XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 05.11.2010 22:52:33

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Ръчни метателни оръжия

PeterS, мисля, че доста ни подценяваш, и вероятно дори обиждаш някои от членовете на този форум. Някак менторски и укорително ми звучиш. Аз смятам, че тук сме се събрали хора, на които малко им е излишно да им се обяснява за морал и етика спрямо Природата. Аз също мога да говоря доста на тази тема.

Не, не се заяждам! Просто наистина мисля, че е излишно подобно нравоучение. Не и тук! Виж сещам се за много други форуми, където това би било доста уместно!

Всъщност погледни горе в описанието на форума. Прави ли ти впечатление израза "живот с Природата"?! wink

Поздрави!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#17 10.11.2010 12:48:04

PeterS
Новодошъл

Регистриран: 02.11.2010

Не съм имал намерение да назидавам, оскърбявам, споря. И то точно в тази тема. Воден единствено от желанието да бъда полезен, засегнах един, немаловажен според мен, аспект от темата за оръжията - ОТГОВОРНОСТТА! Пред законите, пред себе си и другите. Едно е да влезеш в гората (или в "буша" - както си изберете) с бинокъл или фотоапарат, съвсем друго - с оръжие, пък било то и примитивно. Уви, съвсем не са малко ония, иначе съвсем свестни хора, които, озовали се с оръжие в ръцете си, придобиват някакво особено самочуствие че са "господари на живота и смъртта", едва ли не - на Природата и Вселената. Отлично си давам сметка, че и аз съм бил изложен на опасността да стана такъв, ако край мен нямаше някой, който да ме насочва - къде пряко, къде с личен пример. И понеже доста млади хора четат и пишат тук, щеше ми се на тях да помогна с навременно предупреждение - поне да не повтарят чужди грешки. А за останалите, които знаят всичко, едно напомняне едва ли е дотолкова излишно, та чак да бъде обидно!?
Но - както и да е. Сайтът си е на Стоян и аз ще се възползвам от настоятелната му покана да се запилея по "другите форуми".
Благодаря и успех!

Офлайн

0

#18 10.11.2010 13:49:16

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

PeterS, пак грешно ме разбираш! Не съм те канил (още повече настоятелно), да ходиш по другите форуми. Просто отбелязах, че има форуми, където със сигурност се обсъжда хищническото отношение към природата. Няма да посочвам, че да не станат разправии... Просто смятам, че тука сме си се събрали съвестни хора. Това е!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#19 10.11.2010 21:00:07

Green
Редови

И понеже доста млади хора четат и пишат тук, щеше ми се на тях да помогна с навременно предупреждение - поне да не повтарят чужди грешки. А за останалите, които знаят всичко, едно напомняне едва ли е дотолкова излишно, та чак да бъде обидно!?

Не разбрах от какво да ме предпазиш мен младия да стана бракониер или ловец защото според мен повечето в този форум се грижим за опазването на природата по всякакъв начин.Ето на пример аз 16 годишния тийн бях ДОБРОВОЛЕЦ за събирането на продписи за промяна на закона за защита на животните.И до това рашение да се грижа жа околната среда и да обикна планините съм стигнал сам а не с помоща на родители или други .Ама аз да млъквам че се отплеснах много
Дано да сте ме разбрали

Офлайн

0

#20 10.11.2010 21:20:26

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Неколкократните ми професионални контакти със всякакви "грийн", "еко" и прочие организации оставиха в мен чувство на дълбоко отвращение, пошлост и неизтриваем спомен за оцъклени, вманиачени и налудничави погледи. Сектанти пар екеланс. Нека не се превръщаме в едни от тях.

И нека да не парадираме с това, че пазим природата. Все пак не го правим заради нечие одобрение, а по дълбоко вътрешно убеждение. Или поне се надявам че е така

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#21 11.11.2010 09:40:44

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Извода какъв е - не си правете ръчни метателни оръжия щото е зле за природата (и за вас също).

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#22 11.11.2010 13:50:40

Green
Редови

Неколкократните ми професионални контакти със всякакви "грийн", "еко" и прочие организации оставиха в мен чувство на дълбоко отвращение, пошлост и неизтриваем спомен за оцъклени, вманиачени и налудничави погледи. Сектанти пар екеланс. Нека не се превръщаме в едни от тях.

И нека да не парадираме с това, че пазим природата. Все пак не го правим заради нечие одобрение, а по дълбоко вътрешно убеждение. Или поне се надявам че е така

не членувам в абсолютно никакви еко организации сам съм решил да тръгна по този път

Офлайн

0

#23 11.11.2010 15:08:57

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Предлагам да прекратим тази дискусия (за природозащитните работи) до тук. Излизаме извън темата на темата, и ще трябва да местя в Кошчето. wink

Офлайн

0

#24 15.11.2010 11:41:59

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

Здравейте като автор на оригиналния пост за " Ръчни метателни оръжия" искам да кажа следното, тази тема я пуснах във старият форум, когато той беше ориентиран по-скоро към уменията и знанията за оцеляване. В наши дни форума претърпя развитие и е насочен към други знания и умения. И затова в случая дължа извинение на PeterS и Green, тъй като не съм бил достатъчно конкретен какво е провокирало в мен появата на това писание. За да няма в бъдеще недоразумения по тази тема апелирам към всички участници в дискусията приемете, че всичко което съм написал е по-скоро начин за запълване на времето упражнявайки се в стрелба по мишени. Разбира се апелирам да се избират подходящи и напълно безопасни места за тези занимания.
Поздрави на всички

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0

#25 27.01.2011 16:11:46

Bat Sande
Редови

От: Софийска бетонена джунгла
Регистриран: 26.01.2011

А ето аз как приемам нещата.
Тук (и не само тук) като се заговори за лов и се почва: ама законно ли е, морално ли е, трябва ли и все неща от този род. Като и от двете страни на барикадата си има откровено запалени привърженици и всички са прави.
Лова в единия случаи е спорт и забавлени и освен удоволствие и трофеи друго не носи на практикуващите го.
В другия случаи е средство да останеш жив, ползвайки техники които са ползвали предците ни и изискващи не скъпи, но общодостъпни оръжия и доста умение и знания. Да - не е по-лесно да се ловува с камък отколкото с карабина, но ако нямаш под ръка карабина - камъни ще има много. И в единия и в другия случаи обаче това си е бракониерство и не го правете ако нямате основателна причина.
Предлагам от тук нататък лова в този форум да го гледаме от втората гледна точка, за да се избегне навсякъде където става въпрос за някакви оръжия и използването им за лов да се повтаря все един и същи спор.                        Благодаря!

... а за морала.... то и хора не е морално да се убиват, но някои го правят и то в града, и то с лъжица дето се вика ще ти извадят сърцето...

Офлайн

0

#26 04.04.2012 15:33:15

potrebitelsko ime
Новодошъл

Регистриран: 01.04.2012

Apache star -

Офлайн

0

#27 11.04.2012 17:03:52

LIONSIO
Редови

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012

potrebitelsko ime написа:

Apache star -

Правил съм подобно нещо само че от дъски изхвърлени от морето- летеше поне 25-30 метра в права посока и после имаше ефект на бумеранг- рязко свиваше нагоре и назад. Како споменах бумеранг, темата не видях нищо за бумеранга, не спортния който се връща, а бойния - тежък и смъртоносен. В древността се е ползвал и по нашите земи.

Риба отровна ... с острие...

Офлайн

0

#28 11.04.2012 23:18:33

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Има - заешката пръчка или крива тояга ,това е праволетящ бумеранг

Офлайн

0

#29 12.04.2012 08:22:47