Деси първите ми гети ги ших както дойде, после ме поправиха. Та пиша като за мен, ти ще си вземеш размера от твойте джуджета. Квадратно парче плат с размери 50/50 см. Това е приблизително обиколкото но прасеца под колянота и дължината на самия прасец. Следва уширението за обиколката на обувката. Измерваш приблизително обиколката на обувката на височина от пода около 3см. Правиш триъгълно парче и пришиваш към едната страна на плата, и вече получаваш тръпец на който двете основи са обиколката на обувката и тази на прасеца. Подгъваш в двата края за ластик или въженце. На двете страни на тъпеца пришиваш цип но едър /или както му казват мъжки/. В двата края на ципната лента зашиваш и кукички така, че да не позволяват разсцепване на ципа. Съответно кройш лява и дясна чяст, желателно е ципа да е от външната страна на крака. За по лесно обслужване. Следва премерване и довършителни работи, тук трябва да се намеси и тати. След наместването /поставянето на гетата/ се дърпва предния долен край на гетата по посока върха на обувката. До достигане на първи или втори ред от връзките. Там се зашива друга кукичка която предотвратява набирането на гетата при допира със снега. От долна страна на гетата също се зашива или поставя проволчица или кожена лента със закопчалка. Лентата преминава пред тока там където е свода на обувката, кУето също предотвратява набирането на гетата. За това има няколко решения, аз дълги гадини ходих с гети на който бяха ушити само скобички на тези места, а през тях минаваха два вързани ластика. Самите ластици се кръстосваха под обувката, а над нея се закопчаваха със скобичка или ония гегички по сЮтиените ма по големички. Това позволява бърза поправка по време на експлоатация. Винаги може да се замини с ластик или някаква сиджимка. Дано да съм ти бил полезен ако не ти е ясна самата кройка ще се пробвам да я нарисувам и покажа. Успех.
пп При този плат /гумиран/ няма как да избегнеш спарването, търси просто промазан шушлЯк.
Последно редактиран от Okdalf (10.01.2019 12:17:30)