XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 01.06.2012 20:51:12

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Репелент срещу кърлежи

Спешно търся репелент срещу кърлежи. Ако някой има нещо излишно и може бързо да го прати да се обажда.
Благодаря!

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#2 01.06.2012 21:10:27

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Репелент срещу кърлежи

samotniq valk написа:

Спешно търся репелент срещу кърлежи. Ако някой има нещо излишно и може бързо да го прати да се обажда.
Благодаря!

Това, ама е с поръчка от нета ...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#3 01.06.2012 21:14:05

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Випразин (ако се произвежда още), Аутан, OFF!... Ще вършат работа. Поне един трябва да се намира в аптеката.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 01.06.2012 21:27:09

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Благодаря!
Утре ще видя в аптеката и ако няма, ще пиша пак за помощ smile

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#5 08.03.2015 19:39:11

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Наближава пролетта и идва времето на кърлежите. Вчера се замислих, че всъщност тая гад е най-опасното животно за човека в България - трудно се открива (понякога са изключително дребни и неразличими), преносител е на различни болести, многобройно е, лесно се прилепва, намира се буквално навсякъде навън. Най-лошото е, че гората (и не само) е пълна с тия гадове и те са сериозна пречка (дори и само психологическа) за излизането ни сред природата. Имам усещането, че в последните години тази напаст стана по-многобройна. Нарушен е може би някакъв баланс. Чудех се - кои са естествените врагове на кърлежите. Изобщо има ли такива. Мина ми и мисълта - а дали гората не се пази от хората чрез тях?

Последно редактиран от Ийон Тихи (08.03.2015 19:40:09)

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#6 08.03.2015 19:57:37

bgpanev
Редови

Регистриран: 18.08.2012

Ами тая сган много обича влажно и сенчесто, пък миналото лято не спря да вали, рай за кърлежи и комари.Истината е яко мазане преди излет и крачолите бутнати в чорапите когато се пресича тревна площ.От време на време е хубаво да си поглежда човек към обувките.Аз ползвам и пръскало репелент и стик .

Офлайн

0

#7 08.03.2015 20:29:43

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Аз използвам гети от лек бризент третирани с "антикърлежин" при пролетните трансекти през треволяците. Имайте в предвид, че кърлежите се привличат от светлите дрехи. Не просто се виждат по-добре на светъл фон. Привличат се от светлите неща.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#8 08.03.2015 20:42:45

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Най-удачният "антикърлежин" е третиране на дрехи, гети, обувки, чорапи и т.н. с перметрин, но за съжаление все по-трудно се намира по аптеките ...

Permetrin-sprejj-8094.jpg

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

3

#9 08.03.2015 22:47:11

OXYGEN
Редови

От: София
Регистриран: 04.12.2009

Бързо търсене в нета за перметрин показа това: перметрин за кучета
Същото ли е?
Как точно се третират дрехите - просто се напръскват? Опасно ли е за деца?

Офлайн

0

#10 12.03.2018 15:30:05

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Вчера бях цял ден в гората с една банда щъкащи хлапета. Времето много бързо се стопля и след седмицата дъждовна която прогнозират. Гадовете ще плъзнат, та въпроса е кой какъв репилент ползва?

Офлайн

0

#11 12.03.2018 15:53:42

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Аутан- жълтооранжев флакон, пише "Протекшън плюс"  под заглавието. Доколкото знам за да действа, трябва да се напръска кожата, ама аз пръскам и по обувките, и крачолите долу.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#12 12.03.2018 18:10:07

Кольо
КорифееЦ

Диип ууд на Офф. Прекрасна работа.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#13 12.03.2018 19:01:31

petarco
Редови

Регистриран: 14.10.2010

Ползвал съм катран . Комарите на Дунава не ме закачаха.Там където сме лагерували не ми е известно да има кърлежи.Не пречи да се пробва

Офлайн

0

#14 12.03.2018 19:29:11

Кольо
КорифееЦ

petarco написа:

Ползвал съм катран . Комарите на Дунава не ме закачаха.Там където сме лагерували не ми е известно да има кърлежи.Не пречи да се пробва

Руснаците много препоръчват катрана като репелент, особено брезов.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

2

#15 16.04.2018 14:10:30

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Преди 1 седмица, при едно излизане из Странджа..-1 кърлеж /плосък и червеникав/ лазещ по панталона!... След 2 дена, походче по крйбрежието към Ропотамо - 2 кърлежа едновременно лазещи по панталона ми!
Вероятно заради топлата и много влажна зима, тази година ще има яко от тази напаст!
Бях със светло зелен панталон, и си мисля ,че това е огромен "+" да се носят светли дрехи, защото аз си преглеждам панталона на всеки 10/15 мин. и така ги заковах тези три гадинки преди да са ме надупчили!!
Наскоро се сетих, че бях чувал отдавна /може би от дядо ми/ за една техника за вадене на кърлеж с "огън", но не съм я пробвал още и си мислех, дали някой от Вас има опит с тази техника?
Тоест, при забит кърлеж, да се доближи близко (но НЕ МНОГО близко, за да не се опече) до гадината овъглена пръчка или огън от запалка, колкото до почувства жегата и той сам излизал и се пускал!
Ще е хубаво ,ако някой го е пробвал да сподели!

Една приятелка /кучкарка/ ми каза наскоро ,че "лавандулово" масло отблъсквало кърлежите, но се замислих, дали пък няма да привлече, вниманието на диви пчели, оси, стършели в гората, което би било доста голям проблем?!...Май последния въпрос е риторичен smile
Също доста хора са доволни и от техниката за вадене на кърлеж с отрязана скилитка чесън и намазването му... А, чесъна е със сигурност и доста ефективно антивъзпалително средство при ужилване или ухапване от насекоми!!

Вероятно техниката с "огън" би била доста ефективна , а, и нямаш никакъв "ръчен" контакт с кърлежа, нито го дърпаш, нито го мажеш с нещо?!

Последно редактиран от Странджалия (16.04.2018 14:35:51)

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff