XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 10.02.2012 14:49:09

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Отг: Юрта

За мен Бушкрафт е умението да създадеш битова обстановка от наличното в природата като използваш примитивни щадящи техники, средства и инструменти. Бушкрафта е и умението да виждаш и оползотворяваш всичко което ти дава природата, като взимаш само толкова колкото ти е нужно. За теб, твоето семейство и най-близките ти хора. Другото е прищявки, алчност, излишна лакомия или безочливо унищожение.

Юртата в този контекст, изработена изцяло с естествени материали е определено щадящ дом по-близък до природата, но всякакви добавки от синтетичен характер или технологии които не щадят природата за производството я правят не по-малко вредящ тип жилище.

И още нещо - Хората които вярват в минимализма в екипировките, ще търсят минимално количество багаж, минимално количество екипировка и едни 20-30 кг. юрта, ще им се видят доста неподходяща добавка. Мисля, че таргета ви трябва да бъде друга група от хора.

пп. Писах ви лично съобщение, можете да го видите горе в дясно РМ.

Офлайн

0

#32 10.02.2012 16:06:33

csiik
Редови

Регистриран: 09.02.2012

BPetrov написа:

За мен Бушкрафт е умението да създадеш битова обстановка от наличното в природата като използваш примитивни щадящи техники, средства и инструменти. Бушкрафта е и умението да виждаш и оползотворяваш всичко което ти дава природата, като взимаш само толкова колкото ти е нужно. За теб, твоето семейство и най-близките ти хора. Другото е прищявки, алчност, излишна лакомия или безочливо унищожение.

Юртата в този контекст, изработена изцяло с естествени материали е определено щадящ дом по-близък до природата, но всякакви добавки от синтетичен характер или технологии които не щадят природата за производството я правят не по-малко вредящ тип жилище.

И още нещо - Хората които вярват в минимализма в екипировките, ще търсят минимално количество багаж, минимално количество екипировка и едни 20-30 кг. юрта, ще им се видят доста неподходяща добавка. Мисля, че таргета ви трябва да бъде друга група от хора.

пп. Писах ви лично съобщение, можете да го видите горе в дясно РМ.

Никъде не съм писал за целевата група на подобно съоръжение. Може например да се изградят биваци на принципа на хижите с по-големи юрти.  За туристите (които имат коли) има вариант от 10 кг за двама души, сгъваема, но това е друга тема. Намират много добро приложение в защитените зони, вмест заслони за наблюдение на птици, посетителски центрове и т.н. И аз ви писах.

Офлайн

0

#33 10.02.2012 16:42:32

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

В Унгария имах възможността да посетя един исторически парк Опустасер, там имаше и кът юрти, а постройките бяха стилизирани юрти. Идеи много smile
Благодаря за бързия отговор!

Последно редактиран от BPetrov (10.02.2012 16:42:57)

Офлайн

0

#34 10.02.2012 16:54:30

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Юртата, била тюркска (юрта) или монголска (гер) е сложно съоръжение, което изсква товарни животни. Да, готино преносимо жилище е, но без поне няколко камили или коне не става.

Типито също изисква товарни живтни. Преди появата на конете в Америка е имало начин за пренасяне (типитата тогава са били доста по-малки), но пак са били нужни кучета.

Вигвамът е жилището, което не изисква товарни животни (ако не се смятат за такива жените, които са мъкнели покривалата :[ ), но и при него транпортирането е ставало по-радко на гръб и по-често с кану...

Имам богат опит от мъкнене типи на гръб... Това мероприятие има смисъл само и единствено ако се лагерува на едно място поне 10 дни...

Иначе за разрешенията за лагери - абе да. Иска се. Кога искаме, кога не - май някои години сме пропускали тази формалност. wink  Но по принцип ни познават, знаят от 20 год. какво правим и не само, че не нанасяме вреди, но и че неколкократно сме предотвратявали различни поразии в района.

О, Боже! Чак сега прегледах цялата тема и съм в лек потрес. sad
Като човек, който има поглед върху живота в преносен тип цилище, мога да кажа, че това, което се предлага е зле замислено.
Юрта за 40 сек. и даже за 4 мин. е зле измислена фантасмагория.
Живял съм в преносно жилище при дъжд, вятър и сняг и имам известна представа какви са изискванията за непроницаемост от вода, за устойчивост на вятър, за това какво да става отдолу на земята (ако не искаш да спиш с мокър задник е от изключителна важност), за това как стои въпроса с отоплението и пр. и пр.

Затова ще кажа - просто не става... Да, може да се сглоби някаква подобна конструкция кото да пази евентуално от слънце при липса на всякакъв вятър...  big_smile

Както казах, юртата, истинската юрта е достатчно сложно съоръжение и си изисква определни неща... С пръчици и някаква басма не става...

Последно редактиран от Black Wolf (10.02.2012 17:09:20)

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#35 10.02.2012 17:05:38

csiik
Редови

Основни разлики във видовете юрти:

Съществуват два основни вида юрти Тюркски и Монголски. Тюркските юрти се използват от казахи, киргизи и тюркмени, а монголските юрти, на практика, от останалите номадските народи в Монголия, Бурятия, Калмикия, Тува и Тибет.
    Разлика между монголската и тюркската юрта:  При при тюркската юрта ребрата на покрива са извити в частта, която се съединява с решетката/стената на постройката, което прави покрива с по-куполовидна форма, а не като прав конус. При монголските юрти ребрата на покрива са изработени от право дърво, което придава строго конусовиден вид на покрива.
    При тюркските юрти теглото на купола се разпределя чрез огънатите ребра на стените на юртата, които също са огънати, което увеличава тяхната носимоспособност. Поради извивката на ребрата и стените, тюркската юрта има куполообразна форма, което позволява да не се слагат подпори. В монголската юрта няма извивка на ребрата на покрива и тежестта се концентрира в центъра на юртата, поради което в по-големите диаметри юрти се поставят подпори върху които се поставя короната.
    Тюркската юрта на външен вид изглежда по-изящна, но монголската е по-проста, по лесно се поставя, макар че в древността, наличието на допълнителни подпори да е усложнявало превозването й с коне.
    Всеки вид юрта има своите предимства и недостатъци и изобщо не е уместно да се прави разлика между тях.

Как се отоплява юртата?

Юртата по принцип е приспособена за целогодишно ползване и добре направената юрта има изключителна топлоизолация, която й позволява да поддържа сравнително постоянна температура. Конструкцията на юртата позволява да се задържи топлия въздух, поради липсата на фуги, отвори, прозорци и др.
    Юртата се отоплява по класическия споб, като по средата се издига огнище, а дима излиза свободно през короната /димоотвод, димник/ без да се разпространява в самата юрта. Отоплението може да стане и с мангал, поставен също в средата на юртата. По-съвременните варианти са с малки печки тип „циганска любов” или по-тежки чугунени, кахлени и др., като дима се извежда посредством кюнец.
Печката се използва, както за отопление, така и за готвене. Възможен е вариант и зидани печки или камини.
    В зависмост от желанието, димът се извежда или през короната или отстрани през решетката.
    За луксозен вариант е възможно монтиране на климатици.

Преимущества на юртата
Юртите имат много предимства, както материални, така и нематериални. Като древно преносимо жилище, юртата ни предоставя друг поглед от праволинейната експресия на съвременната култура и ни напомня, чрез кръглата си форма, за единството и взаимосвързаността на всички неща..
Разходите за юрта могат да се сравнят с разходите за това, което човек може да направи за кола на старо, около  150€ до 200€/кв.м/ (в зависимост от размера юрта и опциите, които се добавят към пакета).
Юртите са лесни за сглобяване, необходими са един или два часа за непрофесионален екип от 2-3ма души да издигнат юртата.
Юртите са с много възможни приложения - от домове за живеене, през студия и пространства за гости, до промишлени обекти. Да имаш подслон, който може да се предоставя бързо и след това да бъде пренесен или прибран в зависимост от промяната в ситуацията, е страхотно предимство.
Преносимостта и достъпността на юртите ги правят привлекателен вариант за хора, които искат да експериментират с живота в общността, преди да вземат решение за дългосрочен ангажимент и да направят големи финансови инвестиции.
Гъвкавата природа на юртата работи добре за сформирани с определена цел общности, където може да се използват за задоволяване на различните потребности във времето (например място за среща, туризъм, йога студио и др.).
Бидейки кръгла, юртата предлага по-добро използване на пространството, отколкото нейните „праволинейни колеги”, по-ефективна е за отопление, и предоставя по-малко съпротивление на вятъра. Покривната конструкция, с корона и групата ребра, представлява невероятен архитектурен ансамбъл, създаващ усещане за обем и пространство.
Овалната форма на юртата се вписва в естествената среда по-лесно от праволинейните сгради.
Юртите осигуряват здравословен вариант за хора с химическа чувствителност, защото няма токсични материали и осигурява постоянна аерация.
Лечебната, творческа, и духовната същност на юртите е широко призната. Юртите изглеждат особено подходящи за някои занимания. Те често се използват за възстановителни центрове, както и за лечебни изкуства, медитация, духовни практики, танци и обществени събирания. Хората изглежда спят по-добре в юртите, а често и повече сънуват. Не на последно място, струва си да се отбележи факта, че юртата действа като афродизиак, тъй като действа пряко върху либидото на хората, които я обитават.

Да обобщим най-важните удобства и практичността на юртата

 лесно преносима, което я прави изключително удобна за семеен туризъм;
 по силите на всеки (или екип от 2-3 души) е да сглоби и разглоби юрта;
 благодарение на своята вълшебна обвивка не пропуска дъжд, вятър, студ и жега;
 отворът на купола създава тяга, която позволява ползването на огнище или печка за отопление;
 поради обтекаемата си форма е изключително устойчива на порива на вятъра, а изпитаната древна конструкция - на всякакви земни трусове.

Офлайн

0

#36 10.02.2012 17:20:46

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Абе човече, какво и е лесно преносимото? Знаеш ли, че за една юрта са нужни поне две камили и 2-3 коня, за да се пренесат нещата? Имаш ли представа покривалото, което осигурява достатъчна защите от студ и пек калко тежи?!?...

Дори едно обикновено типи колко тежи?...

Някога издигла ли си подобно съоръжение и знаеш ли колко време отнема?

Имаш ли представа как се поддържа и УПРАВЛЯВА огъня (и съответно пушека) в нещо такова?

Нещата хич не са "ори, мели, яж" (в случая сложи пет пръчки, едно платно и спи  big_smile )...

Офлайн

0

#37 10.02.2012 17:35:07

csiik
Редови

Първо, съмнявам се че сте виждали сгъваема юрта, второ басмичката и пръчиците е детска играчка за дечица и няма нищо общо със сгъваемата юрта, която се разгъва за 40 сек. Е може и да не съм прав за 40-те секунди, може би е за 38, 39  сек ,зависи от сръчността, то е както едно време, разглобяването на АК47 едни за 30 се други за 20 сек трети за по-малко и т.н. И Вие като шопа пред жирафа "...е те такова животно нема". Нема, ама има измислил съм го и съм го направил, и е изолирано отдолу, за да не се мокри дупето и от страни да не я духа вятъра и изолирано да не влиза вода.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2012-02-10 18:35:07[/merge_posts_bbcode]

csiik написа:

Първо, съмнявам се че сте виждали сгъваема юрта, второ басмичката и пръчиците е детска играчка за дечица и няма нищо общо със сгъваемата юрта, която се разгъва за 40 сек. Е може и да не съм прав за 40-те секунди, може би е за 38, 39  сек ,зависи от сръчността, то е както едно време, разглобяването на АК47 едни за 30 се други за 20 сек трети за по-малко и т.н. И Вие като шопа пред жирафа "...е те такова животно нема". Нема, ама има измислил съм го и съм го направил, и е изолирано отдолу, за да не се мокри дупето и от страни да не я духа вятъра и изолирано да не влиза вода.

А иначе с височина 2 м тежи 30 тина кг, а с височина 1,6м тежи десетина кг:))) Площта и на двете около 3-4 кв. м.

Последно редактиран от csiik (10.02.2012 17:33:13)

Офлайн

0

#38 10.02.2012 17:36:08

torah
Редови

От: София
Регистриран: 23.06.2011

Прати някоя снимка на твоите творения за да стане по нагледно, щото така само приказки.

Офлайн

0

#39 10.02.2012 17:39:12

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Тази сгъваема юрта каква устойчивост има? Самата форма изобщо не гарантира устойчивостта - това поне е проверено.

Вие имате ли някакъв опит от живеене в подобен тип жилища при различни атмосферни условия или прости си теоретизирате? При дъж с вятър или при сняг? Ако опитите са на двора - уви, не се брои.

Аз имам такъв опит, така че знам какво говоря и какво може да се очаква от подобно съоръжение. Доста съм подгизвал, когато в дъжд сам нагласял клапите за дима, доста съм де борил с водата, която прониква при силен дъжд.
Сори, ама прикажчици за "чудесни изобретения" не ме впечатляват...

Офлайн

0

#40 10.02.2012 17:42:18

csiik
Редови

torah написа:

Прати някоя снимка на твоите творения за да стане по нагледно, щото така само приказки.

ами погледни в Български юрти във Фейсбук там е показана и в сгънато състояние и с мен вътре и в колата, само дървената конструкция, покривалата не съм ги показвал и не смятам, същите са като на големите юрти, а дъното си е иновация:))).
Ами виж юртата при различните атмосферни условия как се държи , там е показано и не само аз, а 8 души спаха и живяха в нея при най-големите дъждове и бури и не капна и капка дъжд:)))Сега я изпитваме на студ и сняг:)))

Последно редактиран от csiik (10.02.2012 17:45:29)

Офлайн

0

#41 10.02.2012 17:43:19

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Въйх, започвам с извинение ако не съм разбран правилно.
Исключително добре оформена брошура в стил ранна криворазбрано демокрация. Все едно гледам рекламата за новия, примерно " Стиин моп" Значи това е най- доброто предлагано походно нещо на пазара. Независимо от това ти трябва ТИР за преместването. Защо ли, ми много просто като сложим изолацията на пода, тази на стените, скелета и арматурата. Външна водовлаго термо изолацията, покъщнината за лукс конфорт, климатиците и т.н. Те за това ти требе ТИР-а. Пак се извинямам за голословността си. Братле предлагаш нещо ново спорет теб на пазара. Не е това начина да ни убедиш. В частта показваща преимуществата на юртата виждам реклама на старопанелка мансарда. Имаш пространство за всичко от спорт до отдих и отмора " йога" Говориш за минимализация във време и пространство и следващия момент, айдяяя утиде коня у ряката.
Виждаш, че във форума има доста хора който са се сблъсквали с проблемите на преносимите жилища. Забрави за това, че не ти трябват ръзрешителни. Системата е така устроена и ВИНАГИ се намира крив собственик на терена.
  Моля, мойте драсканици да не нарушат дискусията. *WRITE*

Офлайн

0

#42 10.02.2012 17:51:30

csiik
Редови

Okdalf написа:

Въйх, започвам с извинение ако не съм разбран правилно.
Исключително добре оформена брошура в стил ранна криворазбрано демокрация. Все едно гледам рекламата за новия, примерно " Стиин моп" Значи това е най- доброто предлагано походно нещо на пазара. Независимо от това ти трябва ТИР за преместването. Защо ли, ми много просто като сложим изолацията на пода, тази на стените, скелета и арматурата. Външна водовлаго термо изолацията, покъщнината за лукс конфорт, климатиците и т.н. Те за това ти требе ТИР-а. Пак се извинямам за голословността си. Братле предлагаш нещо ново спорет теб на пазара. Не е това начина да ни убедиш. В частта показваща преимуществата на юртата виждам реклама на старопанелка мансарда. Имаш пространство за всичко от спорт до отдих и отмора " йога" Говориш за минимализация във време и пространство и следващия момент, айдяяя утиде коня у ряката.
Виждаш, че във форума има доста хора който са се сблъсквали с проблемите на преносимите жилища. Забрави за това, че не ти трябват ръзрешителни. Системата е така устроена и ВИНАГИ се намира крив собственик на терена.
  Моля, мойте драсканици да не нарушат дискусията. *WRITE*

Аз не предлагам нищо, само тема за размисъл и оповестявам резултати от емпирични изследвания. Правя го защото има такива като Вас които не вярват и за тях нещата опират до там до където се простира техния опит. Не е необходим ТИР. За нормална семейна юрта е необходимо возило да може да вози 70-80 кг. а за двама души 15-20 кг. събира се в багажника на почти всяка кола - ИКЕА ряпа да яде:)))
Колкото за разрешителните, говорим за собствена земя, когато земята не е твоя, естествено е, че се иска разрешително.

Последно редактиран от csiik (10.02.2012 17:53:50)

Офлайн

0

#43 10.02.2012 17:54:54

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

момчета,погледнете в сайта на човека или в фейсбук,за да му видите работата
работата му е доста добра
да не говорим че по абсолютно същия начин се отнесохте и с мен като почвах типито...
то не бяха
-за какво ти е
-знаеш ли колко тежи
-колко време се разпъва
-колко пъти в годината ще го разпъваш
и тн.

аз мога да кажа само едно ЕВАЛА за ентусиазма на човека,замислете се колко пъти сте правили наполовината на такова нещо,после хвърляйте камъните
[merge_posts_bbcode]Добавено: 10-02-2012 17:54:54[/merge_posts_bbcode]

нормално за такова жилище да ти трябва и транспорт,но има хора си купуват ремаркета палатки...
същото това ремарке може да се ползва и за юрта,типи,вигвам и тн,щото в тва ремарке палатка зимата
жив си умрял  wink

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#44 10.02.2012 17:59:10

csiik
Редови

bobber написа:

момчета,погледнете в сайта на човека или в фейсбук,за да му видите работата
работата му е доста добра
да не говорим че по абсолютно същия начин се отнесохте и с мен като почвах типито...
то не бяха
-за какво ти е
-знаеш ли колко тежи
-колко време се разпъва
-колко пъти в годината ще го разпъваш
и тн.

аз мога да кажа само едно ЕВАЛА за ентусиазма на човека,замислете се колко пъти сте правили наполовината на такова нещо,после хвърляйте камъните

Благодаря за подкрепата, това което  Вие сте направили Ви прави член на групата на можещите и правещите и предполагам и на Вас сега Ви е смешно когато някой Ви говори за Типи:)) и Ви намира кусури. Аз съм свикнал и е невъобразимо удоволствие да видя как изчезва и най-малката сянка на съмнение от лицето на  всеки който влезе, постои, престои и преспи(ако иска ) в истинската юрта:)))

Офлайн

0

#45 10.02.2012 18:02:36

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

не са лоши момчета брат,ама към новите се държат малко странно  smile
и с мен беше така  big_smile

наистина това което правиш е изключително и не разбирам защо те критикуват
какво по-хубаво да работиш това което ти харесва
в края на краищата и на мен ако ми дадат парите които искам за типи бих направил и на друг

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff