XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 24.06.2012 15:37:45

prospector
Редови

Регистриран: 23.06.2012

Отг: Гети по бушкрафтърски?

Аз си направих гети от панталон за сноуборд,изрязват се на желаната дължина,по един ластик отгоре и отдолу със стопер и по един ластик за обувките,малко шиене и така.От панталона ползвах само външната част-мембраната и са доста комфортни и не запотяват.
Ходя си и сега с тях от сутрин, заради кърлежите, случвало се е  да вадя по 2-3 от човек,тия паразити са най активни сутрин рано и най сигурното средство срещу тях е нафтата big_smile мажете си крачолите с нафта и няма да има неприятни изненади.

Same Shit Different Day

Офлайн

0

#32 25.06.2012 07:32:15

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Нафта, бензин и др. такива по принцип не са полезни нито за дрехите, нито за кожата ......

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#33 25.06.2012 10:26:30

prospector
Редови

По кожата определено не е добре, ама по дрехите си трябва, че и тези паразити не са от най полезните. *WALL*

Same Shit Different Day

Офлайн

0

#34 25.06.2012 13:08:56

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Аз ползвам нещо подобно , но от дънкови крачоли . около стъпалото и пръстите ги осуквам като партенки и не ползвам чорап.

Офлайн

0

#35 25.06.2012 19:28:02

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Добре де аз да попитам. Този нафтирания панталон не се ли опира в кожата. Или се носи на клечка пред теб. Да плаши кърлежете. Сори ама има репеленти.

Офлайн

0

#36 26.06.2012 00:03:08

prospector
Редови

bobber написа:

проспектор,аватарчето ти прилича на картина на един художник алфредо....или бъркам?
Скоро срещнах линк към него,очарован съм

*YES*   Алфредо Родригез ,тук има доста от него: http://www.posterlux.ru/artists/gallery … 097/page/1

"Добре де аз да попитам. Този нафтирания панталон не се ли опира в кожата. Или се носи на клечка пред теб. Да плаши кърлежете. Сори ама има репеленти."

Хаха нали за това са "гетите",
аз съм ползвал няколко пъти нафта,достатъчно е да напръскаш само в долната част на панталона и няма да имаш ядове:)Това го знам от горски с 40 години стаж,по цял ден лежът в тревата под камиона ,омазани с нафта big_smile повече се притесняваи за кърлежите,с тези наши хобита и занимания са ежедневен проблем.
*BYE*

Same Shit Different Day

Офлайн

0

#37 26.06.2012 20:04:33

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Ми аз вече цял месец сам в гората от 9 до 16 ползвам репелент и нямам проблеми.
Равносметка за две смени 86 деца, четри ръководетеля, два кърлежа. Децата не мож ги задължи да бягат по пътеките.

Офлайн

0

#38 26.06.2012 20:50:28

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А бе струва ми се, че малко надценявате вредното въздействие на нефтопроизводните. От едно намазване на гетите с нафта няма да ви стане нищо. Какво да кажат колегите дето чистят резервоарите? Ако мазалото е на гетите, до пищялите ще стигне минимално количество. Използвайте спрейче от някое изразходвано мазило.

П.П. Обаче какво става като положите морно дупе на земята? А като се опнете да подремнете?

Последно редактиран от Галимунди (26.06.2012 20:51:29)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#39 27.06.2012 04:38:41

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

prospector написа:

"Добре де аз да попитам. Този нафтирания панталон не се ли опира в кожата. Или се носи на клечка пред теб. Да плаши кърлежете. Сори ама има репеленти."

Хаха нали за това са "гетите",
аз съм ползвал няколко пъти нафта,достатъчно е да напръскаш само в долната част на панталона и няма да имаш ядове:)Това го знам от горски с 40 години стаж,по цял ден лежът в тревата под камиона ,омазани с нафта big_smile повече се притесняваи за кърлежите,с тези наши хобита и занимания са ежедневен проблем.

Не знам освен неприятната миризма нафтата доколко може да ти навреди, но може да си сигурен, че с намазване само на гети и крачоли си много далече от защитен против кърлежи. Може да ти прозвучи невероятно, но кърлежи падат и от дървета върху главата, поне тука в Щатите.   Предполагам че българските кърлежи не са много по-различни.

Относно репелентите има много противоречиви сведения доколко са ефективни точно срещу кърлежи. Предполагам, че по-високо концентриран ДИЙТ ще свърши работа, но за тези с "модерна" екипировка и въобще със синтетики по тях да имат предвид, че ДИЙТ-а поврежда този тип екипировка.

Стоян вече писа в статията в блога за кърлежите http://xenos-bushcraft.com/blog/2012/03/ticks/ относно Перметрина, както и аз в коментарите към нея. Виждал съм в нета продукти с Перметрин които да се продават в България. РЕЛАКС каза, че  в аптеките отдавна не го продават. Перметрина е инсектицид (убива насекомите) и се нанася върху дрехите, както и върху раницата и палатката. От това което знам, ходенето с дълги дрехи напоени с Перметрин е засега най-ефективното практично средство за борба срещу кърлежите. Проблема както казах е да се намери в БГ и то в концентрация, която е подходяща за нанасяне върху дрехите.

Офлайн

0

#40 27.06.2012 12:58:04

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Избягахме доста от темата гети ... , но да потвърдя това, което е написал и Мом. Перметрин наистина по аптеките няма, или поне аз неможах да открия.

Има обаче други продукти, които се предлагат за протекция от кърлежи. Ето три препарата, които ми препоръчаха. Първият е БГ производство на цена ~ 5лв., останалите два са на JOHNSON и са на стойност по ~ 9 лв.:

[video][/video]

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#41 27.06.2012 13:08:10

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Колегите, дето чистят резервоарите, няма да кажат кой знае какво, защото са полумутанти и на мен лично ми трябва преводач за да ги разбирам. Не е хубаво така да се говори, ама... бая бензиностанции съм затворил и резервоари съм уреждал да се чистят и вадят. Посмъртно не можеш да ме накараш да се намажа с нафта, било то само и гетите. Най- малкото защото по някое време ще трябва да ги прибера в раницата и ще ароматизират всичко.
Аз от известно време се замислям за правене на гети, ама панталона за борд ако го пипна, ще получа инфаркт big_smile Имам обаче един подарен дъждобран- комплект панталони и яке, от тези дето ги има в Бриколаж и тем подобни магазини. Навличат се върху дрехите и са нещо като силно промазан, дебел шушляк, почти мушама, ама не баш. Мисля да резна едни крачоли и да видя какво ще се получи.

Последно редактиран от Yavor (27.06.2012 13:08:45)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff