XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.02.2012 17:45:37

Spartan
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.01.2012
Мнения: 33

Природосъобразни терзания

Като предварително се извинявам ако засегна някого с по-долните заключения,моля те да бъдат приемани като лично мнение,което не натрапвам на никого.Споделям ги защото често съм ставал както свидетел така и потърпевш на ирония,подигравки и явно пренебрежение към моя начин на отношение към близкия до природата мироглед.За моя 40 годишен опит като турист,велосипедист,гъбар и даже известно време като алинист съм срещал многократно пренебрежително отношение към този начин на почивка,развлечение или даже страст.Какви според мен са причините за това?
-наличие у голям процент от хората на комплекси по отношение на възможностите на собственото им тяло,както и към еволюционно-генетичните предназначения на органите му и ефектите от тяхното приложение:
"Защо да ходя когато се съсипвам","Колкото напредвам във възрастта,толкова трябва да си пазя стави,мускули,сухожилия-ще ми трябват","Да не съм първобитен човек та излишно да се напрягам по баирите","Ако искам да съм във добра спортно-физическа форма ще ида на фитнис или тенис,а не по пустуща" и т.н.
-значително разпространение на чисто безогледно консуматорско отношение към природните дадености от които сме произлязли:
"Ливадките са за пикник","Реката е пълна с риба","Ех да ми се мерне зайьо...!"Бе този долмен си е обикновен каманак","Не си струва да се качиш щото няма да ти стигне после яденето и пиенето" и т. н.
-клокоещо еснафско-снобско отношение у съвременния българин към материалните ценности:
"Я па тоя,няма пари да си купи една кола а се качил на това колело","Бе кви миги триказваш,става ли екскурзия без Голфа","Ти си луд бе,да драпаш по баира над Влас вместо да си пиеш питието край басеина до готини баджаци и богати чичковци"/това съм го чувал в лицето си/ и т.н.
-неприкритото сервилно-робско поведение на много наши съотечественици,само и само да изглеждат като еди кой си:
"Да си чул американец да ходи пеш...?!","Добре са си немците че са усвоили всички пущинаци и каманаци","Виж гърците,таверна до таверна,хотелче до хотелче,бардаче до бардаче,блазе им" и т.н.
Ще кажа накрая че и мен сегиз-тогиз са ме обземали такива красти,че и аз имам кола,ходя на черноморието в лъскав комплекс,като чуя грухене в гората ми заскърцват зъбите че не нося нещо черно и лъскаво,но съм се опитвал да ги потушавам тези мераци.За добро или за зло,знам ли,на тези години вече е трудно да се правят окончателни заключения.

Офлайн

  0

#2 13.02.2012 19:45:55

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Природосъобразни терзания

Не разбирам що се кОсиш. Хубавото на природата/планината, е че там шанса да срещнеш описаните от теб унтерменши е минимален. На мен лично не ми липсват, да си седят при баджаците и таверните  big_smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#3 13.02.2012 21:20:49

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Природосъобразни терзания

Хехе се едно чета мойте мисли.  :-X Спартане, чудя се що си чудиш. neutral  На години може и да съм ти син. Що си мислиш и терзаеш. Бъди такъв какъвто искаш, какво ти пука за другите.  *DRINK* Който може го може, който не може седи чуди се и цъка.  ]:-> Щом ти е на кеф прави каквото искаш, в живота няма втори шанс. Сори прозвуча като проповедник. 8)

Офлайн

  0

#4 14.02.2012 08:29:56

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Природосъобразни терзания

Spartan терзанията ти са основателни и заключенията правилни от бушменска гл.т. Повечето хора разсъждават по този негативен начин описан добре от теб . Има и изключения разбира се , някои от тях се срещат из тоя форум .

Според мен съвременният живот е направил хората такива . Аз също съм срещал такива хора , нерабиращи защо аз ходя из пущинака или такива дето казват "много готино , аз също искам такива преживявания " . Обаче като им се изясни картинката в детайли или опитат се отказват бързо . На някои им харесва такъв "див"начин на живот . Такова е положението , кво да правим !?

Като ми писне от цивилизация грабвам раницата и газ .... и съм щастлив , въпреки "несгодите" . Ходя си из пущинака сам или с подходящи приятели и това е . Живота е едно приключение , в което главният герой си ти !


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#5 14.02.2012 12:43:28

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Природосъобразни терзания

Spartan, поне тук ще намериш хора, които споделят подобни възгледи. За съжаление за повечето ни съграждани идеала за туризъм е да отидат "на тиферич" с колата до място, до което има асфалт, там да има кебапчета, бира и по възможност чалга. *NO*  *NO*

Тези хора са неспособни да разберат някого, който отива из горите с раница, пали огън, прави си лагер, слуша тишината и/или горските звуци...

Така че няма защо да се кахъриш. Разни хора - разни идеали. wink


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#6 14.02.2012 13:25:32

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Природосъобразни терзания

Вълчо, няма лошо, ако хората отиват на "тиферич" по какъвто и да е начин. Стига да не прецакват природата.
Ако Чибабчетата, кифтетътъ, салатката и пийването са домашни - тогаз излета грешка няма. Ако слушат хубава музика - също няма лошо (чалгата е извън категорията музика за мен). На българската гора много й ходи народната музика smile
Хубаво е обаче да имат култура и да пазят гората чиста, да внимават с огъня и да си прибират всички боклуци там от където са дошли.

Офлайн

  1

#7 14.02.2012 21:38:08

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Природосъобразни терзания

На гората и ходи най-вече тишината. Или естествената музика на природата - по-богата от творчеството на който и да е музикант.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#8 14.02.2012 21:47:23

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Природосъобразни терзания

smile Не забравяй, че човек също е част от природата... За мен песента на птичките е сравнима с песента на всеки народен изпълнител smile
Няма съревнование... и двете си имат красотата smile

Офлайн

  1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff