XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 15.12.2016 19:43:31

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

Отг: Ежедневно носени дрехи и вещи

roll roll roll
8-9 ножа, пет фенера, още толкова различни приспособления за палене на огън....

Батка, ти си ги носиш, ти им береш гайлето, ама личното ми мнение е, че е по-добре да заложиш на качеството, а не на количеството.
И на принципа The more you know, the less you carry.

Последно редактиран от f(x)dx (15.12.2016 19:44:05)

Офлайн

1

#62 15.12.2016 20:18:37

plamenvolodiev
Редови

Регистриран: 21.12.2015

Неандерталец написа:

Колега plamenvolodiev, ако мъкнеш толкова неща с теб, защо не носиш и половинлитрова бутилка с вода и две вафли, например? Не биха ли ти били по-полезни от 4 фенерчета и 5 ножа в тази епоха на огнестрелно оръжие? smile

big_smile че кой е казал че нямам вода и вафли ? big_smile:D .Тези неща по никакъв начин не ми пречат, не случайно в клипа се казва , че са на три части разделени нещата. Всички са взаимозаменяеми и самостоятелни, и са ми пригодени така че ако тръгна без нещо да не си казвам ееее това ми остана пък сега там........ Например нещата ми в чантичката на лаптопа си стоят и минават от нас в колата и от колата до офиса да речем. Малката чантичка и с теди неща вобще не е тежка, абе всъщност те всичките са много малко като грамаж, защо се хващате за това ? Ножовете не са ми с цел самозащита, те просто са си там. Ще пуснем и клип с тези неща за самозащита, добра идея smile

Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

2

#63 15.12.2016 20:22:41

plamenvolodiev
Редови

Регистриран: 21.12.2015

f(x)dx написа:

roll roll roll

Батка, ти си ги носиш, ти им береш гайлето, ама личното ми мнение е, че е по-добре да заложиш на качеството, а не на количеството.

Е и ти малко прекаляваш с бройките. Напълно съм съгласен за качеството и количеството, но на този етап това е, без усилия и специално старание толкова. Най-вероятно в бъдеще ще се подобряват и заменят нещата. А за знанията всеки ден се трупат cool

Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

0

#64 15.12.2016 21:14:05

пацо
Редови

От: София
Регистриран: 08.03.2015

По принцип, всеки разполага с това което има и му е по джоба!
Сигурен съм , че колегата би искал доста по скъпи и качествени неща , но реалноста се различава от желанията!:)

Офлайн

1

#65 16.12.2016 00:30:21

f(x)dx
Редови

plamenvolodiev написа:
f(x)dx написа:

roll roll roll

Е и ти малко прекаляваш с бройките. Напълно съм съгласен за качеството и количеството, но на този етап това е, без усилия и специално старание толкова. Най-вероятно в бъдеще ще се подобряват и заменят нещата. А за знанията всеки ден се трупат cool

Прекалявам викаш. Айде да броим тогава

Ножове:
1. Нож за врат Schrade
2. Малкото боцкало за врат - това за какво ти служи така и не разбрах
3. Нож KWB с битовете за отвертки. Тези ги гледах в Технополис по 8-9 лв. Заключващата пластина на лайнърлока е тънка като капачка за компот. Стоманата как разбра, че е добра като не личи да си го ползвал за нещо по-различно от рязане на салам. Както и да е, да не навлизаме в тези дебри
4. Нож, комбиниран с фенера
5. Gerber Mini Paraframe в комплекта за оцеляване на Беър грилс
6. Нож в картата в портфейла
7. Нож в другата карта, която е в комплекта за оцеляване
8. Единият край на пластината Ninja Wallet също е предназначен за ползване като нож

Фенери
1. Фенерче на ключодържателя
2. Фенер комбиниран с нож
3. Фенер Police
4. Фенерче с Динамо в комплекта. Тези между другото имат неприятното свойство да сдават багажа и след известна употреба да стават за ползване, само ако непрекъснато въртиш манивелката. Но пак светят де
5. Фенерче в една от картите
6. Фенер има, предполагам, и на телефона

Приспособления за палене на огън
1. 2 клечки в ампулата на ключодържателя
2. Магнезиева запалка, която показваш около 5.30 минута
3. Запалка ВІС (бяла)
4. Магнезиева запалка в комплекта за оцеляване
5. Голяма червена запалка, която се мярва около 11.56 минута

Извинявай, ама да кажеш на счетоводител с математически никнейм, че не може да брои е все едно като да отидеш при Кристияно Роналдо и да му кажеш, че прическата му е като на Ринго Стар от 65-та.

Всичката тая натурия напълно спокойно се заменя от:
1. Викторинокс Huntsman, особено ако си намериш такъв с химикал
2. Фенерче Led Lenser K1
3. Малка запалка ВІС + евентуално един кибрит
Това имах предвид, когато казвах да наблегнеш на качеството.

Забелязвам и някои много съществени пропуски в твоето ЕДЦ, заради които би могъл да береш сериозни ядове. По-конкретно липсват:
1. Игла за шиене с (поне) бял и черен конец
2. Хапчета против сюргюн - Лопедиум, Имодиум и други такива
3. Влажни кърпички, антибактериални и даже още по-добре флакон с антибактериален гел. Освен най-очевадното - хигиена на ръцете преди хранене, стават и за почистване на повърхностни рани и са чудесна разпалка
4. Салфетка някаква. Щото аз лично съм поставял рекорд по най-бързо слизане от Черни връх поради липса на най-елементарна тоалетна хартия.
5. Безопасна игла
6. Найлонова торбичка. Изключително универсален ЕДЦ предмет. В повечето пъти служи да си сложиш бирата, закупена от кварталния магазин и да не купуваш нова, с която да замърсяваш природата. Понякога те спасява от дъжд, друг път може да послужи да си налееш и пренесеш вода. С малко въображение може въженце да си спретнеш от нея. Или просто да я сложиш под якето, когато духа силен вятър.
7. 5-6 лепенки Цитопласт различни размери. Все си трябват. особено като се има предвид с колко ножове си се оборудвал.

Последно редактиран от f(x)dx (16.12.2016 00:32:33)

Офлайн

1

#66 16.12.2016 00:43:42

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

А защо точно Led Lenser K1?
На мен ми се вижда леко старичко.

Офлайн

0

#67 16.12.2016 09:14:25

dellman
Редови

Регистриран: 24.05.2012

Orlov написа:

Предполагам главно заради размера (4.39 cm дължина) и заради това че е добро евтино решение.

Офлайн

0

#68 16.12.2016 09:48:18

f(x)dx
Редови

dellman написа:
Orlov написа:

Предполагам главно заради размера (4.39 cm дължина) и заради това че е добро евтино решение.

Точно така. И защото съм го пробвал, всъщност вече трета година ми е на ключодържателя и не помислям за нещо друго.
Препоръчвам версията K1L, която има един светъл пръстен. Идеална работа върши, когато си търсиш ключовете в тъмното.

Разбира се, ако има нещо по-ново със същите параметри, което върши още по-хубава работа - споделете.

Офлайн

1

#69 16.12.2016 10:03:47

Orlov
Редови

Аз ползвам този:
Astrolux A01 Nichia 219B 102LM AAA Mini Waterproof Keychain EDC LED Flashlight
http://www.banggood.com/Astrolux-A01-Ni … 26854.html
tumblr_inline_o5h53uQWBm1tbw335_1280.jpg
Диода е Nichia, светлината е идеална.
Има 3 режима:
100 лумена - 30 минути;
7 лумена - 9 часа;
0,14 лумена - 100 часа;
Захранва се с една ААА батерия, IPX8, алуминиев корпус.
Компактен е като размер, макар да е малко по-голям от Olight i3Е примерно.
Ревюта:
http://budgetlightforum.com/node/44039
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho … 19-1x-AAA)
http://budgetlightforum.com/node/45309

Офлайн

0

#70 16.12.2016 10:10:01

f(x)dx
Редови

пацо написа:

Сигурен съм , че колегата би искал доста по скъпи и качествени неща , но реалноста се различава от желанията!:)

Както казах, всички ножове, фенери и пособия за палене на огън колегата може да замени с:
1. Викторинокс Huntsman. Разполага с две остриета, трион, ножица, пинцета, клечка за почистване, тирбушон, шило, отварачка за бира, отварачка за консерви, права и кръстата отвертка, кука с неясно за мен предназначение и дори карфица. А има и версия с химикал дори.
Цена - 68 лв. с безплатна доставка от тук: http://www.knifeshop.bg/product/746/vic … tsman.html

2. Фенерче Led Lenser K1 - достатъчно малко и леко, за да не ти пречи на ключодържателя и осветява на 10-15 крачки. Препоръчвам версията K1L, която има светещ пръстен.
Цена - 14 лв. с безплатна доставка от тук: http://www.ledlenser.bg/%d0%bf%d1%80%d0 … LENSER-K1L
3. Малка запалка ВІС + евентуално един кибрит - лев, лев и педесе от всеки супермаркет.

ОБЩО: 83 лв.

Със сигурност това е много по-малко от общата цена на закупените от колегата ножове, фенери и запалки.

Разбира се, възможни са и други комбинации и варианти. Но тази се убедих с опит, придобит от много проба/грешка итерации, че върши работа във всяка ситуация в града, гората, планината, морето, на път или в мола.

И завършвам както започнах включването си в темата - колегата си ги носи, той си им бере гайлето. Ако му харесва и му помага да се чувства по-добре - да си купи още два пъти по толкова ножове и фенери.

Офлайн

2

#71 16.12.2016 10:26:05

Orlov
Редови

пацо написа:

Не е въпроса само до пари. При желание пари се заделят. Важното е инструмента (джаджата, играчката и т.н.) да те кефи.
Ако те кефи значи е твойта. Е, докато не се появи нещо ново по-зарибяващо.

Офлайн

2

#72 16.12.2016 10:58:21

osobso
Сталкер

Регистриран: 27.05.2016

Orlov написа:
пацо написа:

Не е въпроса само до пари. При желание пари се заделят. Важното е инструмента (джаджата, играчката и т.н.) да те кефи.
Ако те кефи значи е твойта. Е, докато не се появи нещо ново по-зарибяващо.

Всеки започва така и постепенно оптимизира списъка от необходими вещи. И аз навремето мъкнех в града една раница пълна с излишни глупости/EDC както сега е модерно да се казва/. Сега съм ги свел до минимум.

1. Сгъваем нож - Ontario RAT-1
2. Мултитул - Leatherman wave
3. Фенерче - Nitecore Sens AA
4. Запалка - Clipper

То принципно и RAT-a е излишен, но си го обичам много и си го мъкна smile

Естествено, когато отивам в гората вземам раницата пълна с няколко ножа, пистолет, брадва, трион, мачете и кво ли не smile

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

1

#73 16.12.2016 12:34:34

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

С времето (и възрастта) нещата се оптимизират и поне в града не носим излишни неща. И аз нося в себе си :
1. Фолдърче - Енлан 06;

В раницата с която съм ежедневно:

2. Мултитул - някакъв;
3. Фенерче - някакво;
4. Запалка - някаква;
5. Кутийка с лекарства за дертовете дето поддържам + лепенки, активен въглен и антидрисин;
6. Тоалетна хартия;
7. Покривало против дъжд за раничката.

osobso написа:

Баш той не излишен. Много добър ЕДЦ инструмент си е. Аз също съм му фен. Особено на това как щрака като се заключва. big_smile Иначе и молив да си подостриш и нещо да си отрежеш и храна да си нарежеш... ДобЪр си е.

osobso написа:

Естествено, когато отивам в гората вземам раницата пълна с няколко ножа, пистолет, брадва, трион, мачете и кво ли не smile

Ако не носиш заглушител и два резервни пълнителя не те признавам!

Последно редактиран от Кольо (16.12.2016 12:40:37)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

2

#74 16.12.2016 14:18:03

osobso
Сталкер

Регистриран: 27.05.2016

Кольо написа:

С времето (и възрастта) нещата се оптимизират и поне в града не носим излишни неща. И аз нося в себе си :
1. Фолдърче - Енлан 06;

В раницата с която съм ежедневно:

2. Мултитул - някакъв;
3. Фенерче - някакво;
4. Запалка - някаква;
5. Кутийка с лекарства за дертовете дето поддържам + лепенки, активен въглен и антидрисин;
6. Тоалетна хартия;
7. Покривало против дъжд за раничката.

osobso написа:

Баш той не излишен. Много добър ЕДЦ инструмент си е. Аз също съм му фен. Особено на това как щрака като се заключва. big_smile Иначе и молив да си подостриш и нещо да си отрежеш и храна да си нарежеш... ДобЪр си е.

osobso написа:

Ако не носиш заглушител и два резервни пълнителя не те признавам!

Мисълта ми е, че мултитула има две остриета и общо взето ще свърши работа.

А относто пистолета - отдавна не мъкна боен. В гората понякога вземам една газовка - евентуално да разгоня някоя глутница песове, но досега не ми се е налагало да я ползвам. Една тояга върши същата работа smile

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#75 16.12.2016 17:33:30

survival91
Редови

Регистриран: 13.01.2014

Аз смених рат1 с ганзо и EDCто което е винаги с мен е следното плюс един мултитул stanley и един ключодържател от около 1,5 метра паракорд на ключовете.
http://prikachi.com/images/157/8991157H.jpg

http://prikachi.com/images/161/8991161q.jpg

България над всичко

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff