XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 19.11.2010 13:28:39

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Часовник Suunto Core Extreme Edition Red

windwarrior

Воден от принципа "И аз съм човек, и аз душа нося" вчера си направих ето този подарък:
e5f09c01-e703-4439-b4d2-c70c3c2344a3.jpg
suunto-core-extreme-edition-red.jpg
4174697124_ba7dc0ab56.jpg

Най-общо казано туристически часовник произведен от финландските гурута в компасите и измервателната техника Suunto (или както те само го величаят - outdoor wripstop computer).

В общи линии часовника има 3 основни режима:

- часовник (снимка 3) - в малкото второ екранче (точно под надписа алти/баро) може да се показват секудните, датата, температура, второ часово време, изгрев/залез за географската точка на която се намирате, хронометър. А може и да се остави празно - както е в случая

- алтиметър/барометър (втората снимка)/дълбокомер - може да се превключи само на алти, само на баро или на автоматичен режим. При автоматичният режим часовника усеща дали се движите и превключва между алти и баро. Пази информация за промените в налягането за последните няколко дни в графичен вид (снимка 2). В горният ляв ъгъл на екрана има 2 стрелки които показват промяната на налягането за последните 6 часа (тези стрелкички си стоят и в режим часовник). Има аларма "Буря" - часовника почва да писка при рязко падане на атмосферното налягане. Дълбокомера работи до 10 метра дълбочина

- компас - има възможност за вкарване на деклинацията на точката на която се намирате а също и възможност за "заключване" на определен азимут. Във втория случай в горният край на екрана се показва стрелка която ви показва с колко сте се отклонили от зададеният от вас азимут.

Часовника е пластмасов с алуминиев ринг на корпуса, каишката е от някаква гума от типа на неопрена. По данни от производителя е водоустойчив до 30 метра - но реални. В нета четох няколко ревю-та от хора които са се гмуркали до 15 метра с него без последствия, което мен ме урежда - рядко слизам под 5 метра. Друга хитра екстра е че има опция за заключване на бутоните. В общи линии засега часовника дори и надминава очакванията ми.

Минусите които намирам на първо четене са 2:
- минерално стъкло - макар и доста дебело предполагам че ще го надраскам за няколко месеца
- подсветка на екрана - доста слабичка, предполагам за да пази батерията.

Като цяло Suunto се известни с това че доста бързо "ядат" батерии (6-18 месеца в зависимост от ползването), което предполагам не е толкова странно при наличието на толкова допълнителни функции. Основните консуматори на ток са подсветката на екрана и компаса. Хубавото е че българският вносител дава и безплатна смяна на батерията в рамките на гаранционният срок - 2 години.

Това е - по нататък се надявам да мога да пусна и по-подробно ревю с истински снимки. Ако има въпроси - питайте [:)]

eVerRED

Ъмм... Искам да попитам за термометъра - какви са границите на измерване (напр. -10 до +40) и дали докато е на ръката ти се влияе от твоята телесна температура?

windwarrior

-20 до +60. А за влияенето от телесната температура - влияе се естествено, няма как [:)] В момента в стаята ми е +19, часовника показва +29.

Явор Аршинков

Със здраве да си го ползваш

windwarrior

Мерси [:)] Хубавото е че е с 2 години гаранция - при моят проблем с часовниците това е добра новина. А за след 2 години съм си заплюл батко му Suunto Elementum Terra
full_925_3.jpg

Надявам се дотогава да му е паднала цената, че засега режат глави с нея [8O]

MYM

Честито!
Да си здрав и да си го носиш скеф!
Не знаех че си се сдобил с това sunto, и за това ти предлагах книжката за observar.

windwarrior

Мерси [:)]

Между другото Шунтото доста точно предсказа подобрението на времето в София днес [8O] В момента показва 1019 hPa, с тенденция за рязко покачване през последните 3 часа. За последните три дена висотомера у нас показва между 559 и 567 метра т.е. грешката е рамките на 8 метра.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 19.11.2010 22:27:02

duvi
Редови

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Уеб-сайт

Отг: Часовник Suunto Core Extreme Edition Red

Аххххх че си лошшшш много ама много благородно ти завиждам. От доста дълго време се назландисвам на Core All Black ...  и май скоро и аз ще си правя подарък smile Уникален часовник си си взел ! Честито и безаварийно ползване !

[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

0

#3 28.06.2011 11:13:50

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

МММММ много добре Стояне, прекалено е кратък живота за да не си позволяваме разни мъжки играчки!!!Аз пък се наградих с това. при това на уникална цена!
Още една придобивка в колекцията ми от часовници.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#4 28.06.2011 11:21:21

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Keltis, всъщност часовника е на windwarrior, но като премествахме старият форум на нова платформа, се оказа, че не можем да конвертираме базата данни, и трябваше да прехвърляме всичко ръчно. Така се е получило, че аз съм прехвърлял темата на Вятърния. smile

Аз пак съм си на евтиното, при това подарък wink TCM Hiking Watch:
orlova_chuka-18-frozen_watch.jpg

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 28.06.2011 15:33:26

Keltis
Редови

xenos написа:

Keltis, всъщност часовника е на windwarrior, но като премествахме старият форум на нова платформа, се оказа, че не можем да конвертираме базата данни, и трябваше да прехвърляме всичко ръчно. Така се е получило, че аз съм прехвърлял темата на Вятърния. smile

Аха, е не съм видял добре.....ТЦМ също е добър, чувал съм хубави неща за него.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#6 28.06.2011 17:56:17

silence
Редови

Регистриран: 02.05.2011

xenos написа:

Този часовник не е ли от преди няколко години, ако го има някъде моля споделете

Офлайн

0

#7 28.06.2011 18:48:25

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

ТЦМ-а вече не се намира по магазините. Има сравнително евтини аналози на Canyon. Иначе - Шунтото от 2 месеца седи в къщи на шкафа, все не мога да намеря време да му сменя батерията, а и каишката му се позакъса.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#8 29.06.2011 08:38:38

Keltis
Редови

Това с батерията беше причината да си взема касиото, което съм посочил по-горе.То е със соларно зареждане.
Casio

Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#9 29.06.2011 08:49:58

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Ако може да се вярва на този пич http://ftp.domainbg.com/tuono/Page_Drugi.htm,само на Суунто уредите са прецизни,ама от друга страна каишките малко куцат и дет спомена уинда проблема със смяната на батерии... Аз дълго се чудих за подобен часовник и накрая взех един соларен джи-шок на касио без такива екстри като термометри,барометри и т.н.
А как бих искал един точен джобен барометър!

Офлайн

0

#10 29.06.2011 09:12:56

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Аз на Сий- Патфайндъра имам барометър и до момента  отклонението, което дава в сравнение с разни сайтове с (уж) актуална информация за атмосферното налягане е максимум 1hPa. Евтината метеостанция от Карфур също не дава разлика.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#11 29.06.2011 09:24:51

Keltis
Редови

Momchil написа:

Ако може да се вярва на този пич http://ftp.domainbg.com/tuono/Page_Drugi.htm,само на Суунто уредите са прецизни,ама от друга страна каишките малко куцат и дет спомена уинда проблема със смяната на батерии... Аз дълго се чудих за подобен часовник и накрая взех един соларен джи-шок на касио без такива екстри като термометри,барометри и т.н.
А как бих искал един точен джобен барометър!

Аз понеже си имам една така максима - Не вярвай, не се страхувай и не се моли.. - ще изчакам да ми дойде Касиото и ще го пробвам с GPS ми.После ще решавам дали да му повярвам или не.
Защото според мен са най-точни уредите на OREGON SCIENTIFIC ама ще ми липсва автономността на соларното зареждане, титановата конструкция и радиосверяването......пък и нещо не си падам по гумено-пластмасови конструкции.

Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#12 18.10.2011 17:03:56

MUTI
Новодошъл

Регистриран: 18.10.2011
Уеб-сайт

Това че часовника е с минерален дисплей и че ще се надраска с времето (евентуално) не е проблем защото има полиращи пасти. Гаранцията му е 2 години и е международна, но в нея не влизат батерия и каишка. Елементум серията в момента я има на нашия пазар и цената и е от 1300 до 1600 лв.

[url=http://www.sportenmagazin.net/sports/skeitbord-roleri.html]скейтборд и ролери[/url]

Офлайн

0

#13 18.10.2011 19:02:47

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

MUTI написа:

Това че часовника е с минерален дисплей и че ще се надраска с времето (евентуално) не е проблем защото има полиращи пасти. Гаранцията му е 2 години и е международна, но в нея не влизат батерия и каишка. Елементум серията в момента я има на нашия пазар и цената и е от 1300 до 1600 лв.

Мисля че за тази цена ще си взема една мацка да ми мери налягането big_smile . Баси ако вярно с нещо по-специялна дейност се занимавам става да го купя ама за хобито само забрави.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#14 18.10.2011 19:06:17

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Плюс това Шунтото има висок борд, и вероятноста от надраскване е наистина доста малка.

Къде в БГ се продава Елементум ? Интересувам се от Тера модела с негативен дисплей

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#15 21.10.2011 12:31:50

MUTI
Новодошъл

Регистриран: 18.10.2011
Уеб-сайт

windwarrior написа:

Къде в БГ се продава Елементум ? Интересувам се от Тера модела с негативен дисплей

В България можеш да ги видиш в магазина на официалния представител за Сунто, който се намира в София ул. Фр. Нансен 47. До една седмица някъде ще има налични всички елементуми. В момента е останал само Аква модела. Дори и за напред ще са налични само в него магазин, защото за продаването на тази серия трябва магазина да е специално орторизиран от производителя. Както е и забранена онлайн продажбата им.

[url=http://www.sportenmagazin.net/sports/skeitbord-roleri.html]скейтборд и ролери[/url]

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff