XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 24.12.2011 08:55:22

ilianlp
Балканджия
Репутация: 160

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,077

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Колко време "работи" такъв хладилник? И до каква температура охлажда?


Memento mori

Офлайн

    0

#17 24.12.2011 12:31:54

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1337

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,813

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Всичко е относитено. На сянка държи около 10 градуса за 5-7 часа.

Офлайн

    0

#18 09.02.2012 22:36:24

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Примитивна хладилна чанта става от тенекия от сирене и плоскости фибран или стериопор- просто се напъхват вътре. Тенекията след като свърши работа като хладилник може да стане тенджера- може да се сготви супа за 30- 40 души.

А знаете ли как са правили сладолед преди 100-120 години? Зимата са замръзвали корита с вода и блоковете лед са  складирали в изкопи в северната страна на дворовете - ред слама ред лед, ред слама ред лед, и т.нт. После плодове, захар и раздробен лед - какво му трябва на човек?  Ледът обикновено издържал до началото на август...

Миналото лято бях десетина дни на палатка в залива Мириус - на 2,5 км от Маслен нос. Без направен на място чируз от миджит нямаше да оцелеем сред морето от... бира...хе-хе. Значи меджита (или дребен сафрид, попче, цаца, хамсия) първо се хваща... хе-хе, почиства се много добре от вътрешности и кръв и се накисва за 3 часа в наситен разтвор солена вода. Междувременно той се стяга. Правите  възел маймунска верижка и вързвате опашките на рибите. Провесвате по близките дървета на шарена сянка- важно да е проветливо място. Меджита и цацата са готови за консумация след 48 часа. Попчетата след 52. Преди ядене може да ги стоплите на скара


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#19 09.02.2012 23:22:29

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Съхранение на храни за/в природата

LIONSIO - виждам че си светнат чиляк, дай рецепта за приготовление на чируз в градски условия. Много хубаво мезе за бира, ама пусто не го продават по магазините в София. Един приятел (бургазлия) разправяше че баща му държал рибата (изкормена и т.н.) в кутия от обувки, пълна със сол. Ама нещо не ми се види достоверна тази работа.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#20 09.02.2012 23:26:56

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 691

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Съхранение на храни за/в природата

В градски условия и особено в софийски градски условия не мисля че ще се получи добре. В Бургас не става, дето смога не мое се реже с нож за масло като при вас.

И на мен ми направи впечатление, че LIONSIO е врял и кипял по дивото, особено по мокрото. Дал повече подробности, представи се както си му е реда, мисля че ще е полезно и приятно за всички да бъдем приятели.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#21 09.02.2012 23:44:49

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Съхранение на храни за/в природата

windwarrior написа:

LIONSIO - виждам че си светнат чиляк, дай рецепта за приготовление на чируз в градски условия. Много хубаво мезе за бира, ама пусто не го продават по магазините в София. Един приятел (бургазлия) разправяше че баща му държал рибата (изкормена и т.н.) в кутия от обувки, пълна със сол. Ама нещо не ми се види достоверна тази работа.

Благодаря за радушния прием! В кутия със едра сол (на времето са пренасяли паламуд с каруци със сол  до София) може да се съхрани риба до 1-2 месеца. По- трудно е обезсоляването- трябва измиване и изкисване за ден- два в слаб оцет.
За съжаление ще се съглася с Галимунди в града чируза става един такъв мек... гаден някак си..., иска си Морския вятър.

Последно редактиран от LIONSIO (09.02.2012 23:51:57)


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#22 09.02.2012 23:51:22

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Т.е. ако бухна рибата в кутия със сол чируз нема да са получи, а само ще я запази за по-дълго време ?

П.С. За радушния прием си си "виновен" единствено и само ти smile Радвам се че имаме съфорумник с опит, който иска и знае как да го сподели.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#23 09.02.2012 23:59:45

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Съхранение на храни за/в природата

windwarrior написа:

Т.е. ако бухна рибата в кутия със сол чируз нема да са получи, а само ще я запази за по-дълго време ?

П.С. За радушния прием си си "виновен" единствено и само ти smile Радвам се че имаме съфорумник с опит, който иска и знае как да го сподели.

Значи веднъж ядох солена риба от военновременните запаси поне на 10+ години консерва(хамся и едра сол) от 5 кг. Беше си чист чируз- и времето има значение-  виж Тут II


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#24 15.08.2012 18:55:01

RELAX
Модератор
Репутация: 1476

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,625

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Реших да пробвам метод са сушене на домати в дехидрататор, но след като изтървах горещниците през август, преминах на вариант "В" - сушене в домакинска ел. фурна.

За целта подбрах 1 кг. добре узрели домати от сорт "Сърцето на Албенга", който е по-месест и по-малко воднист. След това обелих ципите, нарязах доматите на осем равни части и ги посолих. Така нарязаните домати се оставят за около половин час да се изцедят от течността, която се отделя след посоляването.

Необходима е гъста скара, в/у която да се наредят, защото при сушенето губят голяма част от обема си и е възможно да изпаднат във фурната. Така направих и аз,  като комбинирах няколко различни скари.

IMG_6596.jpg

Фурната е конвекторна, което е + за тази процедура, - вентилатора разпределя температурата еднакво в целият вътрешен обем. И така, на 100 градуса С за ~ 4-5 часа...

На вторият час доматите видимо започнаха да засъхват по повърхността:

IMG_6598.jpg

При мене крайният резултат се получи след пет часа сушене при горните условия, като доматите  махнах от фурната, когато ръбчетата им започнаха да почерняват и да се запичат.

От един кг. домати остана 360 гр. суха субстанция. След това сухите домати поставих в две малки бурканчета + скилидка чесън и пресни стръкове розмарин и мащерка. Бурканчетата допълних с препържено, но охладено растително масло и ето го крайният резултат:

IMG_6614.jpg

                      IMG_6611.jpg


След първата консумация ще докладвам и за вкусовите качества, на така приготвените сушени доматки ...  wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#25 15.08.2012 21:27:30

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Съхранение на храни за/в природата

RELAX написа:

След първата консумация ще докладвам и за вкусовите качества, на така приготвените сушени доматки ...  wink

Супер, RELAX! Сигурен съм, че няма да останеш разочарован от доматките. Комбинацията домати+олио е винаги печеливша - сурови, печени, пържени, сушени, варени, с малко олио и ракийка... опа, размечтах се big_smile

Само 2 въпроса - защо си ги дехидратирал, като накрая си ги сложил в буркан, а буркана си напълнил с олио? Ако бяха само дехидратирани - разбирам. Едно малко и леко пликче е равно на 1 кг сурови домати, ама така какво печелиш *DONT_KNOW*

Друго - не е ли хм... икономически неизгодно дехидратирането на фурна? 5 часа ток на всеки кг домати... ?

Офлайн

    0

#26 15.08.2012 21:39:21

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Съхранение на храни за/в природата

И аз не виждам смисъла да се сушат и после да се сложат в буркан с мазнина. Отделно и заглавието на темата - ,,Съхранение на храни за/в природата" - стъклен буркан не е никак удачен за разнасяне в раница.
Но предполагам Релакс си има причина да ги направи така доматите.

Последно редактиран от velio (15.08.2012 21:41:50)

Офлайн

    0

#27 15.08.2012 22:05:05

RELAX
Модератор
Репутация: 1476

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,625

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Очаквах тези въпроси ...

Това в буркана е вариант 1 за съхранение - така се прави само за съхранение в мазата за домашна консумация за по-дълго време и плюса е допълнителното овкусяване на доматите от чесъна и билките.

При подсушаване от мазнината доматките спокойно могат да издържат и да се ползват и за раницата, ако се наложи ... без стъкленият буркан да влиза в употреба и тежест.  wink

Спокойно тези сушени доматки могат да се поставят в найлонов плик с цип или хартиен такъв в суха среда и да се разнасят из планините в раницата... След като се попарят с гореща вода добиват голяма част от обема си и са супер ароматно и апетитно допълнение към някоя основна храна. Също като сушените гъби, което ще е следващото ми представяне как се правят ...

П.П. Може би това трябваше да го напиша още в поста по-горе, за да не се получават такива въпроси за неразбиране и съмнения за безполезност на този метод за дълготрайно съхранение на този плодов продукт ...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#28 15.08.2012 23:14:41

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 691

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Релакс, аз не съм голям оптимист за рехидратацията на тези домати. Ако беше ги изсушил с уреда на Стоян, по щях да се съглася. Ама във фурната... и с това олио, което ги е запечатало тотално, едва ли ще поемат много вода. Не сикам да омаловажавам експеримента, ама ... пробвай да ги рехидратираш да видим колко вода ще поемат. Ама ги оцеди от олиото, изтегли ги с везната, след това ги накисни във вода, оцеди ги и ги изтегли пак.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#29 04.12.2012 10:52:58

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Студена вода и особено бирица, в най-голямата жега, на открито, на плажа: изкопавате дупка, докато пясъка почва да става влажен, слагате питиетата, заливате обилно с морска вода, заривате... От време на време поливате с водица и веднага покривате с нещо отгоре... След това, също от време на време отравяте и се кефите на хладните течности...

Офлайн

    0

#30 05.12.2012 18:59:01

Bones
Редови
Репутация: 7

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 120

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Метод, практикуван и все още (надявам се) незабравен от нас цивилизованите люде. Храната се поставя в продупчена кофа или плетен кош, които се провесват на дълго въже от клон & друга стабилна основа.  Покриваме с мокра кърпа или слама, след което разклащаме на всеки 15 - 30 минути и при изсъхване поливаме отново с вода. Първобитния хладилник.

Офлайн

    1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff