XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.12.2011 16:25:10

RELAX
Модератор
Репутация: 1453

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,607

Съхранение на храни за/в природата

homedreamer написа:

...Интересува ме също и въпроса за съхраняване на храна, когато сме "навън". Не намерих за сега подобна тема.


Темата е по-обща и се отнася за всякакви методи за подготовка на различни хранителни продукти за дълготрайна и безопасна консумация сред природата.

Тук може да се споделя и личен опит за съхраняването на храни, когато сме за кратко или за по-дълго време на открито. Предпазване от разваляне, начини за "консервация", предпазване от диви животни и т.н.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#2 11.12.2011 17:41:22

xenos
Modern Abo
Репутация: 732

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,643
Уеб-сайт

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Kent: Яйце варено докато е горещо мажа със свинска маз, увивам в хартия, изяждам след три месеца без последствия.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#3 11.12.2011 21:49:26

Ludipipo
Редови
Репутация: 194

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 843

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Въпроса може и да се разглежда от друг ъгъл - храни, които могат да се съхраняват дълго време при произволни условия. На "прима виста" се сещам за мед (няколко хилядолетия годност) и ядки, може би и разните дехидратирани храни, спагети, сухи супи и т.н. Ако е месо - най-лесно е осоляване и сушене (за плодове също).

Офлайн

    0

#4 11.12.2011 22:06:11

RELAX
Модератор
Репутация: 1453

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,607

Отг: Съхранение на храни за/в природата

За другото съм съгласен, ама ядките (предвид мазнините, които съдържат) не гранясват ли след "стоене" за по-дълго време на топло...?


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#5 11.12.2011 22:14:55

Ludipipo
Редови
Репутация: 194

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 843

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Не знам за гранясването - ако са сурови не би трябвало да гранясват  *DONT_KNOW*, ако са и в оригиналните си "опаковки", т.е. черупки. Хем остава после и материал за горене.

Офлайн

    0

#6 11.12.2011 22:29:48

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Съхранение на храни за/в природата

smile Ако ги сложеш в меда, няма да гранясат ми се струва smile

Навремето са вкопавали избите в земята и основите са били от камък. Избата е ставала като пещера с относително ниска постоянна годишна температура. Предполагам може на същия принцип да се направи малък изкоп ако си в дивото, да се облицова с камъни ако са налични и да се покрие с нещо.

[video][/video]

Офлайн

    0

#7 11.12.2011 22:46:28

RELAX
Модератор
Репутация: 1453

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,607

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Аз като съм за по-дълго време в природата и особено на бивак на едно място обикновенно си правя хладилник от естествени материали в земята. Ето описанието му от една стара моя тема:

"...Второто, което не се сетих да заснема е походният хладилник. Прост метод с поразителен ефект. На най-сенчестото место около бивака, по възможност което се огрява най-малко време от слънцето се изкопава дупка с приблизителни размери 60 х 60 х 60 см. Ако има под ръка /или специално подготвени/ листи стиропор или фибран с р-ри 60 х 60 х 1 см. се поставят в изкопаното пространство на стените, на пода и един лист, който ще служи за капак на хладилника. В моят случай такива липсваха, затова само изкопах дупката и след това я покрих с калъфа на палатката. Върху него поставих всевъзможни ненужни за през деня връхни дрехи, като - якета, шуби, фланели и др. Най-отгоре всичко покрих с прясно насечена вършина, която намерих на място - явно останала от предишните бивакуващи.

В "уреда" се поставят всички продукти, вода и др., които искаме на следващият ден са вече охладени. Вечер цялата "шапка" заедно с капака се отстраняват и така "хладилника" остава отворен през цялата нощ. През това време той се охлажда от външната температура и от падналата роса, която около водни басеини е в доволно количество.

Сутрин задължението на първият станал от сън колега е просто да покрие "хладилника" с "шапката", която описах по-горе и така, ниската нощна температура се задържа през целият ден в изолираната вътрешност. Ефекта се усеща най-осезаемо през знойните обедни и следобедни часове, когато след като извадиш от там поредната биричка - установяваш, че за секунди се е "изпотила"... "

Това е от тази тема.  wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#8 12.12.2011 08:55:26

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Ще разкажа опита на едни приятели при съхраняване на риба.
Попаднали едно лято на пасаж калкан, близо до брега и риболова потръгнал. Наловили доста повече, отколкото могат да хапнат за обед и вечеря. За да не изхвърлят остатъка те изчистили неизядените рибки, осолили ги и ги сложили в съд с вода. Рибата престоява в разтвора 3 дена, като всеки ден се сменя водата, рибката се измива, осолява се отново и пак във вода (в общи линии това е технологията за обработка преди всяка нетермична обработка не само на рибата). След третия ден калканчето се измива и се слага в буркани, които се наливат до горе с олио. По този начин консервирана рибката може да изкара няколко месеца.
И тука един лек офтопик за една добра рецепта с маринована риба. В буркан с царска трушия (чушленца, моркови, карфиол и всичко, което човек се сети) се поставя маринованата риба. Оставя се да престои преди консумация няколко дена, за да си поеме от аромата на трушийката. После става много добра зимна салатка за предястие.

Последно редактиран от homedreamer (12.12.2011 08:58:09)

Офлайн

    1

#9 12.12.2011 10:30:43

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Съхранение на храни за/в природата

На село цвеклото се съхранява в земята . Есента след като се извади от нивата се копае една дупка, не много дълбока, най-много метър и цвеклото се слага вътре. Заравя се с пръстта от ямата и готово. Зимата от ниските температури става като хладилник и трае чак до пролетта. Не остава дотогава защото се изяжда от домашните животни. Така може да се съхраняват зеле , праз и др.

Ядки и семена са трайни доста и издържат хиляди години. Четох преди за семена извадени от пирамиди в Египет, които после са засадени и поникват. Трябва обаче да се съхраняват при подходяща температура и влажност. Орехи и бадеми са също доста издръжливи, но ако е цяла черупката. Инак се развалят или ги ядат едни червейчета и вътре става като мухъл.
Първоначално се изсушават и после на хладно място с постоянна температура. Ако влажността се повиши семето само` започва да никне или се разваля .

Гъби също може да се изсушат на слънце лятото и после се слагат в книжни торби, чували и зимата оцеляват при стайна температура без отопление .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#10 12.12.2011 11:01:09

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Картофите едно време по селата в братския СССР така ги съхраняваха- в ями. Разделяха ги на еднакви части и ги заравяха, защото после като разкопаеш ямата трябва да употребиш в рамките на някакво време всичките картофи в нея.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

    0

#11 12.12.2011 12:09:08

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Ябълки могат да се съхраняват на открито, като се "завият" със сено, когато няма животни, които да ги отринат. Могат да издържат така цяла зима.

Офлайн

    0

#12 12.12.2011 23:02:29

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Ябълки може и в касетка увити във вестници. Да няма влага.

Офлайн

    0

#13 13.12.2011 00:51:55

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Съхранение на храни за/в природата

anjsan написа:

Ядки и семена са трайни доста и издържат хиляди години . Четох преди за семена извадени от пирамиди в Египет , които после са засадени и поникват . Трябва обаче да се съхраняват при подходяща температура и влажност .

Ядки и семена или жито? Аз съм чувал за запазено жито от пирамидите. Щото под ядки и семена може да се разбере ядка от орех и семе от ябълка които малко ме съмнява да издържват хиляди години. "Подходяща температура и влажност" да се разбира хладно и сухо.

Офлайн

    0

#14 13.12.2011 09:19:32

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 474

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,434

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Като ходим на Странджа на палатка, аритсала от през ноща храна - готвено, супи и прочее я настанявам в водонепропусклива пластмасова кутия и я затрупвам с камъни да не отплува, на дъното на реката /последния път река Младежка/. Дори лятото водата си е доста студена там, тъй че природния хладилник си е бомба  /стига да намеря на другия следобяд манджата/.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#15 23.12.2011 23:31:16

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1233

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,743

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Кофа с вода, шепа амониева силитра няколко наилонови турбички и воала. Имаме хладилник.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff