XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 22.10.2010 09:44:11

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Hobo

Може ли да кажете малко и за ултра леки алпинистки въжета? Предполагам, че не само за мен, ще бъде интересно и полезно.


vanjo

@Hobo за съжаление няма ултра леки алпийски въжета. Едиствено избора на различни диаметри увеличава или намалява общото тегло и обем на въжетата. Точно за това разните производители на всякакви устройства за качване и/или слизане описват диапазона (диаметрите) на въжетата с които са съвместими например (8-10.5 мм 9-12 мм). Разбира се има известна разлика в теглото на различните производители. В скалното катерене и височинният алпинизъм се ползват и двойни въжета, докато за проникване в пещери и пропасти се е наложила в практиката ТЕВ (техника на Единичното Въже). Не зная до колко съм изчерпателен с този отговор, но ако човек реши да притежава (добави) в инвентара си въже трябва да е запознаят задължително с възлите (как се правят, за какво служат, колко редуцират здравината на въжето).


Hobo

Благодаря, Vanjo. Аз не разбирам от въжета и тепърва ще чета какво да си взема. Може би ти ще дадеш съвет. Става дума за 20-30м въже, което според мен всеки трябва да има в себе си за преодоляване на някои сравнително леки участъци, които не изискват специални познания и умения по катерене и алпинизъм, но пък без въже не става.

Даже мога да стесня обсега на питането. Колко дебело и дълго да е въжето, което носим с нас, та хем да става за работа, хем да тежи минимално? Къде е разумния компромис?


Kent

    Не зная до колко съм изчерпателен с този отговор, но ако човек реши да притежава (добави) в инвентара си въже трябва да е запознаят задължително с възлите (как се правят, за какво служат, колко редуцират здравината на въжето).

знанията за съхранението и поддръжката на въжето са не на последно място. свръхлеки няма уневирсиални, хеле че са различни за спускани или изкачвания по определени показатели.


vanjo

Ако е за леки натоварвания и носене (качване) на багаж 9 - 10 мм статично въже би свършило работа, относно дължината мисля че 30 метра е доста добра дължина. Kent е прав че има значени как се съхранява едно въже, що се отнася до универсалност има въжета които притежават при определени условия качествата и на динамичните и на статичните въжета (dinastat). Да поясня за какво става дума в алписките и пещерняшки среди се използват въжета с различни качества и те биват :
1. Динамични - за катерене (алпийски)- характеризират се с голяма разтегливост при динамични натоварвания. Издържат натоварване до 22kN в зависимост от дебелината им.

      От своя страна динамичните въжета биват :
      - единично -Включва се последователно във всички осигурителни точки по маршрута. Маркира се със знак единица оградена в кръг
      - двойно - катерещият води и двете въжета, като ги включва последователно (редува ги) в осигурителните точки. Маркира се със знак една втора оградена в кръг.
      - близначно - катери се с двете половини едновременно и те се включват заедно в осигурителните точки.Маркира се със две пресечени кръгчета.


2. Статични - характеризират се с висока здравина (до 25kN), висока устойчивост на механични въздействия и много ниска разтегливост.Характерно за тях е наличието на два слоя броня.

Допълнителни характеристики:

      - Impact force - остатъчна сила която изпитва тялото на катерача при падане с максимален фактор (1,77). Колкото по-ниска е остатъчната сила толкова по-добре.
      - Брой падания с максимален фактор (1,77) - броят падания които издържа въжето преди да се увредят динамичните му характеристики дотолкова че то да не може да се използва. Колкото повече, толкова по-добре
      - Приплъзване на бронята - процентно приплъзване на бронята за пълната дължина на въжето при употреба. Колкото по-малко, толкова по-добре
      - Динамична елонгация - процентно удължаване на въжето при динамично натоварване (трябва да е под 40%)
      - Статична елонгация - процентно удължаване на въжето при статично натоварване (не бива да надвишава 10%)

Една от причините да препоръчам статично въже е неговата по-голяма износоустойчивост.
Необходимо е да се вземе под внимание факта, че UV лъчите са най-общо казано вредни за въжето.
Ето тук може да намерите много полезна информация на тема въжета


Kent

Инфото за въжетата е изчерпателно и добре поднесено, линка също е на място. Въпреки това съветвам Уважаемите клубари които искат да се запознаят с въжетата и алфата и бетата поне на техниките на катерене и спускане и , възлите и допълнителните приспособления, да не имправизират, а да завършат определените за целта курсове. Щото иначе стават сакатлъци след които в най-добрия случай се чешеш с кука през гипса, а в най-лошия.....оставям го на вашта фантазия... Не говоря за случаите , да си носиш въженце за хамака или за плащ-наметалото обводка за навес или да си издърпаш тежката раница по някой стръмна чучка [:-)]


vanjo

Напълно споделям и подкрепям мнението на Кент за специализираните курсове. Моят пост е в отговор на Hobo и се опитах в много сбит вариянт да вкарам лекциите за начинаещи курсисти smile. Поради тази причина сметнах за неуместно поста ми да започва с традиционното "НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА САМИ" Просто въпроса е съвсем ясен :

    Става дума за 20-30м въже, което според мен всеки трябва да има в себе си за преодоляване на някои сравнително леки участъци, които не изискват специални познания и умения по катерене и алпинизъм, но пък без въже не става.

    Даже мога да стесня обсега на питането. Колко дебело и дълго да е въжето, което носим с нас, та хем да става за работа, хем да тежи минимално? Къде е разумния компромис?


Kent

Ми ако се опитам да обобщя 9 мм. статично въже, 25-30 метра. Преди правеха в Сливен в "Декотекс" нелоши и нескъпи. Но... за преодоляване на стръмни участъци, то ще върши работа само на слизане. Според мен, де. Евентуално с дюлферов рапел или пожарникарски / те са лесни, но някой поне трябва да ги покаже/.Ко няма джаджи, а джаджите искат рутина да се работи с тях. И ще трябва да се направи това 25 метрово въже двойно, тъй че пускаш най много 10-12 метра. Двойно, щото да не го оставяш там де, а да го изтеглиш.. За изкачване ако си сам няма много файда, най много ако не друснеш, то да изтеглиш раницата. Ако сте двама пак...има смисъл само за втория. Без навици на катерене, осигуряване и няколко железа, напредването на първия си е чист покер.
п.п. Дано не съм прозвучал много солидно и знаещо и да не съм обидил или разочаровал някой [:-)]
п.п. Рапел е начин за спускане по въже. Ако някой не знае де [:oops:]


vanjo

И за да сме напълно изчерпателни, остава свръзка за преодоляване на заснежени, заледени терени, когато има гъста мъгла или просто е много тъмно и нямате достатъчно осветление и полиспастни системи за изтегляне на товари и пострадали. Всъщост приложенията на въжето са много повече.


Kent

Тук се прав. Бях се концентрирал в отвесите [:-)]


Hobo

Vanjo ме е разбрал много точно какво питам. Благодарско за информацията! Kent и твоя пост не е излишън. Кой да знае, да не вземе някой да се прави на нинджа. [:)]

Дали да отворим отделна тема за въжетата, че имам още питане?

Както е известно не съм фен на синтетиката. Не, че не ползвам, но всячески се старая да я избягвам. Можете ли за същите цели да ми препоръчате колко да е дебело въжето ако е от юта или коноп? Ако имате опит с тях де.

От каталога на една от фирмите прочетох, че плетено въже от юта с диаметър 10мм тежи 45г на метър и издържа на опън 390 daN. Това последното нищо не ми говори. На друго място мернах за подобно въже, че издържа на опън до към 270кг (ако съм запомнил добре). Това не е ли достатъчно?


ops

Колеги наистина не е лошо да се подхванат няколко теми свързани с катерене, спускане, инвентари, техниките на единично въже, както и организирането на спасителните мероприятия по извличане, организиране на рапел и прочее. Мисля, че ще има интерес сред народонаселението за обща култура, както и пътеките и местата за по тънкото им усвояване на "паданията и драпането".


vanjo

Май си прав за отделната тема, че стана тя една. Та направо към въпроса ползвам и двата вида въжета за здравината си запомнил правилно [:(] ,но има едно голямо но. Въжетата от естествени материяли имат няколко съществени недостатъка ще се опитам да ги изброя :
1 - Тези въжета са усукани, а не кабелни
2 - Изключително са зависими от вода (гният лесно не важи за ютата)
3 - Много по-трудно се правят възли твърди(обено от ютата)
4 - Още по-трудно се развързват ако имаме нужда от това
5 - Въжетата от юта и коноп не притежат сертификат за качество (тоест в рамките на една доставка дори едно парче въже няма гаранция за цялостност в здравината)
Що се отнася до здравината 270 кг е съвсем недостатъчно заради редукцията на здравината от възлите. Например за се постигне здравината на алпийско въже от 22kN ти трябва въже с диаметър 22-24 мм, ако се налага да постигнем здравината на статично въже диаметъра става още по-голям. При такива големи диаметри се губи повече въже за изработка на възел, обема също е по-голям. Възела на Прусик е неприложим (усукани).
Сега няколко добри думи за този тип въжета:
Ако разполагате в багажа с такова в никакъв случай не го изхвърляйте едно парче от 1 метър е почти неизчерпаем източник на влакна за всякакви дребни ремонти (шиене, закрепване и тн). Лена, конопа и ютата са чудесна възможност за направата на факли ако е необходимо. И на края притежавайки такова въже вие вече имате един много примитивен трион с който можете да срежете дори камък (как става ще напиша в друг пост). Да не забравяме и паленето на огън с лък.


Kent

Въжето е необхадимо за:
катерене
спускане
осигуряване при траверсиране
транспортиране на пострадал
битови нужди
и..............
...............
тук има по знаещи, нека допълнят и кой квото знае и може [:-)]
п.п. и кой, ако е.... как го е правил [:-)]


vanjo

Ми остават около 100 - 200 приложения [:)]


Kent

Да го разнищвам за факла или за риболов или ect. не съм опирал, затова поставих точките [:lol:]


vanjo

Ако трябва да направя някакво обобщение смятам за подходящо в багажа на един турист да има 4-5 метра въже от коноп или юта с диаметър 10-12мм, помощно въже (паракорд или алпийско 3-5мм като неразделна част от комплект за отцеляване) и 10-15 метра статично или династат 25-30 метра с диаметър не по-малък от 9мм и не по-голям от 10.2 мм. Това което е много важно да се знае за синтетичните въжета ако се купува на метър поискай те от продавача да си вземете/преснимате паспорта на въжето както и срока на годност. При синтетиката дори да си седи в инвентарна торба (при идеални условия за съхранение) и въобще да не се използва, след изтичане срока на годност е най-добре да се забрави за основно въже (да се ползва от и за хора) за изкачвания или слизания (рапел или тролей).


Hobo

Бихте ли споделили откъде да си купим евтини въжета, които да стават за нашите цели? За момент се абстрахирайте от високите изисквания на алпинисти, катерачи и спелеолози. Както уточнихме, при нас ще се ползват за доста по-прозаични дейности. [:)]


Kent

От железарските магазини има по пет кинта на 15 метра, сукани изкуствени верно. Вършат работа. Имам две такива в багажника на астрата [:-)]


Kent

...или от магазин за алпийска екипировка, 6 мм, 20 метра примерно, съща работа щи свърши [:-)]


Black Wolf

Въжето е нужно да си връзва човек разни работи. Според мен тези, които се катерят и спускат по разни скали, без значение с помоща на колко специализирани въжета и други такъми, са... да го кажем странни хора. [:mrgreen:]
Лично моето мнение е, че на нормален човек няма да му дойде на ум да се чеплези по скалите. [:mrgreen:]
Ако човек беше създаден за скалолазство, щеше да има я залепващи длани и стъпала (като гущерите), я някое друго биологично приспособление.

В бележките под статията "Пруски възел" един специалист размаха пръст, че препоръчването на импровизирани въжета било едва ли не престъпление. И дори лепна в своя сайт някакви глупости по отношение на този блог (давайки линк), но това си е личен проблем на въпросния специалист. [:P]

Та моето мнение е следното - въжетата са за връзване. Не за катерене и спускане. Просто не ходете по места, които изскват такива дейности. [8)]

P.S. Лично за мен катеренето и спускането са допустими примерно само ако бегаш от някого или нещо и няма откъде другаде да минеш... [:wink:]


vanjo

Въжета от юта и естествен сизал в София се намират само в един магазин и цените са солени, а доставките спорадични. Конопени и разни синтетики можете да намерите по пазарите или по железарските магазин. В разните строителни борси също можете да попаднете на доста изгодни цени за въжета. За останалите варианти ползвайте google.


windwarrior

Аз си нося 12 метра статик 6мм и една фабрична примка на Kong. Идеята е да се ползва като свръзка/осигуровка при по-технични траверси и/или лошо време (напр. мъгла).
222.PNG
333.PNG

И през ум не ми е минавало да го ползвам за качване/слизане от където и да било и категорично не препоръчвам на никой от вас да го прави без да има някои основни практически знания и навици.


Shady

Hobo И аз да споделя от къде си зимам въже... може и смешно да звучи но от магазините по 1лев. Незнам при вас дали продават, но в Хасково има едно с синтетична външна обвивка и вътрешност от 5-6 малки по диаметър сезалови въженца. Въжето като цяло е доста издържливо, чудесно е за правене на подслони и за каквото се сети човек. 10метра=1лв. Купих за 5лв. въже и съм много доволен. [:)]
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


ops

Правя едно основно уточнение в термините ползвани от алпинистите и спелеолозите. Важе се счита за такова което е с диаметър над 6 милиметра, а тези които са под 5 мм се считат за шнурове. Така че по-скоро нещата се разделят на подходящи шнурове и подходящи въжета за оцеляване.
Ваньо направи разликата на сила на скъсване и статично натоварване на въжетата. Мисля че има хора които не правят тази разлика и се бъркат с мерките 22kN прочее. Включително и какво означава фактор на скъсван, за да не си изграждат грешни представи.


cat

Един нютон не беше ли равен на 100г ,22KN ми се вижда много


windwarrior

1 N = 1 kg × m × s^2

1KN се равнява на статична сила от 100 килограма. Сметни 100 килограмово тяло при падане от 3 метра какво динамично натоварване генерира и ще видиш защо са необходими тези 22 KN [:)]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 22.10.2010 09:47:10

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

vanjo

@ops Виждам, че ти също си наясно с темата за въжетат. Линка към книгата "АБВ на техниката на единичното въже" на Петко Недков, който съм пуснал в по-горните постове е напълно достатъчен за да се добият теоретични познания за въжетата.

   

Колеги наистина не е лошо да се подхванат няколко теми свързани с катерене, спускане, инвентари, техниките на единично въже, както и организирането на спасителните мероприятия по извличане, организиране на рапел и прочее. Мисля, че ще има интерес сред народонаселението за обща култура, както и пътеките и местата за по тънкото им усвояване на "паданията и драпането".

. Не зная до колко е уместно да се пускат такива постове. Лично аз смятам, че тези неща които са изброени в цитата е необходима задължителна практическа подготовка (курсове). Да се коментират техническите характеристики на различните "железа" техните предимства и недостатъци е добре, но да се пускат теми за ТЕВ, организиране на спасителни действия и тн. ми се струва рисково.


ops

Ваньо прав си и за това считам, че хората трябва предварително да се запознаят с общите правила за работа с въжета и инвентар, за да са наясно, че без специализирани курсове и инструктори дори и един свястен възел не можеш да вържеш. Т.е., че е необходимо особено внимание и да не се правят самодейни изпълнение поради високия риск от сакатлъци и почти винаги грешното заучаване на съответните техники.
Не е необходимо хората да стават майстори на спорта, но определено трябва да се запознаят с някои основни неща като спасяване, чрез извличане на пострадали и прочеее.
В общи линии има предвид познавателно да се поднесат нещата, без подробности, за които си има определените за целта места, инструктори и екипировки.


vanjo

Мога да помогна с видове и предназначение на възлите ако някой има интерес, екипировка използвана за проникване в пещери и пропасти, за скално и ледено катерене съм пълен лаик и не мога да помогна. Техника за проникване в пещери и пропасти. Опорни точки видове, избор на осветление и тн.
ПП Не зная до колко има интерес към тези теми, които аз познавам. Да не забравяме, че това е форум за планинарсто (бушкрафт).


Hobo

   

Vanjo написа:
    Въжета от юта и естествен сизал в София се намират само в един магазин и цените са солени, а доставките спорадични.

В София на женския пазар, до магазинчето с военни артикули, има едно малко магазинче, където се продават само въжета. Там видях въжета от юта и коноп. Не помня точно, но приблизително 6,8 и 10мм юта струваше съответно около 30/40/50 стотинки метъра. Конопените бяха с около 10 стотинки по-скъпи.

Също така намерих в нета няколко фирмени каталози. И там ютените и конопените въжета струват стотинки.

Питане към Vanjo. Стана ми интересно защо казваш, че само в един магазин се продават. Може би говориш за някакви по-специални плетки. Би ли разяснил?


Kent

Ваньо, какви протектори за колене и лактите ползвате. И какво осветление. Не знам дали въпросът е за тука или да открием нова тема. Примерно да се казва "ъндърграунд" или нещо такова [:-)]


Black Wolf

Точно там на Женския пазар има въжета - както естествени, така и синтетични; по принцип не са скъпи (или поне когато купувах последно преди 2-3 год. не бяха).


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 04.12.2010 18:10:19

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

От моя опит с въжетата мога да кажа следното. Ютените и конопени въжета пият много вода, съответно съхнат по-бавно. Което създава предпоставки за по-бързо гниене, но това вече го написаха. Освен тава при работа със сукани въжета се се ползват някой инструменти, който нямат никакво друго предназначение. Не на последно място е качественният пилиг по ръцете. На скоро ми се наложи да плета класическа въжена стълба за един клиент, бях забравил колко може да боли това прижулване. Не мога да си представя как само преди има няма 70 год. хората са ходели по експедиций с тези въжета. Това е геройсто .

Офлайн

  0

#4 02.10.2013 16:52:31

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

А бе понеже Бай ви Кольо ме помоли да му купя малко върви от един магазин се наложи да го открия в Бургас. Той се оказа на много удобно място. Предполагам, че Колето се е информирал и въжетата си заслужават. Аз самия не разбирам

Ако някой друг иска да му взема нещо и да го донеса на сбирката на Чернелка... може да спести транспортните разходи.

http://www.intralinkbg.com/shop/categor … zheta.html

Последно редактиран от Галимунди (02.10.2013 16:54:18)


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#5 23.07.2014 09:20:56

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Не знам дали поста ми е за тази тема или за раздел "търси се", но се интересувам от едни специфични въжета.
Доколкото знам ги водят парашутни, но не съм съвсем сигурен. Въжетата са плоски, нещо като широк колан, сгънат по дължина на няколко ката. Получава се лента широка около 2 см и дебела около 3-4 мм. Мисля че бяха от коприна. Изключително здрави, не се разтягат. Някога имах доста, но за съжаление са се разпилели с годините. Сега намерих само няколко парчета по 30-40 см дълги, които след години захвърлени по двора все още не са изгнили. Ще съм благодарен на всеки, който може да ми даде информация от къде мога да намеря такива. Трябва ми около 30 м.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#6 23.07.2014 10:55:40

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Вълчо това върши ли ти работа http://spasitelnaekipirovka.com/aksesoa … -16mm-beal

Офлайн

  0

#7 23.07.2014 11:02:29

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

На пръв поглед не е съвсем същото. Онова е сиво на цвят. Но като гледам това и то може да стане. Все пак ми е интересно какво е това, дето го описах.
Мерси!


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#8 23.07.2014 15:07:20

Zagy
Редови
Репутация: 172

От: София
Регистриран: 12.03.2013
Мнения: 737

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Ако си от София може да пробваш да намериш такова въже на Битака - там има няколко "военни" сергии, които продават всякакви останали армейски такъми.


С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

  0

#9 23.07.2014 15:23:45

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Ми описал си парашутен ремък, от тия дето едно време са ги рязали при кацане, вместо да ги откачат.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#10 23.07.2014 15:37:26

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

samotniq valk написа:

На пръв поглед не е съвсем същото. Онова е сиво на цвят. Но като гледам това и то може да стане. Все пак ми е интересно какво е това, дето го описах.
Мерси!

Така както го описваш, ако правилно си спомням парашута с който съм скачал - това са въжета/ленти от сбруята и подвесната система на парашута. Самите стропи (въжета) са си с цилиндрично сечение.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#11 23.07.2014 16:24:44

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Yavor написа:

Ми описал си парашутен ремък, от тия дето едно време са ги рязали при кацане, вместо да ги откачат.

И на мен на това ми замяза. Затова ти предложих тръбна лента. Има и по фини, нямам представа какво търсиш. А цвета си е цвят, на Бачо бях дал бяла май.  :[

Офлайн

  0

#12 23.07.2014 17:09:13

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Мисля,че такова въже имаше на парашутите с принудително отваряне(въжето е закачено в самолета и при скок издърпва купола и си остава в самолета.Друго което ми идва наум,имаше такива въжета на контейнерите с които скачахме и малко преди приземяване се освобождава да виси на въжето да не пречи.По спомени бяха около 10м.

Офлайн

  0

#13 23.07.2014 19:12:38

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

bgpanev написа:

Мисля,че такова въже имаше на парашутите с принудително отваряне(въжето е закачено в самолета и при скок издърпва купола и си остава в самолета..

Издърпващото въже си беше доста широка лента, поне 5 см. Поне на ПД 47.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#14 23.07.2014 19:47:44

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

Аха и на мен първия ми беше с ,,носната кърпа'' smile ма не съм запомнил за въжето.Начи остава да е второто

Офлайн

  0

#15 23.07.2014 20:48:25

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?

И аз знаех, че е някакво парашутно въже, но никакво понятие си нямам от парашутизъм. Дали може да се намери някъде такъв ремък. Мен ме впечатли факта, че след доста години захвърлени по двора, парчетата, които намерих все още не са изгнили и са запазили здравината си.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff