XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 17.04.2012 16:08:04

pinpinokio
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 17.04.2012
Мнения: 3

Тандур

Здравейте,
Някой чувал ли е за тези "фурни" познати от индийската и арабска кухня? Ето линк към Уикипедия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% … 1%83%D1%80

Изглежда ми като нещо което е възможно човек да си измайстори, например докато е на 4-5 дневен риболов и в него да си пригатвя разни вкусотии докато си почива ... Някой някакъв опит?

Офлайн

    0

#2 17.04.2012 17:37:52

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Тандур

На турски Тандър... smile Дъл няма нещо общо с Тенджера?

Офлайн

    0

#3 18.04.2012 15:09:36

pinpinokio
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 17.04.2012
Мнения: 3

Отг: Тандур

Ами не не ... по-скоро прилича на обърната саксия дето си й отрязал дъното smile) Палиш огин вътре  и казват, че стигало до 380 градуса температура (на сянка tongue) После ако искаш примерно хлебчета да си набримчиш, плесваш ги по стените и стават за нула време и чудно хубави! (Казвам го така уверено, защото съм хапвал индийски хлебчета по ресторантите и наистина са много вкусни, а се правят само от брашно и вода ... ). Та така ... по-скоро пещ, отколкото тенджера smile

Офлайн

    0

#4 09.09.2012 17:41:15

gargo2
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 22.07.2012
Мнения: 28

Отг: Тандур

Мисля ,че не е особено трудно за изработка .Трябва да се изкопае дупка в по-глинеста земя с форма на гърне но с достатъчно широк отвор за да може да се бърка и да се лепят питките по стените.След изкопаването да се укрепи последством навлажняване на стените и тупане с ръка и заглаждане.Все пак ми се струва ,че няма да стане за ден два защото при изсъхването замаската колкото и да е тънка задължително се напуква и трябва отново да се замазват пукнатините с глина .Изчаква се отново да изсъхне и новите пукнатини ,този път още по -тънки също се запушват и заглаждат ,Пак съхне и накрая с влажен парцал окончателно се заглажда докато  пукнатините изчезнат съвсем.Тогава се пали за пръв път след пълно изсъхване .В началото без да се загрява много силно а постепенно повече.Тези неща ги знам защото съм правил зидария с кирпичи и измазване с кал,а опалването от обикновена пещ.Мисля ,че за полеви условия е по удобно да се изкопае хоризонтарна пещ и да се пече в нея не само хляб отколкото тази вертикална която ми се струва по-трудна за използване.Вероятно в нея ще могат да се пекат и други неща спуснати в метална кошница .Някъде в нета бях виждал реклами на съвременни преносими пещи -гълнета в които печаха не лоши мръвки.Тези пещи имаха и отвор в долната странична част за въздух при опалването който при печене се затваряше.Сигурно и тези в земята имат такъв.Веднъж даваха за малко за Афганистан и техния бит и показаха без особени подробности такива пещи но ми се стори ,че от страни имаха някакви трапове.Може би от там имат отовори за въздух а може и да вграждат в земята готови пещите.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff