XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 29.10.2010 14:49:34

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Обсъждане на лека/ултра лека екипировка

georgetg

Тази тема ми е доста на сърце, а и мисля че е удачно обсъждането и. Не съм маниак, а и финансовата част е меко казано притеснителна, но и (примерно) едноседмични преходи в Пирин с повече от 15-20кг. на гръб не са ми по вкуса.

Нека тук да споделяме идеи и опит за възможни вещи с двойна/тройна употреба, големина/тегло на раниците, добри оферти за лека екипировка, идеи за намаляване на теглото/броя на необходимите дрехи и вещи, от какво може да се откаже човек, от какво не може и т.н.

Мисля, че е удачно да се упоменава и продължителността на прехода/престоя, въпреки, че разликите понякога не са големи и идват главно от храна и малко повечето дрехи.

Стоян Стоянов

georgetg, много се радвам, че отваряш тая тема! Защо? - ще си проличи малко по-късно, когато реша да напиша за едно мое желание! [:)]

vanjo

Много интересна тема, аз непрекъснато се опитвам да намаля теглото на екипировката и до някъде съм успял.Обаче още не съм намерил най-леката комбинация от храни за разходки от 2-7 дни. Ако някой има някакви идеи по въпроса да сподели ще съм много благодарен.

georgetg

Въпроса с храненето според мен трябва да се разглежда в няколко различни случая, че разликите са съществени [:-)]

Примерно - високопланински преход ( пр. 7 дена в Рила/Пирин )- ядеш това, което си носиш и/или се надяваш на лавките по хижите. С малки изключения, няма какво да откъснеш по пътя. (Комбинацията овесени ядки, парченца сушени плодове, кубети и някакви ядки (пр. - белени семки) заляти с гореща вода за закуска поне на мен ми е идеална (и достатъчна) преди преход. Ако е по дълъг, по някое време - сникърсче (или подобно) Носиш и сушено месце, готови супи, картофено пюре и вечерята също е осигурена :-). Или нагъваш боб чорба наденица по хижите [:-D] В интерес на истината, тръгваш и с нагласата, че 1 седмица няма да се наядеш кат' хората [;-)]

По различно е примерно в Родопите - винаги може един-двама да слязат до някое село за провизии, докато другите опънат палатки/запалят огъня...ще искаш и на него някоя прясна сочна мръвка да сложиш...и така [:-)] Да не говорим, че ако се мъкне и бивачна екипировка и храна за дни напред решаването на уравнението с намаляне на теглото на багажа става сложно.

Ако е за ден-два мисля, че човек може да си позволи повече глезотийки за хранене, за където и да се е запътил. Е, винаги е добре да се избягват стъклени буркани с туршия [:-D]

Общо взето е хубаво предварително да си си написал домашното и да си разучил възможностите за снабдяване/осигуряване с храна и вода по пътя и да си си направил ориентировъчна оценка на дажбите. Вариант е и да си ги разделиш по дни в отделни торбички.

Стоян Стоянов

Също едно допълнително уточнение трябва да се направи и за самата екипировка: дали е за пролетно, лятно, есенно или зимно време. Щото "ултра-лека" някак е неприложимо понятие със зимната екипировка примерно. Там от много малко неща можеш да "икономисаш" smile. Говорим ако не разчиташ на хижи де! [:)]

windwarrior

Предвид планираният едноседмичен поход в Стара Планина това лято, тази тема ще я следя с особено внимание.

vanjo

@georgetg Пояснението ти за хижите е вярно, но от хижите ползвам само водата (без нощувки и храна) та за това ми е питането за храна. Инересуваме какъв дневен порцион си изготвя/те, колко тежи и какъв обем приблизително има. За разделянето в торбички ясно.

georgetg

Ами да ти кажа, то моя опит с дълги преходи и изчисления на хранителни запаси не е толкова голям, колкото ми се иска. Аз и за това отворих темата [:-D] Не съм теглил/мерил храна досега, а и не ми се случвало да разчитам изцяло на това, което нося. Освен ако не е за ден-два, де - тогава не подбирам много.

"Рецептата" за закуската си е наистина от личен опит - дава енергия, засища, "съставките" са леки" и необемни, но точни кг/обем не мога да ти дам [:-)] Пък и то си е строго индивидуално на кой колко му е необходимо. Мога да се напъна да напиша и други идеи за хранене, ама друг път [:-D]

purulent

моята ултра лека закуска на баира е юфката,но не тази от магазина [:)] земи тия въглехидрати [:)]

vanjo

@georgetg Благодаря за акуратният отговор
@purulent Юфката добре ама всеки ден детето ще ме убие [:)]

cat

Дехидратираните храни са добър избор, трайни са лесно се приготвят и са леки. Лошото е че България е един от водещите производители дори американската армия и комическата им пролзват наши технологии а при нас ги няма. Аз лично съм пробвал почти няма разлика със нормално приготвена храна, проблема е от къде може да се намери тука и колко ще струва.

windwarrior

За похода лятото планирам следните хранителни запаси:

1. За закуска - сникърси/вафли с мюсли (Корни)/протеинови вафли

2. За през деня - енергийни гелове и вода (евентуално с добавени соли)

3. За вечеря - топла храна - инстантни спагети (от китайските), сухи супи.

Според мен горното комбинира максимум енергия при минимално тегло и обем

П.С. Ако на някоя хижа има топла боб чорба - няма да я откажем

Явор Аршинков

Имам машинка за вакумиране и с нея си вакумирам ориз, юфка, сушени плодове, брашно не заема място и вакумирания плик става тънък и твърд върши чудесна рбота трябва да пробвате,вакумираната храна се запазва повече време без да се развали . Има в Пикадили едни енергиини пакети мисля че вътре са като Сникърс и им дават доста добри енергиини показатели трябва да пробвам.
Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.

Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.

windwarrior

@cat - предполагам имаш предвид лиофилизираните храни, което не е точно същото като дехидратирани. Действително трудно се намират - за хора. Повечето храни за рибки са лиофилизирани [:)]

cat

Да за тези храни става дума,имам и аквариум. Ама защо, водищи сме в света а при нас няма .

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 29.10.2010 14:54:57

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Обсъждане на лека/ултра лека екипировка

Стоян Стоянов

Храната е много важно да е високоенергийна и лесна за приготвяне в такива случаи, но забравяме засега за екипировката. [:)] Всеки спестен килограм екипировка (но не и функционалност и подготвеност!), позволява да вземете допълнително храна за пътя. Тя пък естествено намалява с течение на времето и пътя, така че в началото може дори да е в повечко. [;)]

windwarrior

За екипировката е друга бира. За съжаление ултралеката екипировка, като правило е и ултраскъпа [:roll:] Гледам на себе си като на не-беден човек, но... Тия дни си харесах едни ултралеки карбонови щеки LEKI, 130 долара егати...

Иначе и аз си мисля от къде мога да спестя някое друго килце:

1. Раница - трудно, тя и без това е кило и нещо празна

2. Дрехи - пак трудно (освен ако не говорим за намаление на количеството, не качеството)

3. Вода - кемъл-бек, празен тежи няма и 300 грама + празна алуминиева бутилка ако стане авария с кемъл бека

4. Храна - вече го обсъдихме

5. Оборудване - явно от тук трябва да се пести, ама от кое точно ?

Ти доста загадъчно спомена в първите си постове че имаш някаква мисъл по темата ? [:)]

@cat - абе намират се лиофилизирани храни, макар и не в България... ЦЪК, има даже и хамбургери [:)] Но цените са си таковали таковата..

georgetg

Мисля, че от дрехите може да се поспести малко и то точно от количеството, което пък означава да се увеличи качеството, а там наистина си е таковала таковата [:-D] . Това разбира се е много условно, защото не знам кой какво носи, но в общия случай повечето хора бая дрехи мъкнат по планините. Някой друг път ще поясня какво точно имам в предвид, че е петък вечер и кръчмите зоват [:-D] Само на прима виста да подхвърля - има ли смисъл от десетина чифта чорапи (говорим за седмица шляене примерно) или 3 са предостатъчно (1 на краката, 1 за смяна и 1 резервен). Прането след преход не отнема повече от 10 минути, а ако не изсъхнат до сутринта - мрежеста торбичка и закачени на раницата [:-)] Само да не ни мързи, де [:-D]

windwarrior

Аз винаги взимам абсолютният минимум дрехи. Не съм тръгнал да модно ревю [:)] А и част от очарованието на дългият преход е да слезеш от планината със съответният "аромат" [:)]

vanjo

За карабинер с ниско тегло препочвам това:
Тегло 29 грама
Стандарти : UIAA, CE EN 12275
24kN
7kN
7KN
4240i3131.jpg

Black Wolf

Ако не искате да носите храна и вода, според мен единствения начин еда си го доставяте на място. Ама ще ви обвинят в бракониерство. [:mrgreen:]

Kent

Пролет и лято има разни охлюви и други калорични гадости дето ловния сезон не ги бърка. През март мислиме да обиколим един язовир тук наблизо от големите по периметъра. Отдавна ми е мечта. Аз мисля да се изхранвам с квото намеря по пътя /за 48 часа най-много ще го опаткаме/ да мърда или расте. Жената ще идва, ама каза че ще наблегне на супичките и наденичките. Хем и сама ще си ги носи [:lol:]

vanjo

В последно време ползвам едно нещо което се намира по бензиностанциите и служи за почистване на ръце, ама се оказа че внего има доста спирт и става и за разпалване на огъня. Изглежда като гел.

Kent

В последно време ползвам едно нещо което се намира по бензиностанциите и служи за почистване на ръце, ама се оказа че внего има доста спирт и става и за разпалване на огъня. Изглежда като гел.

Как се казва?

Miro

Хавлиената кърпа, независимо дали сме на море или планина, е част от багажа който е с по-голям обем. Затова сме я заменили с чаршафи - леки са, бързо съхнат и заемат в пъти по-малко място.
п.п. При определени условия чаршафите могат да се използват и за тента.

ckaiyokar

аз нямам опит с дълги няколкодневни преходи , но бих взел с мен 3 чифта дрехи първи пласт, в който включвам бельо и чорапи , два чифта втори слой- примерно един полар и един в раницата , едни панталони на мен и едни в раницата и почти винаги си нося един поларен анцунг , едните ми гащи са трекинг панталони а вторите някакви водонепропускливи ,като от втория вид любимите са ми един полугащеризон с ципове отсрани на крачолите от горе до долу , задължително нося зимата три шапки и 3 чифта ръкавици, едно яке на мен и още едно за всеки случай , второто яке може и да се спести , но не тежи кой знае колко , а аз обичам да се чувствам подготвен за различни ситуации. Най-много от нещата които нося тежи виното lol, но твърдия алкохол вече не ми понася [:(] , а искам да съм сутринта с бистра глава, като разбира се виното може да не се взима.Въпреки , че по походи не пия почти твърд алкохол винаги нося около половин литър , щото нямам 300 мл бутилка , но ще си купя.Нося домашна ракия.По-силна е купешката и върши работа както за разтривки , така и за разпалване , а също и противостресово.Абе ракията си е ракия.Един познат ловец по принцип въздържател ми е казвал , че никога не е излизал на лов без поне 300гр ракия.Храна нося колбаси , хляб , пастет в опаковки от фолио, сухи супи.За дълги преходи бих си взел сухи супи , ориз , смес от ядки , семки , овесени трици и мюсли , както и шоколадчета - република например.
задължително нося въже , нож , канче , комплекта за оцеляване- една метална табакера , походна аптечка- доста лекарства и превързочни материали в една кожена чантичка за кръст от тези дето събират кутия цигари и 1 GSM , компас , почти винаги взимам и газов примус - което е по-скоро обемно отколкото тежко , най много ми тежи храната и виното както казах , нося винаги и метален китайски термос с чай - 700 мл , отделно нося една или 2 500 мл бутилки вода.Абе бая нещо нося май ? не съм взимал още спалния чувал нито съм носил бивачна екипировка.

tirex

Това за което споменава Vanjo не знам дали е същото нещо но аз си купувам от Кауфланд желиран спирт много удобен за употреба служи за разпалване на огън за подгряване на течности тежи 300мл. и струва 2.65лв.На опаковката пише спиртен гел.

vanjo

@Kent
Казва се HiGeen и отдолу пише Alcohol-Based Hand Sanitizers
тегло 110 гр, не си спомням цената.

Стоян Стоянов

Тия дни се местя от едно работно място на друго, затова доста рядко се появявам тук и във блога. А неща, написани набързо, не ми се пускат. [:)]

Та по темата: наистина ме вълнува, защото смятам, че за приятното изкарване на дълги (по разстояние и време) преходи, теглото наистина има голямо значение. А аз имам някакви такива планчета, за които вероятно ще спомена скоро.

Разговорът повече се завъртя около храната, но и това е важно. За дълги преходи тя дори може да е по-тежка от останалото необходимо оборудване! [:)]

Ето една моя идея, за да потече разговора в посока по-близка до контекста на самата тема:

Гледам, че повечето носят палатки. Хубаво е, ама в повечето пъти тежичко за сам човек. Щото разликата в теглото между необходимата екипировка за един, и за 2-ма 3-ма човека е много малкa. Само дето носенето й в първият случай е по-трудно.
Ето нещо, което съм замислил да си направя по въпроса. През летните, а защо не и пролетни и есенни дни човек лесно може да мине без палатка. Просто трябва да е подготвен за някои неочаквани неща, като дъжд, вятър, роса и т.н. А също да има и удобно легло.

Говоря за обикновената плащ-палатка. Намислил съм да си намеря една такава и с малко модификации да успея да я пригодя едновременно за няколко неща. Доколкото знам размерите й са 180х180 см. Ако се сгъне на две и се опъне между две въжета би трябвало да стане чудесен хамак, над който да се направи "покрив" от полиетиленово платнище или по-плътен найлон, който също не тежи много. Високо си от влажната земя, а и от дъжда си запазен. Може и от вятър дори.

Ако си на място, където няма подходящи дървета за опъването на хамака, плащ-палатката може да си се опъне като проста пирамидална палатка с помощта на тоягата или щеката ви, а вътре да си я застелете с найлона или платнището, което сте ползвали за покрив. Или обратното...

А плащ-палатката си е и плащ, както говори името й. Малко импрегнация и става и за дъждобран предполагам. Както и за ветроукритие на огъня... и за какво ли още не. Трябва само да си намеря една и да видя какво ще стане. Надявам се заедно с полиетиленовото ми платнище да не е по-тежка от най-леките едно- или двуместни палатки, та проблема ми за топлата част на годината да е решен.

Това е. Може да измислите още нещо в тая посока!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 29.10.2010 15:02:07

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

anjsan

Аз съм се замислял за тези неща. Например за да не лежи човек на земята трябва да си направи някакво легло, като често то е някакво примитивно, от подръчни материали или се ляга върху някаква изолация от сено,трева,листа и др. Носи ли си човек някакво платнище може да се направи комбинация от модерни и природни материали.

На мен ми хрумна идеята да използвам обикновен плетен чувал от найлонови нишки за легло, като предимствата му са лекота,здравина и компактност след сгъване. Има такива доста големи с размери около 170х80см и ако се прекарат през чувала два пръта по дължина става едно чудесно легло, което само трябва да се нагласи над земята на някакви колчета. Последният излет съчетан със спане на открито и правене на заслон си носех такова нещо , но не ми остана време да си изпробвам замисъла и освен това имаше шума за изолация. Убеден съм обаче , че ще стане и някой път ще го снимам за да се види.

Приложенията на такъв чувал могат да са най-различни във връзка с оцеляването. Не е модерна технология,като може би звучи и изглежда циганско или селско , но не ми пука щом ми върши работа и съм жив и здрав след използването му. Просто идея, която може да се пробва, пък който му хареса - добре.

pecheniq

На мен ми харесва тази идея: http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=144
Защото е лесно преносим и можеш да сложиш спален чувал !

Kent

На мен ми харесва тази идея: http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=144
    Защото е лесно преносим и можеш да сложиш спален чувал !

Горещо препоръчвам идеята. Имам такъв само че от бяла мрежа, фабричен. В комбинация с якето ми което става на влъзглавница /има си джоб на гърба/ и хубав чувал / примерно Ajungilak Igloo си е страхотна комбинация. И свръх лека. Докато жената и децата се потят в палатката, аз броя звездите. [:-)] Проблема с немного силните превалявания, се решава с платнище /плащ-палатка/ закрепена по подходящ начин над хамака. Въпросното платнище също е практически безценно и мултифункционално нещо /подобно на хавлията на стопаджията :-)/, не на последно място струва няколко лева.

vanjo

От доста време се оглеждам за лек и компактен спален чувал 3 сезона и днес попаднах на ето това:

xp-500-left-zip-0247-N.jpg

XP 500 LEFT ZIP

Ref. MIC1015

USES
Ultralight.
MATERIALS
Filling :250 g goose down 97/3. (filling power 700) - Outer cover : 100% Polyamide Ripstop Extra light - Inner lining : 100% Polyester
DESCRIPTION
Side zip, internal and external cold protection flap on zip / Shoulder collar / Shaped hood with tightening cord. Non-combinable.
COLOURS
Noir.

VOLUME
3 L
AVERAGE WEIGHT
480 g

windwarrior

Пълнежа е гъши пух - става само за височинни изкачвания. На нормална планина предполагам че ще береш ядове с него.

vanjo

И в момента имам с естествен пух и нямам ядове. Просто не е "суперлек"

vanjo

В духа на този пост искам да ви представя едно много компактно и леко изделие.
Нарича се TIBLOC и е производство на PETZL.
Това са техническите данни:
Тегло: 39 g
Материал: хромирана стомана
Приложение: Единични въжета с диаметър 8-11 mm
Гаранция: 3 години
Стандарти: CE EN 567/UIAA
b01.jpg

Въпросното изделие е предназначено за самохват (ultra-lightweight ascender) за аварийни ситуации или за изграждане на полиспастни системи. Заедно с макара ULTRALEGERE (тегло 10гр.) съставляват комплект за аварийно извличане с тегло без конкуренция. За допълнителна информация на ЛС

Hobo

Vanjo, прочетох с интерес. Явно разбираш от тези неща. Можеш ли да напишеш малко и за ултра леки алпинистки въжета? Предполагам, че не само за мен, ще бъде интересно и полезно.

vanjo

@Hobo за съжаление няма ултра леки алпийски въжета. Едиствено избора на различни диаметри увеличава или намалява общото тегло и обем на въжетата. Точно за това разните производители на всякакви устройства за качване и/или слизане описват диапазона (диаметрите) на въжетата с които са съвместими например (8-10.5 мм 9-12 мм). Разбира се има известна разлика в теглото на различните производители. В скалното катерене и височинният алпинизъм се ползват и двойни въжета, докато за проникване в пещери и пропасти се е наложила в практиката ТЕВ (техника на Единичното Въже). Не зная до колко съм изчерпателен с този отговор, но ако човек реши да притежава (добави) в инвентара си въже трябва да е запознаят задължително с възлите (как се правят, за какво служат, колко редуцират здравината на въжето).

Hobo

Благодаря, Vanjo. Аз не разбирам от въжета и тепърва ще чета какво да си взема. Може би ти ще дадеш съвет. Става дума за 20-30м въже, което според мен всеки трябва да има в себе си за преодоляване на някои сравнително леки участъци, които не изискват специални познания и умения по катерене и алпинизъм, но пък без въже не става.

Даже мога да стесня обсега на питането. Колко дебело и дълго да е въжето, което носим с нас, та хем да става за работа, хем да тежи минимално? Къде е разумния компромис?

Kent

Не зная до колко съм изчерпателен с този отговор, но ако човек реши да притежава (добави) в инвентара си въже трябва да е запознаят задължително с възлите (как се правят, за какво служат, колко редуцират здравината на въжето).

знанията за съхранението и поддръжката на въжето са не на последно място. свръхлеки няма уневирсиални, хеле че са различни за спускани или изкачвания по определени показатели.

vanjo

Ако е за леки натоварвания и носене (качване) на багаж 9 - 10 мм статично въже би свършило работа, относно дължината мисля че 30 метра е доста добра дължина. Kent е прав че има значени как се съхранява едно въже, що се отнася до универсалност има въжета които притежават при определени условия качествата и на динамичните и на статичните въжета (dinastat). Да поясня за какво става дума в алписките и пещерняшки среди се използват въжета с различни качества и те биват :
1. Динамични - за катерене (алпийски)- характеризират се с голяма разтегливост при динамични натоварвания. Издържат натоварване до 22kN в зависимост от дебелината им.

От своя страна динамичните въжета биват :
      - единично -Включва се последователно във всички осигурителни точки по маршрута. Маркира се със знак единица оградена в кръг
      - двойно - катерещият води и двете въжета, като ги включва последователно (редува ги) в осигурителните точки. Маркира се със знак една втора оградена в кръг.
      - близначно - катери се с двете половини едновременно и те се включват заедно в осигурителните точки.Маркира се със две пресечени кръгчета.

2. Статични - характеризират се с висока здравина (до 25kN), висока устойчивост на механични въздействия и много ниска разтегливост.Характерно за тях е наличието на два слоя броня.

Допълнителни характеристики:

- Impact force - остатъчна сила която изпитва тялото на катерача при падане с максимален фактор (1,77). Колкото по-ниска е остатъчната сила толкова по-добре.
      - Брой падания с максимален фактор (1,77) - броят падания които издържа въжето преди да се увредят динамичните му характеристики дотолкова че то да не може да се използва. Колкото повече, толкова по-добре
      - Приплъзване на бронята - процентно приплъзване на бронята за пълната дължина на въжето при употреба. Колкото по-малко, толкова по-добре
      - Динамична елонгация - процентно удължаване на въжето при динамично натоварване (трябва да е под 40%)
      - Статична елонгация - процентно удължаване на въжето при статично натоварване (не бива да надвишава 10%)

Една от причините да препоръчам статично въже е неговата по-голяма износоустойчивост.
Необходимо е да се вземе под внимание факта, че UV лъчите са най-общо казано вредни за въжето.
Ето тук може да намерите много полезна информация на тема въжета

Kent

Инфото за въжетата е изчерпателно и добре поднесено, линка също е на място. Въпреки това съветвам Уважаемите клубари които искат да се запознаят с въжетата и алфата и бетата поне на техниките на катерене и спускане и , възлите и допълнителните приспособления, да не имправизират, а да завършат определените за целта курсове. Щото иначе стават сакатлъци след които в най-добрия случай се чешеш с кука през гипса, а в най-лошия.....оставям го на вашта фантазия... Не говоря за случаите , да си носиш въженце за хамака или за плащ-наметалото обводка за навес или да си издърпаш тежката раница по някой стръмна чучка [:-)]

vanjo

Напълно споделям и подкрепям мнението на Кент за специализираните курсове. Моят пост е в отговор на Hobo и се опитах в много сбит вариянт да вкарам лекциите за начинаещи курсисти smile. Поради тази причина сметнах за неуместно поста ми да започва с традиционното "НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА САМИ" Просто въпроса е съвсем ясен :

Става дума за 20-30м въже, което според мен всеки трябва да има в себе си за преодоляване на някои сравнително леки участъци, които не изискват специални познания и умения по катерене и алпинизъм, но пък без въже не става.

Даже мога да стесня обсега на питането. Колко дебело и дълго да е въжето, което носим с нас, та хем да става за работа, хем да тежи минимално? Къде е разумния компромис?

Kent

Ми ако се опитам да обобщя 9 мм. статично въже, 25-30 метра. Преди правеха в Сливен в "Декотекс" нелоши и нескъпи. Но... за преодоляване на стръмни участъци, то ще върши работа само на слизане. Според мен, де. Евентуално с дюлферов рапел или пожарникарски / те са лесни, но някой поне трябва да ги покаже/.Ко няма джаджи, а джаджите искат рутина да се работи с тях. И ще трябва да се направи това 25 метрово въже двойно, тъй че пускаш най много 10-12 метра. Двойно, щото да не го оставяш там де, а да го изтеглиш.. За изкачване ако си сам няма много файда, най много ако не друснеш, то да изтеглиш раницата. Ако сте двама пак...има смисъл само за втория. Без навици на катерене, осигуряване и няколко железа, напредването на първия си е чист покер.
п.п. Дано не съм прозвучал много солидно и знаещо и да не съм обидил или разочаровал някой [:-)]
п.п. Рапел е начин за спускане по въже. Ако някой не знае де [:oops:]

Офлайн

0

#4 29.10.2010 15:08:20

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

vanjo

И за да сме напълно изчерпателни, остава свръзка за преодоляване на заснежени, заледени терени, когато има гъста мъгла или просто е много тъмно и нямате достатъчно осветление и полиспастни системи за изтегляне на товари и пострадали. Всъщост приложенията на въжето са много повече.

Kent

Тук се прав. Бях се концентрирал в отвесите [:-)]

Hobo

Vanjo ме е разбрал много точно какво питам. Благодарско за информацията! Kent и твоя пост не е излишън. Кой да знае, да не вземе някой да се прави на нинджа. [:)]

Дали да отворим отделна тема за въжетата, че имам още питане?

Както е известно не съм фен на синтетиката. Не, че не ползвам, но всячески се старая да я избягвам. Можете ли за същите цели да ми препоръчате колко да е дебело въжето ако е от юта или коноп? Ако имате опит с тях де.

От каталога на една от фирмите прочетох, че плетено въже от юта с диаметър 10мм тежи 45г на метър и издържа на опън 390 daN. Това последното нищо не ми говори. На друго място мернах за подобно въже, че издържа на опън до към 270кг (ако съм запомнил добре). Това не е ли достатъчно?

ops

Колеги наистина не е лошо да се подхванат няколко теми свързани с катерене, спускане, инвентари, техниките на единично въже, както и организирането на спасителните мероприятия по извличане, организиране на рапел и прочее. Мисля, че ще има интерес сред народонаселението за обща култура, както и пътеките и местата за по тънкото им усвояване на "паданията и драпането".

vanjo

Май си прав за отделната тема, че стана тя една. Та направо към въпроса ползвам и двата вида въжета за здравината си запомнил правилно [:(] ,но има едно голямо но. Въжетата от естествени материяли имат няколко съществени недостатъка ще се опитам да ги изброя :
1 - Тези въжета са усукани, а не кабелни
2 - Изключително са зависими от вода (гният лесно не важи за ютата)
3 - Много по-трудно се правят възли твърди(обено от ютата)
4 - Още по-трудно се развързват ако имаме нужда от това
5 - Въжетата от юта и коноп не притежат сертификат за качество (тоест в рамките на една доставка дори едно парче въже няма гаранция за цялостност в здравината)
Що се отнася до здравината 270 кг е съвсем недостатъчно заради редукцията на здравината от възлите. Например за се постигне здравината на алпийско въже от 22kN ти трябва въже с диаметър 22-24 мм, ако се налага да постигнем здравината на статично въже диаметъра става още по-голям. При такива големи диаметри се губи повече въже за изработка на възел, обема също е по-голям. Възела на Прусик е неприложим (усукани).
Сега няколко добри думи за този тип въжета:
Ако разполагате в багажа с такова в никакъв случай не го изхвърляйте едно парче от 1 метър е почти неизчерпаем източник на влакна за всякакви дребни ремонти (шиене, закрепване и тн). Лена, конопа и ютата са чудесна възможност за направата на факли ако е необходимо. И на края притежавайки такова въже вие вече имате един много примитивен трион с който можете да срежете дори камък (как става ще напиша в друг пост). Да не забравяме и паленето на огън с лък.

parev

В предишните постове Стоян спомена за плащове.Скоро си срязах ръката на една ламарина и най-близо се оказа автоаптечката ми.Никога не бях я отварял и за голямо мое учудване,вътре освен бинтовете и марлите имаше и това
dsc00709f.jpg
dsc00710o.jpg

1,6/2,10м.,тежи около 30гр.Пише,че запазва около 80% от топлината на тялото.Много полезно нещо,само че окъде да намеря още е въпросът? Някой от вас има ли идея къде в нашата държавица има такава материя?От едната страна е златно,от другата сребърно огледало.Ще рече,че идеално отразява слънчевата светлина(става и за сянка и за сигнализация).

Стоян Стоянов

Миларово, противошоково, термоизолационно или бивачно фолио. Така го познават. Писал съм вече за него ТУК. Може да се намери на много места на цена между 3 и 5 лв.

ops

т.нар. фолио Милър е доста интересно изобретение изплозвано заразлични специфични цели.
Пропускливостта на пряка слънчева светлина е в рамките на 1:100000 и се използва от доста любители-асрономи за слънчеви наблюдения и фотографии, парче от фолиото спокойно може да се ползва като огледало както и за директно наблюдаване на слънцето. АКо го поставите пред обектива на фотоапарат или бинокъл ще можете да наблюдавате директо слънцето /фолиото не трябва да е намачкано/, и ако подавате наземен отразен сгинал можете да правите префектна ориентация спрямо наблюдавания обект и слънцето.
Има различни видове фолио на Милър, но качествените много лесно се определят като успеете да наблюдавате през него слънцето доста продължително време, примерно 15-20 мин. Ако през фолиото не можете да налюдавате слънцето или наблюденията се свеждат до няколко секунди, отпишете да е Милър.

Криси

Ами впечетленията ми са, че когато нечия раница е много тежка човекът или е замислил нещо сериозно (което предполага, че може да си я носи и знае кое защо му е), или просто се е объркал. По нашите планини по-често се случва второто.
Хората често са склонни да взимат какво ли не "за да не би да потрябва". Най- вече твърде много храна и резервни дрехи. По-рядко въжета (без да знаят как да вържат и един възел, примерно), оръжия за бой с хищници (а пущините бягат) и т.н. В началото човек не знае какво го заплашва "в дивата планина" и дали от страх или от итерес иска да е готов за всичко.
Хубавата лека екипировка си струва. Даже си струва много, за съжаление. Просто трябва да се помисли от кое колко се пести и колко е важно да е надеждно. Мога да спестя килограм и половина от палатка срещу триста лева в повече? Ами по-добре е да направя това, отколкото да дам със сто лева отгоре за щеки, които са с 30 грама по-леки. Взимам си хубаво леко яке и не нося по няколко чифта резервни блузи, защото не се мокря и не се потя. Не бих спестила от удобство на раницата.
Леки карабинери си заслужават, ако носиш 40 такива, водейки нещо сложно по голяма стена, примерно. Ако ще са два- три, закачени на раница за туризъм, не е кой знае какво.
Общо взето всяко нещо може да се обсъди едно по едно и според случая.

mechkolis

Хубаво е преди един по-дълъг поход примерно, да си изпробваш екипировката в няколко по-кратки "тренировъчни" похода, да видиш от кое има полза и от кое не. Наскоро правихме един лек поход, бях си натъпкал раницата до половината с дрехи и неща , които установих, че са само излишен лукс и могат да се пренебрегнат. Не съм ходил от поне 3-4 години на някаква свястна разходка и съм се разглезил [:roll:]

vanjo

@mechkolis Едно време си правехме импровизиран конкурс за най-ненужна вещ. Смайващо е какви неща може да се видят в багажа на хората по някога.

Офлайн

0

#5 28.01.2012 10:57:53

Емил
Новодошъл

Регистриран: 27.01.2012

Здравейте, природолюбители smile
Както е темата за лека екипировка, искам да ви попитам кое платнище с какви качества е, защотот от снимките далеч не се разбира :

А също, ако някой има представа, можете ли да ми кажете температурните граници и теглото на този въпросен чувал :   

Офлайн

0

#6 28.01.2012 11:47:42

homedreamer
Редови

Регистриран: 11.12.2011

Емил написа:

Здравейте, природолюбители smile
Както е темата за лека екипировка, искам да ви попитам кое платнище с какви качества е, защотот от снимките далеч не се разбира :

539068.jpg

Обикновено войнишко платнище от бризент. По сергиите употребяваните и добре запазени е около 5 лв, нови - до 10 лв.
Става за навесче, за постелка и свичко за което се сетиш... Виждал съм "сглобки" от няколко такива платнища, които се ползват за "летен гараж" на автомобили. Лятото - за завивка, но при студено - не държи топло. Здрава работа.
В зависимост колко и как са употребявани, цветовете на не новите варират от оригиналния каки, през "сахара" до "мръсно бяло"...

Офлайн

0

#7 28.01.2012 16:34:41

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#8 28.01.2012 17:32:02

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Абе батко те тези фафли по три лева то те сигурно ша горчат. Ще си нося бурканите от село. :[

Офлайн

0

#9 28.01.2012 17:40:04

windwarrior
Зла Гад

Скоро ще имаме възможност да ги пробваме и да видим дали горчат  big_smile

Отдавна съм се наточил да пробвам лиофилизирана храна. Като ученик съм хапвал лиофилизирани ягоди - гаджето на сестрата на един съученик ги донесе, и бяха доста вкусни, почти като току що откъснати. Не знам дали знаете но България беше основен производител на такива храни за руската космическа програма.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#10 28.01.2012 17:54:32

torah
Редови

От: София
Регистриран: 23.06.2011

windwarrior написа:

Скоро ще имаме възможност да ги пробваме и да видим дали горчат  big_smile

Отдавна съм се наточил да пробвам лиофилизирана храна. Като ученик съм хапвал лиофилизирани ягоди - гаджето на сестрата на един съученик ги донесе, и бяха доста вкусни, почти като току що откъснати. Не знам дали знаете но България беше основен производител на такива храни за руската космическа програма.

За мераклиите.

http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&c=57

Офлайн

0

#11 28.01.2012 19:21:54

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Емиле, забрави за този армишоп(на Емил хехе), Тези платнища са ни набори, някои никога не са излизали навън, но вече се късат сами, гние плата. Отделно дето са сравнително тежки, на фона на съвременните(дъна от палатки им викат) и не бих казал че вършат кой знае каква работа. Аз имам 2 в колата и ги ползвам да си постилам в кално време, когато сменям гума и се налага да подбра коляно на земята. Веднъж спах в гората с евтин спален чувал и такова платнище... ми по- добре беше от нищо, но не повторих да го взимам smile
Отделно в армишопа единственото нещо, което си струва, са сгъваемите чаши фолдакъп, по 5 кинта май бяха big_smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#12 28.01.2012 21:02:35

Емил
Новодошъл

Регистриран: 27.01.2012

Yavor написа:

Емиле, забрави за този армишоп(на Емил хехе), Тези платнища са ни набори, някои никога не са излизали навън, но вече се късат сами, гние плата. Отделно дето са сравнително тежки, на фона на съвременните(дъна от палатки им викат) и не бих казал че вършат кой знае каква работа. Аз имам 2 в колата и ги ползвам да си постилам в кално време, когато сменям гума и се налага да подбра коляно на земята. Веднъж спах в гората с евтин спален чувал и такова платнище... ми по- добре беше от нищо, но не повторих да го взимам smile
Отделно в армишопа единственото нещо, което си струва, са сгъваемите чаши фолдакъп, по 5 кинта май бяха big_smile

Благодаря за мнението smile Би ли ми препоръчал някой в такъв случай от къде да си взема разумно на тегло и цена платнище, а и спален чувал?

Офлайн

0

#13 28.01.2012 21:06:07

windwarrior
Зла Гад

За платнищата не мога да съм ти от помощ, но за спалните чували можеш да прехвърлиш ТАЗИ тема.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#14 28.01.2012 22:05:46

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Пич, влез в метро и за 15 лв са твой. През сезоните когато няма насекоми както е сега става big_smile

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#15 28.01.2012 22:25:24

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Точно така, Метро. Даже размерът 3х2 метра често е на промоция ~7-8кинта. Води се платнище за покриване на строителни материали. В Ташев същото нещо се води под за палатка и е 30 кинта big_smile Препоръчвам ти да забравиш за военното платнище, колкото и примамлива да е цената му. Това от Метро е по- леко, с по- голям размер, не подгизва от вода и си запазва ветро и водоустойчивостта. Спорът за армейските кубинки, армейската мешка, армейския соц. клин и т.н. е безкраен и аз почти не взимам отношение, но за армейското платнище сравнено с изкуственото такова... е никой не може да ме убеди, че е по- добро big_smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff