XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 28.05.2012 07:08:36

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Имам нужда от съвет какво колело да купя на сина си

Синът ми има рожден ден и си поиска колело в замяна на това, което му откраднаха.
Аз нямам големи финансови възможности и реших д аму взема нещо втора употреба, за да не страдам много като му го откраднат пак. Колелото ще се кара в града. Синът ми не пази много колелета, така че е добре да е по-стабилно. Той самият е висок около 170 см, но както е хукнал в близките години ще е към 190. Сега тежи 50 кг и едва ли ще стане много тежък в бъдеще.

Ето някои обяви на които се спрях. Моля, ако имате познания в областта, съветвайте ме смело!

Това е един доста евтин велосипед, с 4 скорости. Малкото скорости не ме притесняват, понеже Русе е равен град и синът ми без това не си изпозлваше всички 18 скорости на предното колело.
http://www.obiavite.info/%D0%90%D0%B2%D … %B0-390786


Това е друг евтин велосипед, с 6 скорости, доколкото виждам, същата марка като първия. Пише че е в кашон. Никога не съм сглобявала велосипед. Възможно ли е да се справя в домашни условия, или ще трябва да отида в някой сервиз?
http://www.obiavite.info/%D0%90%D0%B2%D … %B2-402054

Това е обява за "чисто нови" колелета Дънлоп, които както виждам, са и с два амортисьора. Някой има ли впечатления за марката? Цената не е никак висока за ново колело, което е малко озадачаващо.
http://www.obiavite.info/%D0%90%D0%B2%D … %B2-378318


Благодаря предварително!

Офлайн

  0

#2 28.05.2012 07:44:45

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 862

Отг: Имам нужда от съвет какво колело да купя на сина си

http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=564

Размерите са важни. Ако му пасват - което и от горните да избереш все е добре.
wink

Офлайн

  0

#3 28.05.2012 08:02:34

mchervenkov
Редови
Репутация: 53

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,342

Отг: Имам нужда от съвет какво колело да купя на сина си

Тъй като Русе е арвен град не ти трябва колело с амортисьори а такова с твърда рамка и виж съвета на колегата по-горе. Краката трябва да са изпънати в долно положение на педала за да не болят коленете. Гледай поне движението да е Шимано а не някакъв измислен боклук. Синът ти да покара малко колелото ако е втора употреба и да натисне малко повече педалите да най-бързата скорост (след като вече е кара колелото не да тръгне на най-бързата скорост) и да се види дали не прескача веригата през зъбите на венците. Каплите да са прави, да няма скъсани спици. Огледай гумите по ръба на каплата да не би да е жулила спирачката върху тях и гумите да са за смяна.  Стисни спирачките и огледай да не се изхлузва пъпката в края на жилото от спирачния лост, Скоростите дали се превключват без проблеми но в движение  това се проверява. Първо определи височината на колелото аз като сравнително висок виждам каква е разликата и е брутално да караш малко колело.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#4 29.05.2012 08:55:41

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Имам нужда от съвет какво колело да купя на сина си

Жу, слънчице. Има една торба съвети за закопуване на колело. Кофти са некурекните продавачи. Важни са движенията при втората ръка. Но по- важна е цената. В случая първото е за предпочитане. Просто помоли хората за повече инфо.

Офлайн

  0

#5 29.05.2012 09:51:26

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Имам нужда от съвет какво колело да купя на сина си

26цола е нормално за 170см момче , той докато порасне ще го счупи пет пъти ,спокойно . Ако мо идва късо , слагате по-дълго колче на кормилото сочещо напред и готово .
Тия колелета горе от първите две обяви пише че са с 4(6) скорости , значи имат само заден блок с венци , а отпред е само един . Съответно има заден дерайльор , а няма преден . Това не е проблем и наистина повечето скорости не са нужни в града , пък и би трябвало да може да се добави един венец и дерайльор отпред , ако поискате по-нататък . При положение че са една марка аз бих заложил на новото . Сглобяването вкъщи е възможно от човек който разбира от машинарии и колелета , с подходящи ключове . Малко грес ще трябва също за лагерите,ако има за сглобяване и там . По-трудното е регулировките на хлабини в движенията,лагерите,жилата и дерайльора . След известно каране пак трябва да се регулират нещата . По-добре някой веломайстор да го стегне , ще му дадеш десетина,петнайсет лева може би и готово .
Каплите вероятно са обикновени алуминиеви , но могат да се сменят в бъдеще .

Инак при купуване на стари колелета , се пробва задължително , оглежда се външно за охлузвания,криви неща,рамки,вилки и т.н. Гумите може да са износени или нацепени . Ако нещо скърца,чатка или превключва само значи не е наред . Всяка хлабина в подвижните части може да е от разбити лагери или от нерегулирани най-малкото . Зависи кой го е карал и как , поддържано ли е ... Всяка неизправност е повод за пазарене и смъкване на цената . Това е засега което се сещам .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#6 29.05.2012 21:30:40

ckaiyokar
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 125

Отг: Имам нужда от съвет какво колело да купя на сина си

Жу аз съвсем наскоро купих колело за самия себе си и по тази причина четох доста.Много е важно за какъв точно вид каране ще го използав- аз се ориентирах , че ще карам така нареченото "крос кънтри" или още наречено ХС. Други видове са планинското, чийто подвид е спускането но за спусканетрябват много спеифични изисквания към колелото.Също така много специфични са колелетата за така неречения дрифт или фрилайт - скачане и правене на фигури. Градските велосипеди също са отделен клас , съвсем различни са и шосейните. Освен това е много важно да се определи рамката т.е. размера й. Разликите в размера на рамката за един и същ човек според вида каране са огромни. За да се определи размера от изключително значение да се знае дължината на крака от вътрешната страна на чатала до петата - до пода.Мери се с ролетка или шивашки сантиметър.
Ако можеш уточни предпочитанията на сина си, какво точно като стил каране ще практикува, измери дължина на крака му и определи сумата.
Ще приложа линк на един доста коректен продавач, аз самия от него си купих колело за 300 лв, едн приятел ми го препоръча като изключително коректен, той също му е клиент.
http://www.album.bg/velospektra/
огледай и темите в този форум:
http://mtb-bg.com/
питай ще ти помогна с какъвто съвет мога.
Имам колело от около месец и при всяка възможност го карам, с лекота правя преходи от по 50-60 км за около 2часа - 2часа и 30 мин.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff