XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 05.12.2012 20:15:43

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Ама чи съм проззззззззззззззз, пожарникарски хладилник. Шишето с течност се увива с няколко пласта вестник и се мокри. При изпарението на водата се охлажда течността.

Офлайн

    0

#32 05.12.2012 20:20:34

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Ша са сетиш ти - то за тва старите армейски манерки си вървят с бризентов чохъл. Цопваш чохъла в гьола и си свиркаш. Ама откъде да ги видиш тия мурафети в подводницата  tongue


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#33 06.12.2012 13:44:47

mastodont
Редови
Репутация: 273

От: София
Регистриран: 09.05.2011
Мнения: 573

Отг: Съхранение на храни за/в природата

май вълнен имаше в предвид, не брезентов ;-) по-добра изолация целогодишно smile


Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

    0

#34 06.12.2012 13:58:47

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Наще бяха с брезентов, по- здрав е. Е, повечето нямаха никакъв де, ама карай smile)


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

    0

#35 06.12.2012 14:28:42

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Пък на фатмака беше с  гетинаксова опаковка , иначе нашите си бяха с шаяк  big_smile


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    0

#36 20.09.2014 09:51:57

mokriq
Редови
Репутация: 134

Регистриран: 17.05.2010
Мнения: 290

Отг: Съхранение на храни за/в природата

001_zps2ff6b383.jpg                                                                                    001_zps5ec8477c.jpg                                                                                002_zps97edac55.jpg


Светът е голям и спасение дебне отвсякъде...

Офлайн

    2

#37 20.09.2014 17:40:55

Репичка
Редови
Репутация: -4

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Благодаря сърдечно за предишния пост.
Браво !
Моите скромни 5 стотинки по темата.
Взех около 1,5кг свинско месо, нарязах го на филийки.
Във тава сложих пласт сол, пласт месо. пласт сол и т.н.
Затиснах го с дъска и сложих отгоре тежест / около 5кг./
След няколко дена отлях отцедилата се течност и така около седмица.
След това извадих месото, отръсках го леко от солта и го сложих в торбичка от тензух на сенчесто на балкона.
След две години имаше консистенция и вид на кожа от носорог.
Остъргах солта, измих го на чешмата и нарязано го сварих с ориз.
Стана направо вкусотия.
Так че приготвено така /осолено/ месо държи доста.
Поздрав !

Последно редактиран от Репичка (20.09.2014 17:42:37)


"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

    0

#38 20.09.2014 17:48:54

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Ми то това си е един вид пастърма.


Memento mori

Офлайн

    0

#39 20.09.2014 18:03:52

Репичка
Редови
Репутация: -4

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Отг: Съхранение на храни за/в природата

ilianlp написа:

Ми то това си е един вид пастърма.

Репичка написа:

След две години имаше консистенция и вид на кожа от носорог.
Поздрав !

Къде си виждал такава пъстърма?
Без подправки и т.н.
Коя пъстърма може да издържи 2г.?
Моля те...
Това е екстремно осолено месо за най краен случай.
Опитай да повториш рецептата и сам ще видиш, че няма нищо общо с благородната пъстърма.
@}->--
Поздрав !

Последно редактиран от Репичка (20.09.2014 18:06:27)


"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

    0

#40 20.09.2014 18:08:38

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Мерси за поздрава smile
Правил съм ама от оФчо. Вярно, че не го чаках 2 години (беше по времето на Жан Виденов - гоУЕм глад smile ), ама сигурно щеше да устиска wink


Memento mori

Офлайн

    0

#41 20.09.2014 19:15:04

kozet_76
Клетника
Репутация: 29

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014
Мнения: 706

Отг: Съхранение на храни за/в природата

mokriq написа:

001_zps2ff6b383.jpg                                                                                    001_zps5ec8477c.jpg                                                                                002_zps97edac55.jpg

Амчи аз гледам има нема 60-70 кошера,некои от колегите опитаха медеца,верно че е страхотен консервант! Има легенда че Александър Македонски е пренесен(трупът му) в каца с мед до Европа... *SCRATCH*


Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

    0

#42 06.02.2015 17:31:53

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Как да съхранявате яйца? - Първо се уверете се, че яйцата са пресни. Сложете ги в дървена или тенекиена кутия, пълна със сол. Заровете яйцата добре вътре и сложете кутията на хладно място. Така можете да ги съхраните дълго време, но предпазвайте кутията от всякаква влага.

Не е ясно колко дълго време , ама може да се пробва . Солта какво помага се питам аз ? - абсорбира вода сигурно ... Химиците да кажат . Чудно после кой ще се реши да изяде яйцето ? Само по миризма май пак би могло да се разбере колко ще изтрае .

Последно редактиран от anjsan (06.02.2015 17:32:43)


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#43 06.02.2015 19:23:03

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Съхранение на храни за/в природата

anjsan написа:

Първо се уверете се, че яйцата са пресни.

Проверката става като се разклати яйцето с ръка,ако се чува звук като от полупразна бутилка значи яйцето е старо.Причината е,че водата(влагата)се изпарява през черупката с времето.

Офлайн

    1

#44 07.02.2015 10:43:12

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Майка  ми съхраняваше яйцата на стайна температура, само да не ги пече слънце директно. Издържаха повече от месец, като единственото условие беше да НЕ СЕ МИЯТ.
Ако яйцето тръгне "да заминава" smile  то може да се помирише и през черупката.

Последно редактиран от ilianlp (07.02.2015 10:44:11)


Memento mori

Офлайн

    1

#45 07.02.2015 11:07:41

BPetrov
Хун
Репутация: 140

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Съхранение на храни за/в природата

След солта, меда е най-добрия консервант.
Ако обаче меда се разреди леко с вода - губи тези качества.
Не помня какво трябваше да бъде съотношението вода и сол, но солен разтвор може да убие до 90 и няколко % от живите болестотворни организми...

Офлайн

    1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff