Стоян Стоянов
Храната е много важно да е високоенергийна и лесна за приготвяне в такива случаи, но забравяме засега за екипировката. [:)] Всеки спестен килограм екипировка (но не и функционалност и подготвеност!), позволява да вземете допълнително храна за пътя. Тя пък естествено намалява с течение на времето и пътя, така че в началото може дори да е в повечко. [;)]
windwarrior
За екипировката е друга бира. За съжаление ултралеката екипировка, като правило е и ултраскъпа [:roll:] Гледам на себе си като на не-беден човек, но... Тия дни си харесах едни ултралеки карбонови щеки LEKI, 130 долара егати...
Иначе и аз си мисля от къде мога да спестя някое друго килце:
1. Раница - трудно, тя и без това е кило и нещо празна
2. Дрехи - пак трудно (освен ако не говорим за намаление на количеството, не качеството)
3. Вода - кемъл-бек, празен тежи няма и 300 грама + празна алуминиева бутилка ако стане авария с кемъл бека
4. Храна - вече го обсъдихме
5. Оборудване - явно от тук трябва да се пести, ама от кое точно ?
Ти доста загадъчно спомена в първите си постове че имаш някаква мисъл по темата ? [:)]
@cat - абе намират се лиофилизирани храни, макар и не в България... ЦЪК, има даже и хамбургери [:)] Но цените са си таковали таковата..
georgetg
Мисля, че от дрехите може да се поспести малко и то точно от количеството, което пък означава да се увеличи качеството, а там наистина си е таковала таковата [:-D] . Това разбира се е много условно, защото не знам кой какво носи, но в общия случай повечето хора бая дрехи мъкнат по планините. Някой друг път ще поясня какво точно имам в предвид, че е петък вечер и кръчмите зоват [:-D] Само на прима виста да подхвърля - има ли смисъл от десетина чифта чорапи (говорим за седмица шляене примерно) или 3 са предостатъчно (1 на краката, 1 за смяна и 1 резервен). Прането след преход не отнема повече от 10 минути, а ако не изсъхнат до сутринта - мрежеста торбичка и закачени на раницата [:-)] Само да не ни мързи, де [:-D]
windwarrior
Аз винаги взимам абсолютният минимум дрехи. Не съм тръгнал да модно ревю [:)] А и част от очарованието на дългият преход е да слезеш от планината със съответният "аромат" [:)]
vanjo
За карабинер с ниско тегло препочвам това:
Тегло 29 грама
Стандарти : UIAA, CE EN 12275
24kN
7kN
7KN
Black Wolf
Ако не искате да носите храна и вода, според мен единствения начин еда си го доставяте на място. Ама ще ви обвинят в бракониерство. [:mrgreen:]
Kent
Пролет и лято има разни охлюви и други калорични гадости дето ловния сезон не ги бърка. През март мислиме да обиколим един язовир тук наблизо от големите по периметъра. Отдавна ми е мечта. Аз мисля да се изхранвам с квото намеря по пътя /за 48 часа най-много ще го опаткаме/ да мърда или расте. Жената ще идва, ама каза че ще наблегне на супичките и наденичките. Хем и сама ще си ги носи [:lol:]
vanjo
В последно време ползвам едно нещо което се намира по бензиностанциите и служи за почистване на ръце, ама се оказа че внего има доста спирт и става и за разпалване на огъня. Изглежда като гел.
Kent
В последно време ползвам едно нещо което се намира по бензиностанциите и служи за почистване на ръце, ама се оказа че внего има доста спирт и става и за разпалване на огъня. Изглежда като гел.
Как се казва?
Miro
Хавлиената кърпа, независимо дали сме на море или планина, е част от багажа който е с по-голям обем. Затова сме я заменили с чаршафи - леки са, бързо съхнат и заемат в пъти по-малко място.
п.п. При определени условия чаршафите могат да се използват и за тента.
ckaiyokar
аз нямам опит с дълги няколкодневни преходи , но бих взел с мен 3 чифта дрехи първи пласт, в който включвам бельо и чорапи , два чифта втори слой- примерно един полар и един в раницата , едни панталони на мен и едни в раницата и почти винаги си нося един поларен анцунг , едните ми гащи са трекинг панталони а вторите някакви водонепропускливи ,като от втория вид любимите са ми един полугащеризон с ципове отсрани на крачолите от горе до долу , задължително нося зимата три шапки и 3 чифта ръкавици, едно яке на мен и още едно за всеки случай , второто яке може и да се спести , но не тежи кой знае колко , а аз обичам да се чувствам подготвен за различни ситуации. Най-много от нещата които нося тежи виното , но твърдия алкохол вече не ми понася [:(] , а искам да съм сутринта с бистра глава, като разбира се виното може да не се взима.Въпреки , че по походи не пия почти твърд алкохол винаги нося около половин литър , щото нямам 300 мл бутилка , но ще си купя.Нося домашна ракия.По-силна е купешката и върши работа както за разтривки , така и за разпалване , а също и противостресово.Абе ракията си е ракия.Един познат ловец по принцип въздържател ми е казвал , че никога не е излизал на лов без поне 300гр ракия.Храна нося колбаси , хляб , пастет в опаковки от фолио, сухи супи.За дълги преходи бих си взел сухи супи , ориз , смес от ядки , семки , овесени трици и мюсли , както и шоколадчета - република например.
задължително нося въже , нож , канче , комплекта за оцеляване- една метална табакера , походна аптечка- доста лекарства и превързочни материали в една кожена чантичка за кръст от тези дето събират кутия цигари и 1 GSM , компас , почти винаги взимам и газов примус - което е по-скоро обемно отколкото тежко , най много ми тежи храната и виното както казах , нося винаги и метален китайски термос с чай - 700 мл , отделно нося една или 2 500 мл бутилки вода.Абе бая нещо нося май ? не съм взимал още спалния чувал нито съм носил бивачна екипировка.
tirex
Това за което споменава Vanjo не знам дали е същото нещо но аз си купувам от Кауфланд желиран спирт много удобен за употреба служи за разпалване на огън за подгряване на течности тежи 300мл. и струва 2.65лв.На опаковката пише спиртен гел.
vanjo
@Kent
Казва се HiGeen и отдолу пише Alcohol-Based Hand Sanitizers
тегло 110 гр, не си спомням цената.
Стоян Стоянов
Тия дни се местя от едно работно място на друго, затова доста рядко се появявам тук и във блога. А неща, написани набързо, не ми се пускат. [:)]
Та по темата: наистина ме вълнува, защото смятам, че за приятното изкарване на дълги (по разстояние и време) преходи, теглото наистина има голямо значение. А аз имам някакви такива планчета, за които вероятно ще спомена скоро.
Разговорът повече се завъртя около храната, но и това е важно. За дълги преходи тя дори може да е по-тежка от останалото необходимо оборудване! [:)]
Ето една моя идея, за да потече разговора в посока по-близка до контекста на самата тема:
Гледам, че повечето носят палатки. Хубаво е, ама в повечето пъти тежичко за сам човек. Щото разликата в теглото между необходимата екипировка за един, и за 2-ма 3-ма човека е много малкa. Само дето носенето й в първият случай е по-трудно.
Ето нещо, което съм замислил да си направя по въпроса. През летните, а защо не и пролетни и есенни дни човек лесно може да мине без палатка. Просто трябва да е подготвен за някои неочаквани неща, като дъжд, вятър, роса и т.н. А също да има и удобно легло.
Говоря за обикновената плащ-палатка. Намислил съм да си намеря една такава и с малко модификации да успея да я пригодя едновременно за няколко неща. Доколкото знам размерите й са 180х180 см. Ако се сгъне на две и се опъне между две въжета би трябвало да стане чудесен хамак, над който да се направи "покрив" от полиетиленово платнище или по-плътен найлон, който също не тежи много. Високо си от влажната земя, а и от дъжда си запазен. Може и от вятър дори.
Ако си на място, където няма подходящи дървета за опъването на хамака, плащ-палатката може да си се опъне като проста пирамидална палатка с помощта на тоягата или щеката ви, а вътре да си я застелете с найлона или платнището, което сте ползвали за покрив. Или обратното...
А плащ-палатката си е и плащ, както говори името й. Малко импрегнация и става и за дъждобран предполагам. Както и за ветроукритие на огъня... и за какво ли още не. Трябва само да си намеря една и да видя какво ще стане. Надявам се заедно с полиетиленовото ми платнище да не е по-тежка от най-леките едно- или двуместни палатки, та проблема ми за топлата част на годината да е решен.
Това е. Може да измислите още нещо в тая посока!