XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.04.2012 16:27:03

Spartan
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.01.2012
Мнения: 33

Коприватаааа!

Днес се поразходих из Плана между Железница и Горублене и налетях на едно находище на благословената коприва,която просто обожавам.Понабрах една - две торбички и звъня на жената "Ако купиш агнешкото,копривата е от мен..."Да ама както винаги не разбира от шега...!/ЖЕНА!!!Ще ти направя каша - вика ми.Кашата и аз я знам,но ми се ще да опитам и нещо друго от този природен пролетен дар.От един познат преди време чувах за коприва на фурна?Нещо да ми препоръчате,ама да е просто и нетрадиционно.Благодаря!

Офлайн

    0

#2 13.04.2012 16:31:32

BPetrov
Хун
Репутация: 140

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Коприватаааа!

Аз от копривата знам само Чай и Супа.
Ама ми е интересно, дали може да се смеси с лапат и да се направи лапатник...

Офлайн

    0

#3 13.04.2012 16:36:43

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Коприватаааа!

Вчера и днес сме на копривени кюфтета .
Нещо като картофени плюс  коприва , не знам точно рецептата , но винаги може да се импровизира .


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    0

#4 13.04.2012 18:59:35

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Коприватаааа!

Жена ми я панира понякога.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#5 13.04.2012 20:04:23

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Коприватаааа!

Салата. В първия момент се опулих, ама като я пробвах... АДСКОТО мезе за ракия big_smile
Нарязана на ситно и иска дълго мачкане с вилица, за да не остане сухо парченце. Подправки най- елементарни: олио, оцет и сол. Само дето една купчина нарязана коприва след мачкането става наполовина и не е като друга салата, дето като свърши да си дорежеш още.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

    0

#6 13.04.2012 23:27:48

BPetrov
Хун
Репутация: 140

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Коприватаааа!

Мама прави магданозени кюфтета... Ще й кажа да врътне няколко копривени по същия тертип... smile

Всяка зелена салатка става по-блажничка с лъжица две кисело мляко smile

Офлайн

    0

#7 17.04.2012 08:57:48

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Коприватаааа!

Пробвайте копривник. Има рецепти и снимки в нета. Но най-общо: блат тесто за основа, върху него се намазва предварително запържена коприва с лучец, слага се и сиренце, после отгоре се покрива отново с блат тесто. Пече се. Маже се с жълтък към края. Задушава се да поомекне.  Става за закусчица, за прелапване "между другото".  Препоръчвам!

Ето и снимчица, как горе-долу би трябвало да изглежда:
2222_26991.jpg

Офлайн

    0

#8 17.04.2012 09:01:12

BPetrov
Хун
Репутация: 140

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Коприватаааа!

Бих пробвал с кори за баница, че по-лесно...

Гледам едно филмче за градско земеделие. Излиза, че от копривата може да се направи и бира smile

Офлайн

    0

#9 17.04.2012 09:11:18

Miro
НещоНамирач
Репутация: 218

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 865

Отг: Коприватаааа!

След като сме правили (пържили) и малки кюфтенца и големи такива, стигнахме до извода, че най ни допада когато копривата бъде панирана и запържена на стръкчета. Получава се много хрупкаво мезе.  wink

Офлайн

    1

#10 17.04.2012 09:18:12

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Коприватаааа!

Miro написа:

След като сме правили (пържили) и малки кюфтенца и големи такива, стигнахме до извода, че най ни допада когато копривата бъде панирана и запържена на стръкчета. Получава се много хрупкаво мезе.  wink

Точно така я панира жена ми. Използва една дума, ама я забравих wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#11 17.04.2012 14:03:43

Krivaka
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 01.04.2012
Мнения: 84

Отг: Коприватаааа!

Панирана става идеална,но може да се направи и каша,и да и се сложат яйца. wink  Сега като казахте лапат се сетих за едно ястие комбос много е добро прави се с люти чушки и чесън  smile

Офлайн

    0

#12 17.04.2012 16:26:22

pinpinokio
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 17.04.2012
Мнения: 3

Отг: Коприватаааа!

Напоследък съм се зарибил по суровоядството и пробвах ето тази салата от коприва:

http://www.zemianazaem.com/archives/89

Накратко - копривата, зелен лук, магданоз, домат (напоследък ползвам чери доматчета, че ми писна от пластмаса) и семе (ленено, сусам, белен слънчоглед, каквото има smile ). Поливаш със зехтин и лимонов сок(на вкус) и ... пей сърце! smile По принцип не обичам коприва и спанак (малко блудкави ми стоят в манджи, супи и каши), но на салата направоо ... прилича на зелените салати, които за съжаление  напоследък са бъкани с нитрати sad )

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff