XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 02.03.2015 15:25:45

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1048

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,543

Отг: Рог и кост

Много хубав плътен матерял. Става за всичко каквото се сетиш. /бири/

Офлайн

    0

#62 02.03.2015 18:00:40

petergaitan
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 670

Отг: Рог и кост

Еййй, аз мога ли да се запиша за един? Даже ако някой друг от Софийско иска да го делнем, естествено поемам транспорта.

Офлайн

    0

#63 02.03.2015 18:52:10

стефан чаков
Редови
Репутация: 352

Регистриран: 23.12.2010
Мнения: 344

Отг: Рог и кост

От тебе рог за дръжка ,от мене заготовка за нож.Само требе да намерим някой по-умен от нас да ги направи както трябва.


Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

    0

#64 03.03.2015 05:03:19

kozet_76
Клетника
Репутация: 29

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014
Мнения: 706

Отг: Рог и кост

Роги да искаш,имам един комплект и от предния си "брак"-трофейни!!! wink Нек сме здрави,ще измислим нещо smile То сега като съм у дома се "заиграх" с поизостанали неща и съм качил снимки,утре още на позавършени работи...


Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

    0

#65 31.12.2015 14:57:54

petergaitan
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 670

Отг: Рог и кост

Сдобих се с едон рог от такова биче, каквито са по консервите. smile
Понеже срещам различни мнения в нета и в темата, да питам:
Има ли начин на обработка без варене че вкъщи не става. Белина, кислородна вода или друго. И каква е рецептата. Ако пък се налага варене, ще трябва да намеря място или с голямия газов котлон на излет.

Офлайн

    0

#66 01.01.2016 14:59:32

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1048

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,543

Отг: Рог и кост

Варенето осФен за дезинфекция спомага и за отделянето на костната чост от роговата. А смрадтта не е чак толкова голяма.

Офлайн

    3

#67 01.01.2016 18:37:25

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Рог и кост

По думите на Рейвъна от лъкоправския форум - варенето не е най-добрият вариант за обезмасляване на кост. Той ползва разредени киселини.

Офлайн

    0

#68 01.01.2016 19:21:50

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1048

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,543

Отг: Рог и кост

petergaitan написа:

Сдобих се с едон рог от такова биче, каквито са по консервите. smile
Понеже срещам различни мнения в нета и в темата, да питам:
Има ли начин на обработка без варене че вкъщи не става. Белина, кислородна вода или друго. И каква е рецептата. Ако пък се налага варене, ще трябва да намеря място или с голямия газов котлон на излет.

А ти какво ще го правиш този рог.

Офлайн

    0

#69 01.01.2016 20:50:54

petergaitan
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 670

Отг: Рог и кост

По-голямата част от дръжка за леуку, а от връхчето-дръжка за ферород.

Офлайн

    0

#70 01.01.2016 22:11:52

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1048

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,543

Отг: Рог и кост

Да разбирам че режеш пластини за дръжката или ползваш кухата част. Я пустни една снимка на рогчето, имам нещо предвид.
Ако може с нещо за сръвение до него.

Последно редактиран от Okdalf (01.01.2016 22:12:31)

Офлайн

    0

#71 01.01.2016 22:57:07

petergaitan
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 670

Отг: Рог и кост

view?usp=docslist_api
036428409-thumb.jpg?r=0
Идеята ми засега е да направя низана дръжка на едно Лаури Леуку 175. За гард и помел съм взел много подходящи парчета рог от северен елен и гарда го сложих, лепна перфектно. Сега мисля да сложа няколко кожени шайби, после няколко от бреза и после тъмния рог, да наредя светло-тъмно. Накрая помел от светлия рог.
От този тъмния мисля по-тънката част да е напред и ще пробвам след варенето да го стегна малко между летви да се сплеска и да намаля обема на кухата част.
Не знам колко ще е голяма тази куха част, но за да не тежи много, мисля да я запълвам не с епоксидна смола, а с каша от епокси и стърготини от нрезова кора.
Ще изчакам  малко да видя кой ще е ножът Хъ, той ще е или с цяла дръжка, или с чирени и затова може рогът там да влезе в употреба.
Но не съм работил с рог и всичко е експеримент. Ти каква идея имаш, Okdalf?

Последно редактиран от petergaitan (01.01.2016 23:02:13)

Офлайн

    0

#72 02.01.2016 11:05:38

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1048

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,543

Отг: Рог и кост

Ако сръвнението ти е кибрит, щото недоскиФ. Плътната част на рогчето е никаква. Като го сплеснеш ще имаш преблизително двойна ширина.
Тоест ще ти стане доста широчка дръжката. Имам едно малко рогче ще го потърся. Другата идея е рог от коза, с дебела стена и малко сечение.

Последно редактиран от Okdalf (02.01.2016 11:14:29)

Офлайн

    0

#73 02.01.2016 11:09:00

petergaitan
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 670

Отг: Рог и кост

Нещо много малка се получи снимката с пост от телефона. Сравнението е карти за игра.

036428409-big.jpg?r=0

Значи с токлова тънка плътна част е по-добре да се ползува кухината като контейнерче ли?

Офлайн

    0

#74 02.01.2016 11:17:31

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1048

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,543

Отг: Рог и кост

Май няма да стане това което искаш, доста широк е в основата. Ще потърси това рогче за което писах в предния пост.

Офлайн

    0

#75 02.01.2016 11:33:10

petergaitan
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 670

Отг: Рог и кост

Аха, тогава ще го направя примерно на контейнер. Благодаря ти и поздрави.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff