Диплянка, мастилена копринка (тя в комбинация с алкохол става силно отровна), отровна Пънчушка и някои други "екзотични" Коралки и др. , които също са отровни ,но при тях можеш да се разминеш с лека интоксикация , доста повръщане и разстройство ,но след това ще си пак ок, докато при първите изброени горе гъби шанса за оцеляване е нищожен дори клони към 0, можеби с изключение на Дяволсакат гъба,но и при нея има доста смъртни случаи !!! Все пак всичко зависи и от количеството,грамажа консумирани гъби.
Не искам да се получава така ,че да изплаша начинаещите колеги в гъбарството! Казвам тези неща за тях ,само и единствено за да ги предпазя и да са наясно с опасностите! Иначе гъбите са изключително полезна и питателна и лечебна храна, която дори превъзхожда в много случаи месото! А в дивата природа биха били чудесна храна! Просто е нужно "малко" четене и опознаване на тези организми и правилата за събирането, съхраняването им и консумацията дори!
Желая ви само ядливи гъби в кошниците и хубави емоции по горите! *THUMBSUP*
[merge_posts_bbcode]Добавено: 14.07.2012 10:52:56[/merge_posts_bbcode]
Понеже съм се наслушал на коментари от гъбари,че не съществува отровна дървесна гъба, ще споделя ,че това не е съвсем така, ама никак даже!!!
Има вид гъба ,която е разпространена на 99% и в България и е описана от учените миколози в близките години и поради тази причина не е посочена в никоя българска литература,понеже същата тази е доста стара ...
Латинското има на тази гъба е " Galerina Marginata" и всеки може да разгледа подробни снимки нейни в търсачките, а и да прочете допълнителна информация. Отровното вещество на тази гъба е "алфа-аманитин" и е същото което прави и зелената и бялата мухоморки смъртоносни, а те са,както ни е известно най-смъртоносните гъби в света! На тази гъба се и преписват много от мистериозните смъртни случаи на много опитни гъбари.
Гъбата може да бъде сбъркана единствено с дървесните гъби от рода на Пънчушките и Припънките!
Ще си позволя и да копирам един коментар колега от форума nariba.com с ник: domelius
" Това, че една гъба не е описана в някоя от нашите гъбарски книги (които според мен са абсолютно недостатъчни като обем и качество на информация), не значи, че тази гъба не се среща в България.
- Преди време споменах за отровния двойник на кичурестата пънчушка - Galerina Marginata. Тази смъртоносна гъба я има в повечето съвременни западни и руски справочници. След като гъбата расте в Сърбия, Полша, Франция, Германия от една страна и в Украйна и Русия от друга, е 99 процента сигурно, че се среща и у нас. Просто този, който е брал кичуреста пънчушка, е имал късмет. Впрочем, същата гъба е описана в някои стари руски книги като ядлива. Правете си извода сами.
- Челядинката: За мен крайно опасна гъба, поради сходството и с много отровни видове от рода Innocybe и еднаквата с тях сезонност и местообитание. Същото се отнася донякъде и за майската гъба.
- Сърнелата: Безспорно доказано е, че една от разновидностите на червенеещата сърнела е отровна, става дума за M. Rhacodes var. venenata . Отличителните белези са крайно неясни. Да не говорим за сърнелите от рода Lepiota, част от които са смъртоносни. За мен сърнелата трябва да се бере само от опитни познавачи.
- Лимонката - Tricholoma equeste - Доскоро тази гъба се смяташе за ядлива и се продаваше дори по пазарите. Чак през 2001 година е доказано, че гъбата може да предизвика Рабдомиелоза с крайно лоша прогноза.
- Коралките - Тях винаги ги подминавам. Нямат някакъв особен вкус, за да си заслужават риска от няколкодневно разстройство.
- За опасностите, свързани с обикновената масловка Suillus Luteus и рода Paxillus също трябва да се спомене.
- За Дипленката не искам да давам мнение. Ял съм риба фугу, значи сигурно ще се престраша да я опитам някой ден, стига да е приготвена от експерт.
Не са малко случаите на мистериозно натровени гъбари с огромен опит. Аз лично имах познато семейство мъж и жена - дългогодишни гъбари, които си отидоха от този свят през 80-те години, след като яли припънка в буркани. Така и не се доказа вида на отравянето и предизвикалата го гъба, но по симптоми е било сходно с аманитиновите интоксикации. Не искам да плаша никого, но смятам, че всеки гъбар е длъжен да се информира относно последните научни проучвания и да чете актуална литература, преди да мисли, че знае всичко. "
[merge_posts_bbcode]Добавено: 14.07.2012 10:54:35[/merge_posts_bbcode]
Да добавя и един, два линка към предходния ми коментар :
http://www.francini-mycologie.fr/LA_PAG ... inata.html
http://www.mushroomexpert.com/galerina_marginata.html