XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 29.10.2010 14:35:15

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Предлагам тук да постваме любими цитати, на които сме попаднали в литературата или интернет, които да имат отношение към бушкрафта - идеология, определения, цели, история... абе всичко, което ви е харесало и е привлякло вниманието ви! Ако не можете да ги преведете точно, пускайте ги в оригинал! Аз, или някой друг желаещ, може да ги преведе на разбираем език. smile

Хайде да започна с превод на едни думи на Гари Уейдсън (Gary Waidson):

Около милион и половина години назад във времето, нашите предци са започнали да използват огъня за да се топлят, да си осигуряват светлина, и за да сготвят храната си. След това хората станали ловци и събирачи, земеделци, индустриалци, а сега вече можем да се опишем като технологични същества. През последните няколко столетия човечеството е силно въвлечено в неудържимото състезание за експлоатиране на всеки възможен източник на гориво, което да изхранва хищническите енергийни потребности на нашата модерна цивилизация.

В нашите супермаркети можем да имаме свежа храна от всяка страна, във всеки сезон. Можем да осигурим всякакъв възможен комфорт и джунджурийки в живота си. Можем да пътуваме по-бързо от звука на гласовете си, и да комуникираме по-бързо, отколкото да спрем, и да помислим. Оставяйки настрана как всичко това се отразява на нашата планета, изглежда, че на Запад, въпреки богатият и удобен начин на живот, много хора са все повече стресирани, все по-малко щастливи, и работят повече, отколкото предходните поколения. Някои хора започват да се питат, не пропуснахме ли нещо по пътя?
   
Както и обаче всичко това да е засегнало живота ни, все пак се създадоха и нови възможности, които надхвърлят и най-смелите мечти на предците ни. Можем да пътуваме до диви, чудни и почти недостъпни места, използвайки модерни екипировки и материи. Можем вече да оцелеем в екстремни и негостоприемни условия. И всичко това с комфортното усещане, че ако се случи нещо непредвидено, то помощта е само на един телефонен разговор от нас.
   
За много хора новите предизвикателства, които заниманията на открито предлагат, са се превърнали в нещо като ответна реакция на натиска на съвременния живот. Някои се изправят пред тях с цялата прецизност и подобрения, които новите технологии могат да предложат. Други предпочитат по-простият, по-близък до земята подход. Терминът "Бушкрафт", станал популярен сред точно тези обичащи природата мъже и жени, се опитва да опише именно този подход.

Някои хора смятат, че бушкрафтът са уменията, необходими за да оцелееш в негостоприемна среда, или в извънредна ситуация. Разбира се, че някои от тези умения могат да ви помогнат да го направите, но за повечето хора това е много малко вероятна причина да изпитват нуждата да ги усвояват.

По-голямата част от хората, които днес посещават диви места, го правят като част от своята почивка или ваканция. Моят начин на мислене е, че бушкрафтът е начинът да пътуваш до тия диви места, и да бъдеш сред природата, без да нараняваш и без да се конфронтираш със същият този дух на Дивото, който вдъхновява всички ни, когато за пръв път ги посетим!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#2 29.10.2010 16:01:11

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Ърнест Томсън Ситън

Няма нищо друго, което може да послужи за по-пълна мярка за нечие умение да се живее в гората, отколкото запалването на огън. ...Човек, който може да запали тридесет огъня в тридесет последователни дни с тридесет клечки кибрит или тридесет искри от кремък и огниво, е завършен ловец от дивата пустош, защото тоя подвиг предполага многогодишен опит и умение, каквото може да обладава само един победител.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#3 29.10.2010 17:13:11

Dakota
Редови
Репутация: 16

Регистриран: 15.02.2010
Мнения: 363

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

"За да постигне успехи,човек не бива да разчита на късмет,а на познанията си за животните и за другите същества,които населяват света.Тези знания се придобиват чрез внимателни наблюдения.Земята е голяма и върху нея живеят много същества.Тя е под закрилата на Нещо,което само понякога става видимо за очите на човека"

Самотния Мъж-лакота

"Всеки може да живее в хармония с Природата,стига да се опита да го направи"

Последната Пушка-чернокраки


"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

  0

#4 29.10.2010 17:56:27

Dakota
Редови
Репутация: 16

Регистриран: 15.02.2010
Мнения: 363

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

"Нека всички седнем тук в откритата прерия,където не можем да видим магистрала или ограда.Нека няма одеяла,върху които да седим,а да почувстваме с телата си земята,почвата,храстите...Нека тревата ни бъде легло,да усетим колко остра и същевременно мека е тя.Нека станем като камъните,растенията и дърветата.Нека бъдем животни,да мислим и чувстваме като тях.
Вслушай се във въздуха.Можеш да го чуеш,да го помиришеш,да усетиш вкуса му...
Това е добър начин да започнеш да мислиш за Природата,да говориш за нея.По-точно-да говориш с нея,да говориш на реките,на езерата,на ветровете като на свои роднини."

Куцият Елен


"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

  0

#5 29.10.2010 21:43:09

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

"Синко, знай, че никой няма да ти помогне на този свят... Трябва да пребягаш до онази планина, и да се върнеш обратно. Това ще те направи силен. Синко, знай, че никой не ти е приятел: нито дори твоята сестра, твоят баща, и твоята майка. Нозете ти са твоите приятели, мозъкът ти е твой приятел, ръцете ти са твои приятели - трябва да вършиш нещо с тях!"

Думи на Апачи старейшина, цитирани от Морис Оплер


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#6 30.10.2010 20:13:00

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

"Уменията, за които става дума тук, не са нови. Експертите ги описват от вече почти 100 години насам, групирайки всички тях под добре звучащото определение Уудкрафт (woodcraft) (или бушкрафт - бел.прев.). В по-модерни дни те някак си получиха  "мачо" имидж, и бяха преименувани в "умения за оцеляване". Това не е болка за умиране, но факт е, че в течение на този процес много от техниките бяха неправилно описани. За тези от нас, които са израстнали с оригиналните бушкрафт умения, тези грешки са все по-тревожни, отколкото забавни. Но по-важното е, че те бележат постепенното разводняване и изчезване на знанията и опита, който обикновено се е предавал от баща на син, и от майка на дъщеря. Когато всички тия умения един ден изчезнат, това ще е трагедия! Защото те са наше право по рождение, живата връзка с нашите палеолитни предшественици. Те ни позволяват да гледаме на природата с разбиране и през очите на древните.

Днес уменията се усвояват все по-трудно. Много от старите майстори вече са си отишли, и без реалната необходимост да се живее и оцелява сред дивата природа, малцина са тия, които имат време да осъществят едно дълго "чиракуване" сред Дивото.

Въпреки това, ако не бързате за никъде, можете постепенно да усвоите и усъвършенствате уменията, които желаете.  Те са уменията на древните, които веднъж научени, могат да ви направят напълно самодостатъчни и самостоятелни в естествената среда. Изучавайки ги, вие със сигурност ще научите и повече за самият себе си.  Но тези умения не са ценни само с това! Дори в нашата ера на космически изследвания, усещането, разбирането, и сливането с природата, което е и резултатът от изучаването им, ще подсили вашата сигурност, ще увеличи съпричастността ви към крехкият свят, в който живеем, и ще ви позволи да се наслаждавате по-пълно на своите разходки сред природата. Сякаш току-що махнали превръзка от очите си, ще бъдете заслепени от гледката, растенията и животните около вас ще станат някак си по-близки и познати, по-полезни и изпълнени със значение.

                               *      *       *   

Дори когато се изкачвате в планината, или се разхождате с раница сред гората, бушкрафт уменията не могат да бъдат "изключени", и изведнъж ще се усетите, как наблюдавате кълвачите и великолепните соколи от върха на някой хълм, или ще допълвате своят предварително пакетиран "походен микс" със свежи подправки и диви лакомства. Веднъж едно момченце, което беше на обучение при мен, ме попита: "Ти ще бъдеш наред, ако се случи така, че загубиш раницата и цялата си екипировка, нали?!" Сякаш заби пирон в главата ми! Когато разберете природата, и се научите как да задоволявате всичките си потребности от нейните дарове, тогава ще остане толкова малко от което да се боите, и толкова много на което да се наслаждавате!"

Реймънд Миърс


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#7 31.10.2010 13:14:03

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

този последния цитат много ми хареса
аз обичам най много този който стоян е взел от In To The Wild-...I love not man the less, but Nature more...

Офлайн

  0

#8 31.10.2010 13:28:10

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Всъщност цитатът в подписа ми е от поемата на Лорд Байрон "There Is Pleasure In The Pathless Woods". wink Но да, има го и в интрото на "Into the Wild"...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#9 09.03.2011 11:34:16

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Прочетох изказването на един нашенски "разбирач" на бушкрафта относно същността му. Ще си позволя да цитирам част от него:

Иначе за всички тук е ясно, че думата (бушкрафт, бел.ред) е изкуствено наложена в съвсем близкото минало като търговска марка  за която очаквам скоро да има война между различните фирми печелещи от бушкрафт индустрията, понеже се нароиха напоследък.

yikes !!!! Близкото минало?!!! И за каква търговия става дума, за какви марки, при положение, че бушкрафта те учи как да се справяш сам, и с подръчни (природни) средства?!!! Това е като да кажеш, че Иван Рилски обича среброто и златото... Това, че някой го изобрази върху една от най-разпространените банкноти в близкото минало, е недоразумение, предизвикано също от хора, които не са били достатъчно компетентни.

Моят призив е: Айде да говорим и пишем за нещата, за които си имаме понятие!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#10 09.03.2011 11:58:33

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Да бе, сигурно и "телевизор" е търговска марка, как не са се избили още кой единствен да я ползва? big_smile Освен някой и друг нож с "бушкрафт" в името на модела, за друга индустрия не се сещам...


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#11 09.03.2011 13:56:45

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

xenos написа:

Прочетох изказването на един нашенски "разбирач" на бушкрафта относно същността му. Ще си позволя да цитирам част от него:

Иначе за всички тук е ясно, че думата (бушкрафт, бел.ред) е изкуствено наложена в съвсем близкото минало като търговска марка  за която очаквам скоро да има война между различните фирми печелещи от бушкрафт индустрията, понеже се нароиха напоследък.

И за каква търговия става дума, за какви марки, при положение, че бушкрафта те учи как да се справяш сам, и с подръчни (природни) средства?!!!
...

Ти възприемаш термина "бушкрафт" от чисто научната гледна точка. Бушкрафт като наука, като теория за начините за придобиване на определени умения и прилагането им в практиката.
Факт - в интернет е пълно със сайтове, чието съдържание е "теория и практика на бушкрафта" - твоят блог например.

От друга страна "нашенският разбирач", когото цитираш разглежда термина от чисто комерсиалната му страна, пренебрегвайки другия смисъл на думата.
Факт - в интернетя е пълно със сайтове, които продават "бушкрафт" джаджи, доста от които хич не са правени на ръка, нито с подръчни материали.

Мисля, че и двамата сте прави, просто гледните ви точки са различни.
Моето лично мнение, е че спора по този казус си е чисто пилеене на енергия smile

Офлайн

  0

#12 09.03.2011 14:20:44

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

Ха познай сериозно занимаващия се с бушкрафт какво го е еня за "чисто комерсиалната му страна"?! За мен лично бушкрафта има само една страна! Правенето на пари е нещо съвсем различно и несвързано с него!

За пилеенето на енергия - съгласен съм. Принципно премълчавам, и съм премълчал доста неща, ама тука няма как вече да не се изкажа, защото подобни изказвания не внасят никаква яснота, а дори напротив - абсолютно подвеждат. Защото утре някой незапознат ще прочете даденото изказване, и в някой следващ разговор по темата със по-компетентни хора, ще каже "Ааа... бушкрафт ли?! Аз знам какво е - това е търговска марка от близкото минало..." И тогава голям смях ще падне. Лошото е, че ще го отнесе невинен човек, а не който наистина го заслужава! Още по-лошият вариант е тоя подведен човек пък да повтори тая заблуда многократно пред също незапознати хора - нали знаеш за лъжата повторена 100 пъти?! Е за това не си премълчах.

Смятам, че за да се наричаш бушкрафтър, трябва да приемеш бушкрафта такъв, какъвто е, и да го практикуваш така, както хората - не да присадиш и нагодиш термина към своите разбирания и занимания. Защото тая манипулация цели точно това - подмяна на значението, за да се компенсира некомпетентността и нежеланието да се приеме бушкрафта такъв, какъвто реално е, и придаването му на ново значение, което удовлетворява собствените желания и разбирания на дадения човек!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#13 09.03.2011 14:31:42

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

xenos написа:

... Защото утре някой незапознат ще прочете даденото изказване, и в някой следващ разговор по темата със по-компетентни хора, ще каже "Ааа... бушкрафт ли?! Аз знам какво е - това е търговска марка от близкото минало..."
...
нали знаеш за лъжата повторена 100 пъти?! Е за това не си премълчах.
...

Напълно си прав! Имаш един "+" за този твой възглед. smile
Аз също ще си позволя да цитирам същия човек от другия форум:

Както и да е. С бушкрафт или без него ние си обичаме планините, горите, полето, пещерите, реките и морето и това е което ни събира тук в нашата малка форумна общност.

Мисля, че това е най-важното.
Наздраве!  smile

Офлайн

  0

#14 09.03.2011 14:33:16

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,685
Уеб-сайт

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

zoso написа:

Както и да е. С бушкрафт или без него ние си обичаме планините, горите, полето, пещерите, реките и морето и това е което ни събира тук в нашата малка форумна общност.

Мисля, че това е най-важното.
Наздраве!  smile

Да, това може да е най-важното, но е нещо различно! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Онлайн

  0

#15 09.03.2011 15:22:47

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: Какво е Бушкрафт? - Любими цитати

xenos написа:

Смятам, че за да се наричаш бушкрафтър, трябва да приемеш бушкрафта такъв, какъвто е, и да го практикуваш така, както хората - не да присадиш и нагодиш термина към своите разбирания и занимания. Защото тая манипулация цели точно това - подмяна на значението, за да се компенсира некомпетентността и нежеланието да се приеме бушкрафта такъв, какъвто реално е, и придаването му на ново значение, което удовлетворява собствените желания и разбирания на дадения човек!

+1

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff