XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 16.04.2018 14:38:28

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Репелент срещу кърлежи

Странджалия написа:

Вероятно техниката с "огън" би била доста ефективна , а, и нямаш никакъв "ръчен" контакт с кърлежа, нито го дърпаш, нито го мажеш с нещо?!

Само дето повърнатото от него ще си го вкараш под налягане! smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

2

#17 16.04.2018 15:01:21

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

кърлежа требе да се маха по най-финия и деликатен начин - да не се стресира /драйфа в теб/, да не се убива /първо драйфа после умира/, да не се души със сапунка или бензин /драйфа особено отмъстително и дълго/ и така нататък. помнете че за да ви лепне лаймска примерно, трябва да "виси" на вас около 36 часа /поне според дебелите хамерикански и европейски справочници/. тъй че умната.  по добре да се измъкне малко по-късно спокойно, нацяло и жив /пък после ако искаш и показателно го разстреляй/ , отколкото да се шашка човек - и да го човъркаш, палиш и  поливаш с лубриканти. помнете - че лаймската не е проблем, ако се хване навреме и че само десетина процента от кърлежите тука са заразени.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

8

#18 16.04.2018 15:36:29

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Ако го стисна с пинсета и извадя въртейки обратно на часовниковата стелка не става ли? Много ли ще се издрайфа?

Така ги вадя на кучето и излизат цели и живи. След това ги убивам по особено жесток и мъчителен начин.

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

0

#19 16.04.2018 16:09:57

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Аз моите си ги вадя с кози крак или пинцетите към тях. Има доста писано по темата, има доста приспособления вече за премахване на кърлежите. Но по добре са превантивните мерки. Желателно е да се ходи със затворени дрехи, рашаните имат едни дрешки "Енцефалитки" им казват затворени са от всякъде. + крачоли в чорапите. Те например масово ползват репилент от брезов катран. Да и дрехите да са светли за бързо откриване на гадовете. По-добре малко повече подготовка от колкото после да измисляш тежък и мъчителен край.
пп Ники аз от  моя змей след изваждането ги чуках с камъни докато им изскочат искри от очите. big_smile

Офлайн

1

#20 16.04.2018 17:57:54

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Благодаря за включването! Особено отрезвяваща е мисълта да ми се издрайфа под налягане в кръвта от жегата!! Доста резон има в думите Ви и добре, че до сега не съм прилагал този метод!
А, от уникалния хумор на Владо, така се усмихвах в автобуса на връщане от работа, че малко особено ме гледаха хората до мен big_smile

Последно редактиран от Странджалия (16.04.2018 18:01:24)

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

0

#21 16.04.2018 18:28:46

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Владо е прав. Превенция му е майката. Аз ползвам Балистол и съм много доволен.

http://www.isd-bg.com/aksesoari/repelen … komi-125ml

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#22 16.04.2018 18:46:04

Okdalf
Сръчко

Ето добре написано ръководство http://www.mayamarkov.com/popularmed/tick_removal.htm за борбата с кърлежите.

Офлайн

4

#23 16.04.2018 19:15:43

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Не се уливайте в мачкането на кърлежите, особено с голи ръце и близо пред лицето! Раничка по кожата или пръска в очите и други лигавици понякога може да е достатъчно да завъдите борелийки или други бацили! Знам за поне един такъв случай с познат!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

5

#24 16.04.2018 20:04:43

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Ако има бум на кърлежи, следователно е възможно и увеличаване, пренасянето на болести от тези гадинки. Вече ще си запасвам панталона с чорапите и фланелата с панталона, за по сигурно ще си поглеждам панталона през 5 секунди, та че аз когато газя из тревите постоянно гледам надолу.
Толкова много съм газил из шубраци, трънки и треви и за щастие не ми се е забивал кърлеж. Ако не дай си природо, се забие ще използвам начина чрез огън или топлина, сам да си тръгне и да не се забива в мен, и да каже на другите си приятели кърлежи, че съм опасен и с много гореща кръв. neutral

П.П. Какво да правим, ако кърлеж е стоял твърде дълго или е бил заразен? Да пием много вода, да превържем с въже ( ако е на крайниците, за да спрем кръвта), да пием някакви хапчета, мазила или при лекар?

Последно редактиран от Емос (16.04.2018 20:06:59)

Орел пазител

Офлайн

0

#25 16.04.2018 20:34:02

Okdalf
Сръчко

Емо ти прочете ли статията от препратката на пост 22 ?

Офлайн

0

#26 16.04.2018 20:35:04

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

От първа ръка.
След едно от моите орнитологични шматкания сред шубраците в района се оказа, че съм се сдобил с кърлеж. Беше се репнал до един невус от страни на гръдния кош между ребрата и го открихме късно. Извадихме го и го занесохме за изследвания. Честито! Оказа се, че и тя (беше женска) и аз сме с лаймска болест. Съответно след консултация с инфекционист минах 23 дневен курс с Доксициклин. Дозата беше 2 х 100 мг дневно през 12 часа. Лекарят е мой познат, работи в Инфекциозна в София. Той гарантира, че това абсолютно ликвидира гадините и болестта не се развива. Оказва се, че всъщност много голяма част от хората работещи рискови за ухапвания от кърлежи професии, туристи, рибари, ловци са хапани и заразени от лаймска болест, но заради много дългото и бавно развитие на болестта хората по други поводи са лекувани с антибиотици и не са разбирали дори, че са излекували болестта.
Той не препоръчва превантивно пиене на антибиотик а редовни изследвания всяка година ако имаме съмнения, че сме хапани от кърлеж.
Ето тази статия е най-полезното нещо, което съм чел по въпроса с много практически съвети какво и как се прави в случай на ухапване от кърлеж.

http://www.zdrave.org/25655/%D1%83%D1%8 … %B5%D0%B6/

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

3

#27 16.04.2018 21:11:21

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Само да добавя, че варианта с конецът съм си го мислил и за това нося в кутийката си навит на една хартийка и конец за зъби. Смятам, че ще е много удобен за тази цел. Тънък е и много здрав.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#28 16.04.2018 21:26:31

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Okdalf написа:

Емо ти прочете ли статията от препратката на пост 22 ?

Не, не съм го прочел. Исках да открия отговорите от Вас. Не исках да търся из интернета. Понеже не съм наясно как се лекува, ако някой е заразен от кърлеж, опитах да Ви попитам, както питам учителите си в училище.

В реалния свят, (говорим, чуваме, виждаме, усещаме): Повдигнат е въпрос. Аз не мога да потвърдя, че съм разбрал всичко по въпроса или темата и питам хората около мен с мои въпроси свързани към темата, и когато ги получа ще разбера. Ако не ги получа, най-лесно е да потърся в гугул.

Очаквах, че ще ме насочите с прости изрази какво мога да сторя при кърлежобедствие.

,, П.П. Какво да правим, ако кърлеж е стоял твърде дълго или е бил заразен? Да пием много вода, да превържем с въже ( ако е на крайниците, за да спрем кръвта), да пием някакви хапчета, мазила или при лекар? "
Например да кажете да се консултирам с лекар или Вие какво използвате след ухапване от кърлеж/и.

Ето пак се стигна до трагичната истина. Давате ми линкове на сайтове с по 10-50 страници. Не мога да се кьоря. Имам 3 диоптъра на очите, не съм ли го писал. Г-н @Кольо е написал, че е бил при инфекционист и че може да се лекуваме само с антибиотици. Това ми стигна, получих отговорите си. Само, че накрая един линк.
Неизбежно е да се открива информация, чрез гугал. sad Сигурно трябва да се примиря. Г-н Окдалф съжалявам, ако съм те засегнал.

Орел пазител

Офлайн

0

#29 16.04.2018 21:48:23

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Шах и мат за Кольо и Окдалф.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

3

#30 16.04.2018 22:58:43

biolander
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 09.11.2011
Уеб-сайт

И то с пешката, Васко.

Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com
http://ostrieta.eu

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff