XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 05.08.2012 21:12:41

RELAX
Модератор
Репутация: 1538

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,663

Отг: Риболов

mchervenkov написа:
Aloo написа:

Не мога да се съглася, че едно време древните народи на които препитанието им е зависело от лов и риболов са ловували когато им скимне. Няма как да са ловували в размножителните периоди нали по този начин си режат клона на който седят.

Те такова нещо не бях чувал ми че то сигурно са мрели от глад тези дето са живеели покрай реките а?

Искам да се съглася напълно с мнението на Ачо и да опонирам на Мирко ...

Древните народи дори и да са искали да се намесят в съществуването и развитието на някоя еко система(зада се нахранят или да си осигурат кожи за топли дрехи), не са имали нито ресурса, нито технологиите да направят това...

Въпреки това обстоятелство, зная че също са спазвани човешки догми и забрани, които са произтичали от живият живот. В почти всички религии е дамгосано умъртвяването на бременно животно,  и обикновенно такива убити животни не са използвани за храна, а ловеца е придобивал незавидна популярност (най-малкото) за човек, който прекъсва естественият ход на развитието на живота... Той никога повече не можел да се издигне в йерархията на общността... Така че, дори и с ниско IQ хората от древността са знаели какво, кога и как да ловуват, зада не останат без ресурс. Пък и да не забравяме, че ресурсите тогава не са били това, което са сега, не без нашата неразумна експлоатация ...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#32 05.08.2012 22:11:16

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Отг: Риболов

Е не претендирам да съм експерт по темата. Просто си разсъждавам на глас. Все пак кой си рита канчето зорлен.  *DONT_KNOW*

Последно редактиран от Aloo (05.08.2012 22:13:13)


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

  0

#33 06.08.2012 14:07:42

cat
Редови
Репутация: 32

Регистриран: 06.12.2009
Мнения: 101

Отг: Риболов

Canis_Lupus в първия пост на темата е попитал как да употребява риболовните принадлежности от комплекта за оцеляване пък темата е станала манджа с грозде . За разлика от рибарските куфарчета дето ги имаме и съдържанието им от пиле мляко и каквото ти дойде на акъла в комплектите за оцеляване риболовните принадлежности са силно редуцирани . Буква А е да знаем как се връзва кукичка тук е показано доста добре как става това http://www.fishing-mania.com/school/ , зависи и дали има плувка в комплекта ако няма може да се замени най добре с птиче перо или стебло от тръстика баланса на плувката се прави с разцепените оловни съчми от комплекта .С риболовен прът също едва ли ще разполагаме ако сме опряли до комплекта за оцеляване но някоя 3м млада гъвкава пръчка върши работа понеже едва ли се гонят трофейни екземпляри . Следващото вече е познаване на местообитанията на рибите  и навиците им  ама това трябва да се научи .
[merge_posts_bbcode]Added: 06.08.2012 12:07:42[/merge_posts_bbcode]

Следващото което трябва да знаем е как да си набавим стръв . За стръв стават почти всички насекоми и ларвите им, ако сте в дъбова гора в окапалите по рано жълъди има ларви така наречения жълъдов червей който е деликатес за рибата също така добра стръв са и скакалците, щурчетата и различните видове мухи и пеперуди . Но се иска и малко наблюдателност какви насекоми има край водата ако няма от тези които смятате да ползвате за стръв рибата може и да не клъвне . За земните и торни червеи всеки знае че стават . Надявам се че не съм бил досаден .

Офлайн

  0

#34 07.08.2012 17:41:40

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Риболов

ето извадка от блога на ники....
"Зимният риболов се състоял от следното. Една дървена примамка, оформена като рибка или жаба била спускана през дупка, направена в леда. Индианецът лежал по корем и покривал главата си с одеяло, което понякога било прикрепяно към дървено скеле, така че да се поучи малка палатка. Това се правело с цел да се отстрани светлината и да помогне на ловеца да вижда по-добре приближаващата риба. Ловецът поклащал пръчката с примамката и ѝ придавал живост. В другата си ръка държал копие и чакал подходящия момент.
Друг начин бил определени участъци от реката, където рибата често идвала да хвърля хайвера си, да бъдат преградени от трупи. Рибата се скупчвала без да намери пролука да излезе, а ловците ги хващали и убивали с лекота."


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#35 07.08.2012 20:38:26

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Риболов

И индианците ли са ловили в забранения сезон? Стига бе!
Ама като се замисля, те и мечките гризли папат сьомга точно като отива да си хвърля хайвера. Ми като не могат да четат и не знаят че е в сила забраната...
С риск да стана досаден погледнете пост N 30. Племената организирани като ловци-събирачи са изтощавали бързо района в който са живеели. Не съм много наясно си индианските въпроси, но си спомням от книжките дето ги четохме едно време, че едно не голямо племе е защитавало огромни територии в прериите. А е разчитало за храна основно на преминаващите стада бизони. Дори, когато са се оттегляли за зимуване в планините, лова е бил само за разнообразяване на менюто. Основната им храна е била съхранените запаси бизонско месо. Та не мисля, че през пролетта, когато запасите са били на изчерпване, много са се замисляли, "да прикова ли тая бременна кошута, или може и тази вечер да си легнем гладни".


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#36 08.08.2012 09:16:12

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Риболов

Абе не са баш така нещата, ама сега не ми се обяснява.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#37 08.08.2012 12:25:21

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Риболов

С риск да внеса много оф топик .
  Бременната кошута не е точно идеалната плячка рано на пролет , през зимния период и поради бременоста животното е силно изтощено , началото на лактацията го изтощава още повече .Така че тогава тя представлява една подвижна проскубана кожена торба от кокали и щкембе. За разлика от женската мъжкара който наесен се е изтощил в периода на разгонване през зимата е успял да се възтанови много повече от женската и е много по приемлива плячка.

Офлайн

  0

#38 08.08.2012 15:02:42

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Риболов

Примерът с бременната кошута е произволен. Идеята ми е, че когато става въпрос за оцеляване в изключително трудни условия изборът е ясен. Предполагам на всички е ясно, че земеделието и скотовъдството осигуряват много повече храна от лова  и събирачеството. В този смисъл да се твърди, че първобитните племена са спазвали някакви праила при лова и риболова е меко казано несериозно. Дори и да са го правили, явно не е било успешно, защото според филмчето основната причина за миграцията на изток е била точно изтощаването на местообитанията.
Примера с индианците не е удачен, защото те не са първобитни племена, просто се подведох, но начина им на добиване на храната, а и заради капана който описва Бобъра.
Предполагам че ме разбирате чудесно - не защитавам Спартан, просто не смятам, че първобитните хора са се съобразявали много много с разни условности. Дори и да са го правили във времена на изобилие, в един момент им се е налагало да ...

Ама спирам вече, щото оспамихме темата за риболова.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#39 08.08.2012 15:30:22

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Риболов

Нещата както казах не са точно така. данните показват, че ловците-събирачи осигуряват доста стабилна прехрана, при това с много по-малко усилия. Средно ловците-събирачи изразходват за прехраната си 3-4 ч. дневно.

Навлизането на земеделието и скотовъдството е предизвикано от увеличаването на населението. Ловът и събирачеството осигуряват прехрана на сравнително малки колективи, обитаващи доста обширна територия.

Доброто познаване на средата и гъвкавите стратегии за прехрана дават сигурност на ловците-събирачи. При земеделците животообеспечаващите стратегии са много по-малко и еднообразни и прехраната се получава след упорит труд.

Първобитните племена са спазвали стриктни правила при лова и риболова, тъй като опита ги е научил да се отнасят внимателно към ресурсите и запазването им. Тези правилла често са имали форма на религиозни табута.

В антропологията от години се води спора за образа на "екологичния дивак" и антиекологичния дивак". wink Има множество примери, които подкрепят и двете тези... wink

Ето тук има добър обзор на проблема.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hunter-gatherer


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#40 08.08.2012 21:36:23

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Риболов

Аз имам съвсем слаби познания за риболова , умения почти хич и ми е интересно кое би било по ефективно :
Риболов с импровизирана въдица
Риболов с някакви кошове и "капани"
"Отстрел " с копия и стрели -харпуни

Офлайн

  0

#41 08.08.2012 22:04:26

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 862

Отг: Риболов

Риболов с хидрохинон...  @= *CRAZY*  sad

Офлайн

  0

#42 08.08.2012 22:14:10

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Риболов

Ми в зависимост от конкретната обстановка и уменията на конкретния ловец. В мътна вода няма как да харпунираш, но с въдица може да постигнеш не лош резултат. Кошове и капани със сигурност биха дали резултат, но изискват много време за приготвянето им, а и пренасянето от бивак на бивак ще представлява проблем. Риболовните принадлежности в комплекта за оцеляване дават една опция, която не бива да те ограничава, ако условията са неподходящи. Примерно, ако водата е много бистра и виждаш рибата, можеш да си сигурен, че и тя те вижда. Тогава може да пробваш с копие или импровизиран лък, тъй като няма да дойде в зоната на ловимост на пръчка която можеш да си отрежеш от гората. В такива случаи се използват булдо и изкуствени мухи за далечно замятане. Може също да се използват капани с кукичка. Завързваш влакното за някой клон и мяташ куката със стръвта навътре. След това се местиш нагоре по течението и пак и пак ... връщаш се към първия капан и отдалече проверяваш дали не се клати бурно клона. Може да се използва дрънчащ механизъм от примерно кутийка бирена с камъчета за сигнализация. Въобще познанията за обекта на лова и импровизацията са ключа към успеха.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#43 08.08.2012 22:17:58

RELAX
Модератор
Репутация: 1538

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,663

Отг: Риболов

кочевой написа:

Аз имам съвсем слаби познания за риболова , умения почти хич и ми е интересно кое би било по ефективно :
Риболов с импровизирана въдица
Риболов с някакви кошове и "капани"
"Отстрел " с копия и стрели -харпуни


Риболова никога не е толкова сигурно мероприятие. Трябва голяма доза опит, познания и сръчност. Сезона и метео-условията също са от съществена важност. Точна рецепта за успеха няма... Много различни и странични фактори влияят на успеха. Атмосферно налягане, месечен лунен цикъл и т.н. Не е толкова лесна таз дисциплина ... wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#44 09.08.2012 13:44:12

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: Риболов

С въдица много ясно. Към поста на Cat , мога да добавя само -  от вътрешна гума за велосипед се изрязват напречно 2 ластика, по 6-7мм широчина, получава се цяло кръгче. С тях защипваш някой подходящ камък и мяташ на дъно, за предпочитане около брега. С това не е необходимо да носиш тежести, но оловноте съчми са задължителни. Плувка може да се направи от почти всичко което има добра плаваемост, дори и парченце дърво.

Офлайн

  0

#45 09.08.2012 14:12:22

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: Риболов

3 лесни метода:

На Плувка:
7f361350d461855a.jpg


На дъно 1- хубаво е да се увие края на влакното на някой от пръстите, много чувствителен откъм кълване.

88fc3372ac10b01c.jpg


На дъно 2 - хвърляш и проверяваш след време , при кълване рибата се самозасича от тежеста на камъка.

e79f3be72cea08ae.jpg

Офлайн

  1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff