XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 27.12.2010 18:09:28

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Обработка на животински кожи

В тая тема предлагам всеки, който е чувал нещо за обработката на кожи, или дори е обработвал такива (говоря за прясно одрани от животното), да каже по нещо полезно.

Аз примерно ще започна с пресен пример от преди няколко дни:
Не си губете времето да се занимавате със обработката на свинска кожа! wink Аз пробвах преди няколко дни, и си беше загуба на време. Кожата е прекалено мазна, а и често наранена от касапите.

Виж поне се научих как се разпъва на рамка. Направих от дебели дръвчета една рамка 2.50 м на 1.50 м, и я опънах върху нея, като й направих "уши" през около 6-7 см. Много добре се получи като за пръв път, чак аз си се учудих! wink Чел съм, че начинаещите често не успявали да разпънат точно, и добре кожите. Усуквали се, или не били центрирани на рамката. Моята си стана идеално центрирана, и опъната като за барабан! wink Сега ме е яд, че не я снимах! sad

Захвърлих я, защото като почнах да я остъргвам от вътрешната страна, тя отделяше големи количества мас. Просто имах чувството, че е пропита с нея! После я погледнах срещу слънцето, и се оказа, че макар на външен вид да изглежда здрава, касапските ножове бяха я направили "като далматинец" - изтънявания навсякъде по нея, които просто я съсипваха. Мислех да правя ремъци, и такива изтънявания си означават провал.

Та така! smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 27.12.2010 18:19:00

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Отг: Обработка на животински кожи

Свинска кожа се използва нещавена за направа на цървули. За целта трябва добре да изсъхне. Наколко дни в това време са недостатъчни. Освен това трябва да е хубаво одрана, без много мазнини. Но вече никой не дере така, защото кожите се изхвърлят. Иначе е напълно възможно. При сушенето кожата се използва заедно с космите. В някаква книга бях чел, че за да опаднат космите, кожите се заравят в тиня за известно време.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#3 27.12.2010 18:26:06

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Бе и аз бях чувал разни "рецепти", а и старите касапи ме съветваха да не се занимавам, че само ще си губя времето, но мен като само с думи не можеш да ме спреш! lol Няколко години така се чудех може ли - не може ли, и накрая си казах: "Ако не опиташ, ей така всяка година ще се чудиш дали е можело да стане, и дали не си прахосал кожата!" Та затова... smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 27.12.2010 18:30:55

samotniq valk
Дразнител

Избързал си да я хвърляш. Можело е да е доодереш от мазнините, щом дерачите да претупали работата. То в интерес на истината и аз я претупвам. Лесно се познава къде е границата между сланината и кожата. Изрязваш сланината и после няколко месеца да се суши, както е опъната на рамката. И става. Някога дядо ми на село го правеше всяка година

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#5 27.12.2010 18:50:16

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Аз повече надежда имам на зайците, дето гледа баща ми. Само да не ме издебне да ги коли като ме няма, че той обича да ги съдира на две, и да ги изхвърля. smile

Офлайн

0

#6 27.12.2010 19:00:00

samotniq valk
Дразнител

Зайци и агнета се дерат по рзличен начин от прасетата. Кожата се "съблича" цяла от трупа, докато при свинете се разцепва през корема. Така съблечената кожа се опъва да съхне върху рамка от арматурно желязо, извито във формата на буквата Л. По точно по разкрачено обърнато U. Кожата се нахлузва върху рамката с главата нагаре и с козината навътре, така, както е одрана и се закачва да съхне. Има и други начини за сушене. Може да се разцепи и да се опъне върху рамка като свинска кожа. Или да се изпъне с използване на пръчки с подходяща дължина, които се вкарват в кожата и я изпъват. Обикновено се използват две пръчки. Една през предните крака и друга през корема, като двете са поставени под прав ъгъл една спрямо друга.

Офлайн

0

#7 27.12.2010 19:01:34

samotniq valk
Дразнител

Пропуснах да спомена, че същия метод за дране и сушене се използа и при дребни хищници от семейство порови. Става и за други хищници, като котки, вълци, чакали и кучета

Офлайн

0

#8 27.12.2010 21:25:33

samotniq valk
Дразнител

Сетих се, че преди време свлях от нета рецепти за обработка на кожи

Сухо щавене
Този метод майсторите са използвали при обезмаслени (лещени) и изсушени кожи. Сухото щавене (дъбене) се състои в следното:
Лещените и изсушени кожи се накисват и изпират във вода, в която има печена хума. След това внимателно се остъргват от вътрешната страна (тулата) и се намазват с ръка с рядка каша, приготвена от сол, брашно и хлебен квас (мая). След като кожите престоят така намазани 3-4 дни, отново се изпират и леко се изпъват с ръце, за да добият първоначалните си размери. След като кожите се изсушат, космената покривка се сресва с метален гребен, а тулата отново се остъргва със специален или обикновен нож.

В съд, който ще побере кожата, се разбърнва овесено брашно и вода, така че да се получи равномерна и не много гъста каша. Съдът се поставя в сухо, топло помещение да престои една седмица, за да ферментира. След стихване на ферментацията, което се познава по спадналата на дъното на съда каша и отделянето на повърхността на прозрачна вода, се разтваря морска сол на кристали. Съотношението на водата спрямо солта трябва да бъде 20:1. Съдържанието в съда се разбърква добре. Така кашата е готова за използване. Ако кожата е засъхнала, преди щавенето, тя трябва да се навлажни с разтвор от готварска сол, да се изцеди и разстеле с косъма навън. После се намазва от вътрешната страна с приготвената каша, прегъва се с косъма навън и се оставя да престои 24 часа. След това кожата се разгъва и внимателно се изстъргва от кашата. Почиства се и се намазва отново, след което се опъва с дребни гвоздеи на дървена рамка, за да изсъхне. При съхненето кашата се отделя сама и изпада от кожата. След изсъхването тя се почиства от полепналите остатъци от кашата, размачква се добре сръцете и се намазва леко с глицерин.

Лично аз съм ползвал отвара от върбова кора. Кожата се поставя в отварата за няколко денонощия, като периодично се остъргва и пак се накисва.

Офлайн

0

#9 28.12.2010 09:00:40

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

И за мен тази тема е много интересна. Тук във форума някой беше писал в темата за прахановата гъба, че още навремето комплекта от прахан чакмак и кремък се съхранявали ни носели от нашите дядовци в кожена торбичка направена от "кесиите" smile  на коч, пръч или подобно животно, защото именно там в тази кожа нямало мастни пори и така всичко се запазвало от влага. Аз вече съм поръчал да ми намерят такава "торбичка", ама се чудя като ми я донесат какво да я правя. Тези "кесии" се намират във вътрешността на животното и кожата им е изцяло сурова и влажна.  Та въпроса ми е - някой знае ли как да обработя кожата, че да стане годна за използване като крайно изделие за предназначението, което писах ?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#10 28.12.2010 10:15:57

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Не са във вътрешността RELAX! Отвън са, и си висят много явно!  lol

Ами обръщаш кесията наобратно върху нещо подходящо, оставяш я да поизсъхне, и после с някакъв остър нож я остъргваш от останалата мас и ципи. После ще трябва да използваш някоя от рецептите за дъбене на кожата, за да я предпазиш от разни вредни въздействия.

Офлайн

0

#11 28.12.2010 10:40:02

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Между другото, сега се сещам, че бях чувал от някъде, че въпросните "кесии" едно време ги били ползвали за съхранение на сол. Викали им "солташак". Дано не са се пошегували тия, дето са ми го казали де! wink

Офлайн

0

#12 28.12.2010 10:40:35

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Xenos,  вътре-вън ясно, говорим за едно и също нещо  big_smile. Мен ме интересува при това "дъбене", кожата ще остане ли мека и гъвкава ? И "дъбенето" по начина който е описал самотният вълк ли се прави или да търся някъде в нета други рецепти ?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#13 28.12.2010 10:44:25

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Вижте какво открих: Обработка на кожи в домашни условия

Може би там ще намериш нещо подходящо за случая! wink

Офлайн

0

#14 28.12.2010 13:32:38

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

xenos написа:

Между другото, сега се сещам, че бях чувал от някъде, че въпросните "кесии" едно време ги били ползвали за съхранение на сол. Викали им "солташак". Дано не са се пошегували тия, дето са ми го казали де! wink

big_smile  big_smile  big_smile Наистина са те метнали,буквално преведено от турски думата" солташак" означава "лявото мъдо" да ме прощават дамите.В преносен смисъл означава някой който ти е много близък,при нас се употребява по отношение на някой който е подлизурко.

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

1

#15 28.12.2010 15:45:38

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Стефане, по-вероятно е просто да съм забравил думата, която са ми казали, и да съм се сетил за тая, която пък от своя страна не се използва по моя край (поне не от познатите ми). wink Но това, че ми обясняваха, че се ползвала за сол, понеже в нея не се овлажнявала, и че имаше нещо "ташак" в наименованието - помня! wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff