XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 09.03.2011 15:42:51

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

@zoso "другия форум" (не знам защо всички го наричате така) няма почти нищо общо с бушкрафта, освен домейна му. Съдържанието му е преди всичко  с туристическа насоченост.  Стоян много добре го е формулирал малко по горе - подмяната на значението на нещо , само за да се нагодим към него е добре присъщо на много среди в България. Същото се отнася и за превода на термина, много ми хареса тая тема , където се даваха предложения за "превод с една дума".

Офлайн

  0

#17 09.03.2011 19:27:03

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

не съм проверявал ама май "бушкрафт" го няма в тълковния речник  smile
тва значи че всеки си го разбира някак си
даже и жената ме е питала къв е тоя форум и кво е тва бушкрафт
и аз отговарям: е ми то е...... говорим си за...... ми не мога ти го обесня  big_smile
а ако говорим за комерс стояне направи една щайга с кремъчни остриета и си пусни обява  big_smile
наистина има много артикули които се предлагат като бушкрафт обаче даже и ние каде сме в тая "секта"
не ходим в гората само по препаска а си носим я хобо печка я некоя раница  tongue
не ми се занимава сега да ги вадя ама има бая постове в се казва "в условия на оцеляване","в крайна нужда"и тям подобни значи бушкрафтърските мурафети ги тренираме и обсъждаме за да имаме някаква подготовка
ако се получи тая крайна нужда, и аз поне си мисля че въпросните бушкрафтърски джаджи които се прадават
са за хора които ги влече тая материя но ги ползват през останалото време в което не са крайно нуждаещи се
щото да си бушкрафтър не значи у вас да си палиш секи ден печката с bow drill  big_smile


ПС. съжалявам ако поста е малко несвързан ама тука викаме "аз ти ги нафърлях ти си ги подреди"  big_smile
ама до обед виках че съм снощен а следобед днешен

Edit RELAX: Bobber, с цялото ми уважение към твоя наистина автентичен изказ и начин на писане искам да те уверя, че по твоите постове "работя" най-много! /можеш да се върнеш назад и да провериш/ В доста голяма степен мненията ти са интересни и полезни за форума, но се постарай да бъдеш по-коректен към българският правопис! Надявам се, че това: ..."аз ти ги нафърлях ти си ги подреди"... не е послание към модераторите, а пловдивски масал!

Последно редактиран от RELAX (09.03.2011 23:20:05)


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#18 10.03.2011 10:33:37

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Bobber, трудно ми беше, ама мисля, че успях да си "наредя" какво искаш да ми кажеш! wink Нека ти отговоря кратко, пък ти също си нареди отговора за себе си: Не, да си бушкрафтър не означава да си палиш всяка вечер печката с bow drill! Но отричането, или омаловажаването на тая техника като част от бушкрафта, само защото не я владееш, нямаш желание да я овладееш, или нещо не ти харесва в нея, определено няма да ти помогне да станеш такъв! Надявам се си усетил посланието! wink

Всъщност мислех да приключа темата, защото не обичам разприте за очевадни неща, но видях, че опонента ми продължава с наглостта си, така че ще допълня още някои неща за позицията ми спрямо бушкрафта.

По-горе zoso каза "и двамата сте прави" - не, не мисля, че е така! Заемането на позиция, чиято гледна точка е от страната на нещо, което изначално не е свързано с даден проблем, въобще не може да се нарече "правилна позиция". Какво имам предвид ли? Сега ще обясня:

Обичате сравненията. Сега ще ви дам едно: Нека вземем нещо, което в началото си е възникнало абсолютно некомерсиално, и си има своята идеология, която също така е крайно некомерсиална - християнството (защото някои вече прибегнаха до това сравнение). Както знаем, хората са способни да правят пари от всичко (абсолютно всичко), и християнството не е изключение. Най-простият пример - свещите, които си купувате на входа на църквата, когато сте решили "да пообщувате със своя Бог". Всички знаем каква "мафия" се върти около това иначе толкова просто нещо. Знаем за неоправданите цени, знаем, че понякога си граничи и с рекет дори, гасенето им след напускането ви, претопяването, и продаването като нови - гледали сме репортажи и т.н. От там нататък са пък продажбата на икони, бутилчици светена вода, или вино, парите за сватби, кръщенета, и куп други подобни. За имотите на църквата и сделките с тях, и даренията няма въобще да отварям дума!

Е, питам ви аз сега, трябва ли да презираме християнството, защото някой се е опитал на вратата на църквата да ви продаде скъпа свещ? Трябва ли да го смятаме за "индустрия"? Трябва ли за нас "християнин" да значи "алчен свещопродавец"? Можем ли да сложим знак на равенство между християнската идеология, и чисто комерсиалните подбуди, които са присъщи за някои хора?! С това ли се изчерпва християнството? Това ли е същността му? Какво ще стане, ако някой публично разгласява подобни "теории"? Дали няма да бъде съвсем справедливо охулен от всички сериозни християни? И дали вината ще е във хулещите?

Само че тук става дума за християнството, което е познато в детайли на много голям кръг хора, така че са малко такива "смелчаци" (които всъщност по-скоро трябва да са леко не с всичкия си, а не точно смели). Именно факта, че бушкрафта е слабо познат (все още) в България, и хората, които наистина се интересуват и поназнайват това-онова, или не им се занимава, или се правят на  прекалено толерантни, позволява на разни хора "да си разиграват коня", като прокарват разни несериозни идеи и мнения. Още по-лошото е, че го правят, имайки претенциите да са на национално ниво (Бушкрафт България!)!

Всъщност най-големият проблем аз виждам именно в непознаването на смисъла на понятието "бушкрафт", и идеологията, стояща зад него. Ето защо често всеки се хваща за самата дума, бидейки тя чуждица, и позната от скоро. Когато човек е наясно с дадено нещо, за него няма особено значение поредицата от звуци, с които то ще бъде назовано. Това е напълно несъществена подробност. Това, че конят се назовава с различна поредица от звукове на различните езици, променя ли по някаква начин неговата същност в различните държави? Аз заставам зад думата, която има смисъл за най-много хора по света - бушкрафт. Колкото и да не ни се иска, именно английския се налага като универсален език, и смятам, че и тази дума е универсална.

Аргументи като "до вчера не знаех какво значи" също смятам за несериозни. Бас ловя, че примерно и атлатъл до преди година-две много от хората не са знаели какво значи, но с почти същото наименование той е съществувал при ацтеките, а под някакво си друго - преди десетки хиляди години.

Но хайде да не кривваме в тая насока. Ставаше въпрос за бушкрафта и същността му. Не съм съгласен, когато тя се подменя! Вярно, че той има допирни точки с толкова други занимания, но си има и своя собствена цел, същност и идеология! Не слагайте знак за равенство между него и тях! Аз никога няма да подменя значението на нещата, които вълнуват страшно много хора, и в които не съм толкова вещ. Никога няма според моите виждания да прокламирам теории и мнения за туризма, спелеологията, алпинизма и т.н. Моля ви, не го правете и с бушкрафта! Никога няма да го направя заради собствената си ненавист към някого, никога няма да го използвам в личната си "битка" с него!

efond по-горе правилно отбеляза за бушкрафта и "другия форум". Аз напоследък си мислех, че съм единствения, който вижда тази нередност. Не може да вървиш против надслова на сайта си! В свободна стана сме (май) и имаме свободен Интернет, в който можем да си пишем всичко, но всеки сериозен човек трябва да осъзнае отговорността, която поема, като го прави! А тя не е малка - това е отговорност, както казах, "на национално ниво"! Не може да подвеждаш читателите си! Не трябва да ги дезинформираш! Особено когато токова смело си поел отговорността да се представиш като "България"!

Защо да не може ли? Ами много просто - знаете че скоро установихме връзка с колегите ни от Румъния (Бушкрафт Румъния). Можете да видите за какво си говорят те във форума и в сайта им. Какво ще стане, ако някой чуждестранен колега, решил да се поинтересува от Бушкрафт България, зареди въпросният сайт, или форум, и започне да чете неща от рода: "бушкрафта е за градски момченца, които не са палили печка на село", "бушкрафта няма почва у нас", "бушкрафта е търговска марка от съвсем близкото минало", "бушкрафта и сървайвъла са еднакво неприемливи термини" и т.н., и т.н.? Какво ще си помисли човека? Пък и остави чужденците, какво ще си помислят нашенските ентусиасти, които тепърва са чули за това понятие, имат желание да се занимават, и търсят яснота по въпроса? Дали няма да им се стори разочароващо и демотивиращо?! За самото съдържание, и връзката му с аспектите на бушкрафта няма да говорим! Това поведение е страшно парадоксално, откровено нагло, дезинформиращо, и неуважително спрямо читателя!

Не, не искам сега да ме разберете грешно! Аз не казвам всичко това от завист, злоба, или лична вражда. Злобата не е градивна, а да завиждам няма на кого просто - аз си имам всичко, което ми е нужно, при това съм го постигнал без да ползвам нещо, или някого за ракета-носител. Казвам ви го най-чистосърдечно! Като човек, който е вложил сърце в заниманията си с бушкрафт, също както и вие в своите! Като човек, на който наистина му пука за всичко това! Всичко написано до тук не е укор, това е препоръка, при това най-приятелска!

Мога да кажа още много неща! Мога да вляза в спор със когото и да било, и съм убеден в успешното мое излизане от него! И то не, 'щото съм много велик и знаещ, а защото винаги е лесно да си на страната на правдата! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#19 10.03.2011 11:48:46

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Интересна дискусия се е заформила. Да взема и аз да си кажа мнението.

Първо, не разбирам враждата ви с Хобо и защото това става повод за такъв тон. Ама то си е ваша работата в крайна сметка. Изказват се мнения, че неговия форум е по-скоро туристически, пък този е бушкрафтърски. Ама потребителите са едни и същи. И са все туристи най-вече. И някой ловец. Та, от тази гледна точна няма разлика.
Вярно, там има повече туристически съвети, тук има и някои примитивни техники. Ама дали това ни прави всички нас истиннски бушкрафтъри? Едва ли.
Изразът "градски момченца" е съвсем подходящ. Всички сме такива. Излизането ни сред природата е най-обикновен туризъм. Нищо повече. Средство да се разтоварим от градското ежедневие.
Стана дума, за атлатъл. И какво като знаем какво е, какво като сме правили? Или пък лък. Това, че с тях хвърляме стрели на някоя полянка не ни прави бушкрафтъри. На никой не му зависи прехраната от тези умения. А това, че евентуално някога, може би е възможно да се изхраним с това, е толкова условно и неопределено. Колко от тук присъстващите са яли нещо, което сами са уловили и убили? Май само двама трима от ловците. Но и те не го правят от нужда, а като хоби. Неуспешния лов няма да остави трапезата им празна. В супера има всичко. Това, че знаят някои от нас как се пали огън с триене на дървета, да не използвам вносните думички, които дори не знам как се произнасят, пак не ни прави бушкрафтъри в онзи автентичен смисъл на думата. И без тези умения няма да стоим на студено. Това, че ги умеем тези неща, не прави просто любители на някои древни техники. Нито повече, нито по-малко.
Да, бушкрафта е превърнат в доходоносен бизнес. Колкото и да го отричаме. Всички купуваме разни лъскави джаджи, често пъти съвсем ненужни. Само защото някой някъде е казал, че без тях едва ли не сме обречени. Други пък  ги купуваме, защото внасят част от градския комфорт в природата. Е, как тези достижения на съвременната цивилизация се вписват в бушкрафта. В онзи смисъл, при който трябва да сме по-близо до природата. Палим огън по примитивни методи, но сме облечени в най-модерни материи.
Само че, тези, които наистина живеят сред природата, тези, които се изхранват от нея, изобщо не са чували за подобни джунджурии. Купуваме лъскави ножлета и се надъхваме един друг, че без тях сме загубени. А дали е така на практика? Дали онези в тайгата носят все скъпи ножки? Това е просто пример, да не го вземе някой лично.
Хубаво нещо са традициите, хубаво е да има хора, които да ги пазят и да развиват такива умения. Но в крайна сметка всички сме обикновени туристи. Колкото и на някой да не му се иска да го признае. Когато някои от нас излезе в пустошта за месец-два и разчита само на себе си, тогава може да се нарече бушкрафтър. Мен ми се иска да го направя, ама не ми стиска. А на вас?

П.п. Осъзнавам, че с това мнение ще ядосам доста хора и ще привлека негативни реакции. Но смятам, че всеки има право да изрази собствената си позиция и е редно да се казват нещата такива каквито са.

п.п.п. И тъй като се дава християнството за пример. Да, то е комерсиализирано и то не от сега, а още откакто е станало официална религия. Но е вярно и че много християни се съпротивляват срещу това и се дискутира, както от миряни, така и от клира. Вярно е и че тази комерсиализация е отблъснала много хора от храма.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#20 10.03.2011 12:36:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

samotniqt valk, засегнат ли се почувства?! Вероятно има защо. Много правдоподобно изглеждащи неща си написал, но са само "изглеждащи". Знам, че адвокатите ви учат да изсмуквате и от пръстите си доказателства и тези, само и само да защитите страната си, па макар била тя и неправа. Мнението ти е типичен пример за принизяването, отричането, и подменянето на идеята, смисъла и целта на бушкрафта. Не искам да се правя на диктатор, но ако продължаваш да пишеш несериозни общи приказки, когато аз се опитвам да кажа нещо сериозно - ще последват санкции!

Още от второто ти изречение става ясно, че не си прочел внимателно, следователно не си подходил сериозно, към написаното от мен! Тук не става въпрос за някаква моя лична вражда! Нещата са много по-сериозни! Всъщност като цяло подхода ти към бушкрафта мисля че е несериозен! Чудно ми е, какво тогава те привлича и задържа в подобна група?!

Моят съвет: Прочети пак внимателно казаното от мен! Опитай се да го осъзнаеш! Отговори си на въпроса имаш ли интерес към бушкрафта, или не! Ако имаш - потърси информация, а не развивай собствени теории!

Съжалявам за тона, ама малко ми писна от твърдоглавие напоследък!

А, да... можете да цъкате минусчетата под мнението ми. Истината боли, ама е толкова облекчаващо, когато я приемеш!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#21 10.03.2011 12:39:10

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Стояне, я ми го обясни какво точно е това бушкрафт, аджеба. Така като за прост човек, та да те разбера. Кое е това нещо, което теб те прави бушкрафтър, пък мен не?
п.п. нападките на тема професия за неуместни, смятам


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#22 10.03.2011 12:59:07

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Аз съм го обяснявал вече, а в литературата и мрежата е пълно с подходяща информация! Няма да си губя времето да обяснявам неща, които някой няма желание да си ги разбере и сам.

П.П. Аз също виждам много неуместни нападки и сравнения, но нищо не казвам!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#23 10.03.2011 13:00:48

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Остави мрежата и литературата. Кажи го с думи прости!
Но за едно си прав. Истината боли и затова реагира така остро.

п.п. Би ли ми посочил кога и къде съм споменавал в негативен смисъл системен администратор?


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#24 10.03.2011 13:08:52

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Не съм реагирал остро, защото си ми казал истината, а защото продължава да се натрапва лъжа и несериозност, дай да не се залъгваме!

За нападките - не става въпрос за професии, но мисля, че много сериозно забиваме в спама, в което май сме най-добри!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#25 10.03.2011 13:12:13

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Кое е лъжа? Че всички сме градски момченца ли и това ни е просто хоби? Или че купуваме лъскави, често ненужни дрънкулки? Я виж из другите теми какви неща се обсъждат. Фенерчета по 50 и кусур лева, примено. И това, ако не е комерсиализация, здраве му кажи. Супер модерни технологии и призив за връщане към дивото, според теб съвместими ли са? Или е лъжа, че никой не е ял нещо, което сам е уловил. Кажи кое точно от мненията ми според теб е невярно.

Последно редактиран от RELAX (10.03.2011 13:44:14)


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#26 10.03.2011 13:23:14

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Аз казах, каквото имах да казвам, и пак предупреждавам, че залитаме в спама! Смятам, че лично аз достатъчно некомерсиални неща съм казал и показал! Така ще е и за напред!

П.П. Сигурен ли си, че тук са 2-ма, 3-ма хората, които да са яли нещо, което са уловили сами?! Повечето мъже тук съм сигурен, че са яли нещо, което са уловили сами! Риболовът е най-простото нещо, от което можем да тръгнем. Самият аз съм изял много риба, при това не задължително уловена с високотехнологични кукички, влакна и макари. За останалите твари - няма да говоря, защото дори не си си ги представял да ги ядеш! И това не са мои фантазии!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#27 10.03.2011 13:27:38

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Нямах предвид риболова, но забележката ти е уместна. И все пак на кой от това му зависи прехраната?
И това, че ти си показвал некомерсиални неща е вярно и евала за това. Но е факт, че има и много комерсилиазация. И изобщо не разбирам за какво толкова се палиш. Колкото и да го увъртаме, става дума просто за едно хоби. Нищо повече. Едно или дву дневна разходка си е най-обикновен туризъм. Ама пък и всеки си има право на собствено мнение.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#28 10.03.2011 13:30:54

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Хоби, не хоби - бушкрафтът си има идеология и цели! Аз съм против отричането, принизяването, и подмяната им! Колко още пъти трябва да го кажа?!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#29 10.03.2011 13:32:06

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Че кой ги отрича, по дяволите? За какво принизяване изобщо става дума? И защо толкова се дразниш не го разбирам.

Еdit RELAX: Колеги, с последните си постове и лични спорове доста се отклонихте от основната тема, а тя е: "Какво е бушкрафт? -Любими цитати".
При желание всеки може да започне нова тема, като например: "Комерсиалиацията в бушкрафта",  "Съвместимост м/у съвременните технологи и бушкрафта" или "Къде аз виждам разликата м/у туризъм и бушкрафт".....

Последно редактиран от RELAX (10.03.2011 13:48:46)


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#30 10.03.2011 14:04:02

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Аз също смятам , че в думите на Самотния има доста истини . На този етап повечето се правим на бушкрафтъри / пустиняци , ама да ли сме такива не съм сигурен . Възхищаваме се на хора по света майстори в оцеляването , но те цял живот това правят . Аз поне не живия в гората постоянно . Хората в България , които постоянно са сред природата и животните се наричат всъщност селяни и те си живеят природосъобразно и хич не знаят как глупаво се спори тук .

Никой не омаловажава труда ти Стояне - напротив . Показваш и пишеш интересни неща свързани с живота сред природата , браво . Идеологията си е идеология , ама това че се опитваме не ни прави експерти , не ни прави и буш...
Идеология и цели - май трябва да се пусне тема да дискутираме за тези неща .

Между другото - темата е с двойно заглавие и затова мислите текат в различни посоки . Може би трябва да е само "Цитати за бушкрафт", незнам .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff