XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 11.02.2012 12:33:20

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

А представяте ли си как биха стояли юртите в бедстващи райони вместо сегашните фургони?
Ами като къмпинг?
Ами като туристическа инвестиция?

Последно редактиран от csiik (11.02.2012 12:37:23)

Офлайн

  0

#62 11.02.2012 12:59:40

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Юрта

csiik, според мен темичката трябва да отиде в друг раздел и там да продължим дискусията. Защото има много възможни приложения на юртата като временен подслон, но лично аз в бушкрафта не виждам практичност.
От гледна точка оцеляване при бедствия, кризисни ситуации и аварии... - Със сигурност има предимства!!!
От гледна точка по-приятен туризъм - Задължително!
От гледна точка алтернативен екологичен начин на живот - Безспорно!
От гледна точка на използването на юрти като изложбени зали, като временни постройки с различна цел... - СУПЕР!
Но притежаването и използването на юрта изисква физически наличен ресурс - кола за транспорт или по-голям брой хора за да се транспортира на гръб.
От гледна точка на занаята и изработката на една юрта - тук вече може да ни спечелиш, ако споделиш малко техническа информация, за да видим кое как става и защо.
От езотерична гледна точка - всичко може да се използва като афродизиак, ама в умерени количества. Най-вече секса smile аххаха

Офлайн

  0

#63 11.02.2012 15:22:26

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Юрта

а бе имам спомен че създателя на форума и блога за бушкрафт и оцеляване
има статия за индианско селище край софия  wink
предлагам да престанем с дъвкането,разбрахме на всеки позицията  big_smile
и да започнем да си говорим за устройство и материали на юртата  wink
би било по-градивно от безмислени спорове  smile
естествено ако колегата не пази търговска тайна  :[
аз не бих му се сърдил за което


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#64 11.02.2012 15:51:53

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

Black Wolf написа:

Борка, не зачеквай за "езотериката", щото ей сега ще ти обяснят как българите покрай енергетиката на юртата са изобретили пирамидите и космическите кораби. big_smile  big_smile  big_smile

Иначе ентусиаст като тебе със сигурност ще си падне по идеята, ама ти трябват 15-20 от тези:
http://mountain.kz/images/4670.jpg
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2012-02-11 14:49:45[/merge_posts_bbcode]

И пак ще кажа - мисля, че това е форум за бушкрафт и оцеляване, а не за туристически атракции и вилни селища...

Никой не говори за туристически атракции, а за инвестиции. За да може да остане природа . Юртата г-не, е съоръжение за реално оцеляване, а от всяка човешка дейност би трябвало да има някакъв смисъл и за околните, пряко или опосредствано. Става дума за реално оцеляване на бедстващите, а не само за удоволствие .
Или не Ви е ясна концепцията на юртата и ли сте си хейтър по природа. Защо е мястото на материала за юртата точно тук:
1. Юртата е съоръжение за оцеляване, доказало се в реални условия сибирски студ, вятър, лед, дъжд, жега. Кое не е за този сайт.  Значи един нож е, подслона не е, така ли?Още повече, че идеята за юртата трябва да провокира мисленето на онези, които желаят да живеят в условия близки до природата.
2. Юртата е съоръжение, което би могло да се направи с подръчни средства и толкова леко или тежко колкото желае човек. Това си е подслон, както са и типито, шалаша,чума, вигвама, ярангата и все неща от този род, които са си средства за оцеляване.
3. Направата на юртата се състои от редица умения необходими за оцеляването:
-Умение да се подбере необходимия дървен материал, в повечето случаи отпадъчен и то така, че да не се пречи на гората. Умението да се знае времето кога да се вземе този материал;
-белене на дървения материал с рукани, цепене и заглаждане и все в горски условия;
- огъване на огън и без огън;
- пробиване по стари способи/няма да ги разяснявам тук/;
- Е, малко математика, геометрия и съпротивление на материалите.
- Въжарство;
-Виларство;
-Обработка на кожи (консервиране, опресняване, лешене, изпиране, пиклиране, дъбене, намасляване, багрене и дообработване) и всичко това с билки и растения, без нито един препарат.
- Възли;
-Изработка на нетъкан текстил.
-палене на огън.
- Природосъобразен начин на живот - използване на ядливи растения.
- Ново отношение към природата и в крайна сметка нова екологична култура - това е юртата.
Та кое от гореизброените не е за този сайт?
Всичко това са умения за оцеляване и ако надзърнете във всяко едно ръководство или енциклопедия за оцеляване ще ги намерите там.

Офлайн

  0

#65 11.02.2012 16:02:27

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

Конструкция и материали
Юртата е кръгла, преносима, самоносеща, дървена конструкция, намираща най-разнообразни приложения. Тя не разчита само на въжета и колове/пръти, за да се задържи, по-скоро стените, гредите, пръстена на короната и обтягащите ленти, всички работят съвместно и като своеобразно чудо на физиката и инжинеринга, задържат цялата конструкция изправена и с постоянна структура. Ето защо юртата е особено привлекателна за места, където пространството е ограничено, защото цялото пространство което тя изисква представлява полезна жилищна площ – без да са необходими удължаващи и застопоряващи/укрепващи въжета – те са за павилиони и шатри.
Юртата е изключително стабилна, благодарение на гениалната си конструкция. Тя не застрашена от падане или преместване по време на буря (подсетете се за силата на степния вятър, дотигащ над 200 км/ч). При павилионите, шатрите и палатките, конструкцията се държи от платно и въжета и ако някое от тези съставни части поддаде – рухва цялото съоръжение. При юртите, дървената конструкция изгражда структурата и придава нейната стабилност. Конструкцията на юртата разполага с много равнини и дори ако една от тях не издържи, структурата не се засяга. Тъй като гредите издържат и носят теглото на короната, не е необходим централен стълб (освен ако юртата не е с много голям диаметър), което прави обитаемата площ много голяма.
Юртите са изключително комфортни по време на летните горещини. След като станете сутрин, можете да отворите клапата на покрива или да повдигнете покривалата на стените на 3 или 4 места. Това създава приятна конвекция и юртата остава прохладна през целия ден.     Материалите, използвани за направа на традиционните юрти са 100% екологични.     Дървеният материал, от който се прави конструкцията на юртата се е избирал в зависимост от природната среда и опита на предците. Използвали са и използват върба, лиственица, бряст, бял бор и др. Връзките на конструкцията се изработват от камилска или телешка полусурова кожа, а въжетата от вълнени и конски косми. Покривалото на традиционните юрти е едно и се изработва от плъст от овча или камилска вълна, днес от естетическа гледна точка се прибавят и покривала от памук и лен, понякокога и декоративно памучно покривало.
Основни части на юртата:
• Кhana, кереге или стени. Стените изглеждат като огромни кръстосани решетки, разгъват се и сгъват като акордеон и свързват една с друга с помощта на кожени ремъци. От броя на стените зависи размера на юртата. Бедните живеели в юрти със 4 стени, семействата „средна ръка” имали шест-стенни юрти, а юртите на обезпечените хора били с 8 и повече стени. Първенците можели да си позволят 14-стенни юрти. Най-големите юрти имали площ от 100-200 кв.м. Богатството на семейството можело да се познае и без да се влиза в жилището. Юртите на бедняците били покрити със сива или черна плъст, а богатите можели да си позволят плъстено покривало от скъпата вълна на бял овен. Стените били изработвани от ракита. Преди да обработят дървото го сушели в продължение на година.
• Рамка на вратата. Краищата на khana са приложени към рамката на вратата и обикновено биват вързани.
• Покривни греди /ребра/. Ребрата се опират в горната част на khana с единия си край и в покривния пръстен/корона в другия (две или три ребра са предназначени да седят на върха на рамката на вратата). Всяко едно от ребрата поема само малка част от теглото.
• Корона. Поставя се в центъра на юртата и има отвори за ребрата. След като пръстена е на мястото си, няма нужда от подпора в центъра. Казахите изработвали короната от южносибирска бреза. За тях тя била семейна реликва, признак за продължаване на рода. Предавала се от поколение в поколение и от баща към най-малкия син. Надупчената от вековете корона представя силата и покровителството на духа на предците. Смята се, че освен функцията на димоотвод/комин, короната изпълнява ролята на часовник. По пречупването и преминаването на слънчевите лъчи през куполните греди, с голяма точност било определяно времето.
• Подпори – при монголските юрти са задължителен елемент, докато при казахските поставянето им зависи от диаметъра на юртата. В монголската юрта, в долната част на подпорния стълб (адалбакан) мъжете окачвали оръжието си, на горната част – шапките. Смятал се за свещен и на децата било забранено да играят с него. Обикновено дървения адалбакан бил богато украсяван с орнаменти отгоре до долу и поръчвали направата му на именити майстори.
• Обтягащи въжета/ленти. Въжетата се правели от конски косми и вълна. Две въжета се увиват около външната страна на khana за предотвратяване на „приклякане” на юртата вследствие тежестта на покрива, който се стреми надолу.

Офлайн

  0

#66 11.02.2012 16:11:54

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Юрта

за колко време се сглобява една средна юрта5-6м
виждам че ползваш 4 слоя покривала
първия е декоративен да не чернее вълната като си в юртата...той може и от вътре да се сложи на стените
втория е вълнения ТЪКАН колко гр/м е достатъчен за да има добра изолация
третия е водонепропускащия,от какво е той
и брезента най-отгоре,също декоративна функция и евентуално да предпазва третия
ако е само брезент,не спира ли пак водата?типито е само от брезент,валяло го е дъжд,град и сняг,до сега не е пуснало
монглите май ползват само плъст и брезент(даже не всички)
как изчисляваш колко трбва да се дебели компонентите на конструкцията за да издържи юртата на натоварване от вятър сняг и тн...
за колко време се изпълнява поръчката,по някои сайтове има и над 6м срок...
благодаря предварително

Последно редактиран от bobber (11.02.2012 16:12:34)


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#67 11.02.2012 16:28:04

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

bobber написа:

за колко време се сглобява една средна юрта5-6м
виждам че ползваш 4 слоя покривала
първия е декоративен да не чернее вълната като си в юртата...той може и от вътре да се сложи на стените
втория е вълнения ТЪКАН колко гр/м е достатъчен за да има добра изолация
третия е водонепропускащия,от какво е той
и брезента най-отгоре,също декоративна функция и евентуално да предпазва третия
ако е само брезент,не спира ли пак водата?типито е само от брезент,валяло го е дъжд,град и сняг,до сега не е пуснало
монглите май ползват само плъст и брезент(даже не всички)
как изчисляваш колко трбва да се дебели компонентите на конструкцията за да издържи юртата на натоварване от вятър сняг и тн...
за колко време се изпълнява поръчката,по някои сайтове има и над 6м срок...
благодаря предварително

Всеки хидрофобиран плат в т.ч. и брезента издържа определено време и след това пропуска, напр. ако вали дъжд повече от 7-8 часа. За град и сняг няма проблем.
Монголите, а и киргизите, а също и другите по правило използват само едно покривало, но войлока/плъстта/ е изготвен от непрана вълна, и покривалото не пропуска вода, защото се запазва мазнината. В съвременните варианти вече е по-цивилизовано.
Ами тук вече е сложничко - изчислението на конструкцията, не може да се обясни това са си дървени конструкции:)))
Ами при подготвен екип една средно голяма юрта /20кв./ става за около 20-30 работни дни. По-големия проблем е шиенето. То отнема време, защото първо се прави конструкцията и по нея се шие. Иначе не става, пробвано е:))
А иначе, за нашите климатични условия, смятам че 1кг/кв.м е достатъчен.

Офлайн

  0

#68 11.02.2012 16:28:24

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Юрта

Как се постига тягата за да не пуши вътре при открито огнище ? Има ли отвори за пресен въздух ?


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

  0

#69 11.02.2012 16:36:21

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

slaf40 написа:

Как се постига тягата за да не пуши вътре при открито огнище ? Има ли отвори за пресен въздух ?

Юртата отгоре има корона която се отваря и затваря с капак, който е от същите материали като покривалото. По принцип то е постоянно отворено и се осъществява аерация.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2012-02-11 17:36:21[/merge_posts_bbcode]

Ето как става конвекцията:

Последно редактиран от csiik (11.02.2012 16:37:34)

Офлайн

  0

#70 11.02.2012 16:37:15

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Юрта

ДА при типитата има двойна стена която създава тяга и изсмуква дима навън...
bi-tipi-skizze.jpg
проблема е ако духа насрещен на отвора вятър че го връща вътре
при юртата би следвало да го няма този проблем,тъй като димния отвор е в най-високата точка и няма значение посоката на вятъра
въпроса на колегата е при открит огън,с печка е ясно


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#71 11.02.2012 16:38:56

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Юрта

csiik написа:
slaf40 написа:

Как се постига тягата за да не пуши вътре при открито огнище ? Има ли отвори за пресен въздух ?

Юртата отгоре има корона която се отваря и затваря с капак, който е от същите материали като покривалото. По принцип то е постоянно отворено и се осъществява аерация.

Да бе да , това го знам , но отгоре излиза топлия въздух и дим , пак от там ли влиза и студеният въздух !?
Ти палил ли си открит огън в твоята , не пуши ли , ако всички отвори освен короната са затворени ?

Последно редактиран от slaf40 (11.02.2012 16:44:25)


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

  0

#72 11.02.2012 16:42:16

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

bobber написа:

ДА при типитата има двойна стена която създава тяга и изсмуква дима навън...
bi-tipi-skizze.jpg
проблема е ако духа насрещен на отвора вятър че го връща вътре
при юртата би следвало да го няма този проблем,тъй като димния отвор е в най-високата точка и няма значение посоката на вятъра
въпроса на колегата е при открит огън,с печка е ясно

И с открит огън е същото, няма проблем, защото вятъра няма как да влезе в юртата, независимо колко е силен и от коя страна духа.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2012-02-11 17:42:16[/merge_posts_bbcode]

slaf40 написа:
csiik написа:
slaf40 написа:

Как се постига тягата за да не пуши вътре при открито огнище ? Има ли отвори за пресен въздух ?

Юртата отгоре има корона която се отваря и затваря с капак, който е от същите материали като покривалото. По принцип то е постоянно отворено и се осъществява аерация.

Да бе да , това го знам , но отгоре излиза топлия въздух и дим пак от там ли влиза и студеният въздух !?

Да.

Офлайн

  0

#73 11.02.2012 16:48:19

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Юрта

ЗНАЧИ зиморничавите сядат у лево че от там минава топлия въздух  big_smile
тва нещо не го разбрах,как влиза студения въздух от там като при излизане на топля и дима
би трябвало да пречат на студения да влезе
[merge_posts_bbcode]Добавено: 11-02-2012 16:48:19[/merge_posts_bbcode]

слави,може би наистина няма как да "сее" дима вътре тъй като вятъра е над димния отвор
при типито вкарва вятъра вътре ако е насрещен....все едно да имаш два срещиположни отвора на типито
и като духа да не влиза навътре а да си минава напред...


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#74 11.02.2012 16:55:13

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Юрта

bobber написа:

ЗНАЧИ зиморничавите сядат у лево че от там минава топлия въздух  big_smile
тва нещо не го разбрах,как влиза студения въздух от там като при излизане на топля и дима
би трябвало да пречат на студения да влезе
[merge_posts_bbcode]Добавено: 11-02-2012 16:48:19[/merge_posts_bbcode]

слави,може би наистина няма как да "сее" дима вътре тъй като вятъра е над димния отвор
при типито вкарва вятъра вътре ако е насрещен....все едно да имаш два срещиположни отвора на типито
и като духа да не влиза навътре а да си минава напред...

Няма проблем.

Последно редактиран от csiik (11.02.2012 17:01:39)

Офлайн

  0

#75 11.02.2012 16:57:46

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Юрта

предполагам с печката топли повече от колкото с открит огън?
затварянето на отвора може да става и от вътре нали?
имам спомен че съм чувал някъде че въжетата които отварят и затварят отвора минават под юртата и
не трябва да излизаш за да затвориш
ако единствения проблем е миризмата на пушек...ще те взема с мен на типи в дъжд...след това няма да ти е никакъв проблем  big_smile СВИДЕТЕЛИТЕ ДА МЪЛЧАТ
[merge_posts_bbcode]Добавено: 11-02-2012 16:57:46[/merge_posts_bbcode]

слави,може би работи на принципа на витошката кабина,там пуши ли вътре при вятър....димния канал е пак в най-високата точка


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff